BİTKİ YOĞUNLUĞU VE GÜBRELEME
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2010 01:57
Bi süredir forumda bu konu hakkında araştırma yaptım fakat net bir sonuca ulaşamadım kimileri bitki yoğunluğu az iken olması gerenken nitrat fosfat demir vs. oranlarının yarısını yaklamak için gübreleme yapılması lazım derken kimide olması gereken değerler sabittir bu değerlere ulaşılmak için gübreleme yapılır bitki yoğunluğu az ise sudaki besinler hemen tükenmeyeceğinden 2. gübreleme daha geç yapılır şeklinde,bu konuda görüşleriniz nelerdir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2010 02:09
Kıvanç bey merhaba,
buna benzer bir konuyu daha evvel bir arkadaşın açmış olduğu konu altında tartışmıştık.Ben çok deneyimli değilim, ancak elde ettiğim bilgiler ve gözlemlerimin sonucunda bazı sonuçlara vardım.Bahsettiğim başlıkta yazmış olduklarımı size buraya aynen copy/paste yapıcam.
"Her bitkinin besin ihtiyacı farklıdır.Eğer tankınızdaki bitkiler için balıklarınızın yem artıkları, kullandığınız suyun elemtleri vs. gibi şartlardan oluşan besin miktarı yeterli oluyor ise, ekstradan verilecek makro ve mikro elementli gübreler, bitkileriniz için fazla gelicek ve bu besinleri tüketmeyecektir.Bu durumda da suyunuzun kalitesinde ve renginde bozulmalar kaçınılmaz son olacaktır.Gübre kullanımında, bu forumda yada bir arkadaşınızın kullanımını dozaj olarak aynısını kendi tankınıza uygulamak tamamen yanlış olacağı kanatindeyim.Çünkü, akvaryumlarda doğal yollardan oluşan besinlerin miktarı, o akvaryumda ki canlı türü, yemle sıklığı, yem miktarı gibi değişkenler nedeni ile tamamen farklılık göstermektedir.Buda her akvaryumda ki bitkilerin gübre itiyacını farklı şekilde etkilemektedir.Bundan dolayı tavsiyem, akvaryuma bitki eklenirken hemen sağdan soldan duyma dozajlarla gübre takviyesinde bulunulmamasıdır.Bitkilerin öncelikle bir adaptasyon süreci vardır.Bu süreç tamamlandığında bitkilerin gelişimi gözlemlenerek, akvaryumda ki bitkilerimizin eğer ekstra besine ihtiyacı olduğuna karar veriyorsak, gübre kullanım dozajını minimumdan başlayarak, zamanla gene gözlemler sonucu yetersiz olduğuna inanıyorsak, azar azar dozajı artırarak doğru miktarı bulup, miktarı sabitlemeliyiz.Bu hobide gözlem çok önemlidir.Tamam ben artık döngüyü oturttum demek yanlış olacaktır.Çünkü, zamanla akvaryumumuza eklediğimiz yada azalttığımız bitki ve balıklar, yemleme sıklığımız ve miktarı, akvaryumdaki yaşam döngüsünü tamamen değiştirebilir.Buna bağlı olarakta belki gübre dozajını azaltmalı, arttırmalı yada tamamen kesmeliyiz.Burada söylediklerimin tümü, okuduğum bilgileri kendimce yorumlama ve gözlemlerim sonucu söylemekteyim, bu konuda herhangi bir ihtisasım yoktur. "
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2010 15:22
Öncelikle ilginiz ve vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler şimdi her akvaryumda muhakkak değerler besin ihtiyacı ve tüketimi aynı olamaz ama her akvaryumda testler sonucu yapılan gübreleme bu bahsedilen nitrat (5-10) fosfat (0,2-0,8) demir (0,2-0,5) vs. oranlarına ulaşmak için mi yapılır bunu merak ediyorum?
Bu konuda görüşlereniz nedir ?
Bu konuda görüşlereniz nedir ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 10:20
Besinlerin akvaryum suyunda belirtilen standart değerlerde olması gerekir. Bitki yoğunluğu çok=besin tüketimi fazla ise daha sık besin takviyesi, az ise daha az besin takviyesi yaparsınız.
Besin değerlerinin belirli sınırlarda tutulması, test kitleri ile ölçümler yaparak, haftalık su değişimleri yaparak ayarlanabilir.
Besinlerin az olmasından ise fazla olması daha iyidir.
Ancak;
Aydınlatmanın az, CO2 'in yetersiz olduğu akvaryumlarda kesinlikle gübre kullanımı uygun değildir!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2010 18:55
Hakan Bey;
vuslat 2010-01-21 14:29:07
CO2 nin en büyük espirisi bitkinin sudaki besin maddelerini özümlemesine ve dolayısıyla bitkinin kendisi için enerji deposu görevini yapacak besin maddelerini sentezlemesine yardım eder. Işık kaynağı fazla ise, CO2 yoksa veya azsa suyu fazla besin maddesi ile doldurmanın bir mantığı olmayacaktır.Sonuçta bitki suda bulabildiği kadar CO2 ile besini tüketecektir. Bitkinin tüketemediği besinler doğruda alglere besin kaynağı olacaktır ki gerisini artık siz hesap edin
Yanlışım varsa düzeltiniz. Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir