Bitki İlanlarında Verilen Yanlış Bilgiler
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 15:27
Forumda ilanlar bölümünde gezerken akıllara zarar, saçma sapan, uyduruk ve yanlış bilgi vererek insanları kandırma amaçlı bir çok ilan görüyorum.
Aklıma gelen birkaç örneği yazayım.
Satıcının iddiası; Elimdeki bitki dişi yanında yavruları var.
Doğrusu: Bitkiler köpek değildir, erkeği dişisi olmaz. Tüm bitkiler üreme kabiliyetine sahiptir. Bitkinin küçük taze kısımlarına yavru değil sürgün denir.
Satıcının iddiası; Elodea, Saz, Çınar gibi bitkilerin gübre ihtiyacı yoktur.
Doğrusu: Hızlı büyüyen bitkiler en fazla besini tüketen bitkilerdir. Doğal olarak elodea, saz ve çınar gibi hızlı gelişen bitkiler en fazla gübre tüketen bitkilerdir.
Satıcının iddiası; Cabomba, Sessiflora, vb. bitkilerin ışık ihtiyacı düşüktür güneş ışığı ile bile yetişebilir.
Doğrusu: Evin içine giren ışık anubias haricinde kalan bitkilerin yetişmesi için yetersiz gelecektir. Doğada direk güneş ışığı alan bitki zaten en güçlü ışık şiddetine maruz kalıyor demektir. Kendi serasında direk güneş ışığı ile yetiştirdiği bitkinin, ışık ihtiyacı düşük olduğu anlamına gelmez.
Satıcının iddiası; Hiç gübre kullanmadım tamamen doğal olarak büyüdüler.
Doğrusu: Gübre=Besindir. Kendisi hiç yemek yemeden doğal olarak 18 yaşına gelmeyi becerebiliyorsa gübresiz bitki yetiştirmeyi de başarabilir. Gübreyi harici olarak eklemediyse bile suda bulunan ve yemleme ile giren besinler bitkilerin minimum gelişimi için yeterli olmuştur. Biz sanki bitkileri laboratuvarda makinelere bağlayıp hormon ile yetiştiriyoruz da kendisi doğal olarak yetiştiriyormuş gibi bir hava estiriyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 15:52
Akvaryum bitkilerini bilmem ancak kimi bitkiler yalnız dişi organ bulundurabilir yani bitkinin dişisi vardır. Ayrıca gübre çoğunlukla ekstra olarak katılan maddelere denilir. Ben akvaryumumda saz, elodea gibi bitkileri ek olarak hiç bir şey katmadan büyütüyorum. Tabii ki balıkların salgılarından besin üretmek için ki ihtiyaçlarını gideriyorlar. Işık ihtiyacı konusunda bilgim yok o konuda bir şey söyleyemem. Son olarak da dediğim giib gübre kullanmadan yani dışarıdan ekstra bir şey vermeden akvaryumdaki canlılar arası alışveriş ile bitki rahatlıkla büyür bir kandırma söz konusu değil.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 16:16
Deniz bey karasal bitkilerde eksik çiçek olabilir. Bazıları sadece erkek bazıları sadece dişi organ taşıyan bitkiler olabilir. Ancak su içinde bitkiler çiçeklenme yöntemi ile değil budayıp diktiğimiz çelikler ile ya da dipten sürgün verme yöntemiyle oluyor. Dolayısı ile su içinde bitkilerin cinsiyeti yoktur.
İkinci söylediğinizi de son maddenin "doğrusu" kısmında açıklamıştım. Harici şekilde sıvı gübre kullanmadan az sayıdaki bitkinin minimum gereksinimleri karşılanabilir.
Benim söylediğim farklı bir durum. Fosfat akvaryuma ister yem ile girsin, ister çeşme suyu ile girsin isterse sıvı halde getirdiğimiz potasyum fosfat gübresi ile girsin yine fosfat fosfattır. Buna gübre kullanmadan büyüttüm demek hiç birşey yemeden büyüdüm demek gibidir.
İlanda bunun özellikle yazılmasının sebebi; "ben bu bitkileri diğer ilan sahipleri gibi yapay olarak çeşitli kimyasal katkılar kullanarak değil, doğal yollardan(organik olarak) büyüttüm" denilmek istenmesidir. Bu gibi ifadeler bilgisizlik nedeniyle değil ise rakiplerine çaktırmadan bel altından vurmaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 17:19
İlanı veren satıcı konusuna ne kadar hakim bilmek mümkün değil ancak haklı olabilir.Sözkonusu bitkiyi bilmediğimiz için kesin bir şey söyleyemeyiz.Yani boş atıp dolu tutturmuş da olabilir.Akuatik bitkiler de karasal bitkiler gibi cinsiyete sahiptirler.Aynı bitki üzerinde dişi ve erkek çiçek birarada olabileceği gibi (hermafrodit) sadece dişi veya erkek çiçek de olabilir.Teknik olarak bu tip bitkiler dioecious olarak adlandırılıyor.En klasik ve iyi bilinen örnek Vallisneria spiralis.Bu bitki ya erkek ya dişidir.Bendeki dişi Vallisneria spiralis'in dişi çiçeklerinin görsellerini paylaşabilirim.
Bu arada akuatik bitkilerde generatif üremenin çok zor olduğunu bu nedenle doğada ve kültivasyonda daha çok vejetatif ürediğini/üretildiğini (yaprak dal rizom vb'dan çoğaltılarak) belirtmek lazım.Değerli türlerdeki doku kültürü ile üretim de vejetatiftir.
Bu arada akuatik bitkilerde generatif üremenin çok zor olduğunu bu nedenle doğada ve kültivasyonda daha çok vejetatif ürediğini/üretildiğini (yaprak dal rizom vb'dan çoğaltılarak) belirtmek lazım.Değerli türlerdeki doku kültürü ile üretim de vejetatiftir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2014 22:54
Yanlış bilgiler + ticaret haneye dönmüş neredeyse..Resmen insanlar yardımlaşmadan cok yalan yanlış bilgiler ile para kazanma cabasındalar.!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2014 14:38
Sayın emerse dişi diye genelde amazon hançeri bitkisine yazıyorlar. Yanında yavruları var dedikleri de dipten oluşan yeni sürgünleri. Bu ilanları açanlardan kaç tanesi hayatında amazon hançerinin çiçeğini görmüştür de dişi mi erkek mi olduğunu anlamıştır sizce? Burada teknik konulara kasten girmedim ki insanlar yapılan kandırmacayı anlayabilsinler.
Acil Stop 2014-08-06 14:41:35
Dişi diye belirtmelerinin nedeni dipten yeni sürgünler verebilmesi. Yani o satıcıların mantığı ile erkek bitki olsa üremez ve hep öyle aldığınız gibi kalır.
Oysa ki sadece erkek organı bulunan çiçeğe sahip bir bitki bile dipten sürgün vererek ya da gövdeden budayıp dikilerek üreyebilir. Buradaki sorun bitkinin çiçeklerinin dişi ya da erkek organlardan oluşup oluşmaması değil hatalı bir algı oluşturarak insanları kazıklamaya kalkmaları.
İlanın linkini vermek istemiyorum ama şu anda yayında olan ticari bir ilanda Elodea bitkisi gübre ve ışık istemez, yosunların yapıları ile beslenir diyor. Güler misin, ağlar mısın? Bu ilanı okuyan yeni hobiciler kocaman akvaryumda azıcık ışık ile bu bitkileri yetiştirebileceğini düşünüp satın alıyor. Kaçınılmaz son olarak aradan 1 ay geçmeden bitkilerin %90'ı eriyip gidiyor. Benim kızdığım nokta da burası. 20 litre akvaryumda japon balığı, melek ve pengasus bir arada yaşar diye insanları kandırıp satış yapan akvaryumculardan hiçbir farkları yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2014 18:45
Ben de bahsi geçen satıcıların bitkilerinin çiçeklerini gördüklerini düşünmüyorum.Belirttiğiniz gibi iyi kondüsyonlu, gelişkin bitkiler için (bu durumda vejetatif üreme olasılığı artar) dişi diyorlar anlaşılan.Türü tanımlayabileceğiniz bilgiyi verdiğiniz için (Amazon Hançeri bitkisi) daha kesinlikle konuşabiliriz.Bu türkçe isim yaygın bir Echinodorus türüne ait Echinodorus grisebachii.Yanlış olmakla birlikte akvaryum dünyasında daha çok E. bleheri olarak biliniyor bu tür.Satıcıların boşa attığını söylemek yanlış olmaz bu durumda çünkü E. grisebachii hermafrodit çiçeklere sahip.Yani dişi ve erkek organlar aynı çiçek üzerinde birarada bulunuyor.Özet olarak her bir Amazon hançeri bitkisi hem dişi hem de erkek.Ancak tohum tutamıyorlar bazı teknik/biyolojik nedenlerle.
Biraz ironi yapmama müsaade edilirse herhangi bir satıcının yeterince bilgili ve samimi olup ''Hem dişi hem erkek ama kısır Amazon Hançeri'' şeklinde ilan vermesini bekleyemeyiz Satış öncelikli amaç gibi görünüyor.
Herkese saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2014 10:45
Sayın emerse akvaryumlarımız içinde zaten eşeyli (tohumla) üreme yapılamıyor. Bu durumda bitkinin cinsiyeti gibi bir durum önemsiz oluyor. Satıcının cinsiyetini yazması anlamsız. Cinsiyetini yazanlar da bitki yandan sürgün verdiği için ellerindeki bitkinin dişi olduğunu düşünerek yazıyorlar.
Acil Stop 2014-08-07 10:49:57
Echinodorus türü bitkilere Amazon Hançeri deseler yine iyi. Asya kökenli Crypto Balansae bitkisine amazon hançeri diyorlar Bazı satıcıların Crypto Balansae bitkileri hem dişi, hem yavruluyor, hem de amazon hançeri... siz yeter ki paradan haber verin gerekirse üniversite okutur kültür bitkisi yaparlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2014 11:20
Konuya ek olarak. İlanlara temsili foto koyulmamasi gerekir bence. Yani ne satiyorsan onu ilana koy.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2014 10:29
Ufuk bey bu konuda kesinlikle haklısınız. Bazı hobiciler internetten bitkinin en güzel görsellerini bulup satış gerçekleştiriyor. Ama gelen bitkiler her zaman formda ve sağlıklı olmayabiliyor. Bir şart olarak satılan bitkinin ya da canlının gerçek fotosu da koyulmalı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2014 15:49
Birde şöyle bir durum var;
Low tech tankta büyüttüm, çok sağlıklılar.
Ben de high tech'te büyüttüm. Her gece saat 5'de kalkıp gıcıklığına gözlerine ışık yakıp "büyüyün üleeen" diye dövüyorum. Sağlıkları bozuk.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 00:10
Buradan ismini yazsam bitki satın aldığım kişin bir daha satış yapabilir mi bilmiyorum ama bu okursa kendi ne demek istediğimi anlar diye düşünüyorum paylaşım için tşk ediyorum bir madur olarak
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2014 01:22
Güzel bilgilendirme olmuş bence ilan verecek arkadaşların en az 5 konu açmış olması ve en az 2 akvaryumunun tanıtımını yapmış olması şart konulsa daha dürüst kişiler satış yapmış olur. Satış sayfamız maalesef yol geçen hanı gibi daha önceden sadece 3 türün satışına izin vardı kuralları tekrar gözden geçirmedim değişiklik varmı ama şuan pek çok arkadaşımızın dandik bitkilerden şikayetçi olduğuna eminim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir