Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2010 20:39
Mehaba
Deniz akvaryumlarında led aydınlatma teknolojisi ile 455nm Royal Blue 6500kelvin olarak belirlemişler vede adamlar bunun ticaretini yapıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2010 12:58
[QUOTE=akvaryumtr]Ledlerde tek yön olduğu için bikere %65 fark floresana burdan atar... çünki floersan 4 yöne sağa sola aşağı yukarı ışık yayıyor! ama led sadece aşağıya.... yani bikere burda tasaruf var.
Guray 2010-07-15 13:01:07
En büyük enerjiyi ısı çeker! yani ısıya dönüşen enerji... LEdde ısınma yok! birde burdan fark atar.
3 . farkı da floersandaki her elektron iş yapmaz gaza çarpamadan dolayı... LEdde ise elektronların nerdeyse tamamı iş yapar...
ortlama fark %75 leri bulur...
[/QUOTE]
Ledde ısınma yok demek doğru değil.
Ledlerin gücü arttıkça soğutulma gereksinimleri de ciddi oranda artıyor.
Sizin daha önceki mesajınızda yayınladığınız resimde bile soğutucu var.
Dikkatle bakın, siz de fark edeceksiniz.
Gönderdiğiniz resimdeki ilk ledin arkadasında yıldız şeklinde aluminyum bir PCB göreceksiniz.
Bu led'in soğuması için kullanılıyor.
Güç arttıkça ısınma da artıyor.
Ben de 10W high power led'i soğutmak için 10cm x 10cm ebatlarında bir soğutucu kullanıyorum.
Büyüklüğüne rağmen aluminyum plaka, el ile tutulamayacak kadar çok ısınıyor..
%75 fark yazmışsınız ama bu da doğruyu yansıtmıyor.
Led teknolojisi gelişiyor ama günümüz ledlerinden bu kadar büyük mucizeler beklemeyin.
Burada emin olmadan yanıltıcı mesajlar verirsek;
okuduklarını uygulamaya geçirmeye çalışan arkadaşlarımızı ekonomik olarak zarara uğratmış oluruz. Değil mi ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2010 17:36
[QUOTE=htekin]Herkese selamlar
Arkadaşlar bu konuyu okurken bir yandanda internetten akvaryum aydınlatmasıyla ilgili araştırma yapıyordum. Tabiki bu topic beni led aydınlatmayı araştırmaya sevk etti ve led grow light isimli ürünlerin varlığından haberim oldu. 2006 yılında bizim gibi forumda insanların bu konuda deneyimler yaptığını gördüm linki http://www.plantedtank.net/forums/lighting/26464-seans-led-growlights.html
ingilizce bilmesenizde resimlerden bitki gelişiminin oldukça iyi olduğunu görebilirsiniz.
ve sonuçta bu ürünlerin(http://cgi.ebay.com/225-DAZZLE-BRIGHT-WHITE-LED-Aquarium-Grow-Light-Panel-/300380847759?cmd=ViewItem&pt=AU_Seed_Starting_Hydroponics&hash=item45f017fe8f)
akvaryumda asıl kullanılması gereken ürünler olduğu sonucuna vardım. Ayrıca çokta pahalı değil. $78'a 225 ledli 14wattlık tak çalıştır sistem alabiliyorsunuz. Karaköye baktım bu üründen kimsenin haberi yok. Bu üründen almayı düşünüyorum. Daha önce kullanan veya tavsiyesi olan var mı?
[/QUOTE]
Yukardaki bahsettiğim ledlerden aldım ebayden. 2 hafta dolmadan ledlerin hiçbiri yanmaz oldu. Tamirciye götürdüm. Usta bunlar seri bağlanmış 1 tanesi bi tanesi bile yanmayınca devamındakiler yanmaz oluyor dedi.Yani şu anda çalışmıyor. Çalıştığı 2 haftalık süredede bi fark görmedim. Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 21:51
LEdmar diye bir şirket tüm türleri satıyor bilginize... 1 watlık olanlardan getirmişler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2010 22:37
Arkadaşlar merhaba, konu açılalı 10 ay kadar olmuş. Konu başlığı SMD led aydınlatma...
On ayda 16 sayfa yazılmış. Konuyu baştan sona 3 kez okudum.
Pekçok arkadaşın katılımıyla faydalı bilgilerde yazılmış. Yine bu süre içinde konuyla ilgili bazı sitem ve şikayetler yazılmış. İki kişinin led deneme mağduriyeti olmuş...
Konu SMD led aydınlatma ve bunun bitkili tanklarda kullanımı olmasına rağmen fotoğraflı örnek yok.
Bir iki fotoğraf var ama bir tanesi yenidoğan sarılığını iyieştiren cihazın fotoğrafı !
Bir başkası tam okunmadan eklenmiş bir link; linkteki tanka bakınca hem tasaruflu ampul hem led aydınlatmanın birlikte kullanıldığı (yazılmış) görülüyor.
Bilinen tek gerçek 3 çipli SMD tipi led aydınlatmanın sayın yıldırım özdemir birkaç müşterisi tarafından kullanıldığı;
Yıldırım Özdemir
Şafak Özkan
ve
Çağatay Utku
Benim anladığım yüksek ışık gerektiren bitkiler ve kırmızı bitkilerde bu sistemin şimdilik çok etkili olmadığı. Low-tech tanklar için uygun olabilir. Faydası varsada bunu uzun dönem sonuçlarıyla bilmek isteriz.
****
SMD led aydınlatmanın yurtdşı kullanımı varmı? bilmiyorum
***
Ayrıca sayın mustafa erdoğarın hazırlamış olduğı kelvin ve lümenin önemi başlıklı yazısını okunması gerektiğini düşünüyorum. Lümenin önemi konusunda yanlış bilgiler var ..
***
Son olarak okuyucularımızın mağduriyeti olmaması için bir süre sonra bu başlığı sabit konulardan çıkarmayı düşünüyorum...
Daha önce bu başlıkta arkadaşlar yazmışlar; bizim amacımız doğruyu tarafsız bir şekilde iletmek olmalı...
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 11:43
Böyle güncel ve yeni bir konun sabit konular arasında kalması, sürekli göz önünde olması daha iyi anlaşılmasına ve fikir paylaşımına yardımcı olabilirdi. Ancak konunun bu kadar uzamasının ve tam anlamıyla, kişinin karar vermesine yardımcı olamayacak bir halde kalmasının sebebi sanırım gene bu fikir paylaşımlarının bir neticesi. Lakin burada yazılanlar içinde gerçekten tecrübe edilmemiş, ön yargılı yaklaşımlar biraz fazla. Bu forumda da pek çok farklı konuda olduğu gibi kişinin her zaman bildiğini/gördüğünü/araştırdığını yazması sanırım en doğru olanı. Böylece hem gereksiz uzunlukta konular ortaya çıkmaz, hem daha amaca uygun olur, forum kirliliği de engellenmiş olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 19:28
[QUOTE=YILDIRIMOZDEMIR]Böyle güncel ve yeni bir konun sabit konular arasında kalması, sürekli göz önünde olması daha iyi anlaşılmasına ve fikir paylaşımına yardımcı olabilirdi. Ancak konunun bu kadar uzamasının ve tam anlamıyla, kişinin karar vermesine yardımcı olamayacak bir halde kalmasının sebebi sanırım gene bu fikir paylaşımlarının bir neticesi. Lakin burada yazılanlar içinde gerçekten tecrübe edilmemiş, ön yargılı yaklaşımlar biraz fazla. Bu forumda da pek çok farklı konuda olduğu gibi kişinin her zaman bildiğini/gördüğünü/araştırdığını yazması sanırım en doğru olanı. Böylece hem gereksiz uzunlukta konular ortaya çıkmaz, hem daha amaca uygun olur, forum kirliliği de engellenmiş olur.[/QUOTE]
Kirliliğin önlenmesi için somut verilerin ve örneklerin sunulması yerinde olur, aksi taktirde paylaşılan bilgiler,örnekler,yada veriler kimilerine göre kirlilik olarak kalmaya devam edecektir.
Kirliliğin önlenmesi için somut verilerin ve örneklerin sunulması yerinde olur, aksi taktirde paylaşılan bilgiler,örnekler,yada veriler kimilerine göre kirlilik olarak kalmaya devam edecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 23:43
Bu konuya ilişkin görüşlerimi bugüne kadar pekçok arkadaşa farklı ortamlarda açıklamaya çalıştım. Bu konuya ise müdahil olmamamın en büyük nedeni üsluptan hoşlanmamamın yanısıra, mesaj gönderen bazı arkadaşların konu hakkında tam fikir sahibi olmadan hatta neyin tartışıldığının bile tam anlamadan, biraz da önyargıyla konuya yaklaşmış olmalarıdır. LED denildiği zaman bugün pekçok kaynaktan satın alabileceğiniz binlerce farklı ürün varken bunlardan sadece çok az bir kısmı bitki/resif akvaryumlarımızda kullanıma uygun malesef. Dolayısıyla yazılan mesajlarda öncelikle bu konu hakkında da bir fikir sahibi olup öyle görüş beyan etmek gerekir. Burada kastettiğim elbette bilgi almak için soru sorulan mesajlar değildir.
Fazla uzatmayalım. Benim görüş ve uygulamalarıma gelince ben zaten bunları başka bir başlık altında dile getirmeye göstermeye çalışmıştım. Hatta son olarak forum ekibinden Emre Bey bu konunun sabit başlıklar arasından çıkarılmasından sonra, bahsettiğim bana ait olan başlığı da ticari ilanlar/akvaryum dünyasından haberler kısmından kaldırarak bitki akvaryumları genel bölümüne taşımış olduğunu gördüm.
Dolayısıyla benim uygulama ve görüşlerime yönelik bilgi alma/eleştiri gibi mesajları daha düzeyli olması şartıyla bu konuda takip etmeye devam edeceğim. Elimden geldiği, dilim döndüğü kadar burada fikirlerimi paylaşmak isterim. Eklemek isteyeceğim son sözler ise benim bir Elektrik Müh. yada LED üreticisi falan olmadığım, ancak 2 seneyi bulan bir süre neticesinde uyguladığım testler, deneme akvaryumlarının ardından edinimlerimdir.
Taşınan bu konunun linki ise şu şekilde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2010 00:00
Yıldırım bey. Reef akvaryumları için uygulanmış ve güvenilirliği ıspatlanmış bir SMD led türü Türkiye'de varmı? cyrelman 2010-08-12 00:01:40
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2010 13:48
Selam el aleykum cümleten. Arkadaşlar konuyu açma sebebimiz led sistemi tanımak!
Bakın sitede ledin ne olduğunu bile bilmeyen arkadaşlar varken biz konuya forumda ilk kez ciddi bir hız kazandırdık. Elbette spektrum nedir lümen nedir veya adama gidersin Candelasını sorar sana! vs vs...
Burada amaç sistemi tanımaktır. Yani benim konuyu açma amacım bu. Orda fotosentez grafiklerini koyduk ve defalarca fotosentezin her spektrumda olmadığından bahsettik. Biraz fizik bilgisi gerektiren konular.
O nedenle o ledlerden bulamıyorsanız bile mümkün mertebe bant aralığı geniş dediğimiz günışığı ledleri en az %40 %50 oranlarında bağlayın dedik.
Daha ne diyelim? Kısaca biz led sistemlerden bahsetmekle erdik muradımıza... İnanıyorumki faydalı olmuştur. En azından sistemi bilmemize olanak sağlamıştır bu tartışamalar.
Cümleten saygılar... Yani amacımız ortada hobiyi ucuzlatmak...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2010 13:53
[QUOTE=akvaryumtr]Selam el aleykum cümleten. Arkadaşlar konuyu açma sebebimiz led sistemi tanımak!
Aleyküm selam hocam. Konuyu açtınız bizi bilgilendirdiniz teşekkür ederiz ama defalarca deneyeceğim dediğiniz sistemi oluşturup bize bir örnek sunmadınız.
LED li ve güzelce bitkili tankınızı merakla bekliyoruz
Bakın sitede ledin ne olduğunu bile bilmeyen arkadaşlar varken biz konuya forumda ilk kez ciddi bir hız kazandırdık. Elbette spektrum nedir lümen nedir veya adama gidersin Candelasını sorar sana! vs vs...
Burada amaç sistemi tanımaktır. Yani benim konuyu açma amacım bu. Orda fotosentez grafiklerini koyduk ve defalarca fotosentezin her spektrumda olmadığından bahsettik. Biraz fizik bilgisi gerektiren konular.
O nedenle o ledlerden bulamıyorsanız bile mümkün mertebe bant aralığı geniş dediğimiz günışığı ledleri en az %40 %50 oranlarında bağlayın dedik.
Daha ne diyelim? Kısaca biz led sistemlerden bahsetmekle erdik muradımıza... İnanıyorumki faydalı olmuştur. En azından sistemi bilmemize olanak sağlamıştır bu tartışamalar.
Cümleten saygılar... Yani amacımız ortada hobiyi ucuzlatmak...
[/QUOTE]Aleyküm selam hocam. Konuyu açtınız bizi bilgilendirdiniz teşekkür ederiz ama defalarca deneyeceğim dediğiniz sistemi oluşturup bize bir örnek sunmadınız.
LED li ve güzelce bitkili tankınızı merakla bekliyoruz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2010 18:33
Evet aslında yapacaktım askerlik çıktı bu nedenle girmekten vazgeçtim. Fakat bir nano tank olabilir bakalım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2010 20:58
[QUOTE=akvaryumtr]Evet aslında yapacaktım askerlik çıktı bu nedenle girmekten vazgeçtim. Fakat bir nano tank olabilir bakalım.[/QUOTE]
Ben de diyorum neden bi deneme yapmadınız,neyse seneye bekleriz inşallah,HAYIR'lı teskereler :)
-----------
Ayrıca konuya katılan çok bilgili birkaç arkadaş daha vardı,sanırım çok iyi sonuçlar elde ettiler fakat pek paylaşmak istemiyorlar sanırım :)
Ben de diyorum neden bi deneme yapmadınız,neyse seneye bekleriz inşallah,HAYIR'lı teskereler :)
-----------
Ayrıca konuya katılan çok bilgili birkaç arkadaş daha vardı,sanırım çok iyi sonuçlar elde ettiler fakat pek paylaşmak istemiyorlar sanırım :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir