Bitki Akvaryumu Kurulumu


MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 22:10
Değerli Arkadaşlar Merhaba,

Foruma yeni katıldım. Yeni katılanlar için açılmış olan bölümde de belirttiğim üzere çeşitli sebeplerle ara verdiğim hobiye bitki akvaryumuyla dönüş yapacağım. Yaklaşık iki aydır forumları takip ediyor ve muhtelif kaynaklardaki makaleleri okuyorum. 

Aklımda birşeyler oluşmaya yavaş yavaş başladı. Sizlerim desteği, yapıcı eleştirileri ve önerileriyle izlemesi zevk verecek bir akvaryum kuracağımı düşünüyorum.

Hacim olarak 120-180 litre arasında bir akvaryum kurmaya karar verdiğimden, bu hacimdeki bir su kütlesini başarıyla temizleyebilecek filtre arayışım EHEIM 2213-05 (içi tam dolu olan) ile son buldu. Şu an filtre evde suyunu filtre edeceği akvaryumu beklemekte. 

Evde tadilat işleri ve boya badana işleri hala devam etmekte olduğundan akvaryumun yapılması için siparişi 2 hafta sonra vermeyi planlıyorum. Düşüncem 90x40x40'lık bir akvaryum yaptırmak. Akvaryum mobilyası için de sipariş vereceğim. Burada sizlere sormak istediğim soru bu ölçülerde bir akvaryum için çelik profile ihtiyaç olup olmadığı, zira eğer profil yaptırma ihtiyacım olmayacak ise 90x45x45'lik bir akvaryum da düşünebilirim. Muhtemel bir taşınma durumunda kolaylık olması bakımından çelik profil kesinlikle istemiyorum.

Substrat olarak akvaryum tabanını 4 cm kaplayacak JBL Manado düşünüyorum. Onun üzerine arka bölümde Hagen siyah kum, ön bölümde ise ince beyaz silis kum düşünüyorum.  Beyaz kumun olduğu bölümde bitki olmasını istemediğimden bu bölümün altına substrat koymayabilirim. Beyaz kumun olduğu bölümün genişliği en fazla 5-6 cm olacak. Ön bölgede 4 cm civarında olacak kum kalınlığının arka bölümde 13-14 cm'lere ulaşmasını öngörüyorum.

Işıklandırma olarak litre başına en az 0,8 watt değerini tutturabileceğim bir çözüm bulacağım. Bu konuyla ilgili araştırmalarım devam ediyor. Sizlerin bu konudaki tavsiyelerine ihtiyacım var. Lütfen değerli bilgilerinizi esirgemeyiniz. 

CO2 takviyesi olarak mayalı sistem düşünüyorum. Bu konuyla ilgili internette onlarca makale mevcut. En efektif sistemlerin vorteks sistemler olduğu dile getiriliyor. Ancak alternatif olarak vorteks sistem yerine filtrenin su emiş borusu yanına CO2'nin çıkışını bağlasam, çıkan CO2 kabarcıkları direk olarak filtrenin içine girse ve buradan çıkış borusuna kadar filtrenin içinde uzunca bir süre yolculuk etse nasıl olur acaba diye düşünüyorum. Yabancı kaynakta bu yöntemin yüksek verimlilik sağlayan bir yöntem olduğunu okumuştum ancak böyle birşeyi deneyen birisine daha hi rastlamadım.

Isıtıcı olarak 200 watt gücünde bir cihaz düşünüyorum.

Akvaryum tasarımı elemanları olarak volkanik kayalardan yararlanacağım. Babamın jeoloji mühendisi olması sebebiyle bu konuda şanslıyım heralde. Kendisi bu hafta pazar günü benim için Ayaş/Kızılcahamam civarında bazalt kayaçlarından toplayacak. Mango kökü, ağaç kütüğü kullanmayı düşünmüyorum. Kayalar akvaryumun ön kısmına sereceğim beyaz kum ile arka kısımdaki siyah kum arasındaki hattı oluşturacaklar.

Taban bitkisi olarak parvula, cuba gibi yüksek ışık ve gübre takviyesi isteyen bitkiler ile çeşitli türlerde orta plan ve arka plan bitkileri düşünüyorum. Bu konuyla ilgili kesin kararımı da vermiş değilim. Yosun türlerinin dış filtreleri tıkayabileceği yönünde bilgiler aldığımdan yosun türlerine biraz temkinli yaklaşıyorum. Konya'da istediğim türde bitkileri temin etmek biraz sıkıntı olduğundan internet üzerinden veya bana en yakın şehir olan Ankara'dan temin yoluna gidebilirim.

Akvaryumda bulunmasını istediğim canlılar küçük boyutlara sahip olacaklar. Rasbora, neon sürüleri ve bitkiler yeterli boyuta eriştikten sonra , akvaryum suyumun özelliklerine uygun  çeşitli türlerdeki karidesler düşünebilirim. Yosun yemeleri için salyangoz çeşitleri ve eğer karidesleri rahatsız etmeyecek ise SAE olabilir. 

Genel itibariyle düşünsel anlamda var olan ve şu anda sadece dış filtreye sahip akvaryumum böyle. Aklımda olan sorulara verilecek cevaplarınız veya diğer konularla ilgili önerileriniz var ise lütfen değerli yorumlarınızı/bilgilerinizi esirgemeyiniz.

Saygılar.
Maviler2013-03-26 22:27:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

duman821Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 164
duman821Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 22:21
Hayırlısı olur inşallah konuyu takip edeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 19:36
Bu şekilde araştırıpta tank kurmaya çalışmak çok doğru bir hareket tebrik ederim.
Önerilerimiz ufak tefek illa ki olacaktır. En önemli unsurlar ışık, co2 ve kum da başlıyor bitkili tanklarda. Işık konusunda seçenek çok, herkesin doğrusu farklı ve kendince doğru. Grolux+aquastarcılardanım ben mesela :) bunları tavsiye ederim. Bütçeye göre jbl, sera, giessman gibi floresan markalarını da seçebilirsiniz tabi.
Siz hele bir başlayın kuruluma buradan fikirlerini söyleyecek değerli arkadaşlarımız çok olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suphi_navloÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2012
İl: Usak
Mesaj: 214
suphi_navloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 23:30
Can bey, öncelikle fikirleriniz güzel. Bitkili akvaryum gerçekten zevkli bir iş ama yosun sorununu unutmayın. Mesela ışık seçimi konusunda kesin bilgiler yok. kombinasyon olarak neler iyi neler kötü diye kesin çözümler yok. Gübreleme konusunda da Sera, Tetra, jbl gibi markalar fosfatı suçluyorken bir kişi sadece bir elementin eksikliğinden bahsediyor. Dıy co2 nin ph dalgalanmalarına sebep verdiği nedeniyle yosun oluşturduğu söyleniyor. Yani belli belirsiz bir havuzda yürüyoruz. Ben piknik tüpünden Dıy co2 yaptım ancak daha bir verim alabilmiş değilim. 5.5 ay verim alabilen arkadaşlar var. Tüp kullanan arkadaşların akvaryumları daha sağlıklı görünüyor buda bir gerçek. Kendi adıma önerebileceğim tek şey taban bitkilerini öncelikle emers olarak yetiştirmeniz. Ben bunu deneyeceğim. Çokta güzel büyüdüklerini gördüm. Gerisi size kalmış kolay gelsin... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 17:35
Can Bey merhaba,
Siz de kurulumdan önce benim yaptığım gibi sıkı bir araştırmaya girmişsiniz. Ben akvaryumu kuralı henüz 1 ay oldu ve öncesinde bir buçuk ay kadar araştırma yapmıştım. Kendi tecrübelerim ile size yardımcı olmaya çalışayım. Eğer hatam olur ise diğer arkadaşlarımız da müdahale etsin ki doğrusunu görüp bilgilerimizi güncelleyelim.

Öncelikle akvaryum uzunluğunu 90cm yerine 100cm olarak değiştirin. Çünkü bu uzunluğa uygun floresanlar 85 cm ve kabo, duy tesisatı da eklenince 90 cm kapağa sığmayacaktır. Daha kısa floresanlar ise size yetmeyecektir.

Mobilya konusunda sağlam bir mdf mobilya işinizi görür. Şartı ise ortadan yine mdf olan bir dikme kesinlikle şart. Ayrıca arka kısım da ince sunta değil yine mdf olmalı. Ayaklı yerine bazalı yaptırırsanız daha iyi olacaktır.

Taban bitkisi olarak cuba telaffuz ediliyorsa 0,8w/lt yükseltilmesi gereken bir değer. Cuba ve CO2 konusunda tecrübem yok, tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

Balıkları, bitkiler akvaryuma konduktan en az 1 ay sonra ekleyin, biyolojik döngü oturmuş olsun. Bu konuda oldukça fazla makale ve forum konusu yutmuştum. Yararlı bakteriler bunun en önemli halkası, eğer henüz bakmadıysanız vakit ayırmanızı tavsiye ederim.

Eğer aklınıza takılan birşeyler olur ise bilgi ve tecrübemin yettiği ölçüde yardımcı olmaya çalışırım.
Kolaylıklar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpheroÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 44
alpheroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 17:51
Merhaba Can Bey, jbl manadonun üzerine hagen sereceğinizi yazmışsınız.İkisi de bitki kumu benim bildiğim onun yerine taban gübresi kullansanız daha iyi olur bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrimdptÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 557
devrimdptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 18:57
Can Bey akvaryumunuzu 100 cm yaptırmanız daha iyi olacaktır. Litreye 0.8 watt ciddi bir ışıklandırma. Bu ışıkta ciddi yosun problemi olabilir. Yosunlara beslenecek bir şey kalmaması için sağlıklı bir CO2 akışı olması lazım. Ben damacanaya mayalı sistem kurdum. Çok memnunum. Tavsiye ederim. CO2'i filtreden geçirmek gayet mantıklı ben de ona benzer bir şey yapıyorum. Çalışıyor. Akvaryumda fotosentezi gözle izlemek mümkün oluyor. 
İlk akvaryumu kurduktan  1 hafta sonra yosunlar ortaya çıkabilir. yapraklar üzerinde toza benzer şeyler birikebilir. Balıkları 1 ay sonra koymak tabi sağlıklı ama temizlik yapacak balıklar hemen gerekiyor. Ben 1. haftada 6 sae ve 10 çöpçü koymak zorunda kaldım. Hepsi sağlıklı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2013 19:36
Devrim Bey'e kurulum başlangıcındaki ışıklandırma konusunda katılıyorum, Işıklandırmayı kademeli olarak arttırmanız bitkileriniz oturuncaya kadarki yosun sorunu ile karşılaşmanızı ciddi şekilde önleyecektir. Balık konusunda da başlangıçta çöpçü, sae gibi balıklar eklemeniz hem döngünün hızlanmasında hem de yosunlanmaya karşı yardımcı olacaktır. Aynı şekilde ben de ilk hafta brüt 225lt'ye 8 çöpçü, 2 sae eklemiştim, hepsi hala canavar gibi
borutrampet2013-04-07 19:38:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WhodabangÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 19
WhodabangÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 12:45
[QUOTE=devrimdpt]Can Bey akvaryumunuzu 100 cm yaptırmanız daha iyi olacaktır. Litreye 0.8 watt ciddi bir ışıklandırma. Bu ışıkta ciddi yosun problemi olabilir. Yosunlara beslenecek bir şey kalmaması için sağlıklı bir CO2 akışı olması lazım. Ben damacanaya mayalı sistem kurdum. Çok memnunum. Tavsiye ederim. CO2'i filtreden geçirmek gayet mantıklı ben de ona benzer bir şey yapıyorum. Çalışıyor. Akvaryumda fotosentezi gözle izlemek mümkün oluyor. 
İlk akvaryumu kurduktan  1 hafta sonra yosunlar ortaya çıkabilir. yapraklar üzerinde toza benzer şeyler birikebilir. Balıkları 1 ay sonra koymak tabi sağlıklı ama temizlik yapacak balıklar hemen gerekiyor. Ben 1. haftada 6 sae ve 10 çöpçü koymak zorunda kaldım. Hepsi sağlıklı. 
[/QUOTE]

Devrim Bey, selamlar öncelikle.

Akvaryumda malesef yanlış bilinen bir kanı var.

Bizim fotosentez olayını gözle görmemiz imkansıza yakın bir olasılık.
O2 bitkilerin yapraklarının alt yüzeyinden %99.9 suya çözünmüş olarak salınıyor.

Sizin gözlemlediğiniz kılcal deformasyonlar sonucu oluşan amiyane tabirle hava kaçırma işlemi bitkilerin

Sevgiler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrimdptÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 557
devrimdptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2013 19:05
[QUOTE=Whodabang] [QUOTE=devrimdpt]Can Bey akvaryumunuzu 100 cm yaptırmanız daha iyi olacaktır. Litreye 0.8 watt ciddi bir ışıklandırma. Bu ışıkta ciddi yosun problemi olabilir. Yosunlara beslenecek bir şey kalmaması için sağlıklı bir CO2 akışı olması lazım. Ben damacanaya mayalı sistem kurdum. Çok memnunum. Tavsiye ederim. CO2'i filtreden geçirmek gayet mantıklı ben de ona benzer bir şey yapıyorum. Çalışıyor. Akvaryumda fotosentezi gözle izlemek mümkün oluyor. 
İlk akvaryumu kurduktan  1 hafta sonra yosunlar ortaya çıkabilir. yapraklar üzerinde toza benzer şeyler birikebilir. Balıkları 1 ay sonra koymak tabi sağlıklı ama temizlik yapacak balıklar hemen gerekiyor. Ben 1. haftada 6 sae ve 10 çöpçü koymak zorunda kaldım. Hepsi sağlıklı. 
[/QUOTE]

Devrim Bey, selamlar öncelikle.

Akvaryumda malesef yanlış bilinen bir kanı var.

Bizim fotosentez olayını gözle görmemiz imkansıza yakın bir olasılık.
O2 bitkilerin yapraklarının alt yüzeyinden %99.9 suya çözünmüş olarak salınıyor.

Sizin gözlemlediğiniz kılcal deformasyonlar sonucu oluşan amiyane tabirle hava kaçırma işlemi bitkilerin

Sevgiler :)
[/QUOTE]

İyi güldürdünüz beni. Gerçekten de hava kabarcıkları yapraklarin delik olduğu yerden kaçıyor :) Özellikle yeniden dikim amacı ile kesilen yerlerden çok çıkıyor. Yaranın kanaması gibi. Ama az fotosentezde deliklerden de bir şey çıkmıyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borutrampetÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2010
İl: Izmir
Mesaj: 264
borutrampetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2013 14:00
Can Bey merhaba,
Geçen zaman içerisinde neler yaptınız, tanıtım da açmamışsınız? :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2013 23:09
Yaklaşık 6 ay süren bekleyişimin sonuna gelmek üzereyim. Akvaryum mobilyasının üretim süreci beni gerçekten çok uğraştırdı. Marangoz, istediğim şekilde kapağı yapamadı. Neredeyse 3 kere üst kapak yaptırdım. Ben ustadan bıktım, o da benden. Sizlere tavsiyem asıl işi mutfak dolabı yapmak olan marangozlardan uzak durmanız olacak. 

Adım adım gidiyorum. Öncelikle taban gübresi olan JBL ProFlora Start'ı zemine uyguladım. 5 kg'lık taban gübresi 90x40x40'lık ölçülerindeki akvaryumumun tabanını 1 cm doldurdu.



Daha sonra bunun üzerine iki kat sineklik serdim. Sinekliğin açık olan tarafını misine ile bağlayarak sabitledim.



Bunun üzerine yaklaşık 1 cm kumum olan aquaclayi serdim ve akvaryumun sağ arka köşesinde olmasını istediğim ufak taş yükseltisini yaptım. 





Yükseltinin akvaryuma su ilave ettikten sonra zamanla aşağı doğru kendini bırakmaması için taşların altına daha önce boş CD'leri ikiye bölerek yaptığım destekleri yerleştirdim.



Işıklandırmam 2x39W aquastar, 3x39W groluxten oluşuyor. Watt/litre oranım 1,3. Florasanlarımı 3 adet ELT marka balastla besleyeceğim. İlerleyen süreçte şerit LED uygulaması yapıp günışığı renk oranını biraz daha artırmayı düşünebilirim.




Aylar önce aldığım EHEIM 2213 filtremi akvaryuma bağlamadan önce boş bir kovada 2 saat çalıştırdım. Herhangi bir problem yok gibi görünüyor. Oldukça da sessiz çalıştığını söyleyebilirim.


Şu an için son durum şudur:



Bundan sonra olacaklar: Internetten sipariş ettiğim mango köklerim yolda. Akvaryumun sol bölümüne mango köklerini akvaryuma elverişli hale getirdikten sonra (kaynar suda bekletme...) koymayı planlıyorum. CO2 sistem kurmak da planlarım arasında yer alıyor.

Sera Nitrivec, bitki makası, bitki cımbızı, Tunç Sönmezoğlu üretimi gübrelerim (misket gübre, NPK'lar...vs), ısıtıcı (EHEIM Jäger 100), termometrem yakında kargoya verilecek. Tahmin ediyorum ki, 1 hafta içerisinde bitkilerimin siparişini de verip akvaryuma su dolduracak noktaya geleceğim.

Halihazırda akvaryumda su olmadığı için istediğim değişiklikleri yapabilirim. Değerli öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşınız. 

Saygılar.


Maviler2013-11-18 23:14:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rıza SırmanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 66
Rıza SırmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2013 13:49
Can Bey,

Öncelikle heyecanlı ve güzel bi çalışma olduğu resimlerden anlaşılıyor. Sadece auqaclay'i ana taban malzemesi olarak seçmeniz dikkatimi çekti.Bende de bir miktar vardı ve çok ufak bi tankımı kurarken ondan kullandım. Çok hafif olduğu için bitki ekimi çok zor oluyor ve hatta ekimden sonra da bitkiler malzemeden kurtulabiliyor. İsterseniz bir miktar aquaclay'i harici bir kaba alıp su ekleyip siz de deneyin. Benim tavsiyem auqaclay'i alt katmanda tutup üstüne hagen siyah gibi daha ağır bir malzeme kullanmanız.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2013 20:48
[QUOTE=rizasirman]Can Bey,
Öncelikle heyecanlı ve güzel bi çalışma olduğu resimlerden anlaşılıyor. Sadece auqaclay'i ana taban malzemesi olarak seçmeniz dikkatimi çekti.Bende de bir miktar vardı ve çok ufak bi tankımı kurarken ondan kullandım. Çok hafif olduğu için bitki ekimi çok zor oluyor ve hatta ekimden sonra da bitkiler malzemeden kurtulabiliyor.
[/QUOTE]

Rıza Bey, Aquaclay yazmışım ancak yanlış olmuş. Forumudaki neredeyse her makaleyi okuduğum için aklım karışmış, yanlış ürünü yazmışım. Aquarium gravel adında bir taban malzemesi bu. Ankara'daki Musa Akvaryum'dan temin etmiştim ürünü. Özkütlesinin az olup olmadığını kurulumdan sonra test edebileceğim. Ancak Musa Akvaryum'daki bitki tanklarında bu ürün kullanılmıştı ve Musa Bey bu kumda bitki üretiminin kolay olduğunu dile getirmişti. Siyah renkte bir taban malzemesi kullanıp görüntüyü bulandırmak istemiyorum. Yorumunuz için teşekkürler.

İlerleyen günlerde bu taban malzemesiyle ilgili izlenimlerimi paylaşırım.

Bugün mango köklerim elime ulaştı. Kökleri kovaya koyup sıcak su ekledim. Su yüzeyine çıkma temayülü göstermemelerine sevindim doğrusu. Kökler çok fazla uğraştırmayacak sanırım.

Kovanın içine köklerde bulunabilecek mantar veya parazitleri bertaraf etmek adına yarım tablet permasol eklesem kökleri boyar mıyım acaba?  
Maviler2013-11-19 20:49:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir