Beyaz Benek hastalığına kesin çözüm..


BerkanCerciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1295
BerkanCerciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 12:27
                                            ... Beyaz Benek Hastalığı %100 çözüm ...

Beyaz benek yüzünden milyonlarca balık ölüyor ve tadevisi çok basit olmasına rağmen.İnternette araştırmalarım sonucu bir ton çözüm var fakat hiç biri kesin çözüm değil ve bazı püf noktalar atlanıyor.Ana tankın biyolojik sistemi tamamen bozuluyor.

Bu anlatımı nereye açıcağımı bilemediğim için buraya yazıyorum.Yetkililer yerini değiştirebilir gereksiz bulurlarsa silebilir ama öncelikle bir okuyun deneyin.

Belirtiler;
-Beyaz beyaz noktalar (kum tanesi misali).
-Hareketsizlik
-Ani tepkiler
-Aşırı titreme
-Diyer balıklara saldırma
-İştahsızlık.
-Beraberinde kabızlık.

Beyaz benek hakkında dikkat edilmesi gereken unsurlar;
-Son derece bulaşıcı bir hastalıktır , hasta balık anında karantinaya alınması gerekir.
-Hastalanmaların % 20 si soğutma sistemlerinden kaynaklanıyor.Küçük hacimli yarım kapak akvaryumlarda dıy soğutma sistemi yapıldığı zaman su ile kapak arası mesafenin en az 10 cm olması gerekir aksi takdirde lepisteslerin su üstünde takıldıkları için doğrudan buz etkisi yapar.
-%50 nin üzerinde su değişimlerden kaçınılmalıdır.Akvaryumda bakteriyel bir hastalık yok etmek amaçlı değilse %50 üzeri su değişminden sonra en az yarım saat ısıtıcı ile ısı sabit tutulduktan sonra balıklar akvaryuma alınması gerekir.
-Ani ısı değişimi olmamalıdır.
-Yazın bazı bölgelerde gündüz akvaryum sıcaklığı 25in üstünde olmasına rağmen gece sıcaklık aşırı derecede düşer ısıtıcı kullanınız.
-Bu hastalık genelde yeni anne olmuş balıklar ve yuva koruyucu erkek balıklarda görülür sebebi ise doğum veya kuluçka süresinde çok fazla enerji kaybı ve bağışıklık direncinin düşük olması.

Tedavi için gerekli olanlar;
-3 Adet 1-2 litrelik saklama kabı veya dondurma kabı.(sadece bu iş için ayrılmış)
-1 şişe Metilen mavisi (contra ıchthyo bu işin uzmanıdır)
-1 ısıtıcı (havalar sıcak ise güneş ışığı kullanabilirsiniz)
-1 termometre
-1 Dondurma çubuğu veya başka bir bu şekilde çubuk.
-1 adet Multivitamin (bir daha bu hastalığa karşı bağışılık kazandırmak amaçlı)
-1 besin değeri yüksek kaliteli yem.(tetra min pro crips örn.)

Not:İlacında üzerinde yazdığı gibi bu ilaçlamayı ana tankta yapmayacağız çünkü bu ilaç biraz ağır olduğu için aerob bakterileri sersemletiyor ve suyun dengesini bozuyor siz benim dediğim gibi ilaçlama yapın.İlacı dökmeyle iş bitmiyor.

Tedavi;
1) 3 kabımıza nuralandırma yaparsak 1 numaralı kaba akvaryumdan su alalım.Bu suyu ısıtıcı ile ısıtalım veya güneşte bekleterek ısıtalım bize gerekli olan ısı 30-31'c.

2) Suyu ısıttıktan sonra balıkları bu kaba alınız.

3) Balıkların üzerine direk denk gelecek şekilde suya 8-10 damla metilen mavisi dökün.(2 lt için)

4) Bu arada 2 numaralı kabın sıcaklığını 30-31 'c ye çıkarın.

5) Balıklarınızda bir rahatlama hareketlerde yavaşlama hızlı soluk alma yüzgeçlerini titretme varsa bu normaldir bakteriler balığı terk ediyor demektir.

6) Balığınızın vücuduna dondurma çubuğu (vs.) ile dokununuz (kaşır gibi) bir süre sonra o çubuğa balık kendisi sürtünüyor bu sürtünmeler sırasında balığın vücudundaki bakteri keseleri patlıyor.

7) Balığınızı 15-20 dk o mavi suda (1 numaralı kapta) bekletiniz.

8) 2 numaralı kabın içine multi vitamin karıştırın.

9) Balıkları 1 numaralı kabdan 2 numaralı kaba geçiriniz.

10) 2 numaralı kabda balıklara yemleme yapınız.

11) 3 numaralı kabın sıcaklığını 30-31'c yapınız.

12) Balıkları 3 numaralı kaba alınız.

13) 5 dk 3 numaralı kabda bekletiniz.

14) Akvaryumun sıcaklığı min 28 olması gerekmekte.

15) Balıkları 5 dk sonrasında akvaryuma geri alınız.(Akvaryumun sıcaklığı 28 in altında ise ısı değişmi yüzünden balık stresse girebilir kab ile akvaryum ısısı arası 3-4 'c geçmemelidir.)

Sonuç: Eğer balıkta hastalık yeni ise 1 sefer de orta ise 2 çok ilerlemişse yok oluncaya dek (3-max 5) sefer uygulayınız.Tedbir amaçlı 1-2 haftada 1 doz uygulamanın zararı olmaz yararı olur.

Notlar;
Balığı 45 dkdan fazla tedavi sürecini uzatmayın stresse girer kendi deneylerim sonucu max sürenin 45dk olduğuna kannaat getirdim.

Tedavi max 45 dk sürüyor ben her maddeyi yazdım o yüzden biraz uzun gibi görünebilir.
Tedavi sonra akvaryuma 100 litreye 1 damla dökünüz.Üzerinde yazan doz eğer ilaçlama sonrası su değişimi yapılacaksa su değişimi yapıldığı zaman sonradan gene çıkıyor.Bir mantığı kalmıyor.
Ana tankı değil balığı ilaçlama yapmanız lazım.

Sıcaklık yüksek olduğu zaman bakteriler beyaz keselerden dışarı çıkar metilen maviside bu bakterileri bayıltır (öldürmez-öldüremez) ve suyun dibine çökeltir.Çökelen bakteriler bir süre sonra sıcaklık normale indiği zaman ya başka balığı yapışır yada aynı balığa geri yapışır.Biz 1 ve 3 numaralı kabda bakterileri dibe çökeltiyoruz ve onları gider borusundan yolcu ediyoruz.


Bu yazı tamamen bana aittir.Bu işlemi kendi gözlemlerim üzerine oluşturdum.Kimseden alıntı veya çevirme değildir.Kendi balıklarımda akvaryumcu arkadaşımın hasta balıkları üzerinde uyguladım şuan benim sayemde balıkları hastalıktan arındı ve yavruladı.Bu tedavi discus gibi hassas balıklar dışında tüm balıklar üzerinde uygulanabilir zararı yoktur.Lütfen yorumlarınızı esirgemeyin.










Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Anıl YILDIRÇevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2012
İl: Adana
Mesaj: 393
Anıl YILDIRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 15:13
Sızı bılmem ama karantınaya ayrılan balık bence tarafımızca olume gonderılen balıktır. O balıgın bagısıklık sıstemını hastalık ortaya cıkmadan once guclendırmek gerek bence. Hastalık ortaya cıktıktan sonra da balıgın ımmun sıstemıne kalır ıs. Kımyasal kullanmam, beyaz benekle hıc karsılasmadım. Beyaz beneklı balıkları akvaryumcudan alıp tankımda bı sure besleyıp ıyılesınce akvaryumcuya ıade ederım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrimulucutsoyÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 97
devrimulucutsoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 15:30
İyigünler bu beyaz benek mereti bulaştımı genelde bütün balıklara bulaşır...siz karantinaya aldıgınız balıgı iyileştirdiniz ama ana tanka halen var olan bir hastalık ne işe yaradı..birde metilen mavisi ni ana tanka arasıra atmanın pek bir zararı yok hatta yararı olur sizin için....filtreyi etkilicek bir durumuda yoktur...kulanıla bilecek en zarasız ilaçtır...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkanCerciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1295
BerkanCerciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 16:05
[QUOTE=devrimulucutsoy]İyigünler bu beyaz benek mereti bulaştımı genelde bütün balıklara bulaşır...siz karantinaya aldıgınız balıgı iyileştirdiniz ama ana tanka halen var olan bir hastalık ne işe yaradı..birde metilen mavisi ni ana tanka arasıra atmanın pek bir zararı yok hatta yararı olur sizin için....filtreyi etkilicek bir durumuda yoktur...kulanıla bilecek en zarasız ilaçtır... [/QUOTE]

Tabikide arasıra atmanının zararı yok yararı var yazıyı tamamen okumadınız heralde.

ıchthyo bakterileri her zaman suda vardır ani ısı değişimlerinde balıklara yapışırlar ve balıklardan beslenirler gün geçtikçe balığın derisini yerler durmadan ilerler taki balığın organlarına ulaşıncaya dek.Sonradan balığı öldürür.

Benim anlattığım olayı 100 litrelik bir akvaryumda uygulayabilmeniz için şişeyi akvaryuma boşaltmanız gerekmektedir.Ben size akvaryuma ilaç dökmeyin demiyorum akvaryuma uygulayın fakat asıl kolonileşmiş bakteriler balığın üzerinde örn. suda dolaşan 100 bakteri varsa balığın üzerinde 10.000 tane var çünkü 1 bakteri yapıştımı orda kolonileşme oluşur.

Bizim 10.000 bakteriyi görmezden gelip 100 lük bakterilerle uğraşmamız biraz saçma olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir