Bettalarda Üreme.
Erkek ve dişi ikiye ayrılmış akvaryumun iki yanına ayrılarak konulur,dişiyi camın arkasından gören erkek balık bir miktar kur yaptıktan sonra süratle yuvayı yapmak için çalışmaya başlar.Su üzerinde sabun köpüğünü andıran yuvanın kalınlığı ortalama bir cm2 kadar bir yer kaplar.Erkek balık yuvayı ağzına aldığı hava ve tükürük salgısıyla oluşturduğu baloncuklarla kurar ve yuva bitince camın diğer yanındaki dişiye yönelir ve kur yapmaya başlar,solungaç ve yüzgeçlerini kabartır,rengi daha parlak ve canlıdır.Erkeğin kurlarına cevap veren dişi beta;erkeği izler,onun hareketlerini taklit eder,solungaçlarının hemen arkasında dikine çizgiler oluşur,karnı şişer,anal kısmında toplu ine başı büyüklüğünde bir beyaz nokta görülür,rengi daha canlı ve parlaktır.Dişi beta yumurtlamaya hazır değilse erkekten uzaklaşır,rengi soluk ve yatay çizgileri vardır.
Dişi ve erkeğin hazır oldukları görüldükten sonra aradaki cam alınır.bir müddet birbirlerini tartan çift,kur yapmaya devam eder. Erkek dişiye yuvayı işaret edercesine suyun üstüne doğru yüzer,dişide onu takip eder,yuvanın altında erkek yarım ay şeklini alarak dişiye sarılır, dişide kıvrılarak erkeğe sarılır daha sonra dişi erkekten ayrılarak yuvanın altında karnı üste gelecek şekilde hareketsiz yatar ve 10-20 yumurta bırakır, erkek bu yumurtaları hemen yakalayarak yuvadaki köpüklerin içlerine bırakır.Bütün yumurtaların yerleştirilmesi bittiğinde dişi normale döner ve kucaklaşma yeniden yaşanır.
Bu kucaklaşma ve ayrılmalar bir saat kadar sürer ve bu süre zarfında 100-500 kadar yumurta yuvaya yerleştirilir. Yumurtalar süt beyazı renklidirler. Yumurtlama işlemi bitince dişi beta akvaryumdan alınır.Erkek beta yuvayı ve yumurtaları korumak için akvaryumda kalır. Yuvadan düşen yumurtaları ağzıyla yerlerine yerleştirir. Yumurtalar 2 günde çatlar ve gözle görülebilen yavrular çıkarlar. Erkek betanın görevi devam etmektedir,yuvadan uzaklaşan yavruları ağzıyla alarak yuvaya koyar.
Eğer yavrular yuvada durmuyorlarsa erkek beta yuvayı dağıtarak yavruları yiyebilir fakat bu ender görülen bir olaydır.Buna neden olmamak için akvaryumda ısı değişimi,sarsıntı,hava ceryanı olmamalıdır. 5-6 gün sonra yavrular kendi başlarına yaşayacak duruma gelirler,bu durumda erkek beta yavruları yememesi için akvaryumdan alınmalıdır. Yavrulara bakmak oldukça özen isteyen bir iştir. İlk günlerde yumurta sarısı ve enfüzvuar ile beslenmelidirler.Daha sonra ki günlerde yavru yemleri verilebilir,yemleme hemen bitecek kadar yapılmalı,akvaryumun temizliği korunmalıdır.3 aylık olan yavruların cinsiyetleri belirmeye başlar ve bu dönemden sonra erkekler ayrı ayrı akvaryumlara konulmalı ve kavga etmeleri engellenmelidir.Erkek betaların kavgacı özelliklerinden dolayı ayrılmaları ayrı ayrı bir çok küçük akvaryum ihtiyacı doğurur.
Bu sebeple betalardan yavru almak profesyonel üreticilere bırakılması gereken bir iştir.
Yazan: Hakan ATAMAN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir