Beta Tank Arkadaşları


The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2016 22:51
Herkese merhaba,
Akvaryum hobisine başladığım 1989 yılından beri hayranlık duyduğüm bir balık türüdür beta. Şu anda evimdeki üç tankımdan 50L. hacminde olanında bir erkek beta, 8 adet tasbora bulunmaktadır. Şu anda diğer iki tankimda discus ve apistogramma beslememe rağmen beta beslemediğimde hep bir eksiklik hissetmişimdir.
Acemilik dönemlerimde betanın kavanozlarda ya da bir canli için en kötü yaşam koşullarıni oluşturan beta kapları denilen berbat ortamlarda tecrit edilmesinin sebeplerini sorgulamıştım. Akvaryumcular, bu balığın saldirgan olduğu için tek beslenmesi gerektiğini söylerlerdi. Bu yanıt Beni tatmin etmemişti. Doğada da bu balık beta kabında yaşamıyordu ya.[:D][8)] İlla ayni ortamda yaşadığı balıklar ve canlılar vardi.
Araştırmalarımi bu doğrultuda derinleştirip çeşitli akvaryum kurulumları yaparak betayı olabildiğince doğal ortamda ayni ya da yakın ekosistem canlıları ile besledim. Aşağida beta tank koşullari ile ilgili araştırmalarım ve büyük oranda deneyimlerimden oluşan bilgiler sunacağım:
Beta Akvaryum Ortamı:
Beta ile diğer türlerin bir arada bakılacağı akvaryumun boyutu en az 40L. olmalıdır. Akvaryum, bitkiler, mangrov kökleri, hindistan cevizi kabukları ile oluşturulmuş saklanma alanları içermelidir. Sıcaklık 24°C'de sabitlenmelidir. Su dış filtre ile iyi süzülmeli, dış filtrenin su girişi akıntıyı azaltacak şekilde konumlandırılmalı, akıntıyı azaltmak için gerekirse kaz boynu vb... filtre aparatları kullanılmalıdır. Dış filtrenin içerisinde substrat pro ve biyolojik sünger bulunmalı ve üç ayda bir filtre temizliği yapılmalıdir. Canlı yükü fazla olmayacaksa bu sisteme alternatif olarak substrat pro ile doldurulmuş şelale filtre de kullanılabilir. Beta, yüksek kalitede su koşullarını hak eden asil bir balıktır. Haftada bir %25 su değişimi ihmal edilmemelidir.
Uygun Bitki Türleri:
Kriptokorin (Cryptocoryne)
Çınar ve zeytin gibi Hygrophylla türleri
Limnophylla
Java eğreltisi (Microsorum) türleri
Java yosunu (Taxiphyllum) türleri
Yosun topu (Cladophora)
Rotala türleri
Ceratophyllum türleri
Salvinia cinsi su üstü bitkileri gibi Asya kökenli bitki türleri uygundur.
Ayrıca kozmopolit olan nilüfer (Nymphea ve Nuohar) türleri de beslenebilir.
Beta Beslenme Diyeti:
Diğer türler ile yem rekabetine girecek olan betamızın kondüsyon kaybetmemesi için kaliteli bir diyete ihtiyacı vardır. Aşağıda belirtilen yemleri dönüşümlü olarak iş günleri sabah - akşam iki öğün; tatil günleri üç öğün olarak kullanıyorum ve memnunum: NLS Discus, NLS Thera A+, başka bir markanın discus yemi, pul yem, renklendirici pul yem, bitkisel pul yem, kurutulmuş kankurdu, kurutulmuş su piresi, kurutulmuş karides (Gammarus), kurutulmuş kurt, konserve (jel) yem, dondurulmuş yem (Konserve ve dondurulmuş yemlerde Artemia, Daphnia, Cyclops, Kril, Mysis gibi kabukluların yemlerini tercih ediyorum. Özellikle Artemia with spirulina and garlic favori yemim. İç parazit riskinden dolayı, kankurdu dahil olmak üzere tüm kurt türleri benim için en son seçenek). Ayrıca kullanmasam da Atison's Betta yemi için de olumlu duyumlarım var.
Beta Tank Arkadaşları:
Öncelikle şunu belirteyim ki 40L. altındaki hacimlerde betanın yanına konulacak canlılar, orta derecede saldırgan bir tür olan ve her bireyinin karakteri kendine has olan beta tarafindan sık sık taciz edilecektir. Bu durumun tersi de olasıdir.
Beta, yanına konulan balık hakkında betanın vücut dili, zaten mesaj veriyor: Yanına konulan balığı görünce solungaç ve yüzgeçlerini kabartan beta, iki mesajdan birini vermektedir: Ya ben bu balığa karşı dominant / predatörüm (Bu balığa zarar veririm) ya da bu balık benim için tehdit oluşturuyor (Bana zarar verebilir).
Bu açıklamalardan sonra çoğunu kendi deneyimlerimden oluşan bilgilerin oluşturduğü betanın tank arkadaşı olacak en uygun balıklara geçelim:
Rasbora Türleri:
Trigonostigma, Rasbora, Boraras, Sundadanio, Microdevario, Microrasbora, Sawbwa, Rasboroides cinslerine ait türleri içeren bu balık grubu, betanın doğal ortamı olan Mekong Havzası'nın sığ su kıyıları, taşkın göletleri gibi ekosistemlerde Betta türleri ile birlikte doğal ortamlarında birlikte yaşamaktadırlar. En saygı duyduğüm sürü balıklarıdır. Güzel renklerinin yanında balıkların kuyruk ya da yüzgeçlerini didiklemeyen, 8 adet ve üstü adetlerde gerçek sürü davranışı gösteren ve tek uğraşları sürü içı hiyerarşi olan (Sürü içi hiyerarşi belirlenirken yalnızca kendi aralarında zararsız gövde gösterileri yaparlar. Birbirlerine zarar vermeden etraflarında dönmelerini ve titrek çiftleşme danslarinı izlemek çok keyiflidir) kendi hallerinde yaşayan sürü balıklarıdır. Betta ile birlikte 40L. ve üzerinde hacimlerde sorunsuzca yaşayabilirler.
Ben, Rasbora (Trigonostigma heteromorpha), ateş ışığı rasbora (Trigonostigma hengeli) ve makas kuyruk rasbora (Rasbora trilineata) türleri ile betayı 50L., 75L. ve 125L. hacimlerde sıkıntısız şekilde yaşattım.
Halen de 50L. tankımfa 5 adet rasbora, 2 adet ateş ışığı tasbora ve bir adet makas kuyruk rasbora 1 adet erkek beta ile sıkıntısız olarak yaşamaktadır.
Bu balıklar eski kurulumlarımdan elimde kalan balıklardan olduğundan sayıları bu şekildedir. Ancak bu üç farklı türden oluşan toplam 8 adetlik rasbora grubu tek bir sürü olarak davranmaktadır.
Parıldayan Gurami (Trichopsis) Türleri:
Türkiye'de verdiği bir konferansın içinde ve arasında beta habitatı konusunda sohbet etme fırsatı bulduğum Sn. Heiko Bleher, Betta türlerinin Güneydoğu Asya'daki sığ sularda Rasbora ve Trichopsis türleri ile birlikte yaşadığinı belirtmişti.
Parıldayan guramiler, 6 - 7cm. boyları, büyüdükçe daha ortaya çıkan ve inci gibi parıldayan renkleri ile çok keyifli canlılar. Ayrıca birbirlerine kur yaparken ve dominantlık mücadelelerinde çıkardıkları kapı vurulmasına benzeyen ve sıklığı değişkenlik gösteren tok ve kısa şekilde "tak" sesleriyle iletişim kuruyorlar. Akvaryumun bulunduğü odada, bu sesi net bir şekilde duyabiliyorsunuz. Yalnız küçük ve masum görüntülü parıldayan guramiler, kontraktil ağız yapılarıyla etkili mikropredatörler. Bir tanesi gözlerimin önünde yetişkin kiraz karidesimi yemişti.
Parıldayan Gurami (Trichopsis vittata) türünden bir erkek iki dişı balığı 8 adet rasbora ve erkek beta ile birlikte 50L. akvaryumda besledim. İlk alti ay, dominantlık erkek betadaydi. Parıldayan guramilerin etrafında kabararak onları kaçmaya zorluyordu. Daha sonra erkek parıldayan gurami betayı yenerek dominantlığı aldi. Bu kavga esnasında betamın kuyruğü hasar gördü. Betam tam kabaracakken erkek parıldayan guramim ona doğru dönünce vazgeçerek bitkilerin arasına kaçiyordu.
Trichopsis türlerini beta ile beslemeyi düşüneceklere önerim bir erkek üç dişi olacak şekilde parıldayan gurami (Erkek parıldayan guraminin ilgisi dişilerin üzerine yoğunlaşsın) alınarak beta ile birlikte en az 250L. hacimde beslenmesidir. Bu türler, birbirlerini rakip olarak algılamaktadiŕ. Akvaryumda çok fazla saklanma alanı olmalıdir. Doğada da muhtemelen bu türler dar su alanlarına hapsolduklarında (Akarsu ile bağlantısı kopan taşkın birikintileri gibi ortamlarda) bu türler kavga etse de Güneydoğu Asya'nın sık yağan muson yağmurları ile bulundukları birikintinin genişleyerek ana su kaynağı ile birleşmesi sonucu zayıf taraf uzaklaşmakta ve ciddi hasar meydana gelmemektedir kanısındayım. Ancak maalesef akvaryumlarımızda bu mümkün değil.
Trichogaster Cinsi Guramiler:
İnci Gurami (Trichogaster leeri)
Üç Benekli Gurami (Trichogaster trichopterus)
Mavi Gurami (Trichogaster trichopterus "sumatranus")
Opal Gurami (Trichogaster trichopterus "cosby ")
Altın Gurami (Trichogaster trichopterus "gold")
Ay Işığı Gurami (Trichogaster microlepis)
Yılan Derisi Gurami (Trichogaster pectoralis)
Yukarıda türleri belirtilen guramiler, erkeğın ilgisini dişiler üzerine yönlendirmek ve dişilerin dikkatini aralarındaki hiyerarşi mücadelesine yoğunlaştırmak için bir erkek üç dişi olacak şekilde 125L. ve üzerinde hacimlerde beta ile yaşatılabilirler.
Trichogaster türü guramiler, direkt olarak beta ile aynı ekosistemde yaşamasalar da aynı havzanın daha derin bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Ben, 75L.'de bir erkek iki dişi İnci Gurami ile bir erkek betayı bir arada beslediğimde erkek betanın zaman zaman erkek İnci Guramiye kabardığını ve betanın erkek İnci Gurami tarafından kovalandığını gözlemledim. Ancak 125L akvaryumda bir erkek üç dişi olacak şekilde İnci Gurami, Üç Benekli Gurami, Mavi Gurami, Opal Gurami, Altın Gurami türlerini ayrı zamanlarda bir adet erkek beta ile hiç çatışma olmadan yaşattım. Tabii ki akvaryumun bol miktarda saklanma alanı içeriyordu.
Kuhli Balıkları (Pangio spp.):
Bu balıklar, yılana benzer görüntüde olmaları, kendilerini kuma gömebilmeleri ve zeminde yaşamalari ile benim favorilerimdendir. Ürkek yapılı sürü balıklarıdır. 8 adet ve üstü adetlerde beslerseniz, daha az saklanırlar. 40L. ve üzerinde hacimlerde beta ile yaşatılabilirler. Kuhli (Pangio kuhlii) ve Pangio myersi türlerini, 125L. hacmindeki akvaryumumda beta ile birlikte sıkıntısız yaşattım.
Bir alan açabilirsem 250 -300L. hacimde mangrov kökleri, bitkiler, hindistan cevizi kabukları ile dekore edilmiş akvaryumda 1 adet erkek beta, 1 erkek üç dişi olacak şekilde iki farklı Trichogaster türü Gurami, 1 erkek üç dişi olacak şekilde bir tür parıldayan gurami, 8 adet kuhlii ve kalan hacimde iki farklı rasbora türünden ordu gibi sürülerle müthiş bir akvaryum oluşturma hayalim var.
Beta ile yaşayabilecek farklı coğrafyalardan balık türleri de bulunmaktadır. Ancak aynı ya da yakın ekosistem canlılarının aynı akvaryumlarda yaşatılmasının gerekliliğine inanan biri olarak farklı coğrafyalardan olan türleri kapsam dışı bırakıyorum.
Yukarıdaki deneyimlerim Betta splendens türü ile yaşadıklarımdır. Maalesef ülkemizde, diğer Betta türlerini bulmak çok zor olmaktadır. Bir keresinde F0 olmayan fakat vahşi Betta splendens türü bir balıķ besleme şansını elde etmiştim.
Betta İle Beslenmesini Önermeyeceğim Balıklar:
Diger Beta: Bir erkek üç dişi olarak 125L. hacminde betaları beslediğimde gizlenme alanı olmasına rağmen balıkların strese girdiklerini gözlemledim. Dişiler arasında bile sert kavgalar ve yüzgeç yırtılmaları oluyor. Daha ılımlı erkek betalar da gördüm, dişilere göz açtırmayanı da. Erkeği görünce kaçan dişi de gördüm, erkeğin yüzgeçlerini tamamen parçalayan ve ayırmak için tüm ışikları kapatarak balıkları ayrı akvaryuma almamı sağlayan dişi de. Dolayısıyla üretim zamanı dışında erkek ve dişi de olsa bir akvaryumda bir betayı tercih ediyorum. Bitden fazla erkek Betta splendens balığının koşullar ne olursa olsun aynı akvaryumda beslenmesini önermem.
Tüm Botia (Makrakanta ve Mavi Botia da dahil) türleri: Mavi Botia (Botia rubripinnis) türü, betamın kuyruğunu parçalamıştı. Botia türleri, sivri dişleri ile betanın göz ve kuyruklarına saldırmaktadırlar.
Labio, Epalzeorhynchus, Siyam'lı Alg Yıyıci, Çin'li Alg Yiyici: Betanın kuyruğuna zarar verebilecekleri gibi aşırı hızlı yüzerek stres kaynağı olmaktadırlar.
Tüm Barb Türleri: Betamın kuyruğunda sebebini tesbit edemediğim yırtıkların failinin masum görünüşlü kiraz barblarım (Puntius titteya) olduğunu dikkatli izleyince fark ettim. Sinsice betamın arkasına dolanıp kuyruğunu didikliyorlardı. Betam hızla dönüp karşı atak yapmak istese de hızlı ve çevik kiraz barbı yakalayamıyordu. Üstelik betamın etrafında hızlıca yüzerek huzurunu bozuyorlardı. Bu durumu, 50L., 75L., 125L. 'lik akvaryumlarımda kiraz barbın yanı sıra kara yakut barb (Puntius nigrofasciatus) ve konkonyus (Puntius conchonius) ile de deneyimledim.
Colisa cinsi Guramiler: Cüce Gurami, Bal Gurami de dahil olmak üzere beta ile birbirlerini rakip olarak görüyorlar. Cüce ve Bal Guramilerime 125L. hacmindeki akvaryumumda ilk saldıran betam olmuştu. Zaman içinde onlar da karşılık vetdiler ve Ben de türleri ayrı akvaryumlara aldım.
Siz de Güneydoğu Asya kökenli Beta ile yaşayabilecek diğer türleri ve deneyimlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Bir süre sonra arşivimimden Beta beslediğim akvaryumlarımın fotoğraflarını da paylaşacağım.
Okuma sabrını gösteren ve bu asil türü ihtiyaçlarına uygun koşullarda besleyen herkese teşekkürler.
İyi akşamlar, sağlıklı canlılar dilerim.



Aşağıda, beta tanklarımdan farklı fotoğraflar bulunmaktadır:[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162333151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162336111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162343251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162346181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162349491.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162353281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162356201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/311220162358511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170004521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170008131.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170012041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170015561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170019341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170022551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170032151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170034351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170038501.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170042261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170045211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170047281.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170049521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170052221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/010120170054051.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]177077,Furkanbaba76[/T][T]190260,MuhsinBey06[/T][T]199578,bagdat[/T][T]134927,O5man[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]183070,Taşadam[/T][T]55832,oceanmist[/T][T]174072,ryzend[/T][T]15566,*sirius*[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]153370,stormare[/T][T]210979,incaia[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T][T]170089,KeremUlaş[/T][T]207237,ShAdOw[/T][T]198802,Omt[/T][T]213564,mustafamrt[/T][T]214549,intermed[/T][T]213558,Kabasakal34[/T][T]215709,Stajyerakvarist[/T][T]192075,omer417[/T][T]212215,Dkaya[/T][T]7146,Abu[/T][T]219541,U18K[/T][T]218852,BettaVet[/T][T]214092,Nursun[/T][T]221810,Oxiis[/T][T]225094,Hacanak[/T][T]227632,yemrekyunus[/T][T]221185,Bysam[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]70948,Zoka[/T][T]227529,pefe[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]228837,Canım Dilek ben[/T][T]229192,Kemal Onur[/T][T]227939,Ecem[/T][T]124785,Aquay[/T][T]228373,Crowntail Betta[/T][T]228896,cmertarat[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]229640,Ch€rry[/T][T]232050,MrzAdar[/T][T]233557,hobim35[/T][T]235862,HMTTT[/T][T]203472,emregkts[/T][T]239466,thebaskaya[/T][T]75716,mrbaracuda28[/T][T]246392,Azizdurdenn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]169284,cafermutlu[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]55832,oceanmist[/T][T]210966,rdroo[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T][T]213564,mustafamrt[/T][T]212215,Dkaya[/T][T]219541,U18K[/T][T]221810,Oxiis[/T][T]225094,Hacanak[/T][T]227632,yemrekyunus[/T][T]70948,Zoka[/T][T]227529,pefe[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]125030,lemur[/T][T]227939,Ecem[/T][T]228896,cmertarat[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]233557,hobim35[/T][T]203472,emregkts[/T][T]246392,Azizdurdenn[/T]
+1: [T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]213558,Kabasakal34[/T][T]212215,Dkaya[/T][T]214092,Nursun[/T][T]221810,Oxiis[/T][T]227632,yemrekyunus[/T][T]239466,thebaskaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*sirius*Çevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 33
*sirius*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2019 02:35
Peki betta ve omurgasızlar (karides türleri) aynı akvaryumda beslenebilir mi ?[EDIT]*sirius*,2019-01-03 02:36:47[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2019 22:55
[QUOTE=*sirius*]Peki betta ve omurgasızlar (karides türleri) aynı akvaryumda beslenebilir mi ?[/QUOTE]

Hüseyin Bey, merhaba,
Bolca saklanma alanı olan 50L tankımda, betta ve farklı zamanlarda tek tür olarak kiraz karides, mavi melek karides, kırmızı kristal karides, kahverengi kristal karides, siyah kristal karides, beyaz pinto karides besledim.
Karidesler, üreyerek büyük populasyonlara ulaştılar. Farkli zamanlarda, birçok bettayı rasbora ve karideslerle birlikte akvaryumda tek erkek betta olacak şekilde besledim. Hiçbir bettanın karides avladığıni görmedim.
Bu durumda, akvaryumun hacminin az olmaması, bol saklanma alanı olması ve bettalarımın New Life Spectrum Betta Formula, Hikari Betta Biogold, Ocran Nutrition Attison's Betta Pro gibi kaliteli yemlerle beslenerek protein ihtiyaçlarının karşılanması da etkili oldu.
Ancak yine de, Betta gibi bir carnivor (Insectivor) baliğın yaninda, karidesler, tam olarak emniyette sayılmazlar.
Betta, Rasbora ve karideslerimin bulunduğu akvaryum konumun linki, aşağıdadır:
https://www.akvaryum.com/Forum/betta_hanedanligi_k909900.asp
Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T][T]218852,BettaVet[/T][T]229971,A.Cubuk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlasPoyrazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 3063
AtlasPoyrazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2019 23:01
Mükemmel bir paylaşım olmuş 👏🏼👏🏼👏🏼
Birçok Betta sever için rehber niteliğinde 🙏
Emeğinize sağlık 🙏

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2019 23:05
[QUOTE=AtlasPoyraz]Mükemmel bir paylaşım olmuş 👏🏼👏🏼👏🏼
Birçok Betta sever için rehber niteliğinde 🙏o
Emeğinize sağlık 🙏[/QUOTE]

Çok teşekkürler.
Bettaların küçük kaplara hapsedilmesini önlemek adına; doğru balıklarla ve en az 40L. akvaryum hacminde ne kadar uyumlu karma akvaryum balıkları olduklarını göstermek istedim. [EDIT]Emre Zaim,2019-01-03 23:06:16[/EDIT]

Beğenenler: [T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SümerliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 05/10/2018
İl: Tekirdag
Mesaj: 713
SümerliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 00:12
Abi süpersin ya süperrrrrrrrrrr ben okudum hepsini şimdi abi bende betta bakmaya karar verdim ama elimde 5 adet kiraz karides var 49×22×32 lik 34 litrelik bir akvaryumum var[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209590/160120190010591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209590/160120190011251.jpg[/IMG] yarın bir tane erkek betta alacağım bu akvaryumda bir erkek betta ve 5 kiraz karides yaşarmı karidesler bettaya zarar verir mi veya betta karideslere zarar verir mi

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 01:11
[QUOTE=FurkanKöse59]Abi süpersin ya süperrrrrrrrrrr ben okudum hepsini şimdi abi bende betta bakmaya karar verdim ama elimde 5 adet kiraz karides var 49×22×32 lik 34 litrelik bir akvaryumum var[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209590/160120190010591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209590/160120190011251.jpg[/IMG] yarın bir tane erkek betta alacağım bu akvaryumda bir erkek betta ve 5 kiraz karides yaşarmı karidesler bettaya zarar verir mi veya betta karideslere zarar verir mi[/QUOTE]

Furkan, akvaryumdaki boşlukları bitkilerle yoğun olarak bitkilendirmeni öneririm. Böylece karideslerin saklanma alanları çoğalır. Benim beslediğim bettalar, karideslere dokunmadı. Ancak bu risk olmadığı anlamına gelmez. Bettayı, New Life Spectrum Betta Formula Hikari Betta Biogold, Ocean Nutrition Attison's Betta Pro gibi kaliteli yemlerle beslemek ve bol saklanma alanı, riski azaltacsktır.

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SümerliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 05/10/2018
İl: Tekirdag
Mesaj: 713
SümerliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 02:12
Emre abi sen bir numarasın çok sağol akvaryumu yapıp paylaştığımda değerli yorumlarını bekliyorum

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 13:20
[QUOTE=FurkanKöse59]Emre abi sen bir numarasın çok sağol akvaryumu yapıp paylaştığımda değerli yorumlarını bekliyorum[/QUOTE]

Estağfurullah Furkan, teşekkür ederim.[:)]
Konu ile ilgili bildirim gönderirsen, müsait olunca yazarım.
Sana iyi kurulumlar.[:iyi:]

Beğenenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]209590,FurkanKöse59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2019 00:01
Bettanın beslenmesi konusunda, bir güncelleme yapayım: İlk mesajımda, çok fazla çeşitte ve discus yemleri ile desteklenen bir yem diyeti var.
Artık kaliteli betta yemlerine ulaşmak daha kolay olduğundan, bu kadar çeşitli yem kullanmıyorum.
Bettamın yem diyetinde, aşağıda belirttiğim ana yemlerden, bulabildiğim herhangi ikisini kullanıyorum:
Ocean Nutrition Attison's Betta Pro
New Life Spectrum Betta Formula
Hikari Betta Biogold
JBL Betta Grana
Tropical Soft Line Betta
Sindirim sistemini desteklemek için haftada birkaç öğün iki çeşit bitkisel yemi dönüşümlü olarak veriyorum:
New Life Spectrum Thera A+
Tetra Pro Algea (Ya da herhangi bir bitkisel yem).
Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]213564,mustafamrt[/T][T]213558,Kabasakal34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

intermedÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 92
intermedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2019 23:18
Emre bey, baştan sona okudum, çok faydalı bir paylaşım olmuş.
Balıklarınızda çok sağlıklı, maşallah.
Darısı benim başıma inşallah.
Melek ve betta pek mümkün değil sanırım.

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2019 23:37
[QUOTE=intermed]Emre bey, baştan sona okudum, çok faydalı bir paylaşım olmuş.
Balıklarınızda çok sağlıklı, maşallah.
Darısı benim başıma inşallah.
Melek ve betta pek mümkün değil sanırım. [/QUOTE]

Volkan Bey, teşekkürler. [:)]
Melek ve bettayı önermesem de, 120x40x60cm boyutlarında bir akvaryumda, bol saklanma yeri olacak şekilde denenebilir.
Melekler, özellikle çift olduklarında ve üreme dönemlerinde agresif oluyorlar. Bu dönemde, bettaya zarar verme olasılıkları var.
Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]214549,intermed[/T]
Teşekkür Edenler: [T]214549,intermed[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

intermedÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 92
intermedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2019 13:30
Emre bey, melekleri evdekiler istiyor, bettayı ben, bir orta yol bulmaya çalışıyoruz. Akvaryum boş çalışmaya devam ediyor bu arada. Boş derken bitkiler var sadece.
Melekleri alırsak zaten yavru düşünüyorum, büyüyünce bir hal çaresine bakarız.
Kusura bakmayın, çok soru soruyorum ama sonra pişman olmaktansa, baştan araştırma yapmak iyi olur diye düşündüm.
Betamın nanotankını bozmayacağım, karma tanka alınca olumsuz durumlar yaşarsam geri aktarmak için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2019 00:01
[QUOTE=intermed]Emre bey, melekleri evdekiler istiyor, bettayı ben, bir orta yol bulmaya çalışıyoruz. Akvaryum boş çalışmaya devam ediyor bu arada. Boş derken bitkiler var sadece.
Melekleri alırsak zaten yavru düşünüyorum, büyüyünce bir hal çaresine bakarız.
Kusura bakmayın, çok soru soruyorum ama sonra pişman olmaktansa, baştan araştırma yapmak iyi olur diye düşündüm.
Betamın nanotankını bozmayacağım, karma tanka alınca olumsuz durumlar yaşarsam geri aktarmak için.[/QUOTE]

Volkan Bey, merhaba,
Büyük hacimli tankınız ve oluşturacağınız saklanma alanları, melek ve bettanızın çatışma durumunu azaltır. Arada hırlaşsalar bile, birbirlerine zarar vereceklerini sanmam.
Nano tankınız çalışır durumda olsun ki, nitrifikasyon bakterileri ölmesin. Böylece, gerekirse, bettayı eski yerine alabilirsiniz.
Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]197989,ceyh[/T]
Teşekkür Edenler: [T]214549,intermed[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir