Bazı çöpçü türleri ve üretimleri.
KAHVERENGİ ÇÖPÇÜ BALIĞI
(Corydoras aeneus)
Tanınmış bir akvaryum balığıdır.Renkleri kenarlarda parlak metalik olup , genel görünüşleri yeşilimsi kahverengi ile sarımsı arasındadır.Karın altları grimsi sarıdır.Renkleri çok güzel olmakla beraber çok göz alıcı değildir.
Bu balık Triniad ve Güney Amerika’nın az durgun ve az çamurlu sularında doğal olarak bol miktarda bulunur.Diğer balıklarla yaşamada uyumlu balıklardır.Akvaryum dibinde devamlı dolaşarak çöpleri karıştırır,çoğunluğunu yer ve akvaryumun temiz tutulmasında yardımcı olurlar.Böylece dibe çöken yemleri bulup değerlendirmeleri ve bu yemlerin çürüyerek akvaryum suyunu bozmalarını önlemeleri bakımından çok yararlıdır.Boyları doğada 5-6 cm.ye kadar ulaşabilir ise de genellikle akvaryumlarda 3-4 cm. boyda kalırlar.Her türlü akvaryum yemini değerlendirmeleri bakımından yemleme yönünden bir problem yaratmazlar.Ara sıra kurutulmuş tubifex unu veya canlı yem yerler ise kondisyon bakımından en iyi düzeyde tutulmuş olurlar.
Normal veya az alkali sulardan hoşlanırlar.Suyun sertlik derecesi DH 10 dolaylarında olması en iyisidir.Çünkü normal gelişmeleri için suda kalsiyum bulunması gereklidir.Bu balıkların doğal olarak yaşadıkları sular oksijence fakir sular olduğundan oksijen düşüklüğüne karşı dayanıklıdırlar ve çok az hava verilen akvaryumlarda bile kolayca yaşatılabilirler.Ayrıca sindirim organlarının genel bir özelliği nedeni ile havanın oksijeninden yararlanma olanağına sahiptirler.Sindirim organında çok ince kılcal damarlara sahiptirler.Balık su yüzüne çıkarak bir miktar hava yutar.Bu hava içerisindeki oksijen osmoz olayı ile kılcal damarlara geçer ve böylece sindirim organı gerektiğinde akciğer gibi çalışır.Böylece oksijence çok zayıf sularda bile yaşama olanağı bulurlar.
Oldukça hareketli bir balıktır.Durmaksızın akvaryumun dibinde dolaşır ve yem araştırır.2 adet bıyıkları vardır.Bu bıyıkları sayesinde karanlık yerlerdeki ve kıyıda köşede sıkışmış olan yemleri bile kolayca bulup değerlendirirler.Bu bıyıkları alınacak veya dipte bulunan gıdaların yenilip yenilmeyeceğini anlaşılmasında da balıklara yardımcı olur.Ayrıca balıkların çiftleşmesi durumlarında da önemli rolleri vardır.Diğer balıklardan hemen hemen hiç korkmazlar.Çünkü sırt kısımlarında kemiksi yapıda sert plakalara sahiptirler.
ŞERİTLİ ÇÖPÇÜ
(Corydoras Metae)
Guyana orijinlidir.Diğer balıklarla uyumlu olarak yaşayabilen oldukça hareketli olan bir türdür.Çoğunlukla C.arcuatus ve C.myersi ile karıştırılırlar.Oldukça güzel görünüşlüdürler.Vücut renkleri kahverengi-kırmızı arasıdır.Sırt yüzgecinin altında kuyruğa kadar uzanan dikine uzun siyah bir banta sahiptirler.5-6 cm. boya ulaşabilirler.Diğer çöpçü balıkları gibi her türlü yemi severek yerler.Fakat ara sıra tubifex verilmesinde yarar vardır.Üretim için 6.8-7.2 ph dereceli sular en iyisidir.23-28 derece sıcaklıkları severler.Üretim için akvaryuma bazı bitkiler ve üstü düz küçük taşlar konulmalıdır.
Üretim bakımından oldukça aktif bir türdür.Dişi bıraktığı yumurtaları,erkekten alarak ağzına stok ettiği spermler ile tohumlar.Yumurtalar yumurtladıktan birkaç dakika sonra su emerek oldukça sert ve sağlam bir durum alır.Yumurtadan çıkan yavrular C.aeneus yavruları gibi büyütülürler.
Corydoras paleatus
Bu çöpçü balığı Kuzey Arjantin ve Brezilya’nın durgun ve çamurlu sularında bulunur.Uysal balıklardır ve akvaryumda diğer balıklar ile uyumlu bir şekilde yaşar.7-8 cm. kadar boyca büyüyebilen bu balıklar,5-6 cm. olunca döl vermeye başlarlar.Her türlü yemi severek tüketirler.Normal,biraz yumuşak ve sıcaklığı 21-27 derece olan sulardan hoşlanırlar.
Erkekler dişilere oranla daha küçük yapılıdırlar.Albino varyetelerde üretilmiştir.
PANDA CORİDORAS , ÇÖPÇÜ BALIĞI
(Corydoras panda)
Callichthyidae familyasındandır.Peru orijinlidir.Su sıcaklığı 22-26 derece ve ph 6.5 – 7.5 olan sulardan hoşlanırlar.İnsan eli altında üretilebilmesine karşın ticari anlamda fazla üretilmemektedir.8 cm.ye kadar büyüyebilmektedir.Akvaryum sevenler tarafından çöpçü balığı olarak bilinmektedir.Akvaryumdaki diğer balıklar tarafından değerlendirilemeyen yemleri tükettiklerinden bu özellikteki balıklardan birkaç tanesinin akvaryumda bulunması tavsiye edilmektedir.Diğer türler ile uyumlu yaşamaktadır.
Yukarıda üretim şekilleri geniş şekilde açıklanan Corydoras aeneus ve C.metae’den başka akvaryumlarda yetiştirilen pek çok çöpçü balığı türü vardır.Hepsi 18-27 derece sıcaklığında yaşayabilirler.
Yayın: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.
Sayfa:24-25-26-27-28.
Beğenenler: [T]185063,mertboeing737[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Atilla Hocamızın verdiği bilgiler çok ufak tefek yanlışlar olsa da iyi bilgiler diyebiliriz.Ancak her şeyde olduğu gibi uzmanlık ön planda gelir.Herkesin her balık grubunda uzman olması mümkün değildir.Müsadenizle bazı düzeltmeler yapmak istiyorum.
Beğenenler: [T]185063,mertboeing737[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Cihat Bey altta verdğim listeye bakarsanız bugüne kadar üretim konusunda başarılı olunamamış varyetler olduğu görülüyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu gördügünüz Baba:)
Babacık ve Annecik
Bunlarda Yumurtacıkları :)
Daha yakından görün diye. 2 Yumurtayı sudan çıkarıp çektim. Yumurtaları bir çok cory türüne göre. Daha büyükler.
Buda 1 haftalık cory yavrusu. Hayır diceksinis nie daha önce çekmedin. Gözle anca görebildimde:) Meretler çok ufaklar.
Aslında bunlar 7. batım yavru. Ama digerlerini akvaryumdan toplamadıgım için. Neonlarıma yem oldular.
Yaptıklarımı kısaca anlatmak gerekirse. Ben hiç birşey yapmadım. Onlar yaptılar.Yumurtaları topladım 11 litre bir akvaryuma koydum. Orda Çıkan yavrularıda 2 hafta sonra toplayıp. 50 Litreye yavruluk içine aldım.
Yalnız Çok gariptirki 2 gün arayla 20-30 yumurta vererek ürüyorlar. Benimkilerdemi gariplik var acaba.Su anda bunu yazarken Bile. Birbirlerini kovalıyorlar. Hayır suyumda afrodizyak etkisi yapıcak birşeyde yok
Nispeten Zor olan bir tür. Pandaya, Bronza, Komandoya göre
Su kimyası:Ph.6.7
25 Derece(yumurtları 27 de çıkarıyorum)
Gh.0-5
Akvaryumda: Co2 takviyesi-Mango kökü-R/0 Su-Azoo Dbl BlackWater kullanıyorum.50 Litre Sadece. 2 Corydoras Triline ve 3 CherryShrimp
Buda Genel görünüşü.
Beğenenler: [T]185063,mertboeing737[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birçok kişinin üretmekte zorlandığı bu türü bu kadar kolay üretmenin zevki bir başka olsa gerek.Türkiye sularına uygunluk olarak düşündüğümüzde,Türkiye'de bulunan yaygın türlerden en narinlerindendir diyebiliriz.Hal böyle olunca da üretmeyi başaran kişi sayısı az oluyor.Bu bağlamda Altay'ı tebrik ediyorum.
Anaçlar da oldukça kaliteli çıktı işin açıkçası.Bu kadar kısa sürede yavru vermesi de pek rastlanmayan bir şey.Gerçi doğal ortamlarını düşündüğümüzde yine kısa aralıklarla az sayıda yumurta verdiğini görebiliyoruz ama bu anaçlar bu kuralları da ihlal ederek iki günde bir yumurtluyorlar.Tabi bence bu yumurtlamaların arasındaki bu kısa süreyi daha da uzatmak ve bir seferde daha çok yavru alıp aynı batında daha çok yavru büyütmek lazım.Bunu yapmak için de doğal doğumkontrol ilacı olan bezelyeyi kullanmak gerekiyor.Böyle yaptığımızda daha iyi olacağını düşünüyorum.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bezelye Sadece Cory ler üzerindemi etkili. Yoksa kedi balıklarını kapsarmı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir