Basit pipo filtre yapımı (Görüntüyü bozmayan))
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 03:56
Merhaba;
urukhrai 2010-10-14 03:57:19
Açtığım konunun çok orjinal bir fikir olmadığını biliyorum, ancak şu ana kadar gördüğüm DIY filtrelerin görsel açıdan tatmin edici olmadığını düşündüğümden ben de birşeyler yapmak istedim. Bir diğer husus bu filtrede hava; bazıları gibi yukarıdan değil aşağıdan veriliyor böylece vakum gücü daha yüksek oluyor.
Malzemeler
1 adet boş plastik kolonya şişesi
2 adet sünger (herhangi bir sünger)
50 cm akvaryum hortumu
Kullandığımız atık malzemelerimiz
Kolonya şişesinin dip kısmını tamamen kesip çıkarıyoruz
Şişenin ağız alt kısmına delikler açıyoruz (Su buradan çekilecek)
Süngerimizi şişeye yerleştiriyoruz
Hava hortumumuzu kolonya şişesinin ağzına takıyoruz (Bu kolonyanın dökülmesine yarayan kısmındaki çıkıntı zaten hava hortumuna tam olarak uyuyor, bir avantaj)
Hava motorumuzun çıkışına bağlayıp filtremizi akvaryuma yerleştiriyoruz.
Ben iki sünger arasına, steril sargı bezlerinden koydum. elyaf olsaydı onu koyardım. Hava yukarıya doğru sirkülasyon yaptığından, açtığımız deliklerden hava hızı nispetinde vakum oluyor. Bu filtre hem suyu temizleyecek hem de biyolojik yapılanmayı sağlayacak.
Çalışır vaziyetteki hali video'da
[VID]http://www.dailymotion.com/video/xf75rf_diy-pipo-filter_animals[/VID]
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 12:40
Kolonya aşırı uçucu bir maddedir arkadaşlar. Boş şişeyi bir süre açık bırakıp daha sonra suyla durulamanız durumunda bile kalıntı bırakmaz.
Filtre çok şık olmuş tebrikler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 14:19
Güzel bir çalışma.Yavru akvaryumumda kullanmayı düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 15:25
Sodyum hipoklorit (Çamaşır suyu=NaClO), Hidroklorik asit ( HCL ) ve Nitrik asit (NHO3) zaten akvaryum malzemelerinin dezenfeksiyonu için en uygun malzemelerdir. Bol suyla iyi bir şekilde durularsanız hem yosun ve alglerden, hem mikrop/bakteri/parazitlerden arındırırsınız hem de temizliğini sağlarsınız, hiçbir sorun olmaz. Yalnız midye kırığı ve kalkerli malzemeleri kullanırken NHO3 ve NaOH kullanımına dikkat ediniz çünkü bunlar kireç çözücüdür malzemenizi eritir. Malzemelerin temizlenmesinde deterjan ve sabun kesinlikle ama kesinlikle kullanılmaz çünkü tutunma kabiliyetleri vardır balıklarınızı hastalandırır, kaybedersiniz..
KaPTaN 2010-11-13 04:30:21
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2010 22:28
Sonradan filtrenin tam orta kısmına bir vantuzun arka kısmının sıkıca girebileceği büyüklükte havya ile eriterek delik açtım. Vantuzu oraya monte ettim ve cama yapıştırdım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2010 14:04
[QUOTE=pusat58]Kolonya aşırı uçucu bir maddedir arkadaşlar. Boş şişeyi bir süre açık bırakıp daha sonra suyla durulamanız durumunda bile kalıntı bırakmaz.
[/QUOTE]
[/QUOTE]
uçan kolonyanın içinde oan su geriye kanda alkol
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2010 14:12
[QUOTE=melloo]
Uçan kolonyanın içinde olan su geriye kanda alkol
[/QUOTE]
Kolonyanın içindeki aşırı uçucu madde alkol zaten. Alkolün buharlaşması suya göre çok hızlıdır. Alkolün çözücülüğü uçuculuğu kana karışma hızı ve vucüttan atılması suya göre çok hızlı gerçekleşir. Alkol su kadar uzun süre vucutta kalsa sarhoşlar 2-3 gün ayıkamazdı.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2010 14:47
Arkadaşlar gördüğüm kadarıyla kolonya konusu tereddüte neden oluyor. Ben Su Ürünleri Mezunuyum ve naçizane su kalitesi (kimyası)'ni iyi bilirim, akvaryum teknolojisi'ni de akademik ders olarak almış biriyim. Ama çok daha önemlisi balıklarımı çocuğum gibi seviyorum..
urukhrai 2010-10-15 17:44:57
Bu konuda en ufak tereddüdüm olsa, akvaryuma kesinlikle sokmam, emin olabilirsiniz.. ancak elbette ki akvaryum içinde PVC,PVD,PVAA,PVAC,PE gibi (Polietilen vs.) maddelerin varlığı mümkün olduğunca az olması daha sağlıklıdır. Ama bugün akvaryum malzemelerinin bile birçoğu PVC esaslı olarak imal ediliyor. İç filtreler, PE esaslı olmayan bir dış filtre gördünüz mü mesela ? Camdan :). Kolonya şişesini çamaşır suyu ile iyice temizleyin sonra bol suyla durulayın ve hatta su dolu bir kovaya 5-10 kez hızlıca sokup çıkartın. son olarak tekrar durulayın ve kullanın. bu kadar basit :) bahsettiğim düzenek hala akvaryumda ve bir sorun yok.
Ha ben bu filtreyi, yukarıdaki benzer ince küçük sos şişelerinden yapacağım. Ama şimdi camdan yapın desem siz cama delik açabilecek misiniz ? Yukarıdaki örnekte, en pratik ve en görsel şişe bu olduğundan bunu verdim. Yapabiliyorsanız cam kullanın, en sağlıklısı o çünkü..
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 09:58
Bence gayet hoş olmuş tebrikler.
Teşekkür Edenler: [T]201039,Matyas[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir