Balıkların Doğal Habitatları


bigmanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 271
bigmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 20:43
Merhabalar;
Uzun süredir böyle bir konu açmak istiyordum kısmet bugüneymiş...
Forumda akvaryum hobisine başlayan her yeni kişiye işte balığın habitatında kayalar,bitkiler böyleler,şöyleler diye tavsiyeler veriyoruz peki örneğin lepistesleri ele alalım bir zamanlar beslemiş,üretmişizdir veya halen üretiyoruzdur ticari amaçla olsun,hobicilik olarak olsun yavrularımız olmuştur.Şimdi gözümüzün önünde akvaryumumuzda doğan yavru lepistesler doğal habitatlarındaki(orta amerika)yaşam şartlarını nerden bilsin.Doğumun örneğin tanganyika akvaryumunda(kayalı,silis kumlu bir akvaryumda)gerçekleşmesini sağlarsak yavru balıkta haliylen tanganyika akvaryumunda yaşaya yaşaya tanganyika akvaryumunun su şartlarına,ısısına,görünüşüne ve saklanma yerlerine alışacaktır ve ilerleyen zamanlarda büyüdüğünde sıkıntı yaşamayacaktır.Veya akvaryumculardan aldığımız lepistesler,kocamaaaaan havuzlarda üretilip akvaryumculara getiriliyorlar.Aynı şekilde doğal boool bitkili,bool saklanma yerli vb. habitatı onlar nereden bilsin.Bu sebeple yeni başlayan hobicilere tavsiyeler verirken daha dikkatli olalım...
 
saygılarımla
umarım fazla yazıp sizi sıkmamışımdır.Göz%20Kirpma 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerkantÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 06/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1626
BerkantÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 20:59
Bunları bu şekilde açıklayamayız ki ; her balığım max. ve min. değeri vardır. Genetik sonuçta. Hepsinin kendileri göre ön sezileri , kendilerine göre yaratılış biçimi var .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mst58Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 351
mst58Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 21:01
Kusura bakmayın ben pek anlayamadım, tabiki akvaryumda doğan lepistesler doğal habitatlarını çok fazla bilmez ama bu doğan yavrunun genlerinde vardır.
Birazdaha açıklarsanız sevinirim.
mst582010-11-02 22:14:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 210
((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 21:02
 Kapalı bir sistemde doğayı taklit etmek,balıklaramıza gereken önemi,beslenmelerini ihtiyaçlarını sağlamak gerekir.Fakat doğayı taklit etmek biraz zordur.Onun için balıkların doğal ortamı nasılsa ona göre bir akvaryum kurulması bence en iyisidir.Hepsinin genetiğinde bir ön yargı,sezgiler vardır.Akvaryum doğayı taklit edip canlılara en iyi şekilde bakmaktır. ((((:GÖKHAN:)))2010-11-02 21:02:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PuPPeT666Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Izmir
Mesaj: 682
PuPPeT666Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 21:11
Her canlının yaratılıştan,ön sezilerinden, iç güdülerinden,doğasından,genetiğinden gelen kalıtsal davranışlar beslenme avlanma yaşama şekilleri vardır.
Buda tamamen böyle birşeydir bence.
Bir örnek verecek olursak...
Yeni doğan bir insanı tamamen dinden ilahiyattan izole şekilde büyütün,yine de tapıncak birşey arayacaktır kendine.Çünkü bu insanoğluna yaratılıştan verilen,doğasında olan bir harekettir.
Ya da  hangi insanı hangi farklı ortamda büyütürseniz büyütün,parmağı çizilip,kesildiğinde oda kendi türünden olan herkez gibi parmağını ağzına götürüp emecektir:) Çünkü yaratılıştan gelen ve önsezisel,içgüdüsel bir harekettir bu.Yapan belki bilmez ama tükürükte yaralara ilk yardım müdahalesi kıvamında fayda gösteren enzimler bulunur:) çoğu insan bu önsezisel,içgüdüsel hareketin temelinde yatanı bilmez ama hepsi programlanmış gibi aynı hareketi yapar(ne kadar farklı ortamlarda yetşise de)
İşte doğadaki her canlıda bu şekilde yaratılıştan,önsezilerinden,içgüdülerinden,onun varlığını oluşturan yapı taşlarından gelen özellikleri taşırlar ve ortamın müsait olduğu kadarıyla bunu yaşarlar.Bize de düşen bu müsait ortamı mümkün olduğunca balıklarımıza sağlamaktır bu yüzden...

Örnekler uygun düşüp açıklayıcı oldumu tam bilmiyorum ama anlatabildim sanırım düşündüğümü:D
Saygılar...

PuPPeT6662010-11-02 21:14:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

katmerogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 886
katmerogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 21:47
İçgüdüsel olarak gelişir zaten bu olaylar.O zaman sizin örneğinize göre Mesela tropheus yavrularını bitkili akvaryumda büyütelim yada yavrulatalım.Nasıl olsa alışıcak değilmi ? Bitkileri yemiyicek , su sertliği , ph filan bunlarada alışıcak , yemleme önemli değil ne verirsek onu yiyicek.Rengarenk çok güzel bir bitkili akvaryumumuz olucak ozaman Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

istemihanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 77
istemihanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 21:58
Her canlıda görüldüğü gibi balıkları 3-4 nesil yapay ortamda beslerseniz ortama adapte olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orcristÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8507,1[/B] [B]6660,3[/B]
Kayıt: 16/02/2010
İl: Samsun
Mesaj: 585
orcristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 22:07
Kediler, köpekler, kuşlar, fareler v.s. şehirlerde yaşamaktadır, ama sorsaydık eminim bitkilerin arasında olmayı tercih ederlerdi... Bu yazdıklarıma bizleri de dahil ediyorum... Tebessüm

Amacımız beslediğimiz canlıları yaşatmaktan öte mutlu yaşatmaktır. (evlerinde gibi hissetmelerini sağlamak)

Sizin verdiğiniz örnekteki cins birçok farklı doğada yaşayabilir belki mutlu da olabilir, ama ümit beyin verdiği örnekteki gibi ne yaparsanız yapın olmayacak türlerde azımsanmayacak kadar fazladır.

Bulunduğumuz forum ve bu forumda yapılanlar, her bireyin kendiliğinden oluşan sorumlulukları küçümsenmemeli... 

Yönelttiğiniz bu soruya ben ve diğer arkadaşların aynı yöndeki yanıtları umarım doğru yolda olduğumuzu size açıklayabilmiştir...

Her canlı ebediyen kendi habitatında mutlu kalacaktır...

Saygılar...
orcrist2010-11-03 08:39:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 23:45
Şafak kardeşim,paylaşımın için teşekkürler fakat birçok noktayı gözardı etmişsin.
1-Her balığın bünyesel özelliklerinden ötürü beslenmesi gereken bir su hacmi ve değeri sözkonusudur.Lepistesler de bunun istisnası değildir.Lepisteslerin beslenmesi gereken ortam bu yüzden "kesinlikle" bitkili olmalıdır.Hatta bitki de yetmez,akvaryum dizayn tamamlanmış haliyle en az 10 gün filtreyle çevrilmelidir.Bu süreç sonunda yavaş yavaş balık eklenmelidir.Buna da suyun döngüsünün oturması adı verilir,bu da balıklarımızın hayatlarını sağlıklı şekilde devam ettirmesi için büyük önem taşımaktadır.
2-Rafyaya doğuran bir lepistesle doğal bir java mossun içine doğuran lepistes arasında çok büyük fark vardır.Akvaryumlarda plastik bitki,oyuncak türü hobicileri kazıklama amacı taşıyan malzemeler kullanıldığında özellikle de lepistes gibi su değerlerine hassas balıkların hastalıklara çok daha kolay yakalandıkları,ve kısa sürede öldükleri tecrübelerle sabittir.Bu malzemelerin salınım yapma riskini de eklersek komple bir faciadan söz edebiliriz.
3-Gelelim hobicinin şevkini kırma mevzuatına,yani senin yeni başlayanlara dikkatli tavsiye verelim dediğin hususa;
Hobicinin şevkini kırmayın cümlesi mantıken şuna çıkar: Yaw bırakın denesin şansını gerekirse  öldürsün balığı öğrensin.Sen böyle düşünmüyor olabilirsin;sözüm meclisten dışarı,ama kayalık veya oyuncaklı dizayna lepistes koymak zaten hayvanı bir nevi ölüme göndermektir bunu belirtmek lazım.
Peki biz ne diyoruz?
"Balığı öldürmesine gerek yok öğrenmesi için,doğru adımlar atsın,akvaryuma asit falan sıkmazsa zaten balık öldürmez" diyoruz.Yani arkadaşımızın yanlış adımlar atmasını engellemeye çalışıyoruz.Yeni başladım diyerek tüccarların eline düşmesini,veya düşen kardeşlerimiz varsa "zararın neresinden dönerse kardır" diyerek onları bilinçli hobiciliğe yönlendirmeye çalışıyoruz.
4-Yapılması gereken tangaynika akvaryumunda lepistes yaşatmaya çalışmak değildir,bunu yapmaya çalışıp hüsrana uğrayan tonla hobici var forumumuzda.Lepistese çürük balık damgasının vurulmasının sebebi de bu zaten.
Yapılması gereken şey lepisteslerin beslenmesi gereken ortam,ve sağlıklı yaşamaları için gereken akvaryum koşullarının hobiciler tarafından bilinerek bunun sağlanmasıdır.Olur ya bilinçsizce hareket eden kardeşlerimizin de doğru yola dönmesini sağlamaktır.
5-Biz yeni başlayan kardeşlerimizin hiçbirine yapamayacakları şeyler söylemiyoruz,onlara "akvaryumunuza birkaç kök canlı bitki alın,bakım gerektirmeyen bitki türlerinden seçin" diyoruz,bunu da balıklarının sağlığı için söylüyoruz.Hatta şahsen ben birçok konumda habitat kelimesini bile kullanmam."Bitki lazım" derim geçerim.Neden hobiciyi yoralım ki?
Yani plastik bitkiye,oyuncaklara,kayalara en az 20 30 lirayı basıp kazıklanacağınız yerde bu parayı bir kök java mossla 3 4 kök anubiasa verin,hem akvaryumunuz doğal görünsün hem de balıklarınız rahat yaşasın.Bunun neresi kötü?
6-Ülkemizde canlı bitkinin 3 4 misli plastik bitki satılıyor(üstelik fiyatlar canlısıyla aynı).Niye sizce?Mantalite malum "bitki bakamam".Asit mi sıkacaksınız tanka?Artı bazı bitkiler bakım istemez(mesela anubias,eledoa).Bu plastik ve kayalık kazıkları hobicilerin yemesine sebep olan "bitki bakamam" mantalitesini yıkmamız lazım.
7-Belki belli çevreler tarafından dile getirilecek  "bitki bulamıyorum" cümlesine de forumumuzda da reklamları yayınlanan ve internette çarşaf çarşaf ilan veren bitki linklerini sunuyorum.Bugün verirsiniz siparişi yarın elinizde olur.Var mı daha söylenmesi gereken birşey Tebessüm
Konuyu açtığın için teşekkür eder,saygılar sunarım.


darXis2010-11-02 23:55:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir