Balıklarımın Hepsi Ölüyor Neden ?
Merhaba arkadaşlar
Yaklaşık 12 yıl önce 5 akvaryumum vardı bilinçsiz bişekilde balık besliyordum .Şimdi bu sitenin sayesinde bilmediklerimi öğrenmeye çalışıyorum.O zamanlarda canlı doğuranlar ilgimi çekiyordu ve besliyordum çok yavru alıp büyüttüğüm olmuştu.
Akvaryum hevesim tekrar depreşti ve 2 adet aldım imzamda boyları var ısıtıcılarını,büyük akvaryum içinjet marka çok güçlü bi iç filtre,diğeri içinde hava motoru ve yeşil plastikli içi süngerli 2.5 ytl ye satılan iç filtrelerden aldım.
Büyük akvaryumuma 2 tane büyük hava taşı aldım bolcada büyük salyangoz kabuklarından attım içine nerdeyse 20 tane var belki dahada fazla .İçinde renkli fındık büyüklüğünde taşlar var.Birde suni fiberden yapılma sanırım içi boş 3 taraftan oyuğu olan kütük satın aldım.ve altı taştan suni bitkilerim var .Canlı bitki alayım dedim 1 dal bitki vardı akvaryumcunun elinde 12 ytl. istedi bende almadım bitkide zaten olmuyor buralardaki akvaryumcularda.Büyük akvaryuma aldığım hava taşlarını diğeri için aldığım dış motor çift hava çıkışlı onun bi çıkışına taktım vede ani yavrulamalara karşı 2 tane büyük makara halinde rafya alıp onları bitki gibi yapıp L şeklinde arka planın ve sağ yanınını tümüyle rafyaladım sanki bitki havası verdim kimi yerleri dümdüz ve ince kesikli kimi yerlerinide kıvırcık yapıp su yüzeyine kadar lepistes yavrularıda barınıp yem olmasınlar diye doldurdum yüzme alanı çok geniş bu arada rafyaların yanlarına farklı bölgelerede burada leçe taşı denilen delikli volkanik taşlarla küçük mağaralar yaptımhem hamileler yavrulasın hemde yavrularım saklanabilsinler diye arka posteride çıkarmadım içinde hareket belirsizliği olsun diye yani bence büyükler daha az fark edecekti yavruları kendimce çokta güzel bi görüntü oluşturdum balıklar ve benim göz zevkim açısından iyi yapmışım dedim
Balıklarımı aldım seçemedim yanlız pek az balık vardı akvaryumcularda kılıç, velifera,lepistes,moli,silvermoli,plati,günbatımı plati,vatoz,bide çöpcü aldım .Balıkları en sağlıklı görünenlerden 1 erkek 2 dişi olarak seçtim.Dişilerin hamile olmasına özen gösterdim.Dinlenmiş içinede mürekkep var adını unuttuğum ondan gerektiği kadar damlatıp bide hatam sanırım bu iyotlu tuz atarak 3 çay kaşığı kadar balıklarımı yerleştirdim.İlk zamanlar çok hareketli görünen balıklarım ortalama 5 gün sonra ölmeye başladılar teker teker yem olarak günde 2 defa ithal dedikleri kırmızı toz gibi zerrecikli bi yem,pul yem bişe siyah küçük yuvarlak çok pis kokulu biyemden atıyorum.3 dakika içinde bitirecekleri kadar yem veriyorum arada marul yaprağını sıcak suya 2 dakika batırıp akvaryuma atıyorum yiyorlar onuda ölümler başlayınca daha 1 hafta olmadan iyottan diye düşünüp dip çekimlerine başladım günlük bir kova dinlenmiş suyu yer değiştirdim dibini alabildiğimce alarak ölüleri içinden hemen aldım.Akvaryumun ısısı 26 da sabit en az 7 kova su değiştirdim günlerdir o 4 te birlik değişimide yaptım iyi dinlenmiş su ile ama hala ölüyorlar üstelik eklediğim suyu ılık ekliyorum ısı farkıda olmasın diye neden ölüyor bunlar anlamadım 16 balığım Allaha ömür bugünde erkek kılıcım öldü bu dediklerim 15 günde yaşandı.
Yavrularımda olmadı değil bu arada yavruları akşam gördükce topluyorum yavruluğa ayırıyorum cin gibiler onlara hiçbişey olmuyor çok şükür plati,lepistes,kılıçyavrusu sanırım 30 tane ayırdım arada saklanan tutamadığım sanırım bi 5 tane kadar daha afacan var zaten anneler doğumdan sonra 2 gün içinde ölüyorlar kendilerini kovalayan erkekler daha evvel öldükleri vede doğumdan sonra yemlerine dikkat etmeme dinlenme yerlerinin çok olmasına rağmen ana tanktaki yavrularım sağlıklı görünüyorlar şimdiye kadar kayıp yok yavruluk yaptığım küçük tankın ısısı 27 derece içine kum koymadım dip temizliği kolay olsun yavrularıda çekmeyim diye 4 tane salyangoz kabuğu var içinde durumlarıda iyi ama büyükler ölmeye devam ve neden acaba
Bu arada daha her an yavrulayabilecek 2 lepistesim ve çok güzel bi siyah molim var heran 3 üde doğurabilir.Böyle giderse bundan sonra saadece 10 tane kadar hamile dişi seçip yavrulatıp yavrularını büyütecem analar yaşarsa erkeklerini sonra alacam yanlarına tabi erkeklerde bi süre sonra ölmezse iyotun etkisi bu kadar çokmudur yoksa aldığım balıklarmı hastaydı hastaysa neden hemen değilde 5 gün sonra filan öldüler kiminede bişe olmadı neden .
Bana yardımcı olursanız sevinirim ben bişeden anlamadığım halde baktımki bu site sayesinde buralardaki tüm akvaryumculardan daha çok balıklardan anlıyormuşum buradan öğrendiklerim sayesinde adamlar ellerindeki balığın adını bile bilmiyorlar saadece ticarete dökmüşler işi bende sizlerden doğru bilgi aktarımını alabilirim diye yazdım ooo çokta yazmışım umarım okuyup uzun yazabilecek ilgili arkadaşlarda bulurum şimdiden teşekkürler hepinize bu arada msn. adresim ahmet6639@hotmail.com adresimdende bilgi paylaşmak isterseniz sevinirim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Öncelikle aramıza hoşgeldin.
Anlattıklarından cıkardığıma göre akvaryumun suyu daha oturmamış ve birden çok sayıda balık koymuşsun iyotlu tuzu zaten biliyorsun,mavi mürekkep dediğn şey dezenfektan dır,birde sana tavsiyem balık alırken genç olanları seçmeye çalış,canlı doğuranlar yumuşak suyu sever buda mango köküyle olur,kayalar ve midye kabukları suyu sertleştirir buda ölümlere sebep olmuştur.İnşallah başka kayıp olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür ederim alakanız için ama plati,moli,velifera için hafif acı su şartları olması gereklidir deniliyor yani 50 litreye 1 çay kaşığı tuz atmak gerekli deniliyor o sebeple atmıştım tuzu buradaki akvaryumcularda bitki bulunmuyor acaba yaylalar var burada vede derelervar hiçbi sanayi atığın bulunmadığı insan elinin bile değmediği doğal kaynak dereleri buralar içi toprakta değil derelerin taş kum yani oralardanmı bitki çekip içine atsam akvaryumların nasıl olur acaba
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu bir bilmece gibi.
Koyun-kurt-çayır nehrin karşısına nasıl geçecek?
Bitki-hastalık-tuz nasıl bir arada kullanılabilcek?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İyi Günler,
Balıklarınızdaki belirtiler neler? Yani kuyruk-yüzgeç kısması, gövde üzerinde beyaz benek, karnında şişme veya çökme, kuyruk veya yüzgeçlerinde erime, saklanma, su üzerinde durma, kuma sürtünme belirtileri varmı? Bunlara ilişkin bilgi verirseniz sorununuza daha iyi bir yaklaşımda bulunabilir sitede bilgi sahibi olan arkadaşlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
arkadaşım bu yenı kurulan akvaryumlarda kacınılmaz bır sondur. çünkü akvaryumunuz daha henuz oturmamıstır. sizin akvaryumunuzda balıkları koydugunuz zaman hiçbir şekjilde bakteri yoktu. bakteriyi tamamen balıklar uretır. bu balıkların geldıklerı yerde bu bakterıler mevcut, bu şekilde bır ortamdan cıkıp butunuyle saf bır suyun ıcıne gırınce bırkac gün içerisinde balıklar ölür. bu canınızı cok sıkmasın. bundan sonra balıkların ölümleri durana kadar kesinlikle akvaryumunuza balık atmayın. devamlı su değişimi yapmayın bu şekilde suyun oturmasını gecıktırmış olacaksınız, sadece 15 gunde bır dıp cekımı yapıp % 20 oranında akvarumun sıcaklıgına eş derecede su değişimi yapın, ayda bir filtrenızı AKVARYUMUNUNZDAN ALDIĞINIZ SU İLE DEĞİŞTİRİN. bu balık ölümleri bir 2 ay devam edebılır, normaldır. balığınızda eger mantar hastalığı varsa balığınızı hemen başka bır karantına akvaryumuna alın, sonra eger bulabılırsenız sera nın mycopur ilacını alın(internetten de sıpariş verebilirsiniz) bu ilacı kesinlikle ana tankınızda kullanmayın akvaryumunuzdakı yararlı bakterilieri ve bitkileri oldurur. kullanma klavuzundakı gibi kullandığınızda balığğınıza kesinlikle zarar vermez.bu araada balık alırken dişilerin kesinlikle doğumu yakın olan balıkları almayın cunku bu balıklar buyuk ıhtımalle sıngapurdan gelıyor o kadar yol cekıp ıstanbuldakı toptancılara uyruyor, sonra oradan sızın memlekete bır yolculuk oradakı toptancıya, oradan da akvaryumcuya yıne zahmetlı bır yolcuk daha sonra da sızın evdekı akvyumu bır yolculuk yaptıktan sonra balık zaten bağışıklık sıstemı tamamen erimiş hastalıklara karşı zayıf düşüyor, bırde doğum yapınca butun bu yorgunlukların uzerıne balığı daha yorucu olan doğum gerceklesıyor, sonrasında balık artık pes edıyor ve öluyor. size tavsıyem genc ozellikle renkleri az olan hamılelığı yakın olmayan dişileri secin unutmayınkı cok renklı olan dişi horman almış ve zayıf bir balıktır. akvaryumunuzdakı fıltrelerı kesınlıkle kapatmayın 24 saat havalandırmayla bırlıkte calışmalaı ışıklarda 12 saat kullanın sonra kapansın. akvaryumuuzun ıcerısındekı butun plastık malzemelerı cıkarın bunlar zamanla akvaryumunuzun ıcerısıne salınım yapabılır. canlı doğuranlar ıcın mango köku şart. dereden topladığınız bıtkıyıde koyabılırsınıız hıc bır mahsurur yok temız olduktan sonra. mumkun oldukca elınıızı suya sokmayın, unutmayınkı her suya elınızı soktugunuzda elınızdekı yag, sabun artıkları suya karışıyor.
yavrular ıcın haftada bır % 20 oranında su değişimi yapın ve artemıa verın , bunun yanında yumurta sarısı hemen bıtırebıleceklerı oranda yoksa yumurta suyunuzu bozar, yavrularınız normal sartlarda 3 ay ıcerısınde satılacak boya gelır.kalıtelı yemler ve kalıtelı ılaclar kullanıp yukarıda acızane yazdığım önerılerımı de uygularsanız akvaryumunuzdakı kayıplara en aza ındırebılırsınıız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sn Ahmet Bey
Benim akvaryumumda da platy, molly ve lepistes var idi. Lepisteslerin ölüm oranı platy ve mollylere göre daha yüksek. Bitki aldığım akvaryumcum İşini bilinçli yapıyor. Canlı doğuran kesinlikle getirmiyor. Nedeni sorduğumun yurtdışından ithal balıkların yetiştirilmesi sırasında kullanılan ilaçların yerli üretim balıkları öldürdüğünü söyledi ayrıca yerli üretim balıklarında çok hastalıklı olarak geldiğini ifade etti. Gerçektende son dönemlerde lepistesler bana göre çok dayanıksız çok dayanıksız. Bundan 30-35 sene önce bu hobiye başladığımda daha dayanıklılardı. O zaman çocuk halimizle sınırlı imkanlarla beslediğim lepistesler ortalama 2-3 sene gayet sağlıklı yaşar ve ürerlerdi ancak son zamanlarda el bebek gül bebek bakmama rağmen bir türlü yaşatamıyorum.
Doğal olarak birde diğer faktörler var;
- Balık alırken yapılan hatalar, bitki alırken yapılan hatalarda ölümlerde etkili oluyor. Balık veya bitki aldığımız akvaryumdaki balıkların genel durumlarını iyi izlemek gerekir. Bir balığa gözümüzü dikip almak yerine tümünü teker teker incelemek daha sağlıklı olur.
Bir de tavsiyem sürekli aynı akvaryumcudan balık almanız zamanla sizi doğru yönde yönlendirecektir.
Sağlıklı Akvaryumlar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bana yardımcı olursanız sevinirim ben bişeden anlamadığım halde baktımki bu site sayesinde buralardaki tüm akvaryumculardan daha çok balıklardan anlıyormuşum buradan öğrendiklerim sayesinde adamlar ellerindeki balığın adını bile bilmiyorlar saadece ticarete dökmüşler işi bende sizlerden doğru bilgi aktarımını alabilirim diye yazdım ooo çokta yazmışım umarım okuyup uzun yazabilecek ilgili arkadaşlarda bulurum şimdiden teşekkürler hepinize bu arada msn. adresim ahmet6639@hotmail.com adresimdende bilgi paylaşmak isterseniz sevinirim
.... Bence de...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Alakanıza çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Dün iskenderundan 4 tane hamile balıkdaha aldım. 2 si kılıç biri turuncu vede baya büyük bi balık diğeride sanki gümüş rengi gibi.Birde gümüş moli dedi adına normal molilerden yarısı kadar daha büyük tatlısu balıkları renginde sanki kefale benzer bi balık verdi.üstü grimsi gibi altı beyaz karnıda çok şiş.Büyük kılıcım turuncu renkli olanı sabaha yavrulamış.Rafyaların aralarında bi kaç turuncu yavru gördümsanırım bi kısmı yeni yavrulayan lepistesime yem olmuş karnı şişti çünkü.Bi tanede gümüş renkli gene hamile velifera aldım.Bu balıklar ölmezse acaba lepistesler gibi erkek olmasada tekrar hamile kalabilirlermi acaba erkekleri yok çünkü.Turuncu kılıç hariç hepsinin rengi çok çirkin ama fiyatları bana çok hesaplı geldi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Batuham bey merhaba
Bence akvaryumdan ve balıklardan daha fazla zevk almak istiyorsanız 3 gün sonra sıkılmak istemiyorsanız canlı doğuranlardan besleyin ve benim yaptığım gibi çeşitli türler alın bence.Ben henüz düzeni oturtamadım ama hamile olmalarını izlemek,doğum anlarına dek beklemek acaba kaç yavru olacak düşüncesi, ve yavruları almak heyecan verici bence canlı doğuranların akvaryum hayatı monoton değil.Bence lepistes, moli,velifera, kılıç, plati,ve daha bu balıkların değişik versiyonları olan pek çok tür var.alın birer çift lepistesi 1 erkek 2 dişi alın ve oturup akvaryum seyredin sıkıcı olmaz bence japon gibi değil. Elimdeki japonları hediye verdim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir