Balığımın Nesi Var? Bi Bakar Mısınız?


punchybladeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 4
punchybladeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2016 19:31
Dün sağlam olan balığım bugun bu halde buldum. Bu ne bilen birisi yardımcı olsun lütfen.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/192421/271220161927411.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/192421/271220161927431.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2016 19:44
Hakan Bey, merhaba,
Fotoğraftan anladığım kadarı ile kılıçkuyruğunuzun üzerindeki beyazlaşmalar, columnaris hastalıği sonucu meydana gelmiş sekonder mantar enfeksiyonunu çağrıştırdı.
Columnaris hastalıği, özellikle kalabalık canlı doğuran tanklarında lepistes başta olmak üzere pek çok canlı doğuran türünü yaygın olarak etkileyen ve toplu ölümlere sebep olabilen bir hastalıktır. Hastalık etmeni Flavobacterium columnare türü bakterilerdir ve sıcaklık arttıkça faaliyetleri artar. Bu bakterilerin faaliyetleri, 22°C ve altındaki sıcaklıklarda oldukça azalır. Su sıcaklığını 22°C'ye indirmenizi, su değişim sıklığını arttırmanızı (Üç günde bir %25 su değişimi gibi) öneririm.
Aşağıdaki linkte columnaris hastalığı tedavisi ile ilgili bilgiler bulunmaktadır:

http://www.akvaryum.com/Forum/kolumnariscolumnaris_hakkinda-ayrintili_k725357.asp

Konudaki fotoğraflara bakarak da kesin teşhisi koyabilirsiniz.
İyi akşamlar, sağlıklı canlılar dilerim.

Teşekkür Edenler: [T]192421,punchyblade[/T]
+1: [T]192421,punchyblade[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

punchybladeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 4
punchybladeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2016 01:14
Emre Bey
Değerli gorusleriniz için teşekkür ederim. Balığım 3 saat önce öldü. Dediklerinizi yaptim. Su sıcaklığını dusurdum dip temizliği yaptım. Peki bundan sonra ne yapmalıyım. Nasil ilaçlar kullanmaliyim. Bide akvaryumda ki balıklari fotoda yazdim uyumları nasıl bi bakar mısın? Bir hafta önce aldım bunları ve 3 kayıp yaşadım. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/192421/271220161953101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/192421/281220160113541.jpg[/IMG]

Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
+1: [T]192407,jase38[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2016 05:26
Hakan Bey,
Balıklarınız, uyumlu görünüyor. Butada dikkat etmeniz gereken türleri ve nedenlerini aşağıda sıralıyorum:
Vantuzlu çöpçü: Büyüdükçe diğer balıklaŕı kovalayarak strese sebep olabilir.
Konkonyus ve zebra danio: Diğer balıklarin kuyruklarını ısırabilir.
Kribensis: Üreme döneminde yumurta ve yavrularını koruyabilmek için diğer balıkları kovalar, zatar verebilir, hatta öldürebilir.
Yukarıda yazdıklarim sizi endişelendirmesin. Yalnizca yukarıda yazdığim balıkları, dikkatle gözlemleyin, diğer balıklara zarar vermiyorlarsa sıkıntı yok. Ben, yalnizca olası riskleri belirttim.
Aslında uyum konusunda, karma akvaryumlar yerine, aynı coğrafyalardan gelen balıkların aynı akvaryumlatda beslenmesi hem daha doğal bir görüntü oluşturur, hem de birbirini tanıyan balıkların daha rahat hissetmelerini sağlar. Sizin akvaryumunuzda Orta Amerika, Güney Amerika, Asya ve Afrika kökenli balıklar bulunmaktadır. Bu demek değildir ki bir arada yaşayamazlar. Ancak mesela Afrika kökenli Kribensis ile yine Afrika kökenli Kongo Tetralardan oluşmuş ya da Asya kökenli Guramilerin yine aynı bölgeden konkonyus, rasbora, kuhlilerden oluşmuş ve ekosistemlerine uygun dekore edilmiş akvaryumların doğallığını ve yaşam konforunu karma akvaryumlarda bulamıyoruz maalesef. Ekosistem konusu çok uzun bir konu, araştırmanızı öneririm. Balıklarınızın uyumlu olduğunu belirttim. Ancak burada kritik konu akvaryumda bitkiler, mangrov kökü, kaya vb... materyallerle saklanma alanları oluşturmalısınız ve akvaryum hacminiz büyük olmali. Yukarıda belirttiğiniz türleri, belirttiğiniz sayılarda beslemek için en az 250L. akvaryum hacmine ihtiyacınız var. Balık boyunun her 1cm.'si için en az 1L. su düşecek şekilde hacim hesaplamalısınız.
Balığinızı kaybettiğinize üzüldüm. Diğer balıklarınızda hastalık belirtileri gözlemlenmiyorsa, ilaç kullanmanıza gerek yoktur ve sıcaklığı 24°C'de sabitleyebilirsiniz.
Benim fikrime göre, en iyi ilaç, yüksek hacimde bir akvaryum, bu hacime uygun sayıda ve uyumlu balık, uygun bitkiler, en önemlisi düzenli ve sık su değişimi, iyi bir filtreleme sistemi ve üc ayda bir filtre temizliği ile kurulacak sağlam bir sistemdir.
Akvaryumlardaki balık hastalık ve ölümlerinin en temel sebebi, küçük hacimli akvaryumlara konulan çok sayıda balık, yetersiz filttasyon, aksatılan su değişimleri sonucunda nitrat seviyesinin artması ve buna bağlı olarak balıkların bağışıklık sisteminin çökmesidir. Hastalık belirtileri fark edildiğinde genelde zaten çok geçtir. Sistemi düzeltmeden de hastalık ve ölümlerin önüne geçilemez. Maalesef bazı akvaryumcular da insanları küçük hacimlerdeki akvaryumlarda çok fazla balık almaya yönlendirirler.
Tabii sizin akvaryumunuzdaki koşullar çok iyi olabilir. Akvaryum hacminizi bilmediğim için genel olarak balıkların bağışıklık sistemini zayıflatan faktörleri ve oluşturulması gereken koşulları özetlemeye çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Akvaryum hobisi, araştırmanın ve uygulamanın sınırının olmadığı bir hobidir. 27 yıldır akvaryum ile ilgilenen biri olarak, hala her araştırma çabamda yeni birşeyler öğrenmek bana keyif veriyor.
Bıraz uzun oldu sanırım. Kusura bakmayın.
İyi akşamlar, sağlıklı canlılar dilerim.

Teşekkür Edenler: [T]192421,punchyblade[/T]
+1: [T]192421,punchyblade[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir