Avlan Gölü Su Pireleri (Doğal Ortam)


robincagriÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2012
İl: Malatya
Mesaj: 212
robincagriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 18:23
Yer : ANTALYA/Elmalı

Avlan gölü hakkında biraz wikipedia bilgisi vermek istedim. Çünkü hikayesi bana biraz ilgi çekici geliyor. Daha sonrada kendi gözlemlerimi aktarıyım.

Avlan Gölü Antalya ili, Elmalı ilçesinde yer alan karstik oluşumlu göldür. Gölün denizden yüksekliği 1030 m, doğal halinde büyüklüğü 850 hektardır. Göl, Karagöl ile birlikte, 1030-1050 m yüksekliğindeki Elmalı polyesinde yer alır. Elmalı polyesi Elmalı dağı ile Bey dağları arasında uzanır. Gölün bulunduğu alan kalkerli yapıdadır. Avlan gölü Elmalı polyesinin en çukur alanında oluşmuştur.

Avlan gölü bazı yıllarda kuruması sonucu yapılabilecekler tartışılmıştır. Jeolog Dr. Hans Stark'ın 1951'deki raporuna dayanarak 1970 yılında göl kurutulmaya karar verilmiştir.1975-80 yılları arasında bir kanal açılarak sular Başgöz çayına akıtılmış ve göl kurumuştur. Gölün kurutulması pek çok alanda zararlı olmuştur[1].

  • Kurutulmadan önce 5-6 metreden yeraltı suyu çıkarken , kurutulma ile 70-80 metreden ancak yeraltı suyu bulunabilmiştir.
  • Kurutmadan önce 807mm olan yağış, kurutmadan sonra 439 mmye kadar düşmüştür. Göl yeniden oluşturuldukdan sonra ancak 519 mm'ye çıkabilmiştir.
  • Yağış ve nemin azalması doğal bitki örtüsüne zarar vermiştir.
  • Kırağının görüldüğü dönem uzamış, kırağılı gün sayısı 63,4'ten, 71,7'ye yükselmiştir.
  • Sukuşlarının az görülmesi (Saka, İbibik, Krazkuşu, diğer ötücü kuşlar), kurutulduktan sonra ekosistemin kendini yenileyemediğini düşündürmektedir.
  • İlçeye adını veren elma bahçeleri sulama yapılamadığı için yok olmuştur.
  • Yetiştirilen tarım ürünlerinden buğday arpa, nohutta önemli verim düşüşleri yaşandı.
  • Göçmen kuşların beslenerek popülasyonunu kontrol ettiği, Sadir Yaprak Kelebeği çoğalmış, sedir ağaçlarında kurumalar başlamıştır.
  • Göl kurutulunca ortasından geçirilen Elmalı-Finike yolu, göl geri kazanıldıktan sonra uzun zaman kullanılmaya devam edilmiştir.
  • Hayat şartlarının ve geçimin zorlandığı alan göç vermiştir.

Kurutulan göl alanından tarla alan vatandaşlarda dahil Elmalı ilçesi köylülerinin topladığı imzalar sonucunda gölün yeniden canlandırılması kararı alınmıştır.[2] 2001 yılında göl kapakları kapatılarak su tutmaya başlamıştır. Avlan gölü yeniden kazanıldıktan sonra göle sazan bırakılmıştır.

ŞİMDİ KENDİ GÖZLEMLERİME GEÇEYİM.

Tekrar oluşturulmuş yeni bir biyotop olmasına rağmen baya zengin bitki topluluklarına sahip.


Bir üstteki foroğrafaki bitkiler olduğunu tahmin ediyorum. Daha çok suyun açıklarında ve büyük gruplar halinde bulunan bitki çeşidi.


Eskiden avlan gölü kurutulunca gölün ortasından geçen yol. Avlan gölü tekrar su tutmaya başlayınca yol yıkılmış. İşte geriye böyle bir manzara kalmış. 


İşte su pirelerini doğal yaşamlarında görüntüledim. Malatyadan bir arkadaşım internetten su piresi alıcaktı. Ben getirmeyi teklif ettim oda kabul etti. Birazını kendime alıp üretmeye çalışıcağım.


Kıyı şeridinde karşılaştığım 2 çeşit bitki. Özellikler birini tilki kuruğuna fazlasıyla benzetiyorum :)





Yanıma aldığım su pirelerini öylece pet şişesine koymak istemedim. Gölden eklediğim 3 farklı bitki, gölün kendi toprağı ve %50 göl suyu na su pirelerini ekledim. Normalde göl suru çok bulanık. Fakat 1-2 gün bekliyince su biraz berraklaştı.





Tilki kuyruğuna benzettiğim bitki 2 veya 3. gün fotosentez kabarcıkları çıkardı.


SU PİRELERİNİN VİDEOSU: [VID]http://www.youtube.com/watch?v=9iBcEO0CnhU&feature=youtu.be[/VID]

Mobil bağlananlar için link: http://www.youtube.com/watch?v=9iBcEO0CnhU&feature=youtu.be


Umarım su pirelerini malatyadaki dostuma sağ salim ulaştırırım ve tabiki birazda üretim yaparım :)


robincagri2014-09-03 18:25:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 19:50
Genelde doğadan toplanan bitkiler evde akvaryum ortamına alışamıyor. Benim getirdiğim bir bitki bir yandan filizlenirken diğer yandan çürüdü. Dış ortamdaki akvaryumlarda veya da havuzlarda sıkıntı olmuyor. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

robincagriÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2012
İl: Malatya
Mesaj: 212
robincagriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2014 20:35
[QUOTE=ELPRESACANARİO]Genelde doğadan toplanan bitkiler evde akvaryum ortamına alışamıyor. Benim getirdiğim bir bitki bir yandan filizlenirken diğer yandan çürüdü. Dış ortamdaki akvaryumlarda veya da havuzlarda sıkıntı olmuyor. 

[/QUOTE]Zaten o kova balkonda. Ama kışa kadar bu üretim sevdasından vaz geçmezsem eve alırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir