Artemianın Ucuz Rakibi Mikrokurt


EvsedKaridesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 91
EvsedKaridesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2013 23:28
Ülkemizde olmasa da yurt dışında canlı yem konusunda çok sayıda araştırma yapılmakta ve birçok hobici kendi balıklarını kendi ürettiği canlı yemlerle beslemekte bunların en küçüğü ve belki en kullanışlısı olan mikrokurttan bahsetmek istiyorum. Ülkemizde bir çoğumuzun canlı yem anlayışı akvaryumcularda nadiren rastladığımız Tubifex ve Pahalı zahmetli ve üretimi imkansıza yakın olan meşhur artemia. Fiyatlarından bahsetmeye gerek yok zaten aşırı pahalı ve her gün, her gün, her gün ve her gün tekrar tekrar aynı şeyi yapmak zorundasınız tuzu koy artemiayı koy hava ver bekle ama dikkat et çıktıktan sonra 8 saat içinde vermelisin yoksa maazallah besin değeri düşer. Üretmeyi düşünüyorsan unut başaran fazla kişi yok olanlarda devlet sıırı misali saklıyorlar nasıl yaptıklarını neyse sırları onlarda kalsın bende size bir sır vereyim üretimi kolay bir kere kurup ortamı hazırladığınızda 2-3 hafta size zahmet vermeyen, Artemia larvaları porotein değeri 52.2% iken 48% protein değeri olan, bakımı ve üretilmesi kolay ve artemi kadar küçük 7-8 saat suda canlı kalabilen en küçük yavruların bile yiyeceği (beta gibi) bir canlı yem var bu canlı mikrokurt. Bu mikrokurt ne işe yarayacak derseniz yazının devamını okumaya devam edin yok ben basarım paramı alırım artemiamı derseniz yolunuz açık olsun 

Ne işe yarar bu Mikrokurt? Mikrokurt yavru balıklarınızın ilk doğduğu tehlikeli ilk 15 günlük dönemi ve sonrasını güvenle atlatmasını sağılar. Micro kurtlar besi ortamında bulunan maddeleri bünyesine alacağından isterseniz multivitaminler kullanarak yavrularınız için canlı vitaminler veya canlı antibiyotikler yapabilirsiniz. Canlı doğuranlardan Cichlidlere ve hatta artemia yiyemeyecek kadar küçük olan beta yavrularına kadar hemen hemen tüm yavrulara verilmektedir. Micro kurtların diğer bir güzel yanı ise kurt olduğundan yüzemeyerek yavrulardan kaçamaması ve yaptığı hareketlerle yavru balıkları kendine çekmesi. Kültürü temin edince besi ortamı hazırlayıp üretime başlarsınız. Kendi kolonizi oluşturup yavruları beslemeye başlamnız bir haftanızı alacak ve artık yavrularınıza kendi üretiminiz yemlerle besleyeceksiniz.

MİKRO KURT KONUSUNDA GENEL BİLGİLER
Bir çok arkadaşım doğal olarak soracak nedir bu mikro kurt kurt nasıl üretilir nasıl yapılır diye. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım. Baştan besin değerleri ile başlayayım aşağıda popüler canlı yem türlerinin besin değerleri mevcut onun altında grafik olarak yaptım daha görsel olması açısından.





Canlı yem işini çok bilmem diyen arkadaşlar için fikir olması açısında elimdeki piyasadaki ciklet yemlerinden hatrı sayılır bir firmanın yemlerinden New Life Spectrum Chiclid Formula isimli yemin değerleri 

Ham Protein : % 34 (Minimum) 
Ham Yağ : % 5 - % 9 (Minimum - Maksimum) 
Ham Selüloz : % 3 (Maksimum) 
Ham Kül : % 9 (Maksimum) 
Kalsiyum : % 1 - % 2 (Minimum - Maksimum) 
Nem : % 10 

böğle bir yenin 2270 gr kovası 170 Tl civarı. Uzun lafın kısası besin değeri olarak diğer alternatiflere ve yemlere göre çok aşağıda kalır yanı yoktur. 
 Canlı boyut olarak inanılmaz küçüktür iaşağıdakidaki 4. ve 5. resimler size bir fikir verebilir. Sadece ve sadece yavru balıklara verilir yetişkinlerin bulmaları zordur. Balığın türüne göre 1 aydan 5. aya kadar verebilirsiniz. 



  Boyunlarından sonra özel hayatından bahsedelim. Günde 40 adet yumurta yumurtlaya bilmekteler en verimli sıcaklık 20 ile 28 derecece arası yani oda sıcaklığı. Yaşama yetekleri inanılmaz. soğukta canlı kalıyorlar ama üreme hızları düşüyor. 

 Gelelim nasıl üretileceğine Bunun için öncelikle bir saklama kabına ihtıyacınız olacak aşağıdakilerin ikiside olur. Kimisi kabın üzerine delik açmakta ama ben pek tercih etmiyorum. Tercih sizin ikisi de denenebilir. 



en basit en minimum sistem olarak saklama kaplarının içine bayat ekmek veya un koyulur ve artık evde ne varsa su veye süt ile karıştırılarak muhallebi kıvamı yada boza kıvamı derler o kıvama gelene kadar karıştırılmalı ve içerisine temin ettiğiniz kültürden iki çay kaşığı kadar ilave edilip abartmamak koşulu ile kuru maya 



koyulmalı maya üretimde çok önemli çok fazla verildiğinde kültürü çökertebilmekte bir iki gün sonra kurtlar çoğalacak ve videodaki gibi görünecek

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Y7X4nMMSLjg[/VID]

bir hafta kadar sonra kurtlar  kabın kenarına tırmanmaya başlayacak bu aşamadan sonra bildiğiniz kulak pamukları ıslatılarak  veya resim fırçaları ile hasat yapabilirsiniz.
aşağıdaki videolar bir fikir verebilir

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Y_dAd3gixbU#t=31[/VID]

Üretimleri kolay ve olukça besleyiciler. Benim anlattığım dediğim gibi sadece minimum sistem tabi bundan sonrası sizin hayal gücünüze ve zamana kalmış mesela yavrulara vereceğim kültüre birazda bebekler için kullanılan mamalardan karıştırıyorum hem besin değerleri yükseliyor hemde vitaminli oluyorlar. Balık yemleri, yoğurt gibi şeyler karıştırılabilir. Bir süre sonra gerek mayadan gerek kültürde ölen kurtlar yüzünden kültür kokacaktır o gün geldiğinde kokan kültürü aşılamak için kullanıp sistemi baştan başlatın.

Yazının tamamı bana aittir.
 
Not: Kültürü benim forumdaki ilanlarımdan yada diğer arkadaşların ilanlarından rahatlıkla temin edebilirsiniz.


tolgalev2013-12-09 23:45:28

Beğenenler: [T]68334,ecomod[/T]
+1: [T]68334,ecomod[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoKuSaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2011
İl: Aydin
Mesaj: 930
YoKuSaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2013 23:43
Makalen için teşekkür ederim. Daha önce size yazmıştım ve artemi çıkarmaya çalışan herkese mikrokurt kullanmasını yazdım. Gerçekten çok ucuz.

Size bir sorum olacaktı.

Yavrulara verdik hadi abartalım 1 2 ay verdik diyelim. Sonra işimize yaramayacak. Kültürü aylarca nasıl muhafaza edebiliriz? Yani uyku dönemleri ya da onun gibi bir durumları var mı?
YoKuSa2013-12-09 23:43:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EvsedKaridesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 91
EvsedKaridesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 15:12
[QUOTE=YoKuSa]Makalen için teşekkür ederim. Daha önce size yazmıştım ve artemi çıkarmaya çalışan herkese mikrokurt kullanmasını yazdım. Gerçekten çok ucuz.

Size bir sorum olacaktı.

Yavrulara verdik hadi abartalım 1 2 ay verdik diyelim. Sonra işimize yaramayacak. Kültürü aylarca nasıl muhafaza edebiliriz? Yani uyku dönemleri ya da onun gibi bir durumları var mı?
[/QUOTE]

Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Evet maliyetler göz önünde bulundurulduğunda artmiadan çok daha avantajlı mikrokurtlar. Sorunuza gelirsek açıkçası bu güne dek saklama ihtiyacı hissetmedim sürekli yavru yavru alıp fazla fazla kullandığımdan öğle bir ihtiyacım olmadı hiç. Ama uzun süre buzdolabında saklandığını duymuştum. Soğukta gelişimlerinin yavaşladığını biliyorum aldığım arkadaşda buzdolabının buzluk kısmında saklayabileceğimi söylemişti. Denedim ama buzlar çözüldüğünde çoktan ölmüşlerdi. Hiç bir canlılık belirtisi yoktu. Buzdolabının sebzelik kısmında saklanabilir belki ama hava sorun olur öğlede sonuçta nefes almaları gerek ağzı açık olsa koku yapar vs. Açıkçası elinizde uzun süre tutmak için ya günlük bakımını yapıp ayda bir kere kültürü yenileyeceksiniz yada ihtiyacınız olduğunda tekrar temin etmek. Siz omurgasızlar için sormuştunuz sanırım kerevitlerde durumu pek bilmesem de balık dünyasında sürekli yavru aldığınızdan hiç öğle bir sorununuz olmuyor. Aslında bende meraklandım şöyle  bir test yapalım bu hafta sonu minyatür bir kaba kültür ortamı hazırlayıp az miktarda kurt koymayı deneyeceğim bakalım ne kadar süre canlı kalmalarını sağlaya bileceğiz. Denemeye 2 kap ile 14-12-2013 tarihinde kurarak başlayacağım. ilkini 28-12-2013 tarihinde yani 15 gün sonra açacak ikincisini de 14-01-2014 tarihinde yani 1 ay sonra açacağım bakalım canlı kalmayı başarabilecekler mi. Buradan sonuçları paylaşıyor olacağım. Tek sonun kurtların nefes alması olacak ağzı kapalı olacağından 1 ay havasız kalabilirler mi bilemiyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoKuSaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2011
İl: Aydin
Mesaj: 930
YoKuSaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 15:28
Sabırsızlıkla bekliyor olacağız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayram11Çevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 695
bayram11Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 20:47
Tolga beyden mikro kültürü aldım heycanla onları bekliyorum bende araştırma yaptım en ucuz en hızlı masrafsız ve zaman bakımından ilk 1 numara bakalım gelince nasıl olacak bende merak için deyim tolga beyede teşekkür ederim, bu konuları aktif tutmak bizim elemizde artemia sorununa son diyebiliriz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnargoNÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2009
İl: Konya
Mesaj: 210
EnargoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 21:36
Tolga bey makale için öncelikle teşekkür ederim.Bazıları dediğiniz gibi artemia üretimini sır gibi saklıyor dediğiniz gibi onlara kalsın sırları :) benim sizden mümkünse öğrenmek istediğim saklama kabının içerisine;
1-Un koyuyoruz
2-Süt döküp karıştırıyoruz(Muhallebi kıvamına gelene kadar)
3-Kültür ekleyeceğiz demişsiniz tam olarak anlayamadım
4-Birazda maya(2 fotoğraftakı saklama kabına tahminen 1 çay kaşıgı mama yeterlimidir)
Sanırım 1 hafta ağzı kapalı bir şekilde oda içerisinde bekletilecek daha sonra kabın etrafına çıkmaya başlayacaklar.Maddeler halinde yazabilirseniz atlamamış oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Omer_MGÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 1673
Omer_MGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 23:11
Bilgiler için teşekkürler. Gerçekten Artemia'ya güzel ve zahmetsiz bir alternatif. Bunların yanında Grindal ve beyaz kurtta kullanılabilir. Onlarda okuduğum kadarı ile %70 gibi yüksek bir protein değerine sahipmiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EvsedKaridesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 91
EvsedKaridesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 23:22
[QUOTE=bayram11]Tolga beyden mikro kültürü aldım heycanla onları bekliyorum bende araştırma yaptım en ucuz en hızlı masrafsız ve zaman bakımından ilk 1 numara bakalım gelince nasıl olacak bende merak için deyim tolga beyede teşekkür ederim, bu konuları aktif tutmak bizim elemizde artemia sorununa son diyebiliriz 
[/QUOTE]

Ben teşekkür ederim sizin gibi bir hobici ile tanıştığıma bende memnun oldum umarım umduğunuz sonuçları alırsınız.

[QUOTE=EnargoN]Tolga bey makale için öncelikle teşekkür ederim.Bazıları dediğiniz gibi artemia üretimini sır gibi saklıyor dediğiniz gibi onlara kalsın sırları :) benim sizden mümkünse öğrenmek istediğim saklama kabının içerisine;
1-Un koyuyoruz
2-Süt döküp karıştırıyoruz(Muhallebi kıvamına gelene kadar)
3-Kültür ekleyeceğiz demişsiniz tam olarak anlayamadım
4-Birazda maya(2 fotoğraftakı saklama kabına tahminen 1 çay kaşıgı mama yeterlimidir)
Sanırım 1 hafta ağzı kapalı bir şekilde oda içerisinde bekletilecek daha sonra kabın etrafına çıkmaya başlayacaklar.Maddeler halinde yazabilirseniz atlamamış oluruz.
[/QUOTE]

Rica ederim dilim döndüğünce sorularınıza yanıt vermeye çalışayım.
3- kültürden kastım mikrokurdun kendisidir besi ortamını hazırlayıp bir tatlı kaşığı kadar canlı mikrokurt koymanız gerekmekte bu kurtlar kısa zamanda çoğalıp yavrularınızı doyuracaklar :) 
4- Maya hususuna gelince 1 çay kaşığı çok olur hanımların değimi ile 1 tutam atmak gerekir ölçü vermek gerekirse yarım çay kaşığı kadar.
5- Ağzı kapalı kalacak ama 24 saatte bir kere mutlaka ağzı açılması gerek çünkü havasızlık öldürür kurtları günde 1 kere 1-2 dakika kadar açmak yeterli.

[QUOTE=Omer_MG]Bilgiler için teşekkürler. Gerçekten Artemia'ya güzel ve zahmetsiz bir alternatif. Bunların yanında Grindal ve beyaz kurtta kullanılabilir. Onlarda okuduğum kadarı ile %70 gibi yüksek bir protein değerine sahipmiş.[/QUOTE]

Ömer Bey bende canlı yem konusunda çok meraklıyım elimde başka canlı türleride var Grindal kurtta bunlardan biri besin değerinin inanılmaz olduğunu bende duymuştum henüz balıklarıma verecek kadar üretememiş olsam da çalışmalarım devam ediyor yakında sonuç alacağımı umuyorum. Aşağıdaki videoya hep gıpta etmişimdir yakında o sistemi kuracağım inşallah bizde bir türlü canlı yem kültürü oturmadı yurt dışında balıkları sadece en doğal ortamlarında yaşatmakla kalmıyorlar aynı zamanda doğal ortamlarında yedikleri besinlerle beslemek için yarışıyorlar. Nede olsa hiç bir balık doğal ortamında seranın yemleri ile beslenmiyor. Canlı yem ile büyütülmüş balığın hem renk kalitesi hem hastalıklara bağışıklığı farklı oluyor. Umarım istediğimiz canlı yem çeşitliliğini akvarcular da dahi kolayca elde edeceğimiz günler gelir. 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=35ZzE-1B0Qg[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 23:29
Aç kurt gibi saldırıyorlar.
Hazmı nasıl acaba? Bu konuda araştırma yapılmış mı? Mesela, Aretemianın su piresine göre hazmı daha kolaymış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnargoNÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2009
İl: Konya
Mesaj: 210
EnargoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2013 13:12
Teşekkür ederim kültür konyada hiç görmedim.Bu mikro kurtların oluşmasını tetikleyen bir ortama şahit oldunuz mu.Video gerçekten güzel keşke böyle besleyebilsek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EvsedKaridesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 91
EvsedKaridesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2013 14:06
[QUOTE=tlgtck]Aç kurt gibi saldırıyorlar.
Hazmı nasıl acaba? Bu konuda araştırma yapılmış mı? Mesela, Aretemianın su piresine göre hazmı daha kolaymış.
[/QUOTE]

Çok fazla bilgim yok açıkçası hazımı nasıldır bilemem ama ilginç araştırılması gerek aslında. Açıkçası bu kurtlarla ilgili fazla deneyimim olmadı ama ilerleyen aylarda grindal kurtlarım çoğalırsa videodaki gibi besleye bilirsem sizlerle paylaşıyor olurum deneyimlerimi.


[QUOTE=EnargoN]Teşekkür ederim kültür konyada hiç görmedim.Bu mikro kurtların oluşmasını tetikleyen bir ortama şahit oldunuz mu.Video gerçekten güzel keşke böyle besleyebilsek.[/QUOTE]

Rica ederim. Açıkçası İstanbul gibi bir yerde bile bulunması sıkıntı ilk aratırma yaparken kültürü bulmam 2 ay sürdü. Yanlız yanlış anlaşılma olmasın videoda yer alan kurlar grindal kurt mikro kurt olarak sorarsanız kararında maya gelişmelerini tetikliyor resmen ama kararında bir tutam kadar fazlası tamamen göçmesine neden olur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicankatipÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 399
alicankatipÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2014 13:37
Konu kapanmasın daimi devam etsin bende forumdan bir abimizin hediyesi ile grindal aldım 13. gündeyim baya çoğalma var uzun bir zaman komple oturana kadar almıyacağım kurtları saygılar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

keyman79Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 309
keyman79Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2015 15:12
Arkadaşlar merhaba,

Mikro Kurt ile yavrularını büyüten, yada yetişkinlerinde farklılık sezen oldu mu? Hala kullanan arkadaşlar var mı?

Bilgi verirseniz çok sevinirim. Artemia gerçekten biraz uğraştırıyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mcetindasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 486
mcetindasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2015 22:32
Yavrulukları boyunca (kuru yeme alışana kadar geçen 1-2 ay kadar bir süre) sürekli mikrokurt ile beslenen balıklarda (betta, zebra danio)  görünüş olarak bir farklılık veya sorun gözlemlemedim. Ancak aynı yavruları tekrar besleyecek olsam arada bir 4-5 günde bir de olsa artemia verirdim. O zamanlar okumadığım, bilmediğim bir kaç makale ve beslenme üzerine deneyimler ile alakalı yazıyı şimdi dikkate alırdım. Tek tür artemia da olsa o halde bile arada bir mikrokurt ile beslerdim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir