Artemia için pratik ve masrafsız bir yol
Sevgili Ulvi kardeşim.
Burada da bilgilerini tekrar paylaşmışsın. Fakat ben yine de kafama takılanları sorayım dedim.
1. tarifte; 1 lt dinlenmiş suya demişsin, akvaryum içinden alınacak sumu yoksa dışarıda birkaç gün dinlendirilmiş su da olurmu?
2. tarifte;
Tatlı su derken direk çeşme suyu olurmu?
1 çay kaşığı artemia için yine 1 lt su mu?
Çamaşır suyunu nötralize etmek için sirkeye ne kadar süre bandırıcaz?
Bir de http://www.akvaryum.com/forum/forum_posts.asp?TID=65554 de sorduğum bir soru var. Neden artemia yumurtaları aşağıya birikir v.s.
Bilgilendirirsen sevinirim.
[/QUOTE]1-) Akvaryum içinden alınacak suda, az miktarda amonyak, nitrit ve bol miktarda nitrat olabilir. Bu oluşumlar havalandırmanın etkisini azaltırlar ve artemialar nitrat v.b. 'ye fazla dayanıklı değillerdir.
Dinlenmiş olsun diyorum çünkü içinde klor olmasın istiyorum.
2-) Evet direk çeşme suyu.
-İkinci tarif için soruyorsanız tuz kullanmıyoruz o tarifte?
- Sirkede 10-15 sn tutmanız yeterli.
3-) Konuya cevap yazdım, buraya da yazayım.
Çatlayan artemiaların kabukları dipte, canlı ve haraketli artemialar kabukların hemen üzerinde, dipte. Çatlamamış artemia yumurtaları ise su yüzeyinde kalırlar.
Dibe yakın bölgeden sifonlayarak canlıları alabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://img409.imageshack.us/img409/8273/projebq3.png
Şöyle bir karalama yaptım anlatayım
Artemia düzeneğinin yanlarında suyla teması kesilmiş ( 3 numaralı resimde görüldüğü gibi ) artemia yumurtalarını en az seviyeye indirmek için düzeneğin üstüne bir top koyulur burdaki amaç yukarı çıkan hava kabarcıklarını patlatmak böylelikle yumurtaları büyük kabarcıklar sudan uzağa götüremeyecektir
Amatör çizim ve anlatım için özür dilerim konu basit olduğu için ayrıntıya girmek istemedim ama anlaşılmayan bir nokta varsa detaylı bir konu da hazırlayabilirim
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
arkadaşlar ben birşey soracağım artemianın yumurtalarını direkt olarak akvaryuma atsak orda yumurtalardan larvalar çıkınc abalık yiyemezmi nedne ayrı kapta çıkartıyoruz??
mesela benim canlıdoğuranda havalanadırma var kaya tuzu da var akvaryumda(20 lt de 1 çorba kaşığı) sıcaklık 27-28 C
e şimdi atsam yumurtalar çıkmadan balıklar yermi yumurtaları??
bu yöntem, deneyen varmı??
cevaplarınız bekliyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kabuklu artemiaları balıklar sevmez ancak yiyenler de olabilir. ve bağırsakları için problem oluşturur. bu nedenle artemiaları yumurtadan dışarıya davet ediyoruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benim sormak istediğim bir konuda bu artemia ları neden bir 24 saat içinde veriyoruz. Yumurta keselerinden ayrılmadan denmiş, Protein bazında değerli gibi açıklamalar var.
İki sporu işareti var kafamada?
Birincisi yumurtanın kese kısmı (yumurtanın beyazı) karbonhidratça zengin sarısı ise porteince zengindir. Bu sarı kısmı ise artemia olur (yada civciv). Sonuç itibariyla erken verirsek keseleri veririz ve karbonhidratla besleriz. Ama biliyoruz ki yumurtanın sarısı beyazından çok daha besleyici ve yapı elamanı olarak vucudumuza katılır.
İkincisi ise elimde sera nın broşürü var ve orda artemialarınız sera micron ile besleyerek büyüttükten sonra verebilirsiniz diye fayadalı bir tüyo olarak verilmiş.
Tamamen ilk 24 saat tezinin karşıtı bir bilgi? Acaba ben ve Sera'nı yanıldığı yerler varmıdır. Bir bilen bana açıklarsa sevinirim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=BIYIKLI]İlk çıkan artemialar o kadar küçük ki ancak birkaç günlük yavrulara veriliyor, fayda sağlıyor. Büyütülmesinin tavsiye edilmesi nispeten büyükçe yavrulara, küçük boylu balıklara yedirilmesi için. 5 mm kadar büyütüp balıklarına verenlerin yazılarını okudum. Yalnız ilk yumurtadan çıktığı besin değerini taşımayacağı muhakkak. [/QUOTE]
Bende bunu diyorum neden taşımıyor? Beş milimetreye kadar büyütülmesi büyük yavrulara verilmesi konusunda tavsiyede bulunmuyor sadece micronla büyütüp yavrulara verebilirsin derdi diyorum. Hani artemia nın yanında micron da satmaya çalışıyor dicem ama bu seferde yumurtanın sarısıyla beyazındaki besleyici maddeler takılıyor aklıma. Çelişiyorum genel kanıyla.
Artemi üretme aşamasındaki bir arkadaşta besleyici olduğun belirtmişti ama acaba bu genel kanı yanlış olabilir mi diye düşünüyorum.
http://www.akvaryum.com/forum/forum_posts.asp?TID=3514&K W=artemia+%FCretimi
"Birde sunu söyleyim yeni çikmis artemia dansa kesinlikle eriskin artemia baliklar için çok daha fazla protein içerir. Dolayisiyla yavru baliklarina istedigin zaman ve evrede artemialarindan verebilirsin."
Burdada bir görüş var acaba uzman akvarist arkadaşlarda yardımcı olabilirlermi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın Rıdvan kardeşim, artemialar çıktığında verilmelidir. Çünkü artemialar da yaşamak için besine ihtiyaç duyarlar. Akvaryum camlarında yosun (alg)bulunan arkadaşlar artemiaların besin ihtiyacını bir ölçüde karşılamış olurlar fakat bu da yeterli değildir. Beslenemeyen her canlı gibi kendi bünyelerinden yemeye başlarlar ve bu durum artemiaların besin değerinin azalmasına neden olur. Ayrıca artemiaların besin değeri açısından yetişkin balıklara yeterli olmadığını da bilinen bir gerçektir. Artemiaları, hafif havalandırma, ışık yardımı ve tuz takviyesi ile büyütebilirsiniz ama, besin değerine katkıda bulunamazsınız.
RobiNSoN'dan sevgiler ve selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sevgili Atilla Bey, besin konusunda seranı tavsiyesi olan micron olmadı plankton ve omurgasızlar için sıvı yemleri mevcuttur. Eğer biz besleyebilirsek bu durumu aşarmıyız. Sizin dediğiniz durumada da yanlış bir bilgilendirme mevcut. Genel olarak besin keselerinin besleyici olması bilgisi yanlış sadece kendi bünyelerini yemelerinden dolayıdırki besleyici özelliklerini kaybeymektedirler sonucu çıkmaktadır. Halbuki hiçbir canlı dışardan gerekli besini almadan büyüyemezler ki biz bunları bir miktar büyütebiliyoruz. Sera'da büyütülmesinin mümkün olduğunu micronla besleyebileceğimizide söylüyor zaten..
Canlı enerji kaynağını en başta karbonhidratlardan karşılar sonra yağlardan ve en son olarak yıkımı en zor olan proteinlerden ki bu proteinler yapı taşı olarak canlı bünyesinin gelişmesini sağlar. Burdan çıkarım yapacak olursak; artemialar yumurta keselerindeki karbonhidrat ağırlıklı besinlerle ilk büyümelerini sağlarlar nedeni ise sindirim sistemleri gelişmemiş olduğundan kolay sindirelebilecek besin kaynağına ihityacı vardır. Bu keselerdeki enerjileri harcadıktan sonra dışardan aldıkları besinlerle(micron yosun yada omurgasız yemleri) yapılarına katarlar ve protein olan bünyelerini oluştururlar. Buda besleyici dediğimiz protein ağrlıklı balık yemimizdir.
Ben kendi çıkarımlarımla erken verilmesinin tek faydasının proteince zengin olması tezinin aksine sindiriminin kolay olmasından dolayı yeni gelişen balıkların kolay sindirmesi olarak görüyorum. (kuzu eti koyun etinden daha yumuşaktı) Diğer besleyicilik kısmında ise bir miktar büyütebilirsek protein olarak daha fazla besin elde edebiliriz die düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yavrulara azar azar iki-üç saatte bir artemia verebilirsiniz.(Günde 6-8 öğün)[/QUOTE]Daha önce yazmıştım.
Yumurta keseleri bizim için önemli kusturulan malawi yavrularında olan yumurta keseleri artemialarda da bulunur ve 2 günde tükenir. Yumurta kesesi asıl olan besindir, anne sütü gibi düşünün. Bu nedenle artemialar 2 gün içinde tüketilmezlerse faydalı olmaktan çıkarlar.
Rıdvan Bey artemialar büyüyeceğine keseleriyle bizim yavrularımız büyüyor, anlattıklarınıza artemialar gibi yavrularımızında ihtiyacı var.
Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir