Arka Fonu Siyah Fotoğraflar
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 10:24
Merhaba arkadaşlar,
Birçok balık fotoğraflarında gördüğüm bir olayı merak ettim. Sadece balık var ve arka fonu komple siyah. Nasıl çekiliyor bu fotoğraflar. Sadece arka fonun siyah olmasıyla kaynaklanmıyodur sanırım. Photoshop desek, kuyruğunun arka planı bile siyah duruyor.
Nasıl çekiliyor bu fotoğraflar???
Gibi??
Şimdiden Teşekkürler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 10:32
Ben Photoshop özelliğinde var bu olay diye biliyorum.Balığı Layers kısmından seçip ters bölegeden ter bölgeyi Siyah yapıyorsunuz yada arkplan ekleme özelliklerinde var yani bu resimlerin doğal olduğunu düşünmüyorum photosopta var bu özellik.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 11:19
Photoshop'ta elbette yapılabilir fakat, profesyonel bir sonuç elde etmek için siyah fon kullanılıyor. Örnek verdiğiniz fotoğraflarda flaş kullanılmış ve flaş tankın üzerine konumlandırılmış (muhtemelen...). Yanı fonda yansıma, parlama v.s. olmaması bu nedendendir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 11:43
Arka ve yan duvarları camları siyaha boyanmış kaplanmış mat zemin ışığın yansımaması için akvaryumlarda profesyonel makinelerle spor hareketli çekimlerde böyle pozlar yakalanabiliyor...
edirne 2013-02-21 13:06:40
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 13:03
[QUOTE=edirne] Arka ve yan duvarları camları siyaha boyanmış kaplanmış mat ışığın yansımaması için akvaryumlarda profesyonel makinelerle spor hareketli çekimlerde böyle pozlar yakalanabiliyor...
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Mat ışık derken?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 14:14
[QUOTE=edirne]Mat zemin demek istedim. [/QUOTE]
Tamamdır, şimdi daha net anlaşıldı
Şöyle bir durum var tabi burada. Eğer flaş yansımasını v.s. engellemek için akvaryumu dışarıdan mat malzeme ile kaplayacaksanız, çok bir faydası olmayacaktır. Çünkü akvaryumun iç yüzeyi yine parlak olacaktır ve camda oluşacak yansımalar kaçınılmazdır. Akvaryumun içine (herhangi bir suya salınım olmaması için) geçici olarak su çekmeyen mat yüzeyli malzeme konabilir. Mat boya ile boyamak da sakınca oluşturabilir.
Bir ip ucu daha; flaş yansımasından kaçınmak için tam karşıdan değil de hafif çapraz/yandan çekimlerde, camın ve suyun yapısından dolayı görüntü kırılmalarına/bozulmalarına sebep olur. Kalın camlı akvaryumlarda bu daha da belirginleşir. En iyi görüntüyü, akvaryum camına dik olarak yapılan çekimlerde alabilirsiniz. İkinci el satış yapılan sitelerde 160-170 TL'ye çok temiz Yongnuo marka Çin malı flaşlar var. Flaş tetikleyici ile birlikte flaşı akvaryumun üstüne konumlandırarak çok kaliteli balık fotoğrafları çekebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2013 19:36
Teşekkür ederim arkadaşlar. Uygun zamanda ayrı bir flaş alacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2013 22:21
Ek olarak http://www.akvaryum.com/Forum/baliklarin_fotograflarini_kaliteli_cekmek_k561540.asp böylede çekilmiş olabilirler :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2013 23:21
Kötü fotoşop. (İlk mesajdaki örnekler için yazdım)
Hele 2 örnekte; kuyruktaki feather evlere şenlik. Peki böyle fonu mutlak siyah fotografları "gerçek fotograf" olarak çekmek mümkün mü? Evet. Evdeki akvaryumlarda olur mu? Hayır
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2013 23:53
Becerebildiysem örnek üç fotoğraf ekledim.
Arka fonu tamamen siyah bir fotoğraf illaki photoshopta yapılmış değildir.
Böyle fotoğraf çekebilmek için basit bir iki şey yapmak yeterlidir.
Fotoğraf makinelerinin temel mantığı aldığı ışıktan görüntü üretmesidir. Bir yerde ışık varsa orada görüntü vardır eğer ışık az ise orası siyahtır. Mesela akşam odanızda ampul ışığında makine ayarlarınızı diyaframı kısık ve estantanesi yüksek bir ayara ayarlarsanız iso da düşükse kapkaranlık bir foto elde edersiniz. Aynı ayarlarda odada bir çakmak yaksanız ve makineyi bu ışığa odaklasanız çakmağın ışığı gözükecek diğer yerler tamamen siyah çıkacaktır.
Kısacası akvaryumda da ışık alan yerler görüntü verecek ışık almayan yerler ise siyah çıkacaktır.
Arka planın siyah çıkabilmesi için siyah bir fona da gerek yoktur, yeterki akvaryumun arkasına ışık ulaşmasın.
Benim eklediğim fotoğraflarda arka fonda açık mavi transparan mavi bir fon var ancak ışık almadığı için görünmüyor yani fon siyah gözükmüş oluyor. Belli olsun diye 3. fotoğrafa biraz ışık verdim ve arka biraz daha gözüksün diye photoshoptan biraz daha ışık verdim. Bir de 3. fotoyu özellikle flaşlı çektim.
Kısacası flaşlı veya flashsız arka fonu siyah gösterebilmek mümkün.
Bunun için birinci kural arka tarafa ışık bulunmamalı.
Bunu sağlamak için sadece akvaryumun ön tarafında ışık yakmalı, yakılan ışığı prabolik bir reflektörle direk aşağı yönlendirmeli (ışık arkaya dağılmasın diye) veya power ledlerdeki gibi yönlendirilmiş bir ışığı sadece ön tarafta yakmalıyız.
Eğer flaşlı bir çekim yapacaksak öncelikle flashımızın gücünü makine üzerinden biraz azaltmak faydalı olacaktır. Diğer taraftan arka planda ışığın vuracağı bir nesne olmasa (bitki vs) iyi olur. Akvaryum biraz da derince ise daha da iyi olur. (akvaryum ışıkları kapalı olursa veya sadece odaklama yapabilecek kadar az ışık olursa iyi olur.)
Flash ışığının arkaya, fona vurmaması için akvaryum karşısından sağa veya sola doğru bir açı yapmamız gerek. Çünkü flashın ışığı cama ve suya girerken kırılacak daha dik bir açı ile başka bir tarafa yönlenecek ve ışık kadraj dışına çıkacaktır. Tabi balığı ön tarafta yakalamalıyız. Burayı biraz karışık anlattım ışığın kırılması diye googleye yazınca nasıl yön değiştireceğine ulaşırsınız.
3. fotoyu flaşlı oluşturdum. Açıklayıcı olsun diye biraz arka planı görünür yaptım. Arka bitkilere biraz ışık vurduğu için nasıl görünür olmuşlar mesela. Fon da biraz belli oluyor. Mesela bu fotoya biraz kontras verilirse o görülen yerlerde siyah olur.
2. foto da camın yanından akvaryumun arkasındaki açık renk duvarın gözükmesi lazımken (odada ışık vardı) orasıda simsiyah çıkmış, çünkü makine oradaki ışığı da yetersiz bulmuş.
Tabi burada anlattıklarımı anlayabilmek için foto makinaları ile ilgili diyafram estantane iso vs temel bilgileri en azından manuel çekim yapabilecek kadar bilmek gerek.
Umarım okuyanlara bir faydası olur.
Saygılar.
Not; flaş ışığının geniş açıda yayılmaması da önemli. Bunun için yakından çekmek veya flashın çevresine kağıt bir huni gibi birşeyle ışığın yayılmasını önlemek mümkündür. Flaş ışığı yan cama vurup oradan yansımayacak bir şekilde açılamak da önemlidir. Yan camdan yansıyan ışıkta arka tarafa ulaşır çünkü.
Bir diğer yapılabilecek şey ise makina üzerindeki flash ı parmağınızla az birşey aşağı doğru bastırmak, ışığın yönünü değiştirmek bakımından etkili olabiliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2013 09:01
Çok açıklayıcı olmuş İlyas Bey. Teşekkürler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 23:32
Emeginize Saglık baya bi acıklamıssınız kemal bey, Ama Cihan beyinde dedigi gibi en kaliteli fotoğrafı harici flaş ve tetikleyici ile elde edebilirsiniz bunun için DSLR bi Body, Dar açılı bi Objektif, Hss harici flash ve ona uygun bi tetikleyici lazım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir