Arı Karides Akvaryumlarında Ozon ve Orp Cihazının Kullanılması
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2013 09:58
OZON, dünyanın etrafında koruyucu kalkan olarak mevcuttur ve öldürücü olan güneşin radyasyon etkisine karşı canlıları korur.
Her yıldırım ve sağanak sonrasında taze ve temiz bir koku fark edilir. Bu koku havada oluşan ozonun kokusudur.
Yıldırım sırasında oluşan yüksek voltajlı elektrik boşalımı ozon üretimini sağlar.
OZON, aktif oksijendir. Üç adet oksijen atomunun birleşmesinden oluşur.
Oksijen molekülünü parçalayarak, elde edilen atomlardan birini , bir başka oksijen molekülüne bağlayarak ozon elde edilmesini sağlayan makinelere genel olarak “ozon jeneratörleri - ozonizer veya ozonatör “ denir.
Ozon gazı meyve sebzelerde antioksidan olarak depolama ömürlerini arttırmada, su ürünlerinde uzun süre tazelik ve dezenfeksiyonda, içme suyu, atık su ve çöp işleme tesislerindeki suların dezenfeksiyonunda, havuz sularında klorlama yerine ve tıpta pek çok alanda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Diğer yöntemlerin aksine ozon dezenfeksiyon sonrası hiç bir kalıntı bırakmamaktadır. Akvaryumda UV kullanarak yapılan sterilizasyondan en önemli farkı hastalığın bir daha çıkma olasılığını kaldırmasıdır.
Ozonun mikropları (Patojenler) öldürme gücü Klorlu ağartmadan 3000 kat daha hızlıdır. Ayrıca ozonun oksidatif özelliği florinden 8 kez daha fazla ve klordan 10 kez daha güçlüdür. Bu güç bakteri, virüs gibi mikroorganizmaların yok edilmesinde (dezenfeksiyon), koku gidermede, beyazlatmada ve zararlı maddelerin yok edilmesinde ozona çok özel avantajlar katmaktadır.
İçine ozon katılmış Ozonlu Su zararlı mikropları öldürmek amacıyla yüzey temizliğinde ve içme suyunu arındırmada kullanılabilir. Klordan arda kalan zararlı etkilerin hiç birine sahip değildir.
Bakterileri öldürmede, zirai ilaçlar ve çevreyi kirleten maddeler gibi zararlı kimyasalları etkisizleştirmede etkili bir yöntemdir. Kontrolsüz miktarda üretilen ozon gazı uzun süreli solunmamalıdır fakat bu oran 0.04 ppm/Nm3 olduğunda, herkes tarafından hissedilse bile insanları rahatsız etmez. Kısa süre içinde ilk orijinal haline yani oksijene (O2) geri döner.
ORP veya REDOX değeri, bir çözeltinin oksidasyon gücünü gösterir. Birimi miliVolt (mV) olarak ifade edilebilir.
Bu değer ne kadar düşükse su o kadar kirli, yükseldikçe de içindeki madde oranı o kadar düşük yani steril demektir.
Ozon kullanımı özellikle büyük hacimli deniz akvaryumlarında çok yaygındır. Deniz canlıları sudaki kirliliğe karşı aşırı derecede hassasiyet gösterirler.
Redox Potansiyeli düşük bir suyun kirliliği artmış ve kaliteside düşmüştür.
İçersinde istenmeyen patojenler ve parazitler aktif hale geçerler.
Bu suya ozon verilerek sudaki patojenler ve parazitler yok edilir. Sterile olan su eski haline döner ve Redox'u ve oksijen düzeyi yükselir. Ayrıca ozon sudaki Amonyak ve Nitrit'i de azatır.
Ozon gazı sterilizasyon özelliğinin yanında suda bulunan demir, mangan ve ağır metalleri ayrıştırıp çökertmesiyle de bilinir.
Tatlı su akvaryumları için önerilen redox seviyesi 150-250 mV aralığındadır.
Ozon gazını akvaryumda kullanırken mutlaka redox değerini ölçmeli ve orp kontrol cihazına bağlı olarak akvaryuma vermeliyiz. Aksi durumda akvaryumdaki tüm canlıların kaybına neden olacaktır.
Şimdi gelelim karides akvaryumlarında orp/redox değerinin önemine ve ozonun kullanımına.
Biliyoruz ki omurgasızlar kirliliğe karşı en hassas olan su canlılarıdır.
Bu nedenle karideslerin ortamlarındaki kirlilik miktarının azaltılıp, oksijen miktarının ise yükseltilmesi yani su kalitelerinin iyileştirilmesi onları en mutlu edecek şeylerin başında gelecektir.
Bu konunun biraz daha araştırılarak ve deneyler yapılarak karides akvaryumlarındaki etkilerinin ortaya çıkarılmasını diliyor, konuyla ilgilenen arkadaşların katkılarını da bekliyorum.
Teşekkür Edenler: [T]222028,akemal[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2013 10:48
Bilgiler için teşekkür ederim. Ozon haricinde kullanılan oxydator karides akvaryumlarında aynı işi görür mü? O da suya saf oksijen veriyor sanırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2013 18:05
Metin Bey,
akvaryum müzelerinde çalışan arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla çok faydalı ama düşük hacimli tanklarda gerekli dozajlama ünitesinin eksikliği kullanımını zorlaştırıyor, hatta söylenene göre imkansız kılıyor. Ben sıcak yaz aylarında suyun oksijen seviyesini yükseltmek amacıyla DIY oxydatör kullandım.
Geçen yaz 27 derecede dahi arılardan yavru alabildim.
Güzel bir paylaşım, güzel bir konu. Teşekkürler.
akvaryum müzelerinde çalışan arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla çok faydalı ama düşük hacimli tanklarda gerekli dozajlama ünitesinin eksikliği kullanımını zorlaştırıyor, hatta söylenene göre imkansız kılıyor. Ben sıcak yaz aylarında suyun oksijen seviyesini yükseltmek amacıyla DIY oxydatör kullandım.
Geçen yaz 27 derecede dahi arılardan yavru alabildim.
Güzel bir paylaşım, güzel bir konu. Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 13:55
Suya ozon verildiği zaman HO konsantrasyonu arttığı için doğal olarak suyun Ph değeri yükselecektir. Bu durumun önüne geçmek için PH/ORP ikisini birlikte kontrol eden cihazlar satılmaktadır.
fantastik3 2013-01-05 13:57:58
Yukarıdaki cihaz gibi. Cihazın iki adet probu var.
Birincisi Ph değerini sürekli olarak ölçüyor.
Set edilen değerin üstüne çıktığında, Ph kumanda prizine bağlı olan selonoid ünitesine enerji vererek suya CO2 dozluyor.
Tabii ki bu işlem için bir reaktör/difüzör kullanılıyor.
İkinci prob ise ORP değerini sürekli olarak ölçmekte.
Aynı şekilde set edilen ORP değerinin altına indiğinde, kumanda prizine bağlı olan ozon jenaratörüne enerji vererek suya ozon dozluyor.
Bu işlem için ise bulunursa bir ventüri sistemi, bulunamaz ise ozondan etkilenmeyen bir reaktör ve çıkışına bağlanmış olan bir karbon kartuşu kullanılıyor.
Sistemin çıkışındaki karbon kartuş ise reaktörde redoks değeri yükseltilen suyun içindeki ozon moleküllerini saf oksijen moleküllerine dönüştürerek akvaryum canlılarına hiç bir zararı olamayacak hale gelmesini sağlıyor.
Bu sistemde ozonlama ile suyun redoks değeri hep aynı seviyede tutulurken, Ph değeri de istenilen değerlerde sabit tutulmuş oluyor.
Denemeye değer olduğunu düşündüğüm için görüşlerinizi bekliyorum.
Beğenenler: [T]211689,Onur Özer[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 14:04
Ben de son günlerde bu konuyu araştırıyordum, bu başlık çok faydalı olacak.
Teşekkürler.
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 14:20
Ülkemizde deniz akvaryumu ve diskus üretimi ile uğraşan bazı arkadaşlar bu ürünleri yıllardır kullanıyorlar.
Lütfen konuyla ilgili bilgilerimizi paylaşalım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 16:35
Çözünmüş oksijenin suda
varlığı sucul hayatın devamı ve suyun
kalitesi açısından temel öneme sahip.
fantastik3 2013-01-07 16:46:40
Oksijen normalde gaz formunda olduğundan suda çözünmesi oldukça zor olan bir element.
25 °C sıcaklık ve deniz seviyesinde 1 atmosfer basınçta suda en fazla 8,4 mg/L oksijen çözünebiliyor. Bu rakam sıcaklık azaldıkça artıyor.
Suda bulunan çözünmüş oksijen seviyesi 5mg/L altına indiğinde canlılar strese giriyorlar.
1-2 mg/L değerlerine düştüğünde ise canlılarda ölüm meydana geliyor.
Hatta şöyle söyleyeyim; nitirifikasyon yapan Aerobik Bakteriler'in hayatı sona eriyor.
Anaerobik bakterilerin çalışmasıyla sudaki Hidrojen Sülfür miktarı artıyor. Yani biyolojik döngü çöküyor.
Akvaryumda ozon kullandığımız zaman, Ph=7, sıcaklık (T)= 25 °C iken 20 dakikada ozon oksijene dönüşmekte.
Daha önce de tartıştığımız gibi oxydatör kullanarak da akvaryum suyundaki çözünmüş oksijen miktarını arttırarak karidesler için en uygun koşulları sağlamaya çalışıyoruz.
Böylece sıcaklığa bağlı olarak sudaki çözünürlüğü azalmış olan oksijen de artmış olacaktır.
Yüksek sıcaklık birçok kimyasal
bileşiğin çözünürlüğünü arttırarak kirleticilerin sudaki canlı yaşamı üzerindeki
etkilerini çoğaltır.
Ozonun oxydatörden en büyük üstünlüğü işte bu noktada daha da belirginleşecektir. Ozonun yüksek oksidasyon gücüyle kirleticiler okside olacak ve suda çökeltilerek ayrıştırılacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 17:20
Metin bey paylaştığınız güzel bilgiler için teşekürler . .
Akvaryumda her daim patojen ve apatojen bakteriler (hastalık oluşturan ve oluşturmayan) birlikte bulunur, konunun püf noktası hangisinin daha baskın olduğu durumudur. Her hobici Apatojen bakterilerin yani yararlı (nitrat-nitrit) bakterilerin populasyonunun patojen türlerinkine baskın olmasını ister ve onlara uygun şartları sağlamak için uğraşır ve oksijen bu şartlardan yalnızca bir tanesi . .
Ancak bir akvaryum için gerekli oksijeni çoğu zaman dış filtrenin şelale tarzında bağlanmasıyla bile sağlayabilmekteyiz veya çok ucuza mal edebileceğimiz hava motoru ve taşıyla . .
Durum böyleyken bence ozon jenaratörünün maddi külfeti en azından hobi boyutunda bu işi yapanlar için çok ütopik . .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 21:36
Abdülsamet bey,
İlginiz için ben teşekkür ederim.
Akvaryumlarda patojen ve apatojen bakterilerin yanında bir de oportünist bakteriler bulunur. Bunlar ortamda hangi tür baskın hale gelirse onların tarafında yer alarak o yönde çalışırlar. Apatojen türleri baskın halde tutabilmek için tabii ki sadece oksijenin varlığı yeterli gelmez. Sıcaklık, doğru ph değeri, TDS, Gh ve daha başka faktörler de önemlidir.
Başlığa bakarsanız "arı-kristal" karideslerde ozon ve orp cihazının kullanılması konusunda bilgi oluşturmaya çalışıyorum. Diğer balık türlerinden çok farklı ortam şartları bulunan, ne yazık ki ülkemizde sınırlı insan tarafından az sayıda üretilebilen, yurt dışından ithal edilerek yurdumuza gelen, genellikle büyük kayıpların yaşandığı bir karides türü. Yurt dışında verimli olarak üretim yapabilen kişilerin üretim aşamasında çeşitli yöntemlerle akvaryumlarındaki çözünmüş oksijen miktarını arttırmaya çalıştıklarını zaten biliyoruz. Yani olay basit bir hava motoru-hava taşı değil!
Sonuçta biz de bu işi hobi olarak yapıyoruz ama şöyle de bir sloganımız var " Hobi, abartılmadıkça hobi değildir!"
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2013 11:16
Kimse soru sormadığına göre soruları ben sorayım.
Akvaryumda orp kontrol cihazı ile ozon vererek bakteri döngüsüne zarar verecek miyim? Yani faydalı bakterileri de yok mu edeceğim?
Suyun redox değerini sürekli 200 mV seviyesinde ve de Ph değerini 6,2 de sabit tutarak ne yapmış olacağım?
Arı karideslerin habitat sularının redox değerleri ne? Onların doğal yaşam alanlarında bizim akvaryumlarımız gibi suyun kalitesini bakteriler mi temel olarak belirliyor?
Ozon difüzörünün çıkışına bir aktif karbon reaktörü bağlayarak kokusunu giderip, oksijene dönüştürmek gerekli mi?
Ozon difüzörünün çıkışına bir aktif karbon reaktörü bağlamayıp, suya ozon karışır ise karideslerin üzerinde ne gibi etkisi olacak?
Bu konuda güzel bir bilgi buldum:
"Akvaryum ortamındaki en güçlü ve etkili filtrasyon mikrobiyolojik filtrasyondur. Bu filtrasyonu yapan bakteri miktarı ne kadar etkili ise, akvaryumun redox gücü de o kadar sabit olacaktır. Bakteriyel aktivite sırasında, suya, redüksüyona yol açan maddeler hem alınıp hem verildiğinden, redox değeri devamlı olarak artmaz, genelde belli bir değer civarında oluşur.
Tuzlu su akvaryumların genelde redox değerleri 250 - 400 mV civarında olur. 350 mV ' luk bir redox değeri, akvaryumda çok iyi bir su kalitesi olduğunu gösterir. Burada asıl olan bu değerin sabit olarak kalmasıdır.
200 mV'luk redoks değerine sahip bir suda bakterilerin % 100 ' ü yaşayabilirken, 300 mV ' luk bir suda bakteriler % 90 oranında yokolurlar, 400 mV ' luk bir değerde bakteri sayısı başlangıcın % 1'ine düşer, 700 mV ' luk bir değer mutlak sterilizasyon demektir, tabi manası da ortamdaki bütün canlıların yok olmasıdır. Tuzlusu akvaryumlarında organik ve bakteriyel kontrol için 300 - 350 mV ' luk bir redoks değeri hedeflenir, bu değerin üstü diğer canlılar için tehlikelidir."
Atlas Akvaryum dan (http://www.atlasakvaryum.com/index.php?id=2273)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2013 19:38
Benden pas:) Hiç çalışmadığım ve kafa yormadığım bir sistem olduğundan bu sorular üzerine ben de çok merak ettim açıkçası.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 09:15
Deniz akvaryumu ile ilgilenen arkadaşların bir kısmı işin teknik, kimyasal ve biyolojik yönü ile oldukça ilgililer. Denizcilerden sonra diskus üretmeye çalışanların bir kısmı gerçekten araştıran ve soru soran insanlar. Bitki akvaryumu ile uğraşanlar da genelde kimyasal yönüyle ilgili. Ancak karidesler konusunda üç beş kişi hariç çemberin dışına çıkamıyoruz! Soru soranlar var ama "nasıl bu kadar ürettin, gizli formülü ver de üretip tanesi şu kadardan satalım" mantığı hakim. Benim amacım doğada bu kadar kolay üreyen ve sağlıklı gelişen bu canlıların akvaryum ortamında da aynı rahatlığı bulabilmesi. Şu koca forumda Timur bey ve bir kaç arkadaş dışında bu konuları merak eden bile yok!
Bu değer suyumun kalitesinin iyi olduğunu gösteriyor.
Difüzörü bağlayınca 200 mV seviyesinde gözlem yapacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 10:40
Abi benim anlamadığım bu orp değeri (-) değerlerde çıktığında suyun antioksidan özellik taşıdığını gösteriyormuş (araştırdığım bilgi kaynakları daha çok insan vücudundaki etkilerinden bahsetmiş ) sense sanırım (+) değerlerin daha uygun olduğunu söylemişsin . .
Merak ettiğim
-Antioksidan özellik akvaryumumuzdaki bakteri floramızın kökünümü kazıyo yoksa insan vücudundaki yararlı etkileri bakteri floramız içinde geçerlimi ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 11:09
[QUOTE=tropikal_aşk]Abi benim anlamadığım bu orp değeri (-) değerlerde çıktığında suyun antioksidan özellik taşıdığını gösteriyormuş (araştırdığım bilgi kaynakları daha çok insan vücudundaki etkilerinden bahsetmiş ) sense sanırım (+) değerlerin daha uygun olduğunu söylemişsin . .
[/QUOTE]
Merak ettiğim
-Antioksidan özellik akvaryumumuzdaki bakteri floramızın kökünümü kazıyo yoksa insan vücudundaki yararlı etkileri bakteri floramız içinde geçerlimi ?
Söylediklerinin tam tersi oluyor!
-mV değeri suyun kalitesiz olduğunu gösteriyor!
Ayrıca ozonu günlük hayatımızda da kullanabiliriz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir