anubiasların yapraklarında siyahlaşma..
Merhaba.
Açılan konulara baktım ama benzerini bulamadım.
Anubiasların geniş yapraklarında siyah yosunlanmalar oluştu. Nerdeyse bütün yaprak
simsiyah… Her su değişiminde yaprakları sünger ile siliyorum. Bitkilerin büyüme
hızı sıfıra yakın.
Suyum 29–30 derece. Discus besliyorum ve tetranın sıvı gübresini
kullanıyorum. aydınlatma için ise 3 adet(mavi, koyu sarı, sarı) 90 cm lik
ampul kullanıyorum. bunlar akvaryum florasanları yanlış anlamayın.
Bu siyahlaşmayı engellemek için ne yapmalıyım? Bitkileri 2 ay önce aldım ve
çok sağlıklıydılar. Akvaryumum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Can Bey Günaydın...
200 lt discus, 2 adet gralüx 32 watt, bol limon ve 1 kök kütük üstünde anubias, ısı 28 derece, fazla gübre vermeyin, ölçü ve aralıklarına dikkat edin, su değişimlerini ne oranda ve ne sıklıkta yapıyorsunuz ? Bende de bir ara bayağı siyah yosun olmuştu, anubasları çamaşır suyu kattığım suda 15 dakika beklettim ve elimle temizleyip pol suda duruladım. Şu an fazla yosun problemim yok günde 11 saat ışık veriyorum ve 45 dk ka ara uyguluyorum.Su eklediğim zamanlarda 2 kapak gübre ilave ediyorum. Bu uyguladığım sistemle şimdilik idare ediyorum. Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Filtremde zeolit kullandığım dönemde bunun önüne geçtiğimi düşünmüştüm ancak doyum noktasında yeniden daha yoğun olarak başladığını farkettim.
Sık dip çekiminin faydası olduğunu gördüm.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benimde akvaryumumdaki Echinodorus yapraklarında bu yosunlardan oluşmuştu, sanırım oluşumun nedeni şu anda bitkilerim gelişim aşamasında olduğundan uzun süreli ışıklandırmam ve gübre miktarını biraz abartmış olmam. Akvaryumumda Otocinclus'lar olmasına rağmen bu yosunlara pek rağbet etmiyorlardı (yada açlık çekmiyorlardı) Fakat akvaryuma geçici olarak bir miktar Chinese Algae Eater koyduğumda tek kelimeyle akvaryumda bu vatoz türleri arasında yiyecek yarışı başladı ve abartısız; değil yapraklar kumum bile yosundan tamamen arındı. Fakat her iki tür de cam'lara pek rağbet etmiyorlar. CAE ise birçok akvaryum için uyumlu bir tür değil (1-2 tane beslenebilir ama aynı akvaryumda 2'den fazla rakamda olmasını tavsiye etmem)
Bu tarz yosunlara karşı en etkili hayvan salyangozlar, fakat herkes akvaryumunda istemeyebilir (benim gibi) hernekadar neredeyse tüm bitkili akvaryumlarda olan küçük salyangozlar ise buna bir çözüm değil.
Vel-hasıl kelam: ben henüz neden oluştuğunu yada nasıl engelleyebileceğimi çözebilmiş değilim, tahminim gübresel elementlerin oransal düzensizliğinden oluştuğu yönünde. (fosfor fazlalığı veya kalsiyum ve/yada magnezyum eksikliğinden olabileceği yönünde şüphelerim var)
ilk etapta birkaç gün içinde akvaryumuma bir uv ekliyeceğim, eğer bu yosun birikimleri yapraklar üzerindeki mikro uzantılara takılan ve suda serbest yüzen standart alg'lerin birikimi ise uv görece bir çözüm olabilir.(yaprak üzerindeki ilk alg oluşumu yeşil, fakat ilerleyen zamanda bu oluşumun rengi koyulaşmaya başladığından böyle bir tahminim oluyor, öncelikle yaşayan alg yaprağa takıldıktan sonra yeterince sirkülasyon içerisinde olmadığından yada üzerine başka alg'ler geldiğinde ölüyor ve rengini değiştiriyor, böylece ilk etapta yeşil gördüğüm oluşum sonra rengini koyulaştırıyor olabilir (olurmu olur, zaten uv alacaktım bari bahanesi olsun :D ) )
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
bu bitkin,n adını ögrenmek istiyorum.herhalde anlattıgınızsiyah lekeler bunlardır.iki aydır aynı şekkilde duruyorlar çaresini bulamadım.bukonuda uzman birisi varsa lütfen çaresini teknikolarak açıklarsa memnun olurum.teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir