Anemon Budanır Mı ? :)


yagmurlugecelerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 429
yagmurlugecelerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2016 18:16
Bakın bilmiyorum deniz canlılarıyla ne kadar ilgilisiniz belki benden çok şey biliyorsunuzdur.
3 yıldır deniz canlıları ile uğraşıyorum.
Fakat bildiğim bir gerçek var mercanlar fraglanır ve denizlerde bile büyük bariyer resifi zarar gördüğü için denizin altında frag kafesleri yapıp çoğaltıyorlar.
Canlıların gelecek nesillere kalabilmesi için
[EDIT]yagmurlugeceler,2016-08-19 18:17:17[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6627
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2016 18:36
Ben buna itiraz etmedim zaten. Mercan hayvandır ağaç gibi veya ağaca benzer şekilde budanmaz dedim. Bence tartışmalı olan bir konu yok.

Beğenenler: [T]114046,yagmurlugeceler[/T]
+1: [T]189569,AbdullahElbsaty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yagmurlugecelerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 429
yagmurlugecelerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2016 18:38
Problem yok konuşuyoruz sadece. Aklın yolu birdir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burakak123Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1022
Burakak123Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2016 20:24
Bazı mercanlar bölünerek ve kırılarak çoğalır. Anemonlar başta gelir. Sps türü mercanlar üzerlerine düşen kaya parçaları veya başka mercanların mercanın dalının içinden çıkıp onları bölmesiyle çoğalır. Anemonlar yerini ve suyunu severse bölünerek çoğalır. Birde yerini ve suyu beğenmezse yaptığı bölünme vardır. Ve bazı balıklar onları ısırdığı zaman onları bölerler. Yani hem karınlarını doyururlar hem de anemonun çoğalmasına yardımcı olurlar. Biz de hem mercanlarımızı çoğaltmak hemde doğayı taklit etmek amaçlı mercanları fraglarız. Yani onlar hayvan da olsa acı hisleri yoktur. Eğer acı hissetselerdi diğer parçalar kendini büyütmezdi. Ve bütün mercan ölürdü.[EDIT]Burakak123,2016-08-19 20:30:51[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]176810,Kromatit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre kayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/03/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 170
emre kayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2016 15:44
Elimden geldiği kadar sadeleştirmeye çalışarak anlatayım. Mercan diye tabir ettiğimiz canlıların mercan diye bilinen kısmı aslında kalkerli iskelet yapıdır çoğu mercanda. Bu yapının sadece dışındaki kısımda bulunan polipler canlıdır içerisinde canlı hayvan barındırmaz. Evde mercan besleyenler ya da belgesellerden mercanların içinden çıkan küçük polipleri plankton yakalamaya çalışırken görürler. Bu polipler başlı başına ortak yaşamın koloninin bireyleridir. Deliklerden çıkıp tarak gibi bir şeyler sudan noktacıkları yakalamaya çalışan canlılardan bahsediyorum. Mikro bazda bunları ayrı bireyler olarak değerlendirebiliriz. Kısacası bir mercanı site gibi düşünebiliriz. Site kalabalıklaştıkça mercanlar kalsiyum üreterek uzayıp büyürler yani üste sağa sola neresi müsaitse oraya doğru kat çıkarlar. Sizin bi siteden bir blok alıp başka yere koymanız o canlıya zarar vermez hatta yoğun popülasyon olan resiflerde farklı mercan cinsleri birbirlerini öldürerek ( canlı canlı birbirlerini sindirmeye çalışarak) yer kavgası verirler. Kısacası mantıklı koşullar altında parçasını koparıp başka yere ekmek ( fraglamak ) zarardan çok fayda getirir. Bunun üstüne yapılan deneysel çalışmalar mevcuttur. Çeşitli sebeplerle mercanların çoğalamadığı bölgelerde su koşulları sabit olmasına rağmen poliplerin tutunacak katı zemin bulamamasından ötürü üreyemediği yerlere çeşitli zemin malzemesi beton blok, batık gemi, frag şamandırası gibi yöntemlerle o bölgelerde hem balık hem mercan popülasyonu oluşturulması da sağlanmaktadır. İkinci olarak ticari amaçla mercan satışı yapan ülkeler ve ya şirketler denizdeki dengenin satış için alınan mercanlarla bozulmasından endişe ettiklerinden ve sadece istedikleri talep gören mercanları üretmek istediklerinden mercan çiftliği tabir edilen sistemler kurarak doğal ortamlar altında az maliyetle mercanları çoğaltmaktadır.

İkinci kısma gelecek olursak anemonlar mercanlar gibi bir çok hayvanın bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıya sahip değildir. Her ne kadar bitki gibi görünse de aslında gezip dolaşan ve balık avlayarak beslenen bir hayvandır. Sinir sistemi çok gelişmemiş olduğu için empati yapmak zor gelebilir. Bir kuzuyu ortadan ikiye bölüp çoğalmasını izlemekle anemonu izlemek arasında fark vardır elbetteki. Sonuçta anemon bağırmaz ağlamaz sızlamaz hatta kanamaz bu yüzden bölünmesi normal gelebilir. Anemonlar uygun olgunluğa geldiklerinde yeterli su şartları uygun mevsim gibi faktörlerden etkilenerek doğal olarak bölünürler. Özellikle simbiyotik ilişki içinde bulundukları balık türleri de bu kararlara etkendir. Fakat insan evladı bu koşulları yoka sayarak hmm ulan bu ele geliyor 300 gram vardır diyerek cart diye ikiye böler. Niye çünkü satacak para kazanacak. Bu durumda hayvan ya da hayvanlar diyebiliriz artık hayatta kalmak için eksik kısmını tamamlamaya uğraşır. Yani anemon güneş su bol vitamin yer de varmış buralarda bölüneyim de bi kankam olsun bari diyerek çoğalmaz. Ölmemek için iki tarafı da gerekli ortaklara sahipse savunmaya geçerek hayatta kalır. Bu kesme işlemi çok keskin bir bıçakla hatta neşterle hayvanı eşit olarak ikiye bölerek yapılır. Çok detay vermek istemiyorum epey kriter mevcut. Fakat tentakül denilen uzantıları beslenmesine savunmasına hayatta kalmasına herşeyine yardımcı olan organlarıdır. Yani anemonun tentakülünü kesmek evladım senin boyun çok uzadı ayakları bir kısaltalım basketçi mi olacaksın demek gibidir. Hayvanı çoğaltıp satmak için ikiye bölmeyi anlıyorum. Sonuçta ekmek parasıdır ben de ekmeğimi sudan çıkartıyorum. Hatta akvaryumda çok yer kaplıyor çok balık avlıyor ya da şu köşedeki mağaraya da yuva yapayım derseniz onun bile mantıklı yanı var. Fakat tentakül kesmek bu yazıyı okuduktan sonra hepinize saçma gelecektir inanıyorum.

Mesajı herkesin anlaması için bu şekilde yazdım lütfen literatüre göre eleştirilerde bulunmayınız.
Saygılar

Beğenenler: [T]189569,AbdullahElbsaty[/T][T]157257,ZodiJack[/T][T]179452,ilhannnn01[/T][T]179624,doctorec[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T][T]179624,doctorec[/T]
+1: [T]189569,AbdullahElbsaty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZodiJackÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2014
İl: Kütahya
Mesaj: 1026
ZodiJackÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2016 15:55
Komik ve güzel bir açıklama :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biallÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2015
İl: Bursa
Mesaj: 74
biallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2016 13:32
[QUOTE=emre kaya]Elimden geldiği kadar sadeleştirmeye çalışarak anlatayım. Mercan diye tabir ettiğimiz canlıların mercan diye bilinen kısmı aslında kalkerli iskelet yapıdır çoğu mercanda. Bu yapının sadece dışındaki kısımda bulunan polipler canlıdır içerisinde canlı hayvan barındırmaz. Evde mercan besleyenler ya da belgesellerden mercanların içinden çıkan küçük polipleri plankton yakalamaya çalışırken görürler. Bu polipler başlı başına ortak yaşamın koloninin bireyleridir. Deliklerden çıkıp tarak gibi bir şeyler sudan noktacıkları yakalamaya çalışan canlılardan bahsediyorum. Mikro bazda bunları ayrı bireyler olarak değerlendirebiliriz. Kısacası bir mercanı site gibi düşünebiliriz. Site kalabalıklaştıkça mercanlar kalsiyum üreterek uzayıp büyürler yani üste sağa sola neresi müsaitse oraya doğru kat çıkarlar. Sizin bi siteden bir blok alıp başka yere koymanız o canlıya zarar vermez hatta yoğun popülasyon olan resiflerde farklı mercan cinsleri birbirlerini öldürerek ( canlı canlı birbirlerini sindirmeye çalışarak) yer kavgası verirler. Kısacası mantıklı koşullar altında parçasını koparıp başka yere ekmek ( fraglamak ) zarardan çok fayda getirir. Bunun üstüne yapılan deneysel çalışmalar mevcuttur. Çeşitli sebeplerle mercanların çoğalamadığı bölgelerde su koşulları sabit olmasına rağmen poliplerin tutunacak katı zemin bulamamasından ötürü üreyemediği yerlere çeşitli zemin malzemesi beton blok, batık gemi, frag şamandırası gibi yöntemlerle o bölgelerde hem balık hem mercan popülasyonu oluşturulması da sağlanmaktadır. İkinci olarak ticari amaçla mercan satışı yapan ülkeler ve ya şirketler denizdeki dengenin satış için alınan mercanlarla bozulmasından endişe ettiklerinden ve sadece istedikleri talep gören mercanları üretmek istediklerinden mercan çiftliği tabir edilen sistemler kurarak doğal ortamlar altında az maliyetle mercanları çoğaltmaktadır.

İkinci kısma gelecek olursak anemonlar mercanlar gibi bir çok hayvanın bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıya sahip değildir. Her ne kadar bitki gibi görünse de aslında gezip dolaşan ve balık avlayarak beslenen bir hayvandır. Sinir sistemi çok gelişmemiş olduğu için empati yapmak zor gelebilir. Bir kuzuyu ortadan ikiye bölüp çoğalmasını izlemekle anemonu izlemek arasında fark vardır elbetteki. Sonuçta anemon bağırmaz ağlamaz sızlamaz hatta kanamaz bu yüzden bölünmesi normal gelebilir. Anemonlar uygun olgunluğa geldiklerinde yeterli su şartları uygun mevsim gibi faktörlerden etkilenerek doğal olarak bölünürler. Özellikle simbiyotik ilişki içinde bulundukları balık türleri de bu kararlara etkendir. Fakat insan evladı bu koşulları yoka sayarak hmm ulan bu ele geliyor 300 gram vardır diyerek cart diye ikiye böler. Niye çünkü satacak para kazanacak. Bu durumda hayvan ya da hayvanlar diyebiliriz artık hayatta kalmak için eksik kısmını tamamlamaya uğraşır. Yani anemon güneş su bol vitamin yer de varmış buralarda bölüneyim de bi kankam olsun bari diyerek çoğalmaz. Ölmemek için iki tarafı da gerekli ortaklara sahipse savunmaya geçerek hayatta kalır. Bu kesme işlemi çok keskin bir bıçakla hatta neşterle hayvanı eşit olarak ikiye bölerek yapılır. Çok detay vermek istemiyorum epey kriter mevcut. Fakat tentakül denilen uzantıları beslenmesine savunmasına hayatta kalmasına herşeyine yardımcı olan organlarıdır. Yani anemonun tentakülünü kesmek evladım senin boyun çok uzadı ayakları bir kısaltalım basketçi mi olacaksın demek gibidir. Hayvanı çoğaltıp satmak için ikiye bölmeyi anlıyorum. Sonuçta ekmek parasıdır ben de ekmeğimi sudan çıkartıyorum. Hatta akvaryumda çok yer kaplıyor çok balık avlıyor ya da şu köşedeki mağaraya da yuva yapayım derseniz onun bile mantıklı yanı var. Fakat tentakül kesmek bu yazıyı okuduktan sonra hepinize saçma gelecektir inanıyorum.

Mesajı herkesin anlaması için bu şekilde yazdım lütfen literatüre göre eleştirilerde bulunmayınız.
Saygılar[/QUOTE]

Güzel yorumunuz için teşekkürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir