Akvaryumlarda co2 tüpü kullanımı faydaları
" MADDE 6– (1) Sınaî ve tıbbi gazlar, 5 inci maddede yer alan teknik mevzuata uygun olarak imal edilmiş tüpler ve manifoldlar içerisinde, piyasaya arz edilir. Tüplerin kapsadıkları gazlara göre işaretlenmesi, etiketlenmesi, 5 inci maddede yer alan teknik mevzuata uygun olarak üretici firmalar veya yetkili dolum bayileri tarafından gerçekleştirilir. Üretici ve yetkili dolum bayileri dışında tüp dolumu yapılamaz. ", Sınaî ve tıbbi gaz tüplerinin dolum yeri ve şekli
"MADDE 8– (1) Sınai ve tıbbi gaz tüpleri, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve emniyet kuralları dikkate alınarak; üretici firma veya yetkili dolum bayisine ait dolum tesislerinde doldurulur. Üretim ve dolum tesislerinin kurulması, işletilmesi ile ilgili hususlarda ilgili Bakanlıklarca yürürlüğe konulan mevzuata uyulması, gerekli izin ve ruhsatların alınması zorunludur. " tebliğlerine uygun üretim/dolum tesisleridir.
Dolum tesisleri
AKVARYUMDA BİTKİ YETİŞTİRMEK
Bitkilerin sağlıklı bir biçimde yaşam sürmesi için gerek duyduğu bazı hayati ihtiyaçları vardır.Akvaryumlarımızda yetiştirdiğimiz bitkilerin sağlıklı bir şekilde yaşam sürmesi için ışık, uygun toprak yapısı(taban), makro elementler, mikro elementler ve co2 'yi yapay yöntemlerimizle bitkiler için temin ederiz.Sistemimizde hayati öneme sahip bu hayati ihtiyaçlar mutlak suretle bir birine bağlıdır ve birbirini destekler.Akvaryumumuzda bitkiler için uygun ışık kaynağı olmazsa gübrelemenin ve co2 vermenin bir mantığı yoktur.Aynı zamanda uygun ışık olsa dahi co2 düzeneğimizin olmaması durumunda akvaryum bitkilerini gübrelemek çok fazla işe yaramayacaktır.Yeterli seviyede fotosentez yapamayan bitkiler sudaki besinleri hızlıca tüketemeyecek ve bizim her gübre takviyesi yaptığımızda akvaryum suyumuzda gereksiz gübre artışına sebep olacaktır.Bu gereksiz gübrelemeler su kimyamızı bozacak bize yarardan çok zarar getirecektir.Yani bitkili akvaryumumuzu ( yapay ortamı) elimizden geldiğince doğal ortama ( ekosisteme) dönüştürmek zorundayız.
Birçok hobici arkadaşımız bitkili akvaryuma düşük destekli tanklarla başlamaktadır.Düşük destekli tanklar beklentilerimiz düşük olduğu sürece hobiciyi tatmin etmektedir.Sadece uygun ışık kaynağı ve uygun taban kurulumuyla bitki yetiştirmek mümkün olmaktadır.Burada dikkat etmemiz gereken konu uygun dozajda gübreleme yapmaktır.Bitkiler yeterli miktarda fotosentez yapamadığı için bu tip tanklarda bitkiler hızlı gelişememektedir.Ayrıca düşük destekli tanklarda her akvaryum bitkisini yetiştirmek mümkün olmamaktadır.Sisteme uygun bitkiler yetiştirirsek ve bu bitkiler bizi tatmin ediyorsa sorun yoktur.
KARBONDİOKSİTİN BİTKİLİ AKVARYUMLARDA KULLANILMASI
Bitkili akvaryumlarda karbondioksit kullanmak bitkilerin fotosentez yapabilmesi için hayati öneme sahiptir.Karbondioksit doğada( havada, su kaynaklarında-göl, akarsu vb.) uygun oranlarda bulunduğu için bitkiler rahatlıkla bu karbondioksiti kullanabilmektedir.Ancak yapay bir ortamda (akvaryumlarımızda) karbondioksit kaynağını da kendimiz yaratmalıyız.Bu yapay karbondioksit kaynağını fermantasyon sistemle (mayalı sistem) yapabileceğimiz gibi uygun orijinal karbondioksit tüp sistemleri kullanarak da akvaryumlarımıza c02 sağlayabiliriz.
Fermantasyon (mayalı)sistem kullanımının avantaj ve dezavantajları:Mayalı sistem ile akvaryumuzdaki bitkiler için gerekli CO2'yi sağlamamız mümkündür.Başlangıçta kolay hazırlanması, başlangıç maliyetinin düşük olması avantajları arasındadır.Dezavantajları ise hazırladığımız mayalı sistemin çabuk bitmesi ve mayalı sistemi tekrar hazırlamak(Üşengeç arkadaşlar için önerilmez, mayalı sistem bitince bugün yaparım yarım yaparım diye ertelemek başlıca yapılan hatadır.).Akavryumda istenilen miktarların ayarlanamaması sonucu akvaryum suyunda ph dalgalanmalarına sebep olması.Ph dalgalanmaları akvaryumumuzda yaşayan canlıları riske atmak demektir.Tüm sistem sürekli kontrol edilmek zorundadır.Fazla çözünen CO2 miktarı suyumuzu aniden asidik yapacağı için akvaryumumuzda bulunan canlılarımızda aniden toplu ölümlerle karşılaşabiliriz.Mayalı sistemin uzun vadeli düşündüğümüzde ekonomik olmaktan çıkıp pahalıya gelmektedir.Sürekli biten mayalı sistemin maya,şeker ve harcanan zaman dikkate alındığında ekonomik olmadığı anlaşılmaktadır.Mayalı sistemin durdurulamaması/depo edilememesi başlıca sorunlardan biridir.Kendi yöntemlerimizle CO2 çıkışını kestiğimizde ise mayalı sistemin bulunduğu şişenin her an patlama riski bulunur.Patlama can kaybına neden olmaz ancak tüm mayanın akvaryumun bulunduğu odaya yayılması aile bireylerinin akvaryum hobimize ambargo koymasına neden olabilir. Diğer bir dezavantajı ise mayalı sistemin büyük akvaryumlarda(50 lt üzeri diyebiliriz.) yetersiz kalmasıdır.
Mayalı sistem örnekleri
Tüplü sistem kullanmanın avantaj ve dezavantajları:Bitkili akvaryumlarda kullandığımız tüplü CO2 sistemleri kolay CO2 düzeyleri yakalamak ve stabil ph ayarlaması yapabilmek için biçilmiş kaftandır.Bitkili akvaryumlarda olması gereken CO2 miktarı 30-40 ppm civarıdır.Ph seviyesi ise 6.3-6.8 arası olması gerekir.6.6 civarı stabil ph seviyesi idealdir.Bu seviyeyi yakalamak ve korumak için tüplü karbondioksit sistemleri bize büyük kolaylık sağlamaktadır.Akvaryumumuzda yeteri kadar CO2 varsa bitkilerimiz daha hızlı gelişim ve yayılma gösterir. Ayrıca stabil ve yeterli CO2 miktarları akvaryumumuzda istenmeyen yosun alg oluşumlarını baskılamamızda yardımcı elemandır.Bitkili akvaryum hobisini bir ızdıraba dönüştüren algler ve yosunlar hızlı gelişen bitkiler arasında yeterli besini bulamayıp gelişememektedir.
Tüplü sistemlerin tüpü uzun ömürlüdür.Çelik çekme ve alüminyum dikişsiz borulardan elde edilen bu tüpler değişik ebatlarda üretilir.5-6 kg'lık bir tüp 200 lt hacimli bir akvaryuma en az 10 ay yetebilir.5 kg bir tüpü doldurma ücreti ise 10-15 TL arası değişmektedir.Yani kg fiyatı yaklaşık 2 -3 TL arası değişmektedir.
Tüplü sistemin dezavantajı ise ilk kurulum maliyetinin yüksek olmasıdır.5 kg bir tüpün sıfırı 200-300 TL arasıdır.Regülatör 80-140 TL civarı, selenoid valf 25- 80 TL civarı , ince ayar vanası 15-50 TL arası, difüzör 15- 100 TL arasında değişmektedir.Yani sıfır ortalama bir sistem 350-370 TL gibi bir fiyata sahiptir.Başlangıçta pahalı olan bu sistem uzun vadeli düşündüğümüzde mayalı sistemden daha ekonomik bir hale gelir.
ÇELİK ÇEKME TÜPLER İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER
CO2 tüpleri çelik çekme ve alimünyum olmak üzere ikiye ayrılır.Bu başlık altında daha sık kullanılan çelik çekme tüpler ile ilgili bilgileri aktarmak istiyorum.
KONU DEVAM EDECEKTİR...
Beğenenler: [T]195882,bosstagezer[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195882,bosstagezer[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]195865,Zgrzmr[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dogadaki bitkiler icin dogru. Ama ben ana makalede buna zit bir durum görmedim. Ferhat beyin de dedigi gibi isik oldugu sürece fotosentez devam eder. Bu olay fotonlardaki enerjinin organik moleküllere klorofiller araciligi ile aktarilmasiyla olur. Bu mantiga göre klorofilin yakalayip aktarailecegi enerji, karbondioksit vs ortamda bulundugu sürece fotosentez de durmaz. Oksijenli solunumda bu enerjinin organizma icin kullanilabilir hale getirilmesidir. 24 saat devam eder. Ancak disardan oksijen almadan da devam edebilir. Kanitlamak istedigin nokta nedir onu biraz daha aciklarsan daha net cevap alirsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]232591,Andaç[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada su değişiminden sonra fazla oksijenden dolayı bitkiler fazla o2 solunumu yapınca çıkan fazla co2 mi fotosentez artışını tetikliyor.Yani o2li solunumla fotosentez birbiri ile oranlı mı hareket ediyor?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir