Akvaryumda Niçin Reeflowers Siyah Kum Kullanmamalı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2018 04:07
Konuyu baştan sona okudum ve kayıpları olan arkadaşlara çok üzüldüm yıllardır hagen kullanan bir hobici olarak. Hagen yani siyah quartz kum volkanik kayalardan oluşan kumdur yani demir içeriği fazladır bir avuç kuma mıknatıs atarsanız bikac parçanın tutunduğunu görmek gayet normal. Normal diyorum çünkü kumu alırken bunu biliyor olmanız gerek marka adlarıyla satılan hagen kumlarda da demir özelliği belirtilir ve hobicilerde bunu bilir bu kumla alakalı en önemli püf nokta kumun pis olarak kullanılmasıdır yani dip çekimi yapılmaz high tech bir akvaryumda sadece hagen kuma misket gübre ekleyerek her türlü zemin bitkisini yetiştirmek mümkün bu kötü bir kum değil kaziklanmadiginiz takdirde gerçek hagen en kaliteli bitki kumlarindan biridir burda siyah kum başımıza bunları getirdi diyerek diğer hobicilerde soru işareti uyandırmaya pek de gerek olduğunu sanmıyorum. Sağlıklı bir akvaryum ve sağlıklı balık yetiştirmek için akvaryum resimlerine bakarak akvaryum kurulmaz akvaryum kurmak için içine koyduğunuz her maddeyi bilmemiz gerekiyor. Yoksa mutlaka bir yerlerde lastik patlayacaktır o yüzden kullanmadan önce araştırma yapmak en doğrusu hagen kumu alırken bu kumun hangi maddeleri içerdiğini öğrenmek gerekiyor ama bende bu kum olayında hatalı bir partinin piyasaya sürülmüş olduğunu düşünüyorum bu kadar kuma yakın yaşayan canlının ölümü normal değil. Yazmamdaki tek sebep mıknatısla örnek veren arkadaşlar içindir.
+1: [T]205255,AvaLone[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2018 20:27
[QUOTE=pastaci53]Konuyu baştan sona okudum ve kayıpları olan arkadaşlara çok üzüldüm yıllardır hagen kullanan bir hobici olarak. Hagen yani siyah quartz kum volkanik kayalardan oluşan kumdur yani demir içeriği fazladır bir avuç kuma mıknatıs atarsanız bikac parçanın tutunduğunu görmek gayet normal. Normal diyorum çünkü kumu alırken bunu biliyor olmanız gerek marka adlarıyla satılan hagen kumlarda da demir özelliği belirtilir ve hobicilerde bunu bilir bu kumla alakalı en önemli püf nokta kumun pis olarak kullanılmasıdır yani dip çekimi yapılmaz high tech bir akvaryumda sadece hagen kuma misket gübre ekleyerek her türlü zemin bitkisini yetiştirmek mümkün bu kötü bir kum değil kaziklanmadiginiz takdirde gerçek hagen en kaliteli bitki kumlarindan biridir burda siyah kum başımıza bunları getirdi diyerek diğer hobicilerde soru işareti uyandırmaya pek de gerek olduğunu sanmıyorum. Sağlıklı bir akvaryum ve sağlıklı balık yetiştirmek için akvaryum resimlerine bakarak akvaryum kurulmaz akvaryum kurmak için içine koyduğunuz her maddeyi bilmemiz gerekiyor. Yoksa mutlaka bir yerlerde lastik patlayacaktır o yüzden kullanmadan önce araştırma yapmak en doğrusu hagen kumu alırken bu kumun hangi maddeleri içerdiğini öğrenmek gerekiyor ama bende bu kum olayında hatalı bir partinin piyasaya sürülmüş olduğunu düşünüyorum bu kadar kuma yakın yaşayan canlının ölümü normal değil. Yazmamdaki tek sebep mıknatısla örnek veren arkadaşlar içindir.[/QUOTE]
Burada bahsi geçen kumun ismi verildi. Herhangi bir siyah kumla ilgili değil sorun. Normalde bitkili bir tankta demir oranının 0.2 ile 0.5 arası olması istenir ama firmanın Yağmur hanıma 9ppm olarak hesapladıklarını 20ppm üstü toksik etki yapar dediklerini biliyorum.
Burada bahsi geçen kumun ismi verildi. Herhangi bir siyah kumla ilgili değil sorun. Normalde bitkili bir tankta demir oranının 0.2 ile 0.5 arası olması istenir ama firmanın Yağmur hanıma 9ppm olarak hesapladıklarını 20ppm üstü toksik etki yapar dediklerini biliyorum.
+1: [T]183330,alpburakozbay[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2018 22:10
Bu konu hakkında tartışmaktan yoruldum.
Biz deneyimlerimizi yazdık. Yaşadığımızı yazdık o kadar. Forumda konu açanlar görsün boşa kürek çekmesin istedik[EDIT]Yaqmur,2018-11-07 23:36:13[/EDIT]
Biz deneyimlerimizi yazdık. Yaşadığımızı yazdık o kadar. Forumda konu açanlar görsün boşa kürek çekmesin istedik[EDIT]Yaqmur,2018-11-07 23:36:13[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2018 10:15
Öncelikle konuyu açan arkadaşlara teşekkür ederim. 15 senedir zaman zaman akvaryumla ugraştım, en son 1 senedir de 100 lt lik melek akvaryumum var. Akvaryumu kurduktan 3-4 ay sonra kumu, bahsedilen kumla değiştirdim. O zaman elodea ve saz vardı akvaryumda. Önce yosunlanma başladı, sonra elodealar erimeye başladı ve sazların gelişimi durdu. Sonra sazlar da çürümeye başladı. Aldığım bütün elma salyangozları 24 saat içinde öldü. Cüce vatozlar kenara kuytuya çekilip 1 hafta sonra da onlar ölmeye başladı. Ben de pes ettim bi daha elma salyangozu veya vatoz almadım.
Dün büyük sayılabilecek bir elma salyangozu ve yine büyük sayılabilecek cüce vatoz aldım. Sabah uyandığımda elma salyangozu ölmüştü. Cüce vatoz yine kuytu bi yere çekilip hareketsiz duruyor hala.
Kumdan olabileceği hiç aklıma gelmedi. Keşke bu konuyu daha önce görseydim. Şimdi hemen kumu değiştiricem, gitcem yeni kum alıcam. Sonuçları yarın yazarım tekrardan.
Dün büyük sayılabilecek bir elma salyangozu ve yine büyük sayılabilecek cüce vatoz aldım. Sabah uyandığımda elma salyangozu ölmüştü. Cüce vatoz yine kuytu bi yere çekilip hareketsiz duruyor hala.
Kumdan olabileceği hiç aklıma gelmedi. Keşke bu konuyu daha önce görseydim. Şimdi hemen kumu değiştiricem, gitcem yeni kum alıcam. Sonuçları yarın yazarım tekrardan.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2018 18:37
[QUOTE=Yaqmur]Öncelikle ben size yaşananları anlatayım siz kendiniz yorumlayın.
4 aylık sürede 80 lt bitkili akvaryum kurma hevesiyle akvaryumcuya gittim. Ankarada çok iyi yorumları olan bir yerdi. Kumla başladık siyah kumu çok beğendiğim için elindeki reeflowers marka birki kumundan bir kova25 kg aldım. İkinci olarak elimde iç filtre vardı onu kullandım 80 cm smd led aldım elodea anubias java ve saz aldım. Başlangıç için önerilenlerin hepsini yapıp kumu 4 - 5 kez yıkadım (simsiyah su aktı) tabana serdim su doldurdum bakteri kültürü attım filtreyi çalıştırdım. Su düzenleyici ekledim. Bitkileri ektim. İlk günden sonra su berraklaştı. 1 hafta geçti elimdeki karma tankta tetrazon vardı 6 tane onları tanka koydum. Sorun yok gibiydi ama elodealar bir haftada resmen erimişti. Sonraki hafta saz eridi çıkardım attım java ve anubias kaldı gittim gene elodea aldım gene eridi. O dönemde akvaryumu camdan atacak duruma gelme sebebim karma tanktaki canlıları eklememle başladı.
Önce salyangozlar öldü sonra vatozlar songa birer birer diğerleri gitmeye başladı. Kalanları tekrar eski tanka aldım reamonia kullanıp biraz beklemeye geçtim. Tankta hiç gelişme olmadı. Dış filtre aldım. Işık işe yatamaz dediler power led(36w) yaptırdım. Hala yerinde sayan hatta eriyen bitkiler bana bakıyordu ben onlara.
Başka bir akvaryumcuya gidip limon elodea cabomba aldım diktim 1 hafta herşey iyi gitti. Lepistes yavrularımdan 4 tanesini tanka ekledim oturdumu durum ne diye ertesi gün yaşıyorlar ama ağızları havadaydı. 2 ay geçmişti ve benim tankımda düzenli su değişimi yapmama rağmen ne fotosentez vardı ne de sağlıklı bir su.
Potasyum eklemeye başladım yapraklarda azıcık baloncuk oluyor devamı gelmiyordu. Elma salyangozunu her tanka koyduğumda kabuğuna kapanıyor 1-2 günün sonundada sıçrayarak can çekişerek ölüyordu. Artık deli gibi forumları hatim etmeye başlamıştım. Parazitler, amonyak nitrat patlamaları, eklenen sudaki sorunlar vb bir sürü konu kalabalığında boğuldum. Sonra bir anda değişmeyen tek şeyin kum ve akvaryumun kendisi olduğu düşüncesiyle konu açtım profilimde var. Orda ben gibi 1-2 kişi gördüm. Onlarda salyangoz vatoz yaşatamıyordu. Dibe yakın herşey ölüyordu. Ölme şekilleri size birşey ifade edermi bilmem.
-20 salyangoz farklı zamanlarda sıçrayarak kabuktan çıkmayarak 24 saatin sonunda içi dışarı çıkıp taş kesiliyor.
-vatoz ne tür olursa olsun uzun süre camda fitre yakınında takılıp bir gecede beyazlaşıp ölüyor(resmen 7-8 saatte çürümüştü)
-sae başlarım böyle suya diye tanktan atladı önüme düştü.
- lepisteslerde kararma yüzgeçlerde kızarma yem yememe şeffaf dışkılama ağızlar suyun üstüne uzamış. Ve gün aşırı ölüm(vatozlar gibi bir gecede karnı erimiş ve çürümüştü)
Daha atladığım birçok şey vardır moss karatması bendede oldu. Elodea saz hiç 1 hafta kalmadı eridi gitti.
Sonuç olarak 10 gün önce kumu ismail kardeşim gibi değiştirdim ve ertesi gün hiç gübre vermeden fotosentezi gördüğümde şok oldum canlılarımı kovaya almıştım akvaryuma koydum. İlk defa dibte gezdiklerini gördüğümde kızgınlığım katlandı. Nasıl böyle birşey oldu şimdi siz açıklayın. Bu arada tankın 10. Günü eklediğim tüm bitkiler diktiğim gün fotosenteze başlıyor. Ve karides aldım. Şimdi siz söyleyin bunca aylık emeğin karşılığı ne?
Not: evet firmayla 15 gün önce görüştüm bana araştırıp döneceklerini söylediler ama henüz kimse aramadı[/QUOTE]
hangi kumu aldınız?
[QUOTE=İsmail Eratik]Herkese merhaba. Bu konuyu fotoğraflarla anlatacağım.
Öncelikle salyangoz ve vatoz yaşamaz. Kumu degistirirseniz salyangozlar yaşar vatoz henüz denemedim.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181508421.jpg[/IMG]
Bu iki tane ölmüş olan salyangoz. Diğer 15-20 tanesinin kabukları bahçede.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181509461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181511481.jpg[/IMG]
Şuan hiçbir sorun yok.
Yosun sorunu olur.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181513081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181513481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181514561.jpg[/IMG]
Bitkileriniz gelişmez.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181516201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181518281.jpg[/IMG]
Özel bir uygulama yapılmamış olup sadece kum değiştirildi. Kum markası yazmıyorum ki bir firma çalışanı olarak algılanmayayım. Kum değişiminden sonra geçen 15 gün.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181520551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181521311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181522091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181522491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181523301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181524041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181524421.jpg[/IMG]
Son foto artık ölmek üzere olan reinecki minilere ait. Ölmemesi için emerse çektim ve 10 gün önce akvaryuma ekledim ve yeni filizler verdi.
Sonuç: Salyangozlar ölmüyor, bitkiler gelişiyor ve yosun problemi artık yok.
Teşekkürler.[/QUOTE]
hangi kumu aldınız
4 aylık sürede 80 lt bitkili akvaryum kurma hevesiyle akvaryumcuya gittim. Ankarada çok iyi yorumları olan bir yerdi. Kumla başladık siyah kumu çok beğendiğim için elindeki reeflowers marka birki kumundan bir kova25 kg aldım. İkinci olarak elimde iç filtre vardı onu kullandım 80 cm smd led aldım elodea anubias java ve saz aldım. Başlangıç için önerilenlerin hepsini yapıp kumu 4 - 5 kez yıkadım (simsiyah su aktı) tabana serdim su doldurdum bakteri kültürü attım filtreyi çalıştırdım. Su düzenleyici ekledim. Bitkileri ektim. İlk günden sonra su berraklaştı. 1 hafta geçti elimdeki karma tankta tetrazon vardı 6 tane onları tanka koydum. Sorun yok gibiydi ama elodealar bir haftada resmen erimişti. Sonraki hafta saz eridi çıkardım attım java ve anubias kaldı gittim gene elodea aldım gene eridi. O dönemde akvaryumu camdan atacak duruma gelme sebebim karma tanktaki canlıları eklememle başladı.
Önce salyangozlar öldü sonra vatozlar songa birer birer diğerleri gitmeye başladı. Kalanları tekrar eski tanka aldım reamonia kullanıp biraz beklemeye geçtim. Tankta hiç gelişme olmadı. Dış filtre aldım. Işık işe yatamaz dediler power led(36w) yaptırdım. Hala yerinde sayan hatta eriyen bitkiler bana bakıyordu ben onlara.
Başka bir akvaryumcuya gidip limon elodea cabomba aldım diktim 1 hafta herşey iyi gitti. Lepistes yavrularımdan 4 tanesini tanka ekledim oturdumu durum ne diye ertesi gün yaşıyorlar ama ağızları havadaydı. 2 ay geçmişti ve benim tankımda düzenli su değişimi yapmama rağmen ne fotosentez vardı ne de sağlıklı bir su.
Potasyum eklemeye başladım yapraklarda azıcık baloncuk oluyor devamı gelmiyordu. Elma salyangozunu her tanka koyduğumda kabuğuna kapanıyor 1-2 günün sonundada sıçrayarak can çekişerek ölüyordu. Artık deli gibi forumları hatim etmeye başlamıştım. Parazitler, amonyak nitrat patlamaları, eklenen sudaki sorunlar vb bir sürü konu kalabalığında boğuldum. Sonra bir anda değişmeyen tek şeyin kum ve akvaryumun kendisi olduğu düşüncesiyle konu açtım profilimde var. Orda ben gibi 1-2 kişi gördüm. Onlarda salyangoz vatoz yaşatamıyordu. Dibe yakın herşey ölüyordu. Ölme şekilleri size birşey ifade edermi bilmem.
-20 salyangoz farklı zamanlarda sıçrayarak kabuktan çıkmayarak 24 saatin sonunda içi dışarı çıkıp taş kesiliyor.
-vatoz ne tür olursa olsun uzun süre camda fitre yakınında takılıp bir gecede beyazlaşıp ölüyor(resmen 7-8 saatte çürümüştü)
-sae başlarım böyle suya diye tanktan atladı önüme düştü.
- lepisteslerde kararma yüzgeçlerde kızarma yem yememe şeffaf dışkılama ağızlar suyun üstüne uzamış. Ve gün aşırı ölüm(vatozlar gibi bir gecede karnı erimiş ve çürümüştü)
Daha atladığım birçok şey vardır moss karatması bendede oldu. Elodea saz hiç 1 hafta kalmadı eridi gitti.
Sonuç olarak 10 gün önce kumu ismail kardeşim gibi değiştirdim ve ertesi gün hiç gübre vermeden fotosentezi gördüğümde şok oldum canlılarımı kovaya almıştım akvaryuma koydum. İlk defa dibte gezdiklerini gördüğümde kızgınlığım katlandı. Nasıl böyle birşey oldu şimdi siz açıklayın. Bu arada tankın 10. Günü eklediğim tüm bitkiler diktiğim gün fotosenteze başlıyor. Ve karides aldım. Şimdi siz söyleyin bunca aylık emeğin karşılığı ne?
Not: evet firmayla 15 gün önce görüştüm bana araştırıp döneceklerini söylediler ama henüz kimse aramadı[/QUOTE]
hangi kumu aldınız?
[QUOTE=İsmail Eratik]Herkese merhaba. Bu konuyu fotoğraflarla anlatacağım.
Öncelikle salyangoz ve vatoz yaşamaz. Kumu degistirirseniz salyangozlar yaşar vatoz henüz denemedim.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181508421.jpg[/IMG]
Bu iki tane ölmüş olan salyangoz. Diğer 15-20 tanesinin kabukları bahçede.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181509461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181511481.jpg[/IMG]
Şuan hiçbir sorun yok.
Yosun sorunu olur.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181513081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181513481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181514561.jpg[/IMG]
Bitkileriniz gelişmez.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181516201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181518281.jpg[/IMG]
Özel bir uygulama yapılmamış olup sadece kum değiştirildi. Kum markası yazmıyorum ki bir firma çalışanı olarak algılanmayayım. Kum değişiminden sonra geçen 15 gün.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181520551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181521311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181522091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181522491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181523301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181524041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/190920181524421.jpg[/IMG]
Son foto artık ölmek üzere olan reinecki minilere ait. Ölmemesi için emerse çektim ve 10 gün önce akvaryuma ekledim ve yeni filizler verdi.
Sonuç: Salyangozlar ölmüyor, bitkiler gelişiyor ve yosun problemi artık yok.
Teşekkürler.[/QUOTE]
hangi kumu aldınız
Beğenenler: [T]208301,Yaqmur[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2018 22:53
[QUOTE=Yaqmur]Yaptığınız iki alıntıdada lav kırığı üzerinde manado kullanıldı[/QUOTE]
kaç cm monoda yeterli acaba? 2-3?
bendede aynı sorunlar var kumu değiştircem galiba[EDIT]RoIF,2018-12-14 22:53:41[/EDIT]
kaç cm monoda yeterli acaba? 2-3?
bendede aynı sorunlar var kumu değiştircem galiba[EDIT]RoIF,2018-12-14 22:53:41[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2018 23:04
[QUOTE=RoIF]
kaç cm monoda yeterli acaba? 2-3?
bendede aynı sorunlar var kumu değiştircem galiba[/QUOTE]
Toplam önler 10cm arkalar 15cm. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182121511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182122421.jpg[/IMG]
kaç cm monoda yeterli acaba? 2-3?
bendede aynı sorunlar var kumu değiştircem galiba[/QUOTE]
Toplam önler 10cm arkalar 15cm. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182121511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182122421.jpg[/IMG]
Beğenenler: [T]210929,RoIF[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2018 23:10
[QUOTE=İsmail Eratik]
Toplam önler 10cm arkalar 15cm. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182121511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182122421.jpg[/IMG][/QUOTE]
Monte carlo için monoda en iyi kum seçeneği midir? başka alternatif var mı acaba biraz pahalı malum
Toplam önler 10cm arkalar 15cm. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182121511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/230920182122421.jpg[/IMG][/QUOTE]
Monte carlo için monoda en iyi kum seçeneği midir? başka alternatif var mı acaba biraz pahalı malum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2018 23:12
[QUOTE=RoIF]
Monte carlo için monoda en iyi kum seçeneği midir? başka alternatif var mı acaba biraz pahalı malum[/QUOTE]
Tabiki vardır ama ben kullanmadığım için şu olur diyemem. Benim monte carlolar tabanı kapladı.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/121220181323591.jpg[/IMG]
Monte carlo için monoda en iyi kum seçeneği midir? başka alternatif var mı acaba biraz pahalı malum[/QUOTE]
Tabiki vardır ama ben kullanmadığım için şu olur diyemem. Benim monte carlolar tabanı kapladı.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/121220181323591.jpg[/IMG]
Beğenenler: [T]204480,subalik[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2018 00:20
[QUOTE=İsmail Eratik]
Tabiki vardır ama ben kullanmadığım için şu olur diyemem. Benim monte carlolar tabanı kapladı.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/121220181323591.jpg[/IMG][/QUOTE]
Çok güzel bir hale gelmiş akvaryumunuz tebrikler [:iyi:], manado içerisinde aktif gübre var mı yoksa pasif bir taban malzemesi mi? [EDIT]subalik,2018-12-15 00:27:13[/EDIT]
Tabiki vardır ama ben kullanmadığım için şu olur diyemem. Benim monte carlolar tabanı kapladı.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/174334/121220181323591.jpg[/IMG][/QUOTE]
Çok güzel bir hale gelmiş akvaryumunuz tebrikler [:iyi:], manado içerisinde aktif gübre var mı yoksa pasif bir taban malzemesi mi? [EDIT]subalik,2018-12-15 00:27:13[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2018 00:34
Konuya denk gelmis olmam sans oldu zira kuracagim akvaryuma en ust katmana hagen kum dusunuyordum.
Kayip yasayan arkadaslarimizi anliyorum. Uzucu ve sinir bozucu bir durum.
Lowtech akvaryum kuracagim yakinda, 100x40 tabani olacak.
Acemi bilgisi ile aklimda olan kum katmanlari soyle olacak ;
En alt volkanik kum 3cm
Orta jbl aquabasis plus 1cm
Ust dere kumu, manado karisik 4cm
Sizce uygun secim olur mu bu tarz bir katmanli karisik kum secimi?
Kayip yasayan arkadaslarimizi anliyorum. Uzucu ve sinir bozucu bir durum.
Lowtech akvaryum kuracagim yakinda, 100x40 tabani olacak.
Acemi bilgisi ile aklimda olan kum katmanlari soyle olacak ;
En alt volkanik kum 3cm
Orta jbl aquabasis plus 1cm
Ust dere kumu, manado karisik 4cm
Sizce uygun secim olur mu bu tarz bir katmanli karisik kum secimi?
+1: [T]204480,subalik[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir