Akvaryumda Kurak ve Yağışlı Mevsimler


Dark ReflectionÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
Dark ReflectionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2007 01:00

AKVARYUMDA KURAK VE YAĞIŞLI MEVSİMLER

Alıntıdır : http://www.tropicalfishforums.co.uk/index.php?page=dry_and_r ainy

Çeviri : Sertaç CAN

Tropik bölgelerde yaşayan bir çok balık türünün, doğal çevredeki değişimlere göre yavruladıkları mevsimler vardır. Daha yüksek yiyecek bulma şansı ve yavrular için daha çok saklanacak yer sağlaması nedeniyle, bir çok tür yağmurlu sezonların başlangıcında yavrularlar. Yağmurlu sezonların başlangıcındaki ortamı bire bir taklit etmek, aksi taktirde yavrulaması çok zor olan türlerin yavrulamasını sağlamak için tek yol olabilir. Bir çok türün çoğlamasını sağlamak için bu metodlara ihtiyaç duymayız, fakat bazı belirli türler ya da bazı tür grupları için aşağıda yer alan sıkıcı metodları kullanmanız gerekebilir. Bir türü, bildiğiniz metodlarla üretmeyi deneyin. Eğer başarı sağlayamazsanız, aşağıda listelenen yöntemlere başvurun.


Avustralya'nın tropikal nehirlerinden biri

Bu metod, özellikle Amazonlar ve Rio Negro gibi kurak-yağışlı olarak anılan yerlerden gelen balıklar içindir. Bilgi ve fikirler; internet, kitaplar, arkadaşlarım ve daha bir çok kaynaktan toplanmış, tamamen tetralar ve kedibalıkları üzerindeki kişisel deneyimime dayandırılmıştır.

Bu kurak-yağışlı mevsim döngüsü yaklaşık 4 haftalık bir süreçtir.

Aşağıda, yağışlı bir sezonda doğada meydana gelecek ve bir türü üremeye zorlayacak bazı olaylar listelenmiştir. Belirli bir sisteme bağlı olarak listeleme yapılmadığı gibi, hangi olayın hangi türü üremeye zorladığı hakkında da kesin bilgiler yoktur.

  1. Alçak Basınç
    Uzun süren bir yüksek basınçtan sonra, yağmurlu sezonon başlamasıyla birlikte barometrik basınçta düşüş meydana gelir.
  2. Artan Yiyecek Kaynağı
    Kurak dönemin sonlarına doğru baş gösteren kıtlıktan sonra, yağışlı sezonun başlamasıyla beraber yiyecek kaynaklarında da ciddi bir artış meydana gelir. Kıtlık döneminde bazı türler resmen bir iskeleti andırır. Bu türler bir aydan beri herahangi bir yiyecek bulamıyor olabilirler. Hatta bazı türlerin yiyecek amaçlı kaya döküntülerini yedikleri bile görülür.


    Yağmurlu sezonun başlamasıyla birlikte artan yiyecek kaynakları

  3. Yiyecek Çeşitliğindeki Değişiklik
    Kurak mevsimdeki başlıca yiyecek kaynağını dip canlıları (kırmızı sivrisinek larvaları) ve çürüyen bitkiler oluşturur. Yağışlı sezonun başmasıyla, yüzeye düşen böcekler, su yüzeyindeki sivrisinek larvaları (özellikle beyaz ve siyah), su böcekleri, daha önceden doğum yapan diğer türlerin yavruları, tahıllar, meyveler, taze yapraklar, çiçeklerden gelen polenler ve yumurtalar, yiyecek çeşitliliğini oluşturur.
  4. Su Debisindeki Artış
    Yağışların başlamasıyla beraber su debisi de artar. Bu dönemde balıklar da daha aktif olmak zorundadır. Yine bazı türler, yavrulamak için daha uygun ve sakin yerler bulmak üzere akıntıya karşı yüzmeye başlarlar.
  5. Artan Oksijen Seviyesi
    Su yüzeyine düşen yağmur damlaları, sudaki oksijenin artmasını sağladığı gibi, yüksek debi de suyun içindeki oksijen oranını yükseltir. Her ne şekilde olsun, yüksek oksijen miktarı yeni yavru ve yumurtaların ilk günleri için idealdir.
  6. Suda Erimiş Halde Bulunan Maddelerde Azalma
    Kurak sezon ne kadar uzun sürerse, suda erimiş halde bulunan organik maddelerin, humusun ve tuzun sudaki yoğunlu daha fazla olur. Yağmurun yağması ile birlikte, yukarıda sözü geçen maddelerde suya oran bakımından azalma olur. Bu şekilde sertliği sıfır olan yağmur suyu tarafında, suyun sertliği ve hatta PH'ı bile düşürülmüş olur.
  7. Su Isısında Değişiklik
    Su ısısı, genellikle bulutlu hava şartları ve soğuk yağmur suyu nedeniyle düşer. Bu düşüşün en miktarda olacağı balığın bulunduğu bölgeler ile ilgilidir. Genellikle yüksek kesimlerde su ısısndaki fark daha fazladır.
  8. Su Derinliğinde Değişiklik
    Su hacmindeki artış, su yüzeyinin yükselmesine neden olur. Suyun dip kısımlarındaki basınç artar ve balıklar daha geniş bi dikey yüzme alanına sahip olurlar. Oksijen almak için su yüzeyine çıkan türler iiçin mesafe de uzamış olur.


    Su seviyesi, ağaçları da içine alacak şekilde yükselmiş.

  9. Üreme Alanları
    Kurak sezonda, bölgenin sadece orta kesimlerinde su bulunur. Bu bölgede ise çok az sayıda bitki ve saklanma yeri kalır. Yağışla birlikte su seviyesi daha fazla alan kaplayacak şekilde yükselir ve balıklar; bitkiler, ağaç kökleri, dallar gibi yumurtalarını ve yavrularını saklamak üzere daha çok yere kavuşur.
  10. Gün Işığındaki Değişiklik
    Yağmura bağlı olarak, bulutlu havalarda ve yağışlı mevsimlerde, gün ışığının şiddeti ve süresi düşer. Şiddetli yağış altında, gün içerisinde bile hava çok karanlık olabilir. Bulutlu havayla birlikte, sabah güneşin doğması gecikir ve akşam güneşin batışı hızlanır.
    Hatta ışığın su yüzeyine geliş açısı bile mevsimden mevsime değişiklik göstereir. Bu değişiklik, ekvatordan uzaklaştıkça artar. Bazı türlerin, üremek için tam bir karanlığı beklediklerini de hatırlatalım. (Bu türler yoğun bitki örtüsü, ağaç kökleri v.b. altında yavrularlar)
  11. Bitkisel Plankton Artışı
    Yağışlı mevsimin başlamasıyla birlikte; sudaki Plankton sayısı da artar. Bu durum, yetişkin balığın yavrulaması için, yeni doğacak yavrular adına yeterince küçük boyda yem olduğuna dair bir sinyaldir.
  12. Yılın Doğru Zamanı
    Bazı türlerin, yağışlı ve kurak mevsimlere bağlı olarak çalışan, çok güçlü biyolojik saatleri vardır.
  13. Diğer Balıkların Üremesi
    Diğer balıkların üremesi nedeniyle suya yayılan hormonlar da bazı balıkların üremeye başlamasında etkili olabilir.
  14. Ses
    Suya düşen yağmur damlalarının sesi, balıın üremeye başlaması için bir sinyal olabilir. Hatta belki gök gürültüsü de...

Pekiyi, bütün bu olan biteni akvaryumumuza nasıl yansıtacağız?

Aşağıda, az önce bahsettiğimiz durumları akvaryumumuza nasıl uygulanacağı ile ilgili tavsiyeler mevcuttur. Bazı balık türleri listedeki maddelerden yalnız birine yada birkaçına ihtiyaç duyarken, bazı türler ise çoğuna ihtiyaç duyabilir. Hangi değişimi akvaryuma uygulayacağınızın kararı balık türüne bağlıdır. Tavsiyeleri yukarıdaki sıralamayla aktarıyorum;

 

  1. Alçak Basınç
    Bir çok kaynakta bazı türlerin düşük basınç altında yavruladıkları yazılıdır. Aslında doğru koşullar yaratıldığında, düşük basınç altında yavrulayan bir çok tür, yüksek basınçta da yavrulayacaktır. Elbetteki alçak basınç koşullarını akvaryumda simule etmek imkansızdır. Dolayısıyla hava durumunu takip ederek, bir alçak basınç anında, tankınızdaki yağışlı sezon koşullarını oluşturabilirsiniz. Hava basıncını ölçek için, bir barometre edinmeniz işe yarayabilir.
  2. Artan Yiyecek Kaynağı
    Balıkların kondisyonları iyi durumdaysa, yavrulamadan önce haftalarca aç bırakılabilirler. Bunun ardından yapılacak yoğun yemleme, yavrulama sürecini tetikleyebilir.
  3. Yiyecek Çeşitliğinde Değişiklik
    Yemleme kompozisyonunuzdaki değişiklik balıklarınızın üremesini tetikleyebilir. Özellikle Güney Amerika’da yıl boyunca bulunmayan sivrisinek larvaları (özellikle beyaz) yağışlı dönemin başlangıcında meydana çıkarlar. Bu durumda, eğer normal şartlarda balıklarınızı sivrisinek larvası ile beslemiyorsanız, yağışlı mevsim simulasyonuna başladığınızda, balıklarınıza sivri sinek larvası vererek bu durumu tankınıza yansıtabilirsiniz.
  4. Su Debisindeki Artış
    Güçlü bir pompa ya da filtreyle bu sorun kolaylıkla çözülür. Hatta bazı türler, su sirkülasyonun en yoğun olduğu yere, filtrenin hemen çıkışına yumurta bırakırlar.
  5. Artan Oksijen Seviyesi
    Hava ile çalışan filtreler ve hava taşı kullanın. Bazıları su yüzeyine çarpan motorlu bir vasıta ile de oksijen seviyesini yükseltmektedir.
  6. Suda Erimiş Halde Bulunan Maddelerde Azalma
    Sudaki özellikle humus miktarını, kurak sezon boyunca arttırın.(Örneğin turba ve kozalaklar ile) Ayrıca bu dönemde tuz ve kimyasal gübre (CaCO3, MgSO4) miktarını da arttırın. Yağışlı sezon simulasyonuna başlandığında ise, mümkün olduğunca yumuşak su ekleyerek, bu maddelerin oranını düşürün.
  7. Su Isısındaki Değişiklik
    Bu iş içinde, her zaman kullandığınız ayarlı ve termostatlı ısıtıcınızı kullanabilirsiniz. Bu arada bazı türlerin çok düşük ve yüksek ısıları tolare edemeyeceğini ve bazı türlerin ise sadece yüksek ısılarda yavrulayacağını unutmayınız. Belki de bu türler doğada yükselen suyun altında kalan ve güneş tarafından daha çok ısıtılan sığ bölgelerde doğum yapıyordur.
  8. Su Derinliğinde Değişiklik
    Kurak mevsimde, tankınızdaki suyu %25 oranında indirin. Yağışlı mevsimi simule edeceğiniz zaman ise, bir iki gün içinde suyu eski yüksekliğine çıkarın.
  9. Üremeye Alanları
    Bitkilerinizin yerlerini ve dekorasyonunuzu değiştirin. Eğer akvaryum zemininde çakıl yoksa, küçük saksılara diktiğiniz bitkileri akvaryumunuza koyun. Yani mağaralar ve köklerle üremeye daha müsait yerler oluşturun.
  10. Günışığındaki Değişim
    IŞIK ŞİDDETİ :Birden fazla ampul kullanarak, isteğiniz yakıp istediğinizi söndürmek ve bu şekilde ışık yoğunluğunu arttırmak zaten kolay bir iş. Eğer tankınızı güneş ışığı ile aydınlatıyorsanız, tankın etrafını kağıt v.b. ile örtebilirsiniz.
    IŞIK SÜRESİ : Ekvatora, yıl boyunca gün ışığı günde12-14 saat gelir. Ekvatordan uzaklaştıkça, mevsimlere bağlı fark artar. Bunu tankınıza yaklaştırmak için bir zamanlayıcı kullanın.
    IŞIK AÇISI : Bu durumu tanka yansıtmak çok zordur
  11. Bitkisel Plankton Artışı
    Her ne kadar bu durumu akvaryumda simule etmek çok zor olsa da, bazıları bu konuda infusaria kullanır. Söz konusu durumu simule etmek için işe yaramasa bile, özellikle çok küçük yavruları olan türler için iyi bir başlangıç yemidir.
  12. Yılın Doğru Zamanı
    Doğadan yakalanan türler, yakalandıkları bölgenin yağışlı sezon başlangıcı olan tarihi bekleyebilirler. Balığınızın tam olarak nereden geldiğini ve geldiği yerde yağışı sezonun ne zaman başladığını öğrenin. Akvaryumlarda üretilen türlerde ise böyle bir hassaslık söz konusu değildir ve yılın her hangi bir döneminde yavrulayabilirler. Aynı durum, doğadan küçükken yakalanmış balıklar için de geçerlidir. Eğer kendi doğal ortamlarında hiç yağışlı sezon yaşamadılarsa, tankınızda yılın her hangi bir zamanı yavrulayabilirler.
  13. Diğer Balıkların Üremesi
    Bu zor yavrulayan türlerin yanında, çok kolay yavrulayan bir tür koyun ve yavrulamasını sağlayın. Bu gerçek bir hormon tedavisi etkisi yaratacaktır. Eğer beslediğiniz türün yanına başka bir tür eklemeniz mümkün değilse, kolay yavrulayan türü ayrı bir kapta yavrulattıktan sonra, bu kaptaki suyu, yağışlı mevsimi simule ettiğimiz tanka aktarın.
  14. Ses
    Çok sayıda delik açılmış bir pet tabak kullanın, deliklerden damlayan su, yağmur sesini taklit edecektir.

Yarın (27.Şubat.2007), bütün bu anlatların tankta nasıl yapılacağını ayrıntılı olarak ve gün gün anlatacağım.
Sabrınız için teşekkür ederim.
Sertaç.

Dark Reflection2007-2-26 23:51:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2007 12:29
Süper

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2007 18:04
Gerçekten güzel bir yazı olmuş.Sabırsızlıkla bekliyoruz.Zaman ayırıp yaptığınız çeviri için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dark ReflectionÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
Dark ReflectionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 01:47
Sayın YALÇIN, Sayın DEĞER;

izninizle makalenin yeni bölümlerini ilk mesajıma ekliyorum.

İlginiz için teşekkür ederim,

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 03:59

Harika bir çalışma.

Tebrikler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykutÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2005
İl: Bursa
Mesaj: 516
aykutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 04:03
Güzel olmuş teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rivulatusÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2005
İl: Samsun
Mesaj: 79
rivulatusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 05:58

Çok güzel. Teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

astronÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 131
astronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2007 08:07
Sertaç Bey çeviri,paylaşım ve emeğiniz için sizi kutlarım.Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

guardianÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 486
guardianÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2007 00:18
Merhabalar,
Refet Bey'in yönlendirmesiye bu makalenin geri kalanını çevirdim:

Kaynak: http://www.tropicalfishforums.co.uk/index.php?page=dry_and_rainy

Yazan: Kristian Adolfsson
Çeviren: Uğur Durak Yılmaz



AKVARYUMDA KURAK VE YAĞIŞLI MEVSİMLER 2

 

Balık Yetiştiricileri İçin Ek Fikirler

 

Ø      Yapay yağış mevsimi boyunca kireç taşını süzün. Suyu sertleştirebilir; fakat suyun kimyasındaki bu değişiklik belirli türlerin yumurtlamasına etki edebilir.

Ø      İyi beslenmiş balıkları uygun şartları olmayan (Yumurtlama olanağı olmayan, yanlış su değeri olan…v.s) akvaryumdan, yumurtlama için doğru olanaklara sahip bir akvaryuma aktarın.

 

Yetiştirme (Besleme) Tasarıları İçin Tavsiyeler:

 

1- Hazırlılar ve İpuçları:

 

            Besleyeceğiniz türler için uygun büyüklükte akvaryumlar seçin. Akvaryumun %25’i dolu olduğunda bile balıklara yetecek hacmi olmalıdır. Oksijen oranının motor ve hava taşı olmadan yüksek tutulabilmesi en önemli konudur. Saklanma yeri ve birkaç bitki için ayarlama yapılabilir. Akvaryum kurak mevsimin sonu gibi görünmelidir.

 

2- Taban Malzemesi:

 

            Taban malzemesi kullanıp kullanmamak tartışılabilir. En yaygın olanı herhangi bir çeşit çakıl taşı kullanmaktır; fakat kaya veya ince kum da kullanılabilir. Taban malzemesi kullanıldığında, iyi bakterilerin çoğalması için uygun yüzey düzeyini arttırır.

 

Taban Malzemesi Kullanımının Avantajları:

 

Ø      Bazı balık türleri; koyu, bazıları ise cansız, sönük(açık renk) tabanları tercih ederler. Bazı çöpçü balığı(corydoras) açık renk tabanlarda yaşarlar.

Ø      Çoğu tür, tabanı yoklayarak dolaşıp, yemek aramaktan çok hoşlanır.

Ø      Balıkların tabandaki yaşam yerlerinde daha az mantar yatağı olur.

Ø      Tabana düşen yumurtaları, yetişkin balıkların bulup yemelerini engeller.

Ø      Tabandan yasıma olmaz.

 

Taban Malzemesi Kullanmanın Dezavantajları:

 

Ø      Tüm yemin yenilip yenilmediğini kontrol etmek zorlaşır.

Ø      Kumu süpürmeden temizlemek zordur. (Dip süpürgesi kastediliyor.)

 

3- Eğer balıkları nasıl üreteceğinizi bilmiyorsanız; akvaryuma her şeyden biraz koymalısınız. Bitkilerin bir çok çeşidi vardır. Geniş yapraklı bitkiler (Myriophyllum, Cabomba ve Egeria), dar yapraklılar (Vallisneria) ve diğerleri (Java mos, Najas). Geniş bitkiler saksıları kolayca hareket ettirecek biçimde dikilebilir. Kökleri, farklı boyutlardaki kamışları v.s kullanabilirsiniz. Canlı bitkiler yerine yapay bitkiler de kullanılabilir. Bunlar kolayca dezenfekte edilebilir; yada yosunlardan temizlenebilir.

 

4- Yeni akvaryum; balıkların daha önce bulunduğu akvaryum suyuyla doldurulmalı, ve su sıcaklığı aynı olmalıdır. Suyun yenisiyle değiştirildiğinden emin olunmalıdır. (nitrat seviyesi aynı olacak.)

 

5- Ayarlanabilir akımı olan bir motor kullanılmalıdır.

 

6- Işık düzeneği yüksek oranda ışık veriyor olmalıdır.

 

7- Isıtıcı tabana yakın kurulmalı, ısı tabandan yayılmalıdır.; fakat aynı zamanda da ayarı kolay olmalıdır. İyi kalite bir ısıtıcı kullanmaya özen gösterilmelidir.

 

8- Akvaryumun yanları ve üstü kaplanmalıdır. Böylece siz odada dolaşırken balıkları ürkütmemiş olursunuz.

 

9- Yumurtlama girişiminden önce balıklar siyah/beyaz sinek larvalarıyla beslenmemelidir.

 

10- Kayalarınızın (Tercihen siyah kaya) ve akvaryumun içindeki her şeyin karbon sertliği (Çakıl eklendiğinde ph değerinin yükselmesini önlemek için.) 2-3 Kh’ de olmalıdır.

 

11- Türlerine göre dişi-erkek oranını ayarlayarak olgun ve sağlıklı hayvanlar seçin, üretim akvaryumuna koyun. İki haftalık kurak sezonu atlatabilmeleri için iyi beslenmeleri gerekir.

 

Akvaryum Günlüğü:

 

Yağış Sezonunun Sonu:

            Hava, su ve yiyecek seviyesi azaltılmalıdır.

 
1.gün: 1/10 kadar yemleme yapın. Işık şimdi 14 saat kadar tam ışıkla, bulutlu arası bir seviye olmalıdır. Motor en yüksek seviyede çalışmalıdır.

2.gün: Su seviyesini %10 kadar azaltın. 1/10 kadar yemleme yapın. Toplam ağırlığı ve karbon sertliği oranını 1 derece arttırmak için kalsiyum karbonat ve magnezyum sülfat ekleyin. (Diğer bir yöntemde su seviyesinin %20’sini azaltmak ve seviyenin yarısı miktarda sert musluk suyu eklemek de olabilir.) Bir doz bitki gübresi de ekleyin.( Biraz da kaya tuzu dökün.)

3.gün: Su seviyesini %10 kadar düşürün, bu sefer yemlemeyin. Sıcaklığı 1 derece kadar arttırın.

4.gün: Su seviyesini %10 daha azaltın. Karbon sertliğini 1 derece arttırın. Normalin 1/10’u kadar yem verin. Kaya, çakıl, bitki v.s koyun.

           

 

Kurak Sezon Başlangıcı:

            Beslemeyi yavaşlatın ve sonunda durdurun. Su seviyesi akımı da azaltın. Kalan suda ısı artacaktır.

           
5.gün: Su oranını %10 daha azaltın ve beslemeyin. Sıcaklığı bir derece arttırın. Motoru ayarlayarak akımı yavaşlatın. Ph’ı kontrol edin.  
6.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Normalin 1/10’u kadar yem verin.
7.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Karbon seviyesini 1 derece arttırın. 21. güne kadar beslemeyi durdurun. Sıcaklığı 1 derece kadar artırın.
8.gün: Su seviyesini %10 azaltın.
9.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Karbon sertliğini bir derece arttırın. Hava taşlarını kapatın. Motoru çıkartın ve temizleyin. Motoru başka bir akvaryumda çalıştırın ki ihtiyacınız olduğunda bakterileri ölmesin…
10.gün: Su seviyesini %10 azaltın. Su seviyesi akvaryumun kapasitesinin %25’nin altında olmalıdır. Sıcaklık 26 derece civarında olmalıdır. Kayaları, kumu, çakılı, bitkileri ekleyin. Bitki çoğaltıcı ekleyip, ışığı en yüksek seviyeye çıkartın. Yüzey bitkileri çıkartın. Ph’ı kontrol edin. Kültür aşılamasını başlatın.
11-19.gün: Balıkları rahat bırakın…

 
Yağışlı Sezon Başlangıcı:

            Havada bulutlar gözükebilir, fakat henüz yağış başlamaz.


20.gün: Diğer akvaryumda çalışır durumda olan motoru temizleyin. Işığı azaltın (Hem süresini hem de yoğunluğunu 10 saat boyunca). Kayaları, bitkileri v.s çıkartın. Ph’ı kontrol edin.

 
İlk Damla Düşüyor:


21.gün:
Yüzey bitkileri tekrar koyun. Balığın yumurtlamak için tercih edebileceği bitkilerden de ekleyin. Tankın %20’si kadar temiz ve dinlenmiş su ekleyin. Su tankın sıcaklığından 3 derece az olmalıdır. Motoru koyun ve yarı hızda çalıştırın. Kara bulutları tasvir etmek için gün ortasında ışığı söndürün.(Birkaç saat) Sıcaklığı 2 derece düşürün. Sinek larvasıyla günde iki kez besleyin. Suyun bulanması için kültür başlangıcı ekleyin.
22.gün: Tankın %20’si kadar su ekleyin. Su tankın sıcaklığından 5 derece düşük olmalıdır. Motoru en yüksek hızda çalıştırın ve yüzeye tazyikle çarpmasını sağlayın. Sıcaklığı 2 dereceye düşürün. Çok sık ve çok miktarda yem verin. Vitamin ürünleri ve bitki gübresi ekleyin.
23.gün: Tankın %20’si kadar su ekleyin. Su tankın sıcaklığından 5 derece az olacak. Az miktarda oksijen seviyesini arttırın. Sıcaklığı 2 derece azaltın. Çok besleyin. Suyu bulandırın.
24gün: Eğer balık dayanabilecek bir türse ısıtıcıyı kapatın. Tankı tamamen doldurun. Su tankın sıcaklığından 5 derece az olmalı. Sıcaklığı daha da düşürmek için gece cam açın. Çok fazla yem verin. Suyu daha da bulandırmak için bakteri kültürü ekleyin.

 
Yağış Mevsiminin Son Noktası:

25.gün: Oksijen seviyesini en yüksek düzeye çıkarın. Suyun %50’sini değiştirin. Bol yemleme yapın.
26.gün: 25 gün bu şekilde devam edin, TA Kİ ONLAR YUMURTLAYANA KADAR!    


guardian2007-04-28 01:41:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dark ReflectionÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
Dark ReflectionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2007 22:06
Uğur Durak Bey;
forumla ilgilenemediğim sıkıntılı bir dönemde, yarıda bıraktığım makaleye devam ettiğiniz için teşekkür ederim.

Çok başarılı bir çalışma olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

guardianÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 486
guardianÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2007 23:24
Rica ederim ne demek...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 167
umutnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2007 23:48
Çalışma ve paylaşım için teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 19:25

Çalışmalarınız ve emeğiniz için çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GRAFTTÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4452
GRAFTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2007 23:56
Bir çok hobici için bulunmaz bir çalışma yapmışsınız. Size teşekkür ederim, tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir