Akvaryumda Işıklandırma


daghan51Çevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2015
İl: Nigde
Mesaj: 175
daghan51Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2015 10:30
Resimde Göreceğiniz üzere
Bitkili akvaryuma bir yerden başlayıp tecrübe edinmek istedim.
En alt normal bitki torfu gübresiz.
Ortada lav kırığı
En üstte Dere kumu
şeklinde taban kurulumu yapıp bitkileri ektim.Sıvı gübreyi ekledim.Torfdan dolayı su bulanıklaştı.
Fakat ışıklandırma konusunda hiç bilgim yok.Bu sisteme nasıl bir ışıklandırma yapılmalı,yardımlarınızı bekliyorum.(rengi,wattı vb,)
Başka önerileriniz varsa bekliyorum arkadaşlar.

Yükseklik 50cm uzunluk 1m  en 30cm daghan512015-06-11 11:11:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 59
enuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2015 12:34
Merhaba,

Ben de yeni akvaryum kuruyorum, ancak daha onceden tecrübeliyim, elimden geldiği kadar yanıtlayayım.

Oncelikle akvaryumunuzun daha iyi görünmesi için neler yapmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım:
1 - Akvaryum camlarınızı kireçten arındırmalı iyice temizlemelisiniz. Tabii bunu yaparken kimyasal ya da aşındırıcı madde kullanmamalısınız.
2 - Akvaryumunuz kücük-orta boyutta olduğu için nasıl bir su kullandığınız önemli, sanırım  4 damacana su size yeter, böylece yumuşak su kullanırsanız kireçlenme daha az olacaktır. Eksik kalan suyu kaynamış ya da bekletilmiş su olarak kullanabilirsiniz. 4 damacana yakşaık 80 lt. içindkei malzemeler ve yukarıdan bırakacağınız pay ile akvaryumunuz 120 lt kadar su alacaktır.
3 - Aslına bakarsanız ilk defa tecrübe edinecek biri için bence tabanda torf kullanmanız doğru degil. Zira torf, doğru oranda ve mümkünse ince sinek teli vs ile ayrılarak ve üzeri bitki dikerken ortaya cıkartmayacağınız kadar yükseklikte, temiz materyalle kapatılarak kullanılmalıdır. Hele ki küçük akvaryumlarda su değerlerini olumsuz etkilemeden torft kullanmak daha zordur, zira topraktan topraga, asit, kil ve mineral değerleri değişiklik gösterir.
4 - Bence kurulumu yapar yapmaz ve ışıktan emin olmadan sıvı gübre eklemek yosuna davetiyedir. Bitkilerin verilen besinden faydalanmaya başlamaları için en azından düşük büyüme ve koklenme aşamasına geçmiş, suya ve zemine başlangıç derecesinde uyum sağlamış olmalılardır.
5 - Işık konusunda en azından başlangıç gereksinizmlerini karşılamanız fluoresanla daha kolay olur. Piyasa da akvaryuma özel bir çok marka ve çeşitte fluoresan var. Gereksinim duyacağınız vat değerini litre başına 0,3 watt şeklinde ayarlayabilirsiniz. 6300 - 6500 kelvin aralığındaki gün ıiığı simulasyonu sağlayan fluoresanlar isinizi görur. (Bu aralık 2,5 wattan tankın destek derecesine göre 0,5 watt a kadar değişiklik gösterir.) Led ise lümen-tayf-nanometre-tür/watt bilgisi olmadan kullanılırsa fayda sağlamaz, zira piyasadaki ledler ışıma seviyesi en yüksek olan yeşil-sarı-turuncu aralığında olur ve bu renkler neredeyse hiç fotosentezde kullanılmaz sadece katalizor etkilerinden dolayı az miktarda kullanılırlar akvaryum için. Ben mutlaka led kullanacağım diyenlerdenseniz forumda bu konuda çeşitli çalışmalar var, bunları okuyabilirsiniz.
6 - Hem derinlik etkisi hem de arka plana dikilecek boylu ve koklu bitkilere daha fazla taban malzemesi sağlanması açısından zemin materyali, arka yüksek  ön alçak olacak şekilde meyilli yayılmalıdır. ön tarafta minimum 4 arka tarafta 8-10 cm olacak şekilde malzemeyi yaymalısınız.
7 - filtrenizin akvaryum su kapasitesinin en az 4 katını bir saatte çevirebilecek güce sahip olması beklenir.

Neler yapacaksınız?

1 - Öncelikle akvaryumunuzun değerlerindne emin olmadan akvaryuma kesinlikle balık vs. koymayın.

2 - Bitkilerinizi çıkarıp geçici bir kap içinde ışıklandırarak bekletin.
2 - Kumunuzun türü nedir bilemiyorum ama, uzaktan görsel olarak çok doğru durmuyor. Bence tamamını kaldırın, temizleyebildiğinizi temizleyin
3 - Akvaryum camlarınızı iyice temizleyin.
4 - Akvaryumunuz kuru ve temiz olduktan sonra, bitki dikeceğiniz bölgelere, besin değeri yüksek materyal dökün, (mesela kullanım kolaylığı açısından sera floradepot) üstüne lav kırığı, üstüne zevkinize göre dere kumu, hagen siyah kumu vs. koyun. Tüm bu malzemeleri arka yüksek ve ön alcak olacak şekilde yayın.
6 - Boylu bitkilerinizi arkaya, kısabitkilerinizi ortaya gelecek şekilde, tabanı fazla karıştırmadan, mümkünse bitki cımbızı veya benzeyi bir aletle ya da kökü orta ve işaret parmağınızda boylu boyunda tutup, parmaklarınızı derince kuma daldıracak şekilde dikin. kökün etrafını kapattıktan sonra tarım santim kadar bitkiyi yukarı şekin ki bitki tam olarak otursun.
7 - Salınım yapmayan, güzel ve iyi temizlenmiş birkaç büyük kaya kullanırsanız, akvarytumunuza çok daha iyi bir gçrüntü katarsınız.
8 - Uygun watt  ve kelvin değerindeki (yukarıda bahsettim) ışığınızı akvaryumun üstüne koyun. Sadece bakteri kültürü ekleyin, bu aşamada gübreye gerek yok.
9 - Işığınız ilk hafta için günde en az 10 - 12 saat kadar yansın, sonra dilerseniz 8 - 9 saate kadar düşürebilirsiniz.
10 - Filtre ve diğer tüm ekipman çalışır ve ışı sabit şekilde 1 hafta kadar dursun, 1 hafta sonunda, %25 su değişikliği yapın, bundan sonraki gün, mümkünse su değerlerinizi kontrol edin ya da en azından gözlemleyin, bitkilerinizde hareketlenme varsa ve su tamamen berraklaşmışsa, toleransı yüksek ve sağlık durumundan emin olduğunuz bir balık ya da bir su canlısını akvaryuma ekleyin.
11 - Bu canlı 3 gün sorunsuz giderse, artık akvaryumunuz diğer eklemelere hazırdır.
12 - Bitki - bakteri ve su durumunuz oturana kadar (en az 1 ay) 8 - 10 tane 2 - 2,5 santim boylarında şeklinde verebileceğim banlı miktarını aşmayın, sonrasi sizin kararınız.


Akvaryumu bozmayacağım diyorsanız;

1 - Işıgınızdan emin olun.
2 - Su berraklaşana kadar 1 hafta bekleyin.
3 - 2-3 haftadan önce Gübre eklemeyin.
4 - %25 su değişimi yapın.
5 - Bir bakteri kulturu kullanın.



Kolay gelsin.
enurale2015-06-11 12:41:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

daghan51Çevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2015
İl: Nigde
Mesaj: 175
daghan51Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2015 13:55
Öncelikle Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
aslında düşüncem lav kırığının üzerine dere kumu ekleyip dikimi yapmaktı.
Fakat parvula vb bitkiler ektiğim için zor yetiştiğini duydum.Bitkilere faydası olur,daha iyi bir bitki tabanı olur diye düşünerek anlık bi kararla 5 litre gübresiz saksı torfu alıp en alta ekledim.Üstüne 7 kg lav kırığı,en üste ise 20kg dere kumu ekleyip bitki dikimini gerçekleştirdim.(Kalınlık 10cm olduğundan ve en alt ön plandaki torfun üzeri incelmesin diye düşünerek arka planı kalınlaştırmayı düşünmedim. )Balıkları da dışarı çıkarttım.Akvaryumla beraber aldığım 80 cm uzunluğunda beyaz floresan mevcut şu an onu kullanıyorum.Eve geçince kaç watt olduğuna bakacağım.Yetersiz ise bahsettiğiniz değerlerde gün ışığı
floresanı alacağım.Akvaryum litremin 10 katını saatte çevirebilen bir dış motorum var.Şu an ısıtıcı,iç motor dış motor dahil hiçbirşey açmadım.Sizce açmalı mıyım?Teşekkür ederim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3991
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2015 17:27
http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779_sn32.asp?PID=4883398#4883398
http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_akvaryumunda_basarihi-tech_k162934_sn8.asp?PID=4801158#4801158

Bu linkleri incelerseniz yardımcı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir