Akvaryum Suyu değiştirme
Arkadaşlar Su değiştirme işini açıklığa kavuşturalım.
Eskiden Yukarıdaki Aparatı kullanarak dip temizliği yapmaya çalışıyordum, tabi 20 dakika kadar elle pompalamam gerekiyordu akış sürekli olmadığı içinde dibi temizleyeceğine ortalığı pisliğe boğuyordu. Sonra forumdaki tartışmalardan birinde arabadan benzin çekme yöntemini öğrendim. Aparatın Pompalama kısmını çıkardım hortumunu kullanarak bu yöntemi 3-4 aydır uyguluyorum ve akvaryum suyu değiştirmek artık çok zahmetsiz. Yalnız dikkat edilmesi gereken yönler var. Basitçe tarif etmek gerekirse ;
1) Suyu alacağımız kovayı akvaryumun altında bir seviyeye yerleştiriyoruz.
2) Şeffaf bir boruyu (İçindeki suyu görebilmeniz önemli) şekildeki gibi bir ucu akvaryuma bir ucu da kovaya gelecek şekilde akvaryuma sokuyoruz.
3) Hortumun kovadaki ucuna elimizi dayayarak (dudağımızı hortuma değilde elimize temas ettirmek için) suyu hortumun en üst noktasından süratli bir şekilde aşırtacak kadar çekiyoruz.
4) Su hortumun altına ulaşmadan önce elimizi ve tabi ağzımızı hortumdan çekiyoruz.
Bu sırada su ile özellikle dudaklarınızın temas etmemesine dikkat etmelisiniz. Tabi ıslak ellerinizin de. Daha sonra alttaki ucun kovada olduğuna emin olarak akvaryumdaki hortum ucunu dipte gezdirebilirsiniz. (alttaki hortum kovadan çıkarsa vaziyet pek iç açıcı olmuyor-tecrübe ile sabittir) Sudan çıkarmadığınız sürece akış kesilmeyecektir. Eğer dikkatli bir iş çıkarırsanız vakum işlemini yalnızca bir kez yapmanız yeterli olacaktır.
Şimdi gelelim risklere. Özellikle ağzımız ile akvaryum suyunun teması ihtimali var. Solmonella riski kaplumbağa akvaryumunda çok yüksek olduğundan tüm bu işlemleri yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. İşimiz bittikten sonra da ellerimizi çok iyi yıkamalıyız tabi.
Vakum işini daha kolay ve risksiz hale getirmek için bir yöntem daha var, hortumu yuvarlayıp akvaryumun içine sokuyorsunuz, içi tamamen su ile dolduktan sonra iki parmağınızla giriş ve çıkışını kapatarak bir ucu kovaya bırakıyorsunuz ve akış başlıyor. Bu yöntemde su biraz daha yavaş akabilir ama daha az riskli olduğu tartışılmaz.
Ekleyecek veya yeni öneriler getirecek arkadaşlar bu başlığın altında toplarlarsa konu dağılmamış olur. (Tabi yanlışımız varsa onları da belirtirseniz sevinirim.)(Bu başlık www.hepsievcil.com kaplumbağalar forumunda da aynen kullanılmıştır.)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba Gökhan bey
Bilgiler için teşekkürler. ben sizin yöntemi denedim ama suyla ağzımın temas edeceğinden korktuğum için vazgeçtim.
sonra başka bir şey aklıma geldi. gidip küçük bir sirkülasyon pompası ve 20 m hotrum aldım. pompayı akvaryumun içine sokup dibe bıraktım. pompanın suyu emen ağzınada 15-20 cm lik kısa bir hortum taktım. pompanın suyu bastığı tarafa ise banyoya yetişecek kadar uzun hortumu taktım ve motoru çalıştırdım. suyu bu şekilde akvaryumdan rahatça boşaltabiliyorum. hatta pompanın ucundaki kısa hortumu akvaryumum el girmeyecek yerlerine(taşların arsına köşelere v.s) sokarak buralarda biriken pislikleri tahliye edebiliyorum.
başka bir hortumlada temiz suyu akvaryuma dolduruyorum.
diğerlerine göre biraz pahalı bir çözüm oldu ama napalım... şimdi su değiştirmek benim için daha kolay.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ok. zaten pompa bildiğimiz filtre büyüklüğünde ve görünüş olarakta ona çok benziyor. dışı plastik bu yüzden paslanmayabilir. markası Atnan(yanlış yazmış olabilirim). elbette işim bittikten sonra pompayı temizlemem gerekecektir. Açıkça dün ilk denemeyi yaparken belkide pompayı yakacaktım.
şöyle ki; pompayı suya sokmaktansa su emen ağzına yeterli uzunlukta bir hortum takıp bu hortumu akvaryuma sokup, pompayı ise akvaryumun dışında tutabileceğimi düşündüm. çünkü pompanın ıslanması çıkartırken problem oluyo. bu şekilde daha pratik olacağını düşündüm. çalıştırdım ama suyu basmadı. ve bende hemen kapattım. :)
pompayı suya sokup tekrar denedim bu sefer oldu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir