Akvaryum Kurulumu
AKVARYUM KURMAK
Akvaryumları sadece izlemekle yetinirken kendinizde bir akvaryum sahibi olmak istediniz ve bir akvaryum almak için akvaryumcunun yolunu tuttunuz.Akvaryumcunuzdan bir akvaryum için gerekli malzemeleri aldınız ama kurulum hakkında çok fazla bilginiz yok.Yapmanız gereken aşağıdaki yönlendirmeleri tamamıyla yapmak ve zevkini çıkarmak.
* Muhtemelen akvaryumcudan malzemeleriniz tam olarak geldiniz ama yinede gözden geçirmekte fayda var.elinizde olması gereken malzemeler;Akvaryum,filtre,hava motoru,ısıtıcı,kum,kaya yada dekoratif malzemeler,kepçe,akvaryum suyu için hazırlayıcılar,dezenfektan,vitamin,hava taşı,hortumlar,vanalar,bitki,balı yemi,bitki gübresi,akvaryum ölçülerine uygun naylon.
* Akvaryumunuzu kurmaya başlamadan önce hazırda dinlendirilerek kloru alınmış yeterli suyunuz olmalı (şehir suyu kullananlar için geçerli ve ağzı açık bir kapta 1-2 gün bekletilmeli yada,henüz balık almadıysanız,akvaryumu kurduktan sonra balıkları 2 gün sonra koyarak suyun akvaryumda dinlenmesi sağlanabilir.)
* Kumunuzu deterjan kullanmadan ki deterjan akvaryum kurulurken kesinlikle kullanılmamalı,berrak bir su akıtana kadar yıkayınız.
* Akvaryumunuzu tamamen toz ve kirden arındırasıya kadar yıkayın.
* Hava taşı kullanacaksanız bu aşamada kumu yaymadan istediğiniz yere hortum bağlantısını kurarak yerleştirin.Hortum uzunluğunu hava motorunu koyacağınız yere göre iyi ayarlamayı unutmayın akvaryum kurulduktan sonra hava taşını çıkartmanız dekorasyonun bozulması demektir.
* Kumu akvaryum tabanına en az 5 cm.lik bir tabaka oluşturacak kadar yayın.5 cm lik tabaka bitkilerin gelişmesi için gerekli en az kalınlıktır.
* Dekorasyon malzemelerinizi akvaryuma zevkinize göre yerleştirin.Besleyeceğiniz balığa göre değişecek dekoratif malzemelerin yerleşimi de balıklara göre farklılık gösterir.Bu konuda bilgi almak için balıklar sayfasından besleyeceğiniz balığın sayfasına bakabilirsiniz.
* Isıtıcınızı akvaryumunuzun arka camına ortaya çapraz gelecek şekilde yerleştirin.
* Filtrenizi sağ yada sol cama akıntı yapacak şekilde yerleştirin.Kullanma kılavuzundaki yönergelere dikkat edin(her filtrenin yerleşim yeri akvaryumda farklıdır.)
* Bitkilerinizi dekorasyon malzemenize ve balıklarınıza uygun olarak ekin.
* Akvaryum tabanına hazırladığınız dekoratif zeminin bozulmaması için naylonunuzu serin.
* Suyu bir tas yardımıyla akvaryuma naylonun üzerine aşağıdan ağırca boşaltın.Bundaki gaye yine dekorasyonun bozulmaması.
* Akvaryuma suyu boşalttıktan sonra naylonu alabilirsiniz.
* Bu aşamada artık akvaryumun su dolu ve son hazırlıklarla balık koyulmayı bekliyor olacak.
* Akvaryumcunuzdan aldığınız su hazırlayıcısı ve dezenfektanı prospektüslerine uygun olarak suyunuza katın.Kepçenin tersiyle suda dağılmasını sağlayın.
* Hava motorunuzun bağlantılarını tamamlayın.Vanaları kullanarak akvaryuma vereceğiniz oksijenin miktarını ayarlayın.Unutmayın az oksijen zararlı olduğu gibi fazla oksijende zararlıdır.
* Isıtıcı,filtre,hava motoru gibi elektrik gerektiren malzemelerinizi çalıştırmaya başlayın.
* Eğer balıklarınızı henüz almadıysanız ve suyu akvaryumda dinlendirerek balık koymayı düşünüyorsanız akvaryuma bakteri oluşumunu hızlandırmak için balık yemler gibi yem atın(çok değil!)
* Suyun ısısını balıklarınıza uygun ısıya gelene kadar beklemek gerekmektedir.Eğer dinlenmiş suyunuzun ısısı yeterliyse;balıklarınızı kepçe yardımıyla akvaryuma salabilirsiniz,balıkların taşındığı suyu kesinlikle akvaryumunuza boşaltmayın.
* Akvaryumunuz hazır ve balıklarınız içinde ama daha yapacaklarınız bitmedi!
* Balıklarınızı gözlemleyin,taşınma sırasında strese girmiş yada yaralanmış olabilirler ve saklanmak için yer arıyor olabilirler endişelenmeyin.Stres için akvaryuma vitamin ilave edin.Eğer yaralanma varsa yaralanan balığın tedavi edilmesi gerekmektedir,hastalıklar sayfasına bakmanızda yarar var.
*Balıklarını sağlıklı ve akvaryumunuza uyum sağladılarsa size artık zevkini çıkartmak kalıyor.AMA!!
unutmayın akvaryumun suyunu hastalık yada başka bir önemli neden oluşmadıkça tamamen değiştirmeyin.Buharlaşmadan dolayı eksilen suyu dinlenmiş suyla tamamlayın yeterli olacaktır.
İYİ SEYİRLER
Kaynak: www.akvaryumdoktoru.com
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende bir tane hazırlamıştım.
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=29575& PN=1
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
AKVARYUM KURMAK
...*Isıtıcınızı akvaryumunuzun arka camına ortaya çapraz gelecek şekilde yerleştirin...
[/QUOTE]
Ben bir ekleme yapmak istiyorum.Akvaryuma ısıtıcı,filtrenin veya kısaca su akımının olduğu yere yerleştirilmelidir.Bu güzel paylaşıma ek olarak belirtmek istedim.
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar, ben yeni bir akvaryum kurdum boyutları 30,80,25, bi hafta önce kum ve taşlarını kouyp hazırladım, üç gündür de temiz içme suyunu koyup filtresini ve termostatını çalıştırarak beklettim, bugun de dezenfektan ve su hazırlayıcılarını alıp suya uygun oranlarda ekledim. Ardından balıkları yavaş yavaş suya ekledim ancak daha ilk günden bir küçük lepistesle bir de ismini hatrlamadğm altında ve üstünde fosforlu sarı renkler olan şeffaf bir balığım öldü. Diğer balıklarım da huzursuz.. sorunun ne olduğunu anlayamadım bir türlü ..Nerde yanlış yaptık acaba yardım edebilirseniz çook sevinirim.. Değerli fikirlerinize ihtiyacım var...
Akvaryumdaki diğer balıklar;iki melek balığı bir colisa, iki lepistes vardı, iki şeffaf balık, iki de küçük tetra...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir