Akvaryum kuracak amatörlere tecrübe yazım
Fotoğraf:
Boyut (cm):50
Kapasite (litre): teoride 43lt, pratikte 35 lt
Canlılar:karar aşaması
Malzemeler:iç filtre +entegre hava , 100 watt ısıtıcı ,kaya ve yapay bitki ,mercan kırığı kum.
Akvaryum Bakımı:
Kullanılan Yemler:karides kurusu, takara sakana
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:beyaz benek ilacı
Akvaryumlalarla ilgili olmam uzun yıllar öncesine dayanıyordu ama bir türlü fırsat bulup ta başlayamamıştım.Önce fanusta 2 japon aldım fakat hava sorunu ve suyun hemen kirlenmesi hem benim hemde balıkların canını sıkmaya başlamıştı.4 gün boyunca forumu okudum ve bayağı bilgi sahibi oldum, öncelikle akvaryum almaya karar verdim ,yer problemim olduğu için 50 lik bir akvaryum alabileceğimi düşündüm, 50*35*25 boy*yük*en olan plastik kapaklı bi akvaryum aldım , entegre hava pompalı bi r filtre aldım,bunun dışında 5 kg mercan kırığı kum ve 100 watt ıstıcı ile dekoratif birkaç şey aldım .Forumu okumaya başladıkça başımın çok ağrıyacağını öğrenmiştim, en büyük sorun kumun yıkanmasıydı.Birçok arkadaş kumları iyi yıkamamaktan kaynaklanan sudaki bulanıklıktan şikayetçiydi, kumu ne kadar yıkasamda bulanıklık hiçbir zaman geçmiyordu.Herşey suyu eklememle yoluna girdi ve korktuğum başıma gelmedi.Akvaryumum resmi ekteki adreste mevcuttur ,herşeyi kurup çalıştırmam dan 30 dakika sonra çektim resmi bakmanızı tavsiye ederim.
Şimdi benim gibi amatör olan ve yeni başlamak isteyen arkadaşlara edindiğim tecbülere konusunda yardımcı olmaya çalışacağım ki işlerini kolaylaştırayım.
Forumdan birşeyler öğrendim ve benimde katkım olmasını istiyorum.
1- öncelikle kum olarak mercan kırığı tavsiye ederim çünkü benim yaptığım işlemleri yaptıktan sonra suda bulantı olmadı ve bana sorunsuz geldi bu kum çeşidi. 5 kg kumu leğen içine boşalttım. Devalı akan sıcak su altında karıştırarak devamlı suyu bulandırdım,hafif eğim vererek üstte kalan bulanık suyu bir yandan döküp biryandanda karıştırarak devamlı akan sıcak su altında tuttum.Yaklaşık 15 dakika boyunca bu işlemi yapıyoruz, daha sonra dar bir süzgece avuç dolusunu kadar parçalarla alıp bunları sıcak su altında 5 dakika karıştırırak yıkıyoruz. Bu arada süzgeciniz taş kaçırıyorsa kadın çorabı kullanabilirisiniz. Daha sonra avuç avuç postalar halinde yıkadığımız kumları başka bir leğende biriktiriyoruz,yalnız şimdiye kadar yapılan işlemleri kafi görmediyseniz aynısı 2 şer set daha yapın. Daha sonra diğer leğende biriken kumları tekrar ilk işlemdeki gibi yıkıyoruz 10 dakika kadar. Hala biraz bulanması normal ama ilk haline göre baya açılmış olması lazım bulanıklığın.Suyunu kabaca süzüp beklemeye alıyoruz,ertesi gün aynı leğende ,kuma 4 kez 1. işlemi uyguluyoruz ama kabaca,karıştırdığınız zaman gene bulanıyor ama canınızı sıkmasın çünkü ne yaparsanız yapın bulanıklık oluşuyor. Önemli olan ne kadar azaldığı.
2- Akvaryumu kumu yavaş yavaş yerleştirip bir spatula yada benzeri bir şeyle yayıyoruz,varsa dekorasyonu yerleştirip,çok yavaş birşekilde (ben damacana suyu kullandım 34 litrelik ) suyu boşaltıyoruz,suyun çok az bulanması lazım .
3- Daha sonra beyaz benek ilacından 10 litreye 3 damla olacak şekilde koyuyoruz yada kullanma talimatına bakın,filtre ve varsa ayrı hava motorunu çalıştırın ve tabiki ısıtıcıda.
4- Forumdan okuduğum kadarıyla 3 gün balık koymayın ve her şey çalışır vaziyette dursun ki gerekli bakteri oluşumu hazır olsun su otursun vs,balıkları koymadan filtreleri dezenfekte edin ve takın.
5- Balıkları akvaryuma direk atmıyoruz,aldığımız poşetle koyuyoruz ki içerdeki su ile dışarıdaki su sıcaklık dengesine ulaşsın. Daha sonra balıkları torbayı delip koyabiliriz.
6- Düzenli su ve dip çekimi yapmak şartmış,forumdaki arama seçeneği ile ilgili yazılara ulaşabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi akvaryumumda herhangi bir bulanıklık yok,yazdıklarıma dikkat ederseniz eminim sizinde canınız sıkılmayacaktır. Tecrübeli arkadaşların uyarılarını dikkate aldığımız sürece bu hobi angarya olmayacaktır.Herkese teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Güzel paylaşım.
Favori akvaryumlarım.
Seçilecek balık ve su değerleri hakkında öm atabilirsiniz.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir