Akvaryum için fikirler


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2006 23:57

Merhaba,

Aslında yakın zamanda değil ama 6 ay ila 1 yıl sonrasında büyük bir akvaryum kurma düşüncem var. Akvaryumun boyutlarını 200 cm uzunluk, 80 cm derinlik ve 70 cm yükseklik düşünüyorum. Tabi eğer taşırma deliği olursa kullanılabilir yükseklik 60 cm olacaktır. Sizlere danışmak, fikir almak istediğim bazı konular var.

- Akvaryumun üstünün tamamen kapalı olmasını istiyorum. Bunun  sebebi akvaryum suyunun buharlaşması sonucu evde rutubet oluşmasını istememem, üzeri tamamen kapalı olursa buharlaşan su tavan malzemesinde yoğunlaşıp tekrar akvaryuma geri dönecektir. akvaryum üzerine cam sürgü yaptırmam ne kadar etkili olur? cam sürgünün dezavantajları var mıdır?

- Sump sistemi kurmak istiyorum fakat bununda kapalı olmasını istiyorum. (yani sump üzerinde de buharlaşma olsun istemiyorum) Sump sistemi mi tavsiye edersiniz yoksa 1 veya 2 dış filtre mi kullanayım.

- Bu akvaryumun bitkili olmasını düşünüyorum, balık olarakta brichardi besleyeceğim. akvaryum içine DIY bölümünde bir arkadaşın yaptığı gibi dipten su çeken (kumların altına delikli borular döşenip, pislikleri kumun arasında çeken) bir sistem kurmam bitkiler için ne derece iyi olur? (brichardi akvaryumu olarak düşünürsek.

- Brichardi'ler için bitkili akvaryum olmaz derseniz (bildiğim kadarıyla kayalık bölge balığı fakat bitkilere zarar vermiyor) tavsiye edeceğiniz balık türü ne olabilir?

- Akvaryumun köşelerinde metal bant istemiyorum, cama cam akvaryum olabilmesi ve sağlam olabilmesi için kaç mm'lik camdan olmalı. cam fiyatları hakkında bilginiz varsa yazabilir misiniz?

- Sehpa elbetteki metal konstrüksiyondan olacak, sehpa için tavsiyeleriniz neledir?

- Tahmini olarak bir fiyat belirleyecek olsak, sadece akvaryum bana ne civarda masraf çıkarır? (sadece cam ve işçilik, sehpayı tanıdığım biryere yaptıracağım)

- Tavsiyede bulunacağınız başka şeyler var mıdır?

Teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 16:53
Akvaryumun ve sumpın üstünün kapalı olması buharlaşmayı engelleyeceğinden yaz aylarında ciddi sıcaklık problemleri ile karşı karşıya kalırsınız.

Kumun altından su çeken sistemler bitkilerin gelişmesini ciddi şekilde etkiler. Hatta yaşamaları pek mümkün olmaz.

Metal kenarlıksız cam mümkün gözükmüyor. 200x70 boyutlarında bir alana uygulanan kuvveti sadece silikon ile kontrol edemezsiniz gibi geliyor. Büyük ihtimal açılacak ve 1 tondan fazla su eve dolacaktır.

200*70 boyutlarında bir akvaryum için "Kaç mm cam kullanılmalı" adlı makalede 16 mm diyor. Fakat ülkemizde en kalın 15 ve19mm satılmakta . Bu durumda daha incesi yerine 19 mm kullanmalısınız. Herhalde m2'si 300-350'den falan başlıyordur(Tamamen tahmini). Böyle bir tank yapacaksanız bence fiyatı düşünmeyin. Zaten böyle birşey yapacaksanız paranız cidden çoktur ve fiyatının ne olduğu sizi endişelendirmemelidir. Bu cümle fiyat hakkında fikir vermiştir sanırım.

not: Akvaryumunuz için yaklaşık 5,5 m2 cam gerekiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 17:15

Cevap için teşekkürler,

Sıcaklığı sorun etmiyorum, çünkü akvaryum evin oldukça serin bir kısmında duracak ve hali hazırda suyu ısıtıp-soğutabilecek, akvaryumu istediğim ısıda sabit tutabilecek bir sistem üzerinde çalışıyorum. Sistem kağıt üzerinde tamam, sadece malzemeleri alıp montaj işlemi kaldı. Eve nem yayılmaması benim için daha önemli.

[quote]Kumun altından su çeken sistemler bitkilerin gelişmesini ciddi şekilde etkiler. Hatta yaşamaları pek mümkün olmaz.[/quote]

Bende tam tersi balık dışkılarının kum içine çekilip bitkiler için doğal gübre olacaklarını düşünüyordum ki DIY bölümünde İsmail bey'in (elektrofish) yaptığı proje içindeki anlatımda da böyle söyleniyor. tabi ben bu sistemi tek başına kullanmayı düşünmüyorum, bir sump veya 1-2 dış filtre destekli olacak. sistemi sadece bitkilere gübre verme işleminden kaytarmak için düşünüyorum.

Cam fiyatını gidip direkt sormam gerekecek sanırım, bu arada akvaryum uzunluğunu 250 cm'ye çıkarma ihtimalim mevcut. Biraz masraflı olacağı kesin ama bir kez yapıp torunlarıma devredebileceğim birşey olmasını istiyorum. Eğer 250 cm'ye çıkarırsam öncelikle akvaryumun durabileceği yerleri bina projesinden inceleyeceğim.

Ayrıca takıldığım farklı bir konu daha var, DIY bölümünde görüp daha internetten yabancı sitelerde de incelediğim strafor arka planlar. strafor üzerinde suyun büyük bir kaldırma gücü var, strafor arka plan yaptığımızda, bunu yapıştırdığımız arka cam'a hem suyun basıncı, hemde suyun strafor üzerine yaptığı kaldırma gücü uygulanıyor. Böyle bir fon olayının güvenilirliğinde tam anlamıyla emin değilim. bahsettiğim anlamda sorun yaşayanlar var mı acaba?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1532
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 17:23

Yiğit bey, öncelikle sump sistem kullanırsanız 10 cm camdan tasarruf etmezsiniz merak etmeyin. Dış filtre de kullansanız aynı su seviyesinde akvaryumu dolduracaksınız. Filtre seçiminiz için hiç düşünmeden sump sistem kurun. 1.1 ton akvaryumu dış filtre ile tam anlamıyla temiz tutamazsınız. Ayrıca o kadar suyun biyolojik döngüsü için de sump kurmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Sump filtrenizin ve akvaryumunuzun üzeri kapalı olursa zaman zaman sıcaklık problemi çekebilirsiniz. Akvaryumun üzerine camdan buhar camı koysanız bile sumpın üzerini kapatmayın ki bakteri kültürü oksijenle temas etsin. Hele ki kule tipi sump yapacak olursanız havadaki oksijene de ihtiyaç duyacaksınız.

Eğer uygun cam kalınlığını seçerseniz ve bu işin gerçekten profesyoneline tankınızı yapıştırtırsanız bir problem olacağını düşünmüyorum. Maliyet konusunda da iyice bir araştırma yapmanızı öneririm. Genelde rodaj için ayrıca ciddi bir rakam istemektedirler. Ancak kalın camı rodajsız teslim etmezler çünkü camın kenarlarında kesim esnasında sıçrak diye tabir edilen küçük kırıklar oluşmaktadır. Nakliye ederken bile kırılma riski olduğundan kesinlikle rodajlayacaklardır. İyi pazarlık ile rodaj fiyatını yarıya indirtebilirsiniz diye düşünüyorum.

Saygılar.

emiir2006-10-2 17:26:2

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merzifonÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 353
merzifonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 22:41

Emraha şu konuda ben de katılıyorum, sağlıklı ve maksimum filtrasyon için mümkün olan en bol miktarda hava yani oksijene ihtiyacınız var, sump ın üzerini kapatırsanız ya da bir şekilde hava ile temasını keserseniz o düzen artık sump olmaz ve beklenişlen sonucu vermez, suyunuz bulanır gider.

Doğrusu evimin içinde 1,1 tonluk bir bulanık suyu asla çekemem.

 

syg.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 23:57

Sump içine hava motoru koymayı düşünüyorum, tabi sump'un tamamı kapalı olmayacak, hava motorunun olduğu kesimin açık kalma zorunluluğu var, fakat bu kısımda oluşacak buharlaşmanın da, rahatsız edicek boyutta olacağını sanmıyorum. Çünkü açık olan kesimin üzerine buharlaşan suyun bir kısmını tekrar yoğunlaştırabilmesi için, delikli çelik bir plaka koymayı düşünüyorum. (aluminyum daha fazla işe yarar ve daha rahat işlenir fakat suya salınım yapar, bu yüzden bakır/aluminyum kullanamam)

Sump sistemin çok daha iyi olacağı mutlak, fakat halen 2 dış filtre kullanmak ile sump arasında tam olarak karar vermedim, sump kullanırsam taşırma deliğinden geçen suyun sürekli bir sesi olacak (bir nebze bu ses absorbe edilebilir) fakat sump kullanırsam akvaryum içinde tek bir hava kabarcığı olmayacak (akvaryum içinde hava kabarcığı gibi şeyler görmek istemiyorum) ve tam istediğim gibi olacak. Fakat bir miktar buharlaşma yapacak evin o odasında (salonda) rutubet yapacak. dış filtre kullanırsam suya ayrıca hava vermem gerekecek ama rutubet derdim olmayacak. Gönlüm sump sistemden yana ama tabi birde hatun korkusu var.

yabani2006-10-3 0:4:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1532
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 00:05

Yiğit bey, sump filtrenin içindeki suyun havalandırılmasından çok, sump malzemesinin direk hava ile temas etmesi gerekmektedir. 

Ayrıca çelik paslanacak ve sağlıksız bir ortam oluşturacaktır. Siz telaş etmeyin ve emin olun ki sump filtrenizden buharlaşacak su sizi hiç rahatsız etmeyecektir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 00:44
Paslanmaz çelik bulabilirim fakat olay sump malzemesinin hava ile teması ise haklısınız, sump üzerini açık bırakmam gerekiyor demektir. Herhalde hatun korkusundan yeni birşeyler icat eden nadir kişilerden birisi olacağım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

undesirableÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2006
İl: Mugla
Mesaj: 800
undesirableÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 02:54
Yiğit bey sump sisteminin asıl amacı zaten filtre edilmekte olan suyun direk havayla ve bol oksijenle temas edebilmesidir dolayısıyla eğer üstüne kapatacaksanız hiç yaptırmayıp dış filtre kullanın.Size fikir vermek açısından asıl belirtemesi gereken noktanın yersiz (kanaatimce) rutubet korkunuzdur zira tahminen 26 derece olan akvaryum suyunuzun bi ayda odaya salacağı su buharı mutfağınızdan bir kaç günde (çay,yemek vs. gibi) açığa çıkacak buhardan fazla olmayacağını düşünüyorum saygılar iyi balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mscenaniÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 149
mscenaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 03:35
Ben burada ölçüler kısmına dikkat çekmek isterim uzunluk ve yükseklik hadineyse diyelimde fakat 80cm derinlikte biraz fedakarlık etseniz iyi olur gibi geliyor.Örnegin derinligi 50 cm e düşürseniz bu sayede agırlık bir hayli degişecek yüzeye düşen basınç içinde 19mm varan kalınlıklar kullanmayacaksınız.Cam kalınlaştıkca şişe dibi gibi bulanık görünecektir.Bu arada Clear cam denilen tam şeffaf beyaz camlardan iki veya üç katlı flim cam yaptırmanızda yüzeye vuran basınca karşı çok kuvvet karşı kuvvet uygulayacaktır.Camda hiçbir şekilde flitrasyon borusu veya tahliye çıkışı gibi delik açtırmamanızıda tavsiye ederim. Dış cerceve sadece altta ve üstte paslanmazdan yapılmış dikdörtgen kasnakta sanırım saglamlık açısından sizi pek rahatsız emiyecektir.Cam sektöründe kullanılan çok kuvvetli epoksi katkılı slikonlar var fakat bunlar akvaryumlarda kullanılabilirmi '' slikon zehirlenmesi '' bilmiyorum?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 04:03
[QUOTE=yabani]

Ayrıca takıldığım farklı bir konu daha var, DIY bölümünde görüp daha internetten yabancı sitelerde de incelediğim strafor arka planlar. strafor üzerinde suyun büyük bir kaldırma gücü var, strafor arka plan yaptığımızda, bunu yapıştırdığımız arka cam'a hem suyun basıncı, hemde suyun strafor üzerine yaptığı kaldırma gücü uygulanıyor. Böyle bir fon olayının güvenilirliğinde tam anlamıyla emin değilim. bahsettiğim anlamda sorun yaşayanlar var mı acaba?

[/QUOTE]

Dostum selamlar,

Sana diğer konularda değil de fonla ilgili olarak yardımcı olmaya çalışayım. anladığım kadarıyla arka fonu araştırırken benim yazımı da okumuşsun

Evet yaptığın fonda arka cama yapıştırmana gerek yok !

Ben kendi yaptıklarımda uyguladığım sistemi sana bir kez daha aktarayım; ben bir fonu yaptıktan sonra (3 tane yaptım) bu fonu sıkıştıracak şekilde üzerine, tankın arka camına şerit halinde bir cam yapıştırıyorum. Böylelikle fonun 3 yana hareket imkanı sınırlanmış oluyor : alt-arka-üst şeklinde sadece açık alan ön kalıyor.

Onu tamamen doğa kanunlarına bırakıyoruz. Yani eğer ki üstten sıkıştırma işlemini başarılı bir şekilde yapmış isek o fon zaten hareket edemez, önündeki su birikintisini de hesaba katınca fon yapıştırılmışcasına yerine sabitleniyor...

Aklına takılan her türlü durmda yardımcı olmaya çalışırım, selamlar.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redlineÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 108
redlineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 12:41

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=21572& PN=1

Lingi bir inceleyin derim. Yükseklikle derinliği bir tutun derim. Sumpun utsunu kapatabilirsiniz. Taşırma kulenizi biobolla doldurursanız vede kapağında o kısmında küçük bir delik tankınıza yeterince oksijen saglicaktir. Yanliz kulenizi fazla büyük yapmayın benimki 1200 tane biobol aldı. Rutubet benimde en büyük derdim. Bir öneri yapmadan önce her şeyi defalarca çizin gerekirse maketini yapın. Göreceksiniz ki her seferinde bir şey değişecek ve tank daha kusursuz hale gelecektir. Şimdiden kolay gelsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir