Akvaryum Hobisi; Balık bakmak yada Bakmamak?


oguz1akÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 121
oguz1akÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 09:04
Merhaba arkadaslar,

Gectigimiz günlerde 300 litrelik akvaryumumdaki 2bucuk yasindaki kolonilerimin tümü öldü. Bu bazen doğal bir durum olabilir, ölüm Allah'in emridir. Ancak ihmallerden süphelenince insan akvaryum hobiciliğini sorguluyor. Acaba balıklara eziyet mi ediyoruz?

Balıkların yem yemediklerini gördüğümde bişi yapmam gerektigini hissettim, cünkü normalin aksine sanki gözlerime bakıp benden yardım istiyorlardi. Özelliklede agzinda 2 haftalık yavruları olan sarıprenses, ve disi yunuslar.. Sonra bir dizi şüpheli şey oldu :S

1-  Burada birkac baslık acip tedavi konusunda yardim almaya çalıştım, balıkları birkac gün gözlemem gibi cesitli yorumlar aldim, kimse tedavi konusunda acil bisi yapmam konusunda bisi söylemedi ve ertesi gün 10 balığım öldü.

2- Kalan balıklarımı kurtarmak için üretici bir tanıdığı aradım, akvaryumcudan iç parazit önleyici ilac almami tavsiye etti, akvaryumcunun tavsiyesine göre ilaclari uyguladim ve uyguladigim gece kalan balıklarım da öldü. Ki ilac atmadan iyilesme sürecine girmis gibilerdi. Yanlıs yonlendirildiğimi düşündüm..

3. Sağlıkllı akvaryumuma 2 yeni balık eklerken ne bbalıkları aldığım akvaryumcu, ne forumda paylastigim iletilerde kimse iç parazit yada bakteri kültürü çakışması uyarısında bulunmadi. Ve bende bilgisizliğimden böyle bir risk olduğunu düşünmedim..

Sonuç olarak ölümlerin arkasinda ihmallerin söz konusu olduğunu düşünüyorum ve sizlere soruyorum; hobicilik yapip huzurlu - mutlu oluyoruz ama acaba balıklara iyilik yapiyoruz diye kendimizi mi kandiriyoruz? aslında yatığımız sey kendimize bi uğras bulurken balıklara eziyet etmek mi? 

5 yıllık genelde sorunsuz gecen hobicilik dönemimin ardından sizlere bu soruyu sormak istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MSAÇevrim Dışı

[B]10504,3[/B]
Kayıt: 24/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 2550
MSAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 09:43
Merhaba; öncelikle geçmiş olsun. Bundan önce internet teknolojisi maalesef yoktu. Akvaryumcuya gider balık alır, rengarenk taşlar alır koşa koşa eve gelir akvaryuma atardık olduğu gibi poşeti yırtıp. En fazla üç gün yaşar ölürlerdi. Tekrardan gidersin akvaryumcuya sorarsın neden diye. O da şunu al bunu al böyle yap der durur. Kimse akvaryumcudan aldığı balığı hemen evdeki akvaryumuna bırakmıyor artık. Tedavi meselesi de keza aynı şekilde.

Ama şimdi internet var. Çoğu kişiler deneme yanılma yolu ile bu bilgilere ulaşmışlardır. Artık balıklar daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamaktadırlar. Bunun en büyük etkisi böyle forumlar ve deneyimli kardeşlerimizin bilgilerini bizimle paylaşmasıdır.

Benim örnek olarak beş yıl hobi deneyimim varsa o beş yılın boş olduğunu ve bu forumda 1 ay içerisinde onun onlarca kat fazlası bilgiye ulaştığımın farkındayım. Benim bu forumda kısa sürede öğrendiğimi kenar semtlerdeki hiç bir akvaryumcular bile bilmez.

Ayrıca bakteri çakışması bana çok saçma geliyor. Bakteri nasıl çakışır kiminle çakışır. Böyle bir ibare var ama ibarenin kendisi nerede ?

Sonuç olarak artık kimse kolay kolay akvaryumcunun önünden dahi geçmiyor. Ben balık alacaksam forum üzerinden takip ediyorum. Ben akvaryum kuracaksam önce beslemek istediğim balığı tanıyorum, özellikle geçirebileceği hastalıkları ve çözümünü günlerce haftalarca okuyorum, ardından ihtiyaçlarına uygun ortamı yaratıp öyle bakıyorum.


emisyon2013-05-22 09:45:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 09:46
Bu işin temeli İstanbul gbi bir ilde yaşıyorsanız HOBİCİDEN BALIK ALMAYA ÇALIŞIN.
İl suyuna alışık  yavrularını alıp büyüten ve  dışarıdan balık sokmayan ev akvaryumlarından balık almaya çalışın.

Cenk Bildir2013-05-24 09:34:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguz1akÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 121
oguz1akÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2013 07:28
Öyle görünüyor ki, diğer balık sever arkadaşlarda sizin gibi düşünüyor. Yani balıkları akvaryumlara koyup sanki onlari hapsediyoruz. Ve bilinçsizlikten kaynaklı çok sayıda balık ölüyor.

İnsan bazen düşününce yardıma muhtaç bir bebek büyütmek gibi görüyor balık yetiştirmeyi ama balıklara akvaryum ortamında doğal yaşantılarını sunmak çok zor, özellikle chiclid gibi her erkeğin kendine bir bölge seçmek istediği chiclid türünde.. Balık az akvaryum büyük olsa bile eksik kalan birşeyler var. Ayrıca yurtdışından şoklanarak gelen balıklar da işin cabası.

Sanki tüm sektörü düşününce tamamı bir zulüm üzerine kurulmuş gibi. Böyle düşününce evde üretim yapanlardan balık almak daha mantıklı ama onlarda ayri bir soru işareti. Ben ticari amacla bu isi yapmama rağmen evimde 150 ltlik akvaryumda su an 100 civarinda 3-4 cmlik yavru var. Akvaryumcuya vermek ayrı sorun adamlar yem vermiyorlar masraf olmasin diye, iyi bir pazarlamaci da değilim.. bence bu da ayrı bir dert.

Sonuc olarak sunulan olumsuz fikirlere karşı cıkan olmadi, galiba coğunluk bu konuda hemfikir.. yani akvaryum bakmak balıklara iyilik yapmaktan daha farklı birşey...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeLzeLeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 280
zeLzeLeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2013 07:36
İç filtre dış filtre ne kullanıyordunuz ? Akvaryum ısınız kaç dereceydi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2013 07:41
[QUOTE=zeLzeLe]İç filtre dış filtre ne kullanıyordunuz ? Akvaryum ısınız kaç dereceydi?[/QUOTE]

Konuyla ne alaka hocam :) Burada genel bir durumdan bahsediliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeLzeLeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 280
zeLzeLeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2013 07:43
[QUOTE=capo di capi] [QUOTE=zeLzeLe]İç filtre dış filtre ne kullanıyordunuz ? Akvaryum ısınız kaç dereceydi?[/QUOTE]

Konuyla ne alaka hocam :) Burada genel bir durumdan bahsediliyor. 
[/QUOTE]


Oğuzhan beyin diğer açtığı konuları inceledim de sürekli aynı problemlerden şikayetçi olmuş ve sürekli hastalıklarla boğuşmuş o yüzden sordum. :)


Neyse sadette geleyim, Sorun bence sizde kaynaklanıyor her şeyin bir acemilik dönemi vardır bilmediğimiz bilinmedik binlerce şey var buradaki en tecrübeli hobi cinin bile takılıp kaldığı konular oluyor. Balık beslemek veya hayvan beslenmek kapsamlı bir şeydir aslında. Örneğin bir kuş alıyorsun evine onun sadece yemini suyunu koyup bakmakla olmuyor. O kuşun her şeyini karşılamakla yükümlüyüz ALLAH katında eğer karşılaşmıyorsan yapmayacaksın çünkü günahtır. Şuan internette her bilgi mevcut her şeyi öğrenmek bir kaç saatinizi alabiliyor. Bir şeyleri yanlış yapmanın sevimli dostlarımızın canına maal olduğunu unutmamak gerek. Sizin eski konularınızı inceledim sürekli balıklarınızın hastalıklarına yardım istemişsiniz. Burdan da anladığım kadarıyla sizin birşeyleri yaeksik ya da yanlış yaptığınızdır. Herş ey tecrübeyle oluyor emin olun sizin başınıza gelenler herkesin başına geliyor. Hobiden soğumayı üzülmeyi bırakıp bence akvaryumunuza ideal balıkları seçip sonra  iyi bir araştırma yapıp sonrada her şeyi dört dörtlük yapmaya başlamalısınız.

Geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yılmazbaşÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 1222
yılmazbaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2013 08:14
Balıkların sinir sistemi neredeyse hiç gelişmemiştir. Yani pek acı çekeceklerini sanmam. Bazı durumlarda çok duygusal oluyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2013 08:18
Ameliyata giren her hasta ölümden mi kurtuluyor. Yada adam doktora gidiyor kansersin 1 ayda olursun deniyor neden hic bir sekilde kurtulamiyor o doktorlar kaç sene boşa mı okudular. Yurtsev kullanıcı isimli arkadaşın yan yüzgeci hasar gören konusuna bakın balık yardımla düzeldi. Yani siz artık ölüm yoluna girmiş hastalık son aşamada fark etmişseniz buna ne yapsan yaşatamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguz1akÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 121
oguz1akÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 11:12
Öncelikle yorumlarınız için teşekkürler, sizin de belirttiginiz gibi canlı bakmak tecrübeyle, neyle karşılaşacaginizi bilmekle alakalı bir durum. İnsan bildigi yada hakkında bilgi bulabilecegi bir duruma müdehale edebiliyor, ancak bazen yeterince bilgi bulunamayabiliyor yada bilgi kirliliğinden dolayı yanlış işlemler uygulanabiliyor. Sanırım benim basima gelen durum da buydu.

Her iki türden de çok sayıda yavru almıştım, şimdi yavrulardan yeniden bir akvaryum oluşturdum, bakalım ins bu kez daha saglikli buyurler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1336
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 11:52
Arkadaşlarımızın da belirttiği gibi bu ölümlerin çoğunluğu deneyimsizlik ve bilgisizlikten kaynaklanıyor.
Bu canlıları akvaryuma hapsetmek bence de yanlış fakat hangi hayvanda durum farklı ki?
Burada önemli olan, bakımını üstlendiğimiz canlıları en uygun koşullarda yaşatabilmek bunun için de ne gerekiyorsa yapmak.

Örneğin, bir arkadaşım var. Gayet de samimi bir arkadaş.  Lepistes balıklarına bakmaya başladı, hepsi öldü, sonra ciklet aldı, öldü.. Yine aldı, yine öldü falan...
Benim akvaryumu görünce hoşuna gidiyor, bu balıklar ölüyor, suyunu değiştiriyorum, yemini veriyorum yine de ölüyorlar, olmuyor diyor.
Hiç dip çekimi yaptın mı dedim, o ne ki dedi. Suyunu komple değiştiriyormuş vs....

Bir diğer arkadaşım ciklet besliyordu, tuz iyi gelir diye bayağı bir tuz ilave etmiş, suyu değiştirirken suyu ısıtmış bayağı , sonrasında balıkların hepsi suda ters döndüler...

Yani siz düzgün bir şekilde bakar, gereğini yerine getirirseniz bu tarz ölümlerle karşılaşmazsınız.
Bu iş sabır istiyor, haftada en az 2 kez akvaryumunuzla ilgilenmeli, temizliğini, su değişimini atlamamalısınız. Ufacık bir ihmal bu hobiden soğumanıza el ayak olabilir.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir