Akvaryum Balıkları


AmraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 795
AmraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 01:20
Bir Topluluk Tankı

Topluluk tanklarında büyük bir meydan okumayla zaman balıklar tarafından çok ciddiye alınır. Akvaryumdaki balık ve bitkilerin farklı türleri arasında bir denge oluşur. Bu denge gerçekten çok çapıcı ve karmaşık bir süreci takip eden bir dengedir.

Topluluk Akvaryumlarında hobicinin hedefi sadece görüntü olmamalıdır. Zaman içinde kalıcı ve uzun yaşatabilmek hedeflenmelidir. Sözde akvaryum balıkları, bitkiler, omurgasızlar, dekorasyon, taş, ağaç gibi her bir bileşeni arasında mükemmel bir denge elde etmek amaç olmalıdır. Buna akvaryum donanımları olan filtreler vb dahildir.

Bir akvaryum oluşturma aşmasında öncelikle birlikte yaşayacak türlerin genel istek ve koşulları hakkında dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Elbette bu konuları değerlendirmek için tüm bu faktörleri tek tek ele almak gerekir. Bu makale bir başvuru klavuzu olmayıp sadece akvaryum hobisine bakış açınızı yönlendirmeyi hedefleyen bir yazıdır.
 
 

 
Akvaryum balıklarını sadece prosedür olarak akvaryumlara eklemek.

Genel Doğrular;

Sağlıklı balık satın almak, akvaryuma uygun tür seçilmesi, satın alınan balıkların ilerki dönemde ulaşacakları büyüme derecesi, beslenme alışkanlıkları, türün genel su şartlarını bilerek satın almak. Balık seçimi denilince sadece ne seçtiğinizin önemi yoktur. Hangi şartlara sahip akvaryuma nasıl balık seçtiğinizin önemi vardır. Bir akvaryum kurulduğunda önemli olan sadece içinde balık olması değil, içinde mutlu ve ihtiyaçlarının karşılandığı balıklar olmasıdır. Aralarında farklı su özelliklerine ihtiyaç duyan türler olmamasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde ideal bir kombinasyon kurulabildiğini göreceksiniz. Sertlik (dH), sıcaklık, su pH değeri gibi faktörleri dikkate alıp yakalamaya çalıştığınızda size yardımcı olacaktır. Beslenme alışkanlıkları da önemli olduğundan yine tam zıt beslenme alışkanlığı olan türler almamaya özen gösterilmelidir.

Makalelerde Papağan gibi tekrarlanan yeni başlayanlara hep aynı balıkların önerilmesi ve annemizin margarinini kullanmaya zorlanmak.

Sürekli eskide kalan bilgilerle yönlendirilmek, yeni bilgiler ve açılımlar eşliğinde yeni türlerin hobide yaygınlaşmasının önünü kesmek anlamına gelebilir. Annemizin margarini benzetmesi elbette bir mecazi anlam taşımaktadır. Bu konu artık kesinlikle aşılması gereken bir konudur. Yeni başlayanlara önerilen balık türleri genelde karma akvaryumlarda beslenen canlı doğruran tüleri olur veya tek bir balık olarak tek başına beslenmesi gereken bir tür tavsiye edilir. Uygun şartlar hazırlanmadığında tüm balıklar hastalanır ancak yeni başlangıç aşamasında tavsiye edilen balıklar daha az toleranslı balıklardır ne hikmetse. Yeni başlayan hobicilere balık ve tür yönlendirmesi yaparken aslında tek tür beslemeye koloni oluşturmaya yönlendirmek en doğrusudur. Birçok farklı tür içinde hobiciler genelde karmaşık tür bilgileri içinde yok olurken hobimizde tek tür üzerine uzmanlaşmış hobicileri yaratamamış durumdayız. Örnek olarak bir Leptosoma kolonisi ve Leleupi kolonisi kurmak ve akvaryum şartlarını oluşturmak çok kolaydır. Bu türlerin bakımıda hiçte zor değildir. Fiyat olarak nispeten pahalı olmaları herkesin bu türlerle başlayamayacağı anlamına gelmez. Önemli olan burada anlatılan ve diğer tüm buna benzer kaynaklardan yararlanarak gereken şartlar hazırlansın.

Sadece hobici görselliğine göre düzenlenmemesi gereken balıkların üreme, sığınma ve su şartlarına etkisi düşünülerek oluşturulan yapı sağlıksız yapıdır. Akvaryum dekorasyonu balıkların gizlenme, barınma ve üreme ihtiyacına hitap etmelidir. Ancak sadece bunlar konunun önemini ortaya koymaya yetmez. Örneğin, eğer, sert ve alkalinli su gerekiyorsa torf içerikli kum, suyu yumuşatacak kütükler kullanılmaz. Tam tersi yumuşak su ihtiyacı olduğunda suya salınım yapıp suyu sertleştirecek dekor malzemeleri kullanılmaz.

Akvaryum suyunun çeşitli filtre malzemeleri kullanılan haznelerden geçirilerek temizlendikten sonra akvaryum ortamına geri verilmesi sağlıklı bir akvaryumun ana unsurlarındandır. Filtrelenmiş su akvaryuma geri döndüğünde balıkların rahat ve sorun yaşamadan yaşamlarını destekleyecek yapıda olması gerekir. Akvaryumlardaki birçok sorun filtrelenmiş suyun yeterli dercede ağırmetal, amonyak, nitrit gibi zararlı oluşumlardan arınarak akvaryuma dönmediğinden kaynaklanır. Azot döngüsü sadece kısıtlı alana sahip filtrelerden beklenmemeli akvaryum tabanında kullanılan kum ve yine dekorda kullanılan kayalardan da sağlanacak şekilde dizayn edilmelidir. Oksijen filtrelenmiş suyun yine önemli bir parçasıdır.

Beslenilmesi hedeflenen balıkların ve diğer canlıların sayı ve aydınlatma olarak hesaplanması sonucunda belirlenen akvaryum hacmi önemlidir. Akvaryum boyutu genellikle 60 cm üzerinde tavsiye edilmez. Tavsiye edilmemesinin sebebleri aydınlatma zorluğu, akvaryum içine müdahale zorluğu gibi sebebler olsa da, bazı balık türlerinde basınçtan dolayı yine sorun yaratmaktadır. Akvaryumlarda genel olarak her 3 cm balığa 5 litre su gerekir gibi bazı hesaplamalar olsa da türlerin beslenme sıklığı ve beslenme farklılıklarından dolayı çok değişken bir konudur. Kısaca araştırılması gereken bir konudur. Akvaryumların yüzey alanı ne kadar geniş olursa oksijen alış verişi o kadar çoğalır.

Akvaryumlarda ölmeden kuyruk sallayan balıklar değil, sağlıklı bir ırkı devam ettirebilecek yapıda ve görsellikteki balıklar size yakışan balıklar olacaktır.
 
 
Sevgilerimle...
 
 
Amra2011-05-04 01:20:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uzyrdmrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/09/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3037
uzyrdmrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 11:43
Ayhan bey güzel bir paylaşım olmuş tebrik ederim elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir