Akvaryum aydınlatması problemi


Fatih ertuğrulÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1
Fatih ertuğrulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 15:26
Öncelikle herkese sağlıklı hobiler dilerim. sorun şu ki bunca zamandır bir çok makale okumama rağmen aydınlatma konusunda net bir bilgiye ulaşamadım. yakında kuracağım 150*65*45h lowtech bitkili akvaryum için 220 watt aydınlatma ihtiyacı duyuyor peki bu 220 watt lümen olarakmı toplayacagız kelvin olarakmı?. konuyu biraz daha açayım dış cephe aydınlatma ve bahçe aydınlatmalarında kullanılan led projektörler var ve acıklamalarında 6 watt power led projektör 360 watt gücünde aydınlatma sağladıgından bahsediyor 
10 Watt LEDAY Led Projektör (800-900 Lümen)
30 Watt LEDAY Led Projektör (2500-2800 Lümen)
50 Watt LEDAY Led Projektör (4300-4650 Lümen)
böyle acıklama yapılmış ve fiyatlar düşünüldüğünde floresanlara göre daha az maliyetli ve daha kibar. bir çok kişiyle bu konu tartışıldı ve power led le floresanı nasıl eş değer yapabilecegimizi bir acıklıga kavusturamadık konu tam net anlamatamadım sanırım fakat genel hatlarıyla böyle cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShateielÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 703
ShateielÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 16:56
220 watt normal bildiğimiz watt değeridir. Yani bir lamba 10 wattsa 10 watttır. Lümen ve Kelvin değerleri farklı şeylerdir.

Aydınlatmada bildiğim 2 önemli husus vardır. Birincisi watt gücü, ikincisi ışık spektrumu. Bitkiler için kırmızı ve mavi önerilmektedir. En çokta kırmızı. Kelvin ışıktaki sıcaklık ölçüsüdür.

Tabloya bakabilirsiniz;

Lümen ise bir bakıma ışık parlaklığı diyebiliriz fakat parlak olan ışığa daha güçlü aydınlatma yapar diyemeyiz.

http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp
http://www.akvaryum.com/forum/aydinlatmada_kelvin_ve_lumen_in_onemi_k381880.asp

Bu iki yazıyıda okumanızı tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2014 15:10
Merhaba Öncelikle akvaryumunuz hayırlı olsun. Led ile aydınlatma konusunda 1 yıldır belki biraz uzun oldu deneme yanılma yöntemi ile uğraşarak biraz sonuc aldım. Öncelikle Lümen değerlerine çok takılmayınız eve önemli ama asıl önemli konu ışığın dalga boyları. kırmızı ve mavi dalga boylarında fotosentez daha çok artmakta ama bunları da 10k beyaz ışığın içine gömerek vermeniz gerekiyor yoksa yosun sorunu yaşıyorsunuz. Florasan lambalar bu konuda en kolayı çünki üretim esnasında bu değerlere göre hazırlanmış olduklarından. Hatta özellikle akvaryumlar için bile hazır olarak satıldıklarından alıp takıyorsunuz. olay bitiyor. Led de durum farklı Öncelik le piyasada kaliteli led bulmak oldukça zor. Aynı üreticinin ürettiği 2 grup ledde bile farklılıklar olabiliyor. Ve bitkileriniz için ideal oranı sizin belirlemeniz yada daha doğru bir deyişle sizin elde etmeye çalışmanız gerekiyor. Buda biraz caba ve vakit demek. Eğer vakit ve caba harcarım diyorsanız. Uzun vadede başarı ve tasarruf adına led tavsiye ederim. Ama ben uğraşamam diyorsanız. Ozaman daha yüksek işletme maliyetine rağmen florasan ampullere yönelmelisiniz. 

Led düşünürseniz 10k - 15k kelvin soguk beyaz ledlere 655-660 nm aralığında kırmızı ve 450-455nm aralığında royal blue ledlere ihtiyacınız olacak.
 Ledleri 1 w secmek maliyet ve sogutma kolaylığı açısından faydalı olacaktır. Piyasada buldugum PCB ler genelde 18 ledli 48 cm civarında sizde bunlardan 3 tane kullanabilirsiniz bir şeritte ve tankınıza 3 şerit sanırım yeterli gelir( 45 cm yükselikte 2 de kafi gelebilir önce iki deneyip sonra 3 lemek mantıklı olur) ve bir çok yerde ki hazır armatürleri de incelediğimde elde ettiğim dizilime göre yaklaşık aşagıdaki gibi bir sıralama ile ledlerinizi dize bilirsiniz.

B B B B M K M B B B B B B M K M B B 
60 derece lenslerle kullanımında dip aydınlanması daha etkili ve güzel oluyor.

Şu anda forumda bu işi deneyen Gökmen bey gibi arkadaşlar mevcut. Genelde bitki gelişimleri hızlı ama ilk zamanlarda ışık rengini tutturma konusunda oluşan sıkıntılar bitki yapraklarında yosun yada camlarda yosunlanma gibi sorunlara yol acabilir. Bunun dışında tankınızın yüksekliğini düşünürsek piyasada bulunan yapıştırmalı değilde özel aluminyum cubuklara monteli olarak satılan SMD led çözümlerine de yönelebilirsiniz. Bir çok yerde bu uygulamaya da tanık oldum Bu uygulama 2 soguk beyaza 1 gün ışığı şeklinde uygulanıyor. Bir nano takımda denedim bitki gelişim hızlarım power lede göre daha yavaş fakat sıfır alg sıfır camlarda yosunlanma ile 1 yıla yakın zamandır tankım gayet iyi durumda Low - Tech bir tank. Sizde yüksekliği düşününce bu da çözüm olacaktır. Hatta Power ledden daha iyi bir çözüm olabilir. 45 cm Yükseklik bunun 5 cm si kum olacak 40 cm su yuksekliği tabandan.. 60 cm tanka 10 - 12 sıra ile güzel olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir