Akvaryum bitkiye hazır mı?


kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2008 11:05
Arkadaşlar 130*50*50 ölçülerinde bitkili akvaryum kuruyorum.Enalta torf koydum üstte dere kumu var ve dün su doldurdum,dış filtreyi çalıştırdım.Suda bulanıklık kalmadı.Bitkileri netten alacağım.Sorum şu:Akvaryumuma bitkileri kaç gün sonra dikebilirim?Şimdi sipariş versem 3 günde gelmesi sürer,yani suyu koyduktan 4 gün sonra bitki koymuş oluyorum.
S-2-Tankımı yarım doldurdum dikim kolay olsun diye.Dikimden sonra geri kalan kısmı çeşme suyuyla tamamlasam bitkiler için sorun olur mu?(Dinlenmiş suyum fazla yok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2008 11:32
Eğer su dinlendirebileceğiniz yer yoksa suyu tamamen doldurun ve 1 gün sonra bakteri kültürü ekleyin bence. Eğer dinlendirebileceğiniz bir yer varsa böyle kalsın ve bugün bakteri kültürünüzü ekleyin. Daha sonra dinlenmiş suyunuzu ilave edebilirsiniz. Bakteri kültürü ile tankınız 1haftaya hazır oluyor diye biliyorum. O yüzden 1 hafta kadar beklemenizi öneririm. Ama bu döngü tabiki balıklar için daha önemli. Yani bitkileriniz geldikten sonra bitkileri hemen dikebilirsiniz. Balık eklemenizi 1 haftadan önce önermem.
Saygılar.
sinan m.d2008-08-09 11:35:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2008 11:37
Zaten balıkları şimdi eklemiyeceğim. 15 gün sonra düşünüyorum.Bitkiler için sorun olmaz sanırım. batuhanbayram2008-08-09 11:41:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkruseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 513
darkruseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 12:47
Merhabalar,

Yakınınızda herhangi bir akvaryumu olan arkadaşınızın iç filitre süngerini alın ve akvaryumunuza sıkın, bitkilerden önce dış filitrenizi açmaya başlayın ve en azından bitkiler gelmeden bir döngü oluşturmaya başlayın. Zaten bitkileriniz geldiğinde (Sanırım nereden alacağınıza karar verdiniz:)) dikim sonrasında tank'a adaptasyon sorunları yaşacaktır. Gübre takvilerini yaptıktan sonra ışıklandırma da iyi ise (ki suyun kimyasında problem yok sayıyorum) bitkilerin adaptasyonu daha kolay olacaktır. (en alt kısımda torf olduğundan dolayı bitki seçiminde köklü bitki almanızı tavsiye ederim. Bildiğiniz üzere bazı bitkiler kök salmadan da büyümeye devam ederler). 15 gün ise balıklar için iyi olacaktır kanaatindeyim. (bildiğim kadarıyla eczanelerde 30 paketlerde ph ölçerler satılmakta. Balıklardan önce test kitiniz yoksa bu size kaba taslak yardımcı olacaktır.

Gelişmeleri merakla bekliyorum.

saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 14:27

Diğer arkadaşların yazdıklarına ek olarak, su sıcaklığınızın kontrol altında olması gerekli. Adana dan yazdığınız için uyarayım dedim. Malum havalar çok sıcak bu günlerde...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 15:58
Makaleler bölümündeki makalemden size uygun bölümünü yazayım. Daha fazla bilgi için Bitki akvaryumunda başarı adlı makaleme bakınız.
 

BİTKİ AKVARYUMUNUN KURULUM AŞAMALARI

 

      Sıfırdan bitki tankı kurarken bazı önemli noktalara dikkat etmek ve belirli aşamalar doğrultusunda kurulumu gerçekleştirmek gerekmektedir.  Yeni kurulan bir tankta biyolojik döngü yoktur.  Bitkilerinde ortama uyum sağlamaları köklerini geliştirmeleri belirli bir zaman  gerektirir.  Bu gelişim süreci boyunca akvaryum pamuk ipliğine bağlı gibidir.  Tüm gerekli kaynaklar(Işık,sıcaklık,besin vs..) çok orantılı ve yavaş bir şekilde artış göstermelidir.  Bu orantı iyi sağlanamaz ve kurulum hızlı bir şekilde ilerletilir ise henüz ekolojik ve bitki uyumu açısından hazır olmayan tankta algea patlaması meydana gelir.  Bu olumsuz sonucun telafisi ise bu aşamada çok daha zor olur.  İyi kurulum geçirmiş bir tank her açıdan güçlü olur ve olumsuzluklara karşı direnç gösterebilir.  Ayrıca meydana gelebilecek algea problemleri daha kolay kontrol altına alınabilir. İyi bir kurulum süreci yaklaşık 2 ay sürmektedir.  Bu kurulum sürecinin belirli aşamaları vardır.  Örnek olarak 250 litrelik bir high tech tankın kurulum aşamaları başlıklar halinde inceleyebiliriz.

 

1-      Hazırlık Aşaması :  Akvaryum ve tüm ekipmanlar temizlenip dezenfekte edildikten yerlerine yerleştirilir.  Herşey hazır olduktan sonra(filtre, ısıtıcı, ışıklar vs..)  Taban daha önce bahsettiğimiz şekilde isteğe bağlı malzemeler ile kurulur.  Kütük , kaya koymak istiyorsak dizayn kafamızda nasıl ise ona göre bunlarda yerleştirilir. Akvaryumun %25 su ile doldurulur.  Daha sonra bitkiler istediğimiz şekilde dikilir. Akvaryum tamamen su ile doldurulur.  Su hazırlayıcı (aqutan, prime) ilave edilir. Yaklaşık 1-2 saat sonra bakteri kültürü uygun ölçüde eklenir ve filtre çalıştırılır. Filtrenin içine aktif karbon ve fosfat – nitrat tutucu malzeme konulması çok iyi olacaktır. Sıcaklık 22 dereceye ayarlanır. Bir adet 36 watt daylight florasanın günde 7 saat yanması yeterlidir. Ph 7.00 düzeyinde olmalıdır. En az 3-7 gün boyunca bakteri ilavelerine devam edilmelidir. 4-5 günde bir %25 su değişimi yapılmalıdır. Akvaryumda oluşacak bitki çürükleri sürekli olarak temizlenmelidir. 3 günde 1 defa 1,5gr potastyum sülfat ve 0,5 gr EDTA ilavesi yapılmalıdır.  Bu süreç içerisinde uv gibi ekipmanlar asla çalıştırılmamalıdır.  Eğer kablo ısıtıcınız var ise bununda çalışmaması gerekmektedir . Bu süreç yaklaşık 2 hafta boyunca bu şekilde devam etmelidir.  Ph Co2 ile ayarlanmalıdır.  Akvaryumun kurulum süresi boyunca eğer yok ise bir köşeye bolca hızlı büyüyen bitki  konması çok faydalıdır.  Ayrıca bir miktarda su mercimeği yine faydalı olabilir.

           

2-      Gelişme Safhası :  3. haftaya girdiğimizde her 2 günde bir defa 1,5 potasyum sülfat ve 0,5 gr EDTA ilavesi yapılmalıdır. Ph 6.90 seviyesine indirilmelidir. Aydınlatma 2 florasan 7 saat yanacak şekilde olmalıdır. S u değişimleri hazırlık aşamasındaki gibi devam etmelidir. Sıcaklık 22 derece olmalıdır.  Yosunlanma olur ise sürekli olarak camlardan temizlenmelidir.  Bitki çürükleri düzenli olarak toplanmalıdır. Bu süreç 2 hafta bu şekilde devam etmelidir.

 

3-      Gelişme Safhası 2 :  5. haftaya girdiğimizde, aydınlatma yine 7 saat olarak devam edecek.  Florasan sayısı 2 olacak. Ph 6.80 seviyesine getirilecek.  Gübreleme yine 2 günde bir defa aynı şekilde devam etmelidir.  Su değişimi yine aynı şekilde olacak. Kh değeri 4 ‘ün altında ise 4 seviyesine getirecek kadar karbonat ilaveleri yapılmalıdır. Sürekli olarak Kh seviyesi 4 te tutulacak daha yüksek ise herhangi bir sorun oluşturmayacaktır.  Sıcaklık hergün 1 derece arttırılarak 25 dereceye yükseltilecek. Bu süreç 1 hafta bu şekilde devam etmelidir.

 

4-      Gelişme Safhası 3 :  6. haftaya girdiğimizde, Ph 6.70 düzeyine getirilmelidir.  Yanan florasan sayısı 3’e çıkarılır.  Aydınlatma süresi 7 saat olarak devam etmelidir.  EDTA ilavesi kesilmelidir, potasyum sülfat ilavesi aynen devam etmesi gerekmektedir.  3ml (Seachem florish) ilave edilmelidir.  Filtredeki nitrat-fosfat tutucular ve aktif karbon çıkarılacak. Sadece algea yiyen canlılar akvaryuma eklenebilir.  Bu canlılar kurulum aşaması bitinceye dek yemlenmemelidirler.  Bu süreç 1 hafta süremektedir.

 

5-      Son Safha :  Kablo ısıtıcı var ise devreye sokulabilir.  Tüm florasanlar devreye sokulur.  Aydınlatma süresi 7 saat olmalıdır.  Aydınlatma hergün 30 dk. yükseltilerek toplam 10-11 saate çıkarılmalıdır.  Gübreleme olarak 5 ml (seachem florish) eklenmelidir.  Potasyum seviyesi hergün 3-5 ppm eklenecek şekilde 20 ppm düzeyine çıkarılmalıdır. Ph 6.60 -6.50 seviyelerine getirilmelidir.  Nitrat 3-5 ppm arası olmalıdır. Fosfat çok düşük ise 0,2 ppm oranında gübreleme ile beraber eklenmelidir. Su değişimi haftada 1 defa %50 şeklinde yapılmaya başlanmalıdır. Bu süreç 1 hafta devam etmelidir.  Gübrenizde demir yok ise düşük dozlarda demir ilaveside gübreleme ile beraber yapılmalıdır.

 

6-      Bitiş :   9. haftaya girdiğimizde, akvaryuma diğer balıklar ve canlılar eklenebilir.  Artık akvaryumun gidişatı doğrultusunda gübreleme ve aydınlatma düzeni ayarlanabilir.  Aydınlatma (siestalı) 5-6 saat yanacak 3 saat kapanacak 5-6 saat tekrar yanacak şekilde ayarlanması algea kontrolünü oldukça kolaylaştırır.  Balıklar 1 ay boyunca kontrollü beslenmelidir.  Ayrıca canlı ve organik yemler çok az kullanılmalıdır.

 

 

 

 

       ÖNEMLİ NOTLAR

 

1-      Kurulum aşaması bitinceye dek dip çekimi mecbur kalmadıkça yapılmamalıdır. Yapılacak ise yüzeyden kumu kaldırmadan yapılmalıdır.

2-      Yukarıdaki örnek Kh 3-4 baz alınarak yapılmıştır. Daha yüksek Kh değerlerinde Ph daha düşük seviyelerde tutulabilir.

3-      Gübre dozları seachem florish baz alınarak yazılmıştır. Başka gübre kullanılacak ise dozlar ambalajların üzerindeki bilgiler doğrultusunda ayarlanmalıdır.

4-      Bu kurulum aşaması kendi prensiplerim doğrultusunda hazırlanmıştır. Daha farklı periodlar ve tekniklerde kullanılabilir.

5-      Kurulum aşaması oldukça sabır gerektirir ve acele etmemek çok önemlidir.

6-      Hızlı büyüyen bitki türlerinden kullanılması hazırlık için önemlidir. Tank oturduktan    sonra bu bitkiler çıkarılabilir.

7-      Glossostigma gibi yüksek ışığı seven bitkiler kurulum aşamasında alınmamalıdır. bu tip zor bitkiler tank oturduktan sonra eklenmelidir.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir