Afrika Cichlid Akvaryumunda Bitkiler


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 00:31
Merhabalar,
Refet Bey'in yönlendirmesiyle  çevirisini yapmaya çalıştığım makale:

Afrika Cichlid Akvaryumunda Bitkiler

Artık Balıklar İçin Sadece Kahvaltı Değiller

İlk olarak The Calfuarium, 35. sayıda basılmıştır.

İnsanlara Afrika cichlid tankımda bitki olduğunu söylediğimde, bazılarının şoka girdiğini ya da sadece inanmadıklarını gördüm. Evet, gerçek bitkiler, hem de birçoğu. Bazı CAS(The Calfuarium) üyelerinin başardığı yeşillik patlaması olmayabilirler; ama benim bitkilerim de en azından akvaryumun arkasının görülmesini engelleyecek kadar büyüdüler.

Şu an; ikisi 185 litre; diğer ikisi de 80 litre, bitki bulunan dört Afrika cichlid akvaryumum var. Eğer Afrika cichlidleri gibi koyu vejetaryenlerin bir ortamda nasıl bitki yetiştirebileceğinizi merak ediyorsanız; cevap şu: Ne tüm Afrika cichlidleri, ne de bütün bitkiler birbirleriyle aynıdır. Sonuç olarak; bir çok hatadan ve uzun bir mücadeleden sonra, bitkileri balıkların sindirim sisteminden uzak tutacak bir balık ve bitki karışımı elde ettim.

185 litrelik tanklarımdan birinde; 25 cm “Sailfin plecostmous” ile birlikte bir düzüne “Pseudotropheus zebra” ve “Pseudotropheus socolofi” besliyorum. Afrika cichlidlerinin bir çoğunun bitki yiyicisi olarak işlevleri bu mbuna ve akrabalarının aktiviteleriyle bağlantılı. Bu balıklar hem etçil hem otçullar; vahşi doğada genellikle Malawi Gölü’nün kayalıklarındaki alglerle ( ve alglerle birlikte yaşayan canlılarla) beslenirler. Vatozlar Güney Amerika’da yaşarlar ve tamamıyla alg yiyicisi vejetaryendirler. Cichlidler ve votozlar yumuşak bitkileri yerler. Aslında düzenli olarak kabak parçalarıyla beslenirler (en sevdikleri besin türü). Onlarla birlikte yetiştirmeyi umduğun bir çok bitkiyi yediler; sadece bir tanensi bıraktıklarını gördüm: Orman sazı (Vallisneria spiralis). Akvaryumun köşesinde yoğun bir saz bitkisi yoğunluğu vardır.

Bitkileri saksılara koymayı kesinlikle çok gerekli buluyorum. Eğer saksılanmazlarsa sürekli dağınık şekilde büyürler. Saksılamak için küçük kırmızı saksılar kullandım (her yerde bulunabilir). Çakıl taşları her şeyin dışarı düşmesini engellemek için saksının deliğine yerleştirilir. Sonra birkaç cm, mikro demirle karıştırılmış yosun konur. Daha sonra saksı normal akvaryum kumu ile doldurulur. Saz çok sıkı bir şekilde ekilir. Çünkü eğer çıplak kuma rastlarsak, mbuna bitkiler çıkana kadar onları yer. Tank 3 tane 30cm’lik Philips colour 84 ile aydınlatılıyor. Bu yüzden tank tamamen aydınlık oluyor; fakat sonradan sazlar tüm akvaryum yüzeyini kapladı ve tankı gölgelendirdi. Bitkilerin arasından uzanan ışık, hiç de hoş olmayan, rahatsız edici yeşil bir manzara oluşturuyordu. Ama bunu da kabul edebilirim. Şunu da itiraf etmeliyim ki sazları da hiç sevmem (bana çimenleri anımsatıyorlar); ama sonuç olarak bu akvaryumda yetiştirebileceğim tek bitki bu.

Kalabalık balık nüfusuna ve yoğun aydınlatmaya rağmen alg seviyesi bu akvaryumda oldukça düşük. Balıklar, onları büyüdükçe yiyorlar. Ayrıca her gün, nitrat seviyesini düşük tutmak için 20 litre su değişiyor. Her hafta demir minareleri ve az miktarda potasyum klorat de ekliyorum.

Diğer 185 litrelik tankımda altı ahli (Sciaenochromis fryeri, bilinen adıyla Haplochromis ahli) , altı sarı prenses (Labidochromis caerulus) ve altı tane de Aulonocara türlerinden (sarı imparator, yakop, red rubin v.s) balılar var. Bu balıklar etoburlar ve en yumuşak bitkiyi bile yemiyorlar (kabağa bile burun kıvırıyorlar) . Bu tank tapınak bitkileri (Nomophila stricta) , (Örnek vermek gerekirse bu bitkilere: Hygrophila corymbosa (limon) ) ve Cabomba türleriyle düzenlendi. Bu bitkiler de saksılandı; ve öyle güzel büyüdüler ki taşların bir kısmını kaldırıp daha fazla saksı yerleştirmek için yer açmaya başladım.

Bu tankta kahverengi algler var; çünkü hiçbir vatoz balığı yok (vatozlar tapınak bitkilerini yemeyi çok severler) . Tank, iki florosanla oldukça hoş görünüyor. Kahverengi algin loş ortamı seviyor olması beklenir, ama durum daha fazla ışık eklendikçe kötüye gitti. Büyümesini günde 40 litre su değiştirerek takip ettim. Afrika cichlidleri sapasağlam ve pisboğazlar; doğal olarak bir sürü çöp üretiyorlar. Bu yüzden çok miktarda su değişimini tavsiye ediyorum (nitrat seviyesini düşük tutmak için). Eğer bu yapılmazsa, bitkiler için yeterli ışığa sahip herhangi bir tank, algler tarafından istila edilir. Bu çok yorucu iş gibi görünebilir; ama sadece birkaç dakikada 40 değiştirebileceğim bir sistem geliştirdim.

80 litrelik diğer tankım ise büyümekte olan küçük bitkiler için. Bunlar Amazon (Echinodoru sp.) ve Cryptocoryne affinis ile birlikte ekildiler. Cryptler tutmasına rağmen; Amazonlarda hüsrana uğradım. Şimdi harika görünüyorlar; ama muhtemelen bir hafta içinde ölecekler.

Bitki saksıları yaklaşık 10cm uzunluğunda; yani kuma gömülmeleri çok zor. Bu yüzden onları gizlemeye yarayacak bir taş ayarladım. Saksılar balıkların yaşayabilecekleri mağara ve boşluklar oluşturuyor; bu yüzden aranjmanı fazla önemsemiyorlar. Sonuçta, bu sitemin çok iyi çalıştığını fark ettim; temizlemesi daha kolay ve balıklar taş parçalarının dizaynını bozamıyorlar. Akvaryumda ayrıca çıplak yüzeyin görünmesini engelleyen bir çok taş ve saksı var, bu yüzden kum da gözden kaçmıyor.

Sonuç olarak; eğer bu bitkileri Afrika cichlidleri ile birlikte yetiştirmek istiyorsanız, bu mümkündür. Ancak bazı tavsiyelerim olacak. Bitkilerinizi saksılayın, suyu sürekli değiştirin ve en önemlisi bitkileri satın almadan önce balıklarınızın beslenme alışkanlığını iyice öğrenin ve o koyu vejetaryenlerle yaşayabilecek en uygun bitkiyi seçin.

Yazan: Grant Gussie

Saygılar...


guardian2006-5-30 0:31:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 01:12
Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 3391
egemixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 01:39
Emeğine sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir