Afrika Akvaryumu Ve Aydınlatma


NuadaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 07:05
1. IŞIK NEDİR?

O) parçacıkların bir form fotonlar ve bazı özelliklerinin dalgaların elektromanyetik radyasyon (en oversimplifying yapılır, ışık kabul şimdi vardır o "parçacıklar ve dalgalar" ... tam olarak değil - bazı. , Ultraviyole radyasyon: Kapsar üç tip görünür ışık(göz için insan) ve kızılötesi radyasyon.

Bu gibi davranır "parçacıklar" enerji ve yerçekimi etkisi) elektromanyetik ve adlandırılan fotonlar - hiçbir kitle hiçbir elektrik yükü dışında bir de önemsiz değişiklik, düz çizgiler ve seyahat belirsiz ömrü onun, (tam dalga (frekans ve dalga boyu olan bizim olacak vurgulamak sadece iki özelliği, - ilgili, ters yüzden yani kısa dalga boylu, yüksek frekans ve daha fazla enerjiradyasyon tehlikesi! ...).

Ne bilmek istiyorum ki ışığın renk ve dalga boyu kullanarak belirlenir tamamen başka (gördüğünüz gibi olacaktır biz) sıcaklık şartları renk spektrumunda renk hakimdir. Biz frekansları farklı dalga boylarında ve farklı oluşan söylemek o ışık: ultraviyole radyasyonu ve 380 100 olan bir dalga boyu arasında nm (nanometre), 700 nm ve görünür ışık arasında 400 ve kızılötesi radyasyonun 750 ve 2500 nm.

Işığın rengi

Renk algılama bizim Retinanın içinde fotoreseptörlerin ulaşan fotonların enerji seviyesi dayanmaktadır. Enerji düzeyi ve ışık dalga boyu ile ilgilidir böylece dalga boyu ışığın rengini tanımlamak için kullanılır.

Bu tabloda ayırır ışığında temel renklerin dalga boyları vardır:

RENKUzun. dalga
MENEKŞE390-450 nm
MAVİ450-490 nm
YEŞİL490-570 nm
SARI570-590 nm
PORTAKAL590-620 nm
KIRMIZI620-770 nm


Ne biz "beyaz" ışık olarak görüyorum aslında bu dalga boylarında bir kombinasyonudur.

Yapay ışık algılanan renk dalga boylarının farklı bileşenleri şiddetleri göreli üzerine dayanır. En lamba üreticilerinin yayınlamakspektrumları ışıklar onların. sayısının dalga boyları farklı bir ışık olduğunu suni, ama temsil edildiği dalga boyları dikkat, hepsi bu kadar değil, bilinen iken ne var güneş ışığı sürekli olarak.

Işık yoğunluğu

ışık şiddeti ne olduğunu anlamak için bazı birimlerin tanımlanması gerekmektedir. kendilerini birimleri merak etmeyin, önemli olan onların arkasında ilkedir.

Bir lümen (lm) ışık görünür güç ölçüsüdür. Bir lümen nm 55 watt) ışık (ışık akısının 1 / 683 W olarak tanımlanır. Lümen ama, ancak yoğunluk ölçmediğinin ışık miktarını ölçmek için kullanılan üretti. Örneğin, 36-w floresan, 3.250 lümen toplam yayar ama dikkat, bu toplam ışık yayılan olduğunu her yönden.

Bir lux aydınlanma bir ölçü olduğunu. Bir lüks lum/m2 yüzey 1 akı ulaşan ışık yoğunluğu. Dolayısıyla, yoğunluk yüzey ulaşan ışık miktarıdır. Örneğin, Ekvator öğlen güneşi de aydınlatma) yaklaşık 100.000 lux (9290 lum.

En önemli şey bir ışık kaynağı ve şiddeti ışığın bir nesnenin ulaşmasını ışık çıkışı arasındaki farkı anlamaktır.
Çeşitli faktörler nesne kaynağı ulaştığı bir dan nasıl etkilediğini yayılan çok hafif. şiddetinin hafif etkileyen önemli bir faktör en ... nesne olup mesafe arasındaki ışık kaynağı daha uzak, daha az yoğunlukta.

2. Ilgilenen KAVRAMLAR

Su Işık penetrasyonu


Su kendi dalga boyuna göre ışık emer. Kısa dalga boyu, daha fazla penetrasyon. Ben size bir fikir vermek için sadece bu grafik ile bırakın:






Spektrum

şiddeti verici olan ışık her dalga boyunda çıktı (yüzde olabilir) nasıl gösteren bir grafik var. Normalde ölçek (X ekseni - Yatay) 800 nm, bir dizi biraz daha görünür ışıktan daha açık, 300 kadar dalga boylarında ultraviyole ışınları (100-380 nm) ve kızılötesi (dışarıya dahil 750 ila 2.500 nm). Bize ışık kompozisyon verir.

IRC (CRI)

IRC yapay ışık nasıl renkler öğle saatlerinde güneş ışığı (100) ile karşılaştırıldığında indeks, yani rendering renk ifade 0'dan 100'e sadece bir değerdir. Bu nedenle, nasıl yapay ışık CRI daha çok, daha iyi renkleri ayırt ve daha doğru olabilir.

Bazı üreticiler 89 80 90 ve 99 ve 1B ya da rakam 8 arasında bir CRI göstermek için kod 1A veya rakam 9 kullanabilirsiniz ...hepimiz kodlama ve ben farklı üreticilerin bulduğu terminoloji hakkında konuşacağım.

Bizim balık için uygun bir IRC 90 ve üzeri eşit olmalıdır.

Renk Sıcaklığı

Hepsi bir alev gördüm: yayar ısı ve akkor ışık. (Iç - daha az oksijen) soğuk bölgelerde - parlak parlayan daha az, ve (daha fazla oksijen dış) sıcak parlar. dış ve turuncu, sonra sarı doğru nihayet ne dışarıda gördüğünüz gibi beyaz ışık olduğunu görmek yayılan ışık iç kırmızıdır. " Bu renk ısısı başlangıcıdır.

Siyah bir cisim belli bir renk bir sabit ışık yayma ısıtılacak - renk sıcaklığı (K Kelvin derece olarak ölçülen) sıcaklıktır. Bahsedildiği gibi, daha uzun dalga boyu, daha az enerji (kırmızı) ve geri (mavi) ...
Renk sıcaklığı kısmen, ışık spektrumu ve farklı dalga boylarında göreceli miktarları açıklanmaktadır.

Ben bir Dallas Warren tarafından yapılan farklı renk sıcaklıklarının spektrumu (sürekli), koymak





Güneş (atmosfer toprak kırılan tarafından ve güneş ışığı yansıması olmadan, ancak) atmosfer olarak, öğle saatlerinde kendini ışık üreten bir K ° Renk sıcaklığı 5800 ... Güneşin renk sıcaklığı ölçülür hangi koşullarda değişir bağlı olarak gör.
Şimdi belli koşullara bağlı olarak gün ışığının renk sıcaklığı, gösteren bir çok önemli grafik görelim:

ASGARİMEDYAMAKSİMUM
GÖLGE (açık mavi gökyüzü sadece)12.00027.000
GÖLGE (bulutlu gökyüzü ışık sadece)7.5008.400
öğle saatlerinde masmavi gökyüzünde güneş ışığı daha fazla ışık6.0006.500
sabah veya öğleden sonra açık mavi gökyüzünde güneş ışığı daha fazla ışık5.7006.200
bulutlu gökyüzünden ışığı daha fazla ışık5.7005.900
öğle saatlerinde Doğrudan güneş ışığı5.400
sabah veya öğleden sonra Doğrudan güneş ışığı4.9005.600
Gün batımında Sunlight1.9002.400



Gördüğünüz gibi musun, öğlen, günde bir net, güneş ışığı, yaklaşık 5.400 ° K ancak dahil ışık ile cennet, 6.500 civarında ° Knedenle bu renk sıcaklığı "gün ışığı" K. ° 6500 olarak kabul olarak Ama aslında bundan kalır çapraşık: öğle vakti) gün içinde net bir gölge (doğrudan güneş ışığı, ulaşabilirken 27.000 ° K

Ben 15 m bir Afrika gölün derinliklerinde 10 için aynı gölgede neden olur renk sıcaklığı inanamıyorum ... 30000 "K?

yandan diğer, floresan lambalar ve gaz deşarj metal halide, en çok üretilen hafif renk sadece bir yaklaşım nedeniyle sıcaklık ve renk siyah cisim teorisinin takip etmez. Bu lambalar üretmek büyük ölçüde bu çünkü kesintiye spektrum hiç yaymak yapmayacağım dalga diğer zirveleri ise, dalga boylarında bazı.

Ve fakat, yüksek renk sıcaklığı ile ışıklar hakkında bir şeyler söyleyebiliriz hiçbir sonuca varmadan önce, bir CRI ile, floresan tüp T8 tam spektrum yelpazenin görüntü sağlar 90 den büyük, 36 w ve 10.000 saatlik bir yarılanma ömrü ve 9.000 ° K bir renk sıcaklığı:


sağdaki tabloya bakın. Aşağıdaki 5.000 ° K renk, renkler çok (sarılar ve kırmızılar) sıcak. Ben bu tonları ile akvaryum görmek istemediğini düşünmek ... gerçek olmazdı.

Soldaki grafik spektrum çok daha önemli gerçek renk sıcaklığı daha.

400 nm altındaki dalga boyları bakarsanız, neredeyse hiçbir emisyon var, bizim balık ya da "yanmak" yok ki başka giderek (koyu bronzluk etkisi yaptı, ultraviyole radyasyon yayarlar değil yani "), tüp 9000 ° K renk sıcaklığı rağmen ... yani, bir florasan tüpün renk sıcaklığı, ancak yüksek işaret etmez (en fazla 18.000 ° K), bizim balık ultraviyole ışınları (100-380 nm) ama spektrumunda baskın renk almak için gidiyoruz.

Şimdi 18.000 bir T8 tüp triphosphoric spektrumu ° K 95 bir CRI, 40 w ve 20.000 saatlik bir yarılanma ömrü (her tank benim iki tüp biri) ile gösterir:



Gördüğünüz gibi, sarı, yeşil ve mavi çünkü triphosphoric (IRC triphosphoric tüm 90 üzerinde var ... Gerçekten bir kütle spektrumu olduğunu yorumlamak insan gözü trick) zirve noktalarını var. Sonuç, soğuk bir ışık, çok bizim balık ve yeşil alg büyüme için uygundur ve hiçbir UV radyasyon yayar ...

birçok hayran biliyorum bir soru, "renk sıcaklığı" sadece "beyaz" ışık, tüm dalga boylarında bir karışım var yani ışık uygulanabilir. Aktinik ışık, örneğin, renk sıcaklığı vardır.

Ortalama yaşam - Yaşam
Bu konuda bir o dokunur bizim cebinde. Bu yıl her değiştirildi sık sık söylemek gerek tüp floresan olduğunu ... Neden anlamıyorum. Eğer söylüyor üretici ortalama yaşam saat 10.000, sadece, aylar 27'78 gelip gidecektik ve aya bölmek sayısına göre saat) normal (12 ve daha sonra günde 30 bölün var ay olmak üzere 4 ve biraz daha az 2 yıl. Ama dikkat edin!çünkü T8 tüp bir performans ve% 80 düşüyor hala. düşen onların yarısı hakkında keskin bir yaşam boyu nedenle bu, yaşam tüp ay 2 yıl yani olur 5000 saat, 1. soru saat 10.000 'dir neredeyse tüm yaşamın artık ortalamasından daha T8 tüpler bir daha. Biz o zaman diyebiliriz her 10.000 saat ortalama çalışma ömrü, bugünü güç 12 saat ile, ay tutmak tüp 14.
yeni bir ortalama yaşam hakkında ne zaman konuşmaya hakkında yorum ardı edilemez tüp olabilir elektronik balastlar .Balast (balast - manyetik balast veya konvansiyonel)) olduğunu astar (reaktans olarak bilinen bir şey daha ne çok oldu. tüp zaman da dönüp, bu hafif ve sıcak basmaları çok kadar. balast ile yeni elektronik olmadan yanıp s 0.5 ışık tüpü. Ayrıca, ışık miktarını% 25 daha az kontrol edebilirsiniz, tüketmek, ısı) daha az zamanda çok (akarsu küçük ile artan% 10 ışık çıkış olabilir programlanmış uzanan çalışmak için tüplerin ömrü lambalar, lamba birden yapabileceği iş, lambalar otomatik olarak ..., dalga tüpleri korumak, kapalı başarısızlık açmadan önce Sonuçta, bütün avantajları. O primi PL ve özellikle uygun T5.

bileciklivolki2011-01-14 07:18:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TürkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 656
TürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 07:15
Sanirim alinti belirttinizmi goremedim.Ama yararli bir paylasim tesekkurler.Daha once gorudugum bir makkaleye benziyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 07:17
İspanyol trop. forumundan aldım. Reklam olmasın diye kaynak göstermedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir