Acemiden Ufak Bir Tavsiye


kuduzruhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2006
İl: Nevsehir
Mesaj: 641
kuduzruhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 11:10
 Serhat bey hobi hakkındaki yazılarınızdan tamamen amatör olduğunuz izlenimi uyandı bende 27-28 yıl önce leğende sazan besleyerek hobiye başlamış birisi olarak,anlattığınızın %90 na katılmıyorum geri kalan %10 ise tüm hobicilerin bildiği temel kurallardır.Ki ben bu kadar tecrübeme rağmen hala okurum araştırırım o tür konusunda uzmanlığına güvendiğim arkadaşlardan olabildiğince faydalanmaya çalışırım.Ve hala ne kadar az şey bildiğimi anlarım.
 Hobici vakti ve nakti olduğu kadar hobici diyorsunuz ya birde balık hobiciye göre balıktır.Bu bakış açısı(bana göre) tamamen metaryalist bir bakış açısıdır ben hobiciyim bana göre  bu hobi bir yaşam biçimi ben iki şeye para harcarken acımam biri çocuklarıma diğeride akvaryumlarıma bana göre balık karakterdir.bir tropheusun karekteriyle bir brichardinin karakterini anlama  onunla iletişim kurma çabasıdır.
 
 Serhat bey bunları anlatırken amacım kimseye saygısızlık yapmak değil di.Sadece bu hobinin sizin düşündüğünüz kadar basit olmadığını vurgulamaktı.Saygılar
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WiorenÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
WiorenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 21:32
[QUOTE=chevalier]

Hastalıklar konusunda yazdığınızı okuyunca şok oldum. Nasıl olur da her hastalığa tuz sıcaklık ayarlarıyla tedavi edebiliriz ki?

Grip ile zatürre bir midir?

aids ile boğmaca? insanı geçelim ;

Oodinium ile beyaz benek?

Bloat ile kuyruk erimesi?

Bunların her biri farklı etmenlerden dolayı doğan hastalıklar ve herbirinin tedavisi farklıdır. Ortak noktaları illa ki olur fakat bambaşkadır temelde.

Basitçe açıklamak gerekirse:

Beyaz beneğe sebep olan bakteri gram pozitif bir bakteridir ve metilen mavisi ile üremesi inhibe edilir. 1 hafta metilen mavili suda bakteri üreyemez balık kurtulur.

Oodinium fotosentetik bir bakteridir,yanlış hatırlamıyorsam o da gram pozitif idi ve metilen mavisinin inhibe ettiği bakteri gurubuna dahil olmaz. Bu yüzden isterseniz o balığı metilen mavisinin içine atın yine iyi olmaz. Malaşit yeşili ve formalin gerekir. 

Balıklarıma haftada 1 kez bezelye 1 kez havuç veriyorum. 2 gün pond yem 2 gün de granül yem veriyorum. son 6 ay içerisinde yaptığım masraf 30 lira yeme.ayda 5 lira. güne vurmak gerekirse çok komik bir fiyat çıkıyor. Yem çeşidim oldukça zengin ve ayda 5 lira gibi bir masrafım var. Gayet uygun gibi geliyor kulağa?

Yem çeşidinin etkisinden de bahsetmek istiyorum. En çok gözlem yaptığım konu bu oldu. 

1 hafta hergün havuçlu yem karışımım ile beslediğim japon balıklarında beyaz olanlarda vücutta sarı beneklenmeler gözlemledim. Turuncu olanlarda ise renklerinde koyulaşma gözlemledim. Havuç tamamen renklenmeye yardımcı oluyor.

Bezelyenin yararlarından hiç bahsetmiyorum . Japonlarım hem severek yiyor hem de bağrsak düzenleri için.Birçok yerde yararından bahsediliyor.Temin edilmesi de kolay. 1 konserve bezelye yaklaşık 6-7 ay gider.

4 ay sera goldy royal ile beslediğim orandamda kafa olşumu gözlemlememişken , 1 aydır tetra marka pond yem ile besledikten sonra şaşkına düşürecek kadar kafa yaptı balık.

Ekstradan gammarus isimli karides veriyorum arada sırada. Maksat hayvanların boğazından farklı bişeyler geçsin ve doğal protein alsınlar.


Kısacası bunlar aman aman bir masraf doğuracak şeyler değil. Saatleri öldürecek şeyler de değil. 

Balığı beslemek ile yaşatmak aynı şey değil.

Eğer hobici diyorsak kendimize,balıkları belirli standartların üzerinde yaşatmaya çalışmalıyız. Eğer böyle olmazsa 7 yaşındaki küçük mehmet 'e hediye edilen fanustaki balıktan farkı kalmaz akvaryumumuzdaki balıkların.

[/QUOTE]

Mustafa Bey yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.Çok zor kaldığında kimyasal ilaç kullanılabileceğini oraya yazmışım.Sizin ise burada tonlarca konularda başlıklarla yazılmış hastalıkların tedavileri konusunda gereksiz bilgi vermeye çalışıyorsunuz.Ben bu zamana kadar yaşadığım durumların sonucunu değerlendirip yazmak istedim.


[QUOTE=kuduzruh] Serhat bey hobi hakkındaki yazılarınızdan tamamen amatör olduğunuz izlenimi uyandı bende 27-28 yıl önce leğende sazan besleyerek hobiye başlamış birisi olarak,anlattığınızın %90 na katılmıyorum geri kalan %10 ise tüm hobicilerin bildiği temel kurallardır.Ki ben bu kadar tecrübeme rağmen hala okurum araştırırım o tür konusunda uzmanlığına güvendiğim arkadaşlardan olabildiğince faydalanmaya çalışırım.Ve hala ne kadar az şey bildiğimi anlarım.
 Hobici vakti ve nakti olduğu kadar hobici diyorsunuz ya birde balık hobiciye göre balıktır.Bu bakış açısı(bana göre) tamamen metaryalist bir bakış açısıdır ben hobiciyim bana göre  bu hobi bir yaşam biçimi ben iki şeye para harcarken acımam biri çocuklarıma diğeride akvaryumlarıma bana göre balık karakterdir.bir tropheusun karekteriyle bir brichardinin karakterini anlama  onunla iletişim kurma çabasıdır.
 
 Serhat bey bunları anlatırken amacım kimseye saygısızlık yapmak değil di.Sadece bu hobinin sizin düşündüğünüz kadar basit olmadığını vurgulamaktı.Saygılar
 
[/QUOTE]

Durmuş Bey yazınız için teşekkür ederim.Bende size karşı kesinlikle saygısızlık yapmak istemem ancak şunu da lütfen takdir edersiniz ki herkesin durumu aynı değil.Yani benim maddi durumum iyi değil diye örnek veriyorum son derece pahalı bir balık besleyemeyecekmiyim ? Bu eğer bi zevkse bende bu zevki kendi imkanlarımla karşılamaya çalışmam en doğrusudur.Siz akvaryuna 30 lira harcarken ben o parayla başka ihtiyacımı giderebilirim.Görüşünüze saygım sonsuz teşekkür ederim


[QUOTE=scarab]     Kusura bakmayın ama siz emeklemeden koşmaya çalışıyorsunuz. Senelerdir bu hobiyle uğraşan insanlar bile bu tarz yazılar yazmıyor.Hastalıklar konusunda yazdıklarınız son derece yanlış.Bu hobide -aslında her işde- ne kadar detaya inerseniz,ne kadar çok bilgi sahibi olursanız o kadar başarılı olursunuz.Ben detaya inmiyorum,bu kadar bilgi bana yeter demek son derece yanlış.Eksik bilgi ile ancak yarım yamalak işler yapılabilir.Umarım bu hatanızdan kısa sürede dönersiniz.
     Sağlıklı balıklar.
[/QUOTE]

Merhabalar ilker Bey,

Malesef karşılaştığım art niyet, para kazanma arzusu beni bu yazıyı yazmaya sürüklediğini bilmenizi isterim.Balık serüvenime başlayalı daha 3 gün olmamışken karşılaştığım onca rahatsızlık üzerine almış olduğum tavsiyeleri; bununla kalmayıp aldığım neredeyse bi 1mtlik akvaryum parasına denk gelecek ilaçlardan sonra yazmamı herhalde mazur görürsünüz.Yoksa bende en az sizin kadar detaycı ve üstüne üstlük pimpirikli birisiyim :)

Saygılarımla
Wioren2011-01-02 21:41:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chevalierÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2010
İl: Içel
Mesaj: 1105
chevalierÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 22:18

"Mustafa Bey yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.Çok zor kaldığında kimyasal ilaç kullanılabileceğini oraya yazmışım.Sizin ise burada tonlarca konularda başlıklarla yazılmış hastalıkların tedavileri konusunda gereksiz bilgi vermeye çalışıyorsunuz.Ben bu zamana kadar yaşadığım durumların sonucunu değerlendirip yazmak istedim."

İlk mesajınızdan bir alıntı:"Çeşitli şekillerde hastalıklar için tedavi yöntemlerini bir hayli forumda görüyoruz.Yine detaylar içerisinde boğulmak yerine karantina şeklinde tuz ve oksijen tedavisiyle de balıklarınızı yeniden iyileştirebilmeniz mümkün."

Siz Her hastalığa tuz ve oksijen önerirken benim bu örnekleri vermemem olmazdı.

Ama sizin üstün BİLGİ BİRİKİMİNİZ gereksiz bilgi olarak gördü benim yazımı. Sizin yazınızı çok dikkatle okudum.

Eczacılık fakültesinde okuyorum ve ilaç konusunda gün geçtikçe diğer insanları sollayacak şekilde bilgi biriktiriyorum. Siz piyasada satılan ilaçları çok az miktarlarda kullanımının doğru olacağından bahsediyorsunuz fakat elinizde elle tutulur bir kaynak yok. Sadece kafadan söylüyorsunuz. Terapötik doz diye birşey var. Etki gösterilen minimal doza denir. Siz bu dozu yakalamazsanız sadece vucutta yarılanma süresince gezinen kimyasal maddeden öteye gitmez ilaç. 

Ve prospektüslerde balıklar için olan doz yazmaz. Balıklardaki reseptörler insanlarınkiyle 1e 1 uyuşmaz. Rastgele nasıl ilaç kullanmayı önerebiliyorsunuz hangi kaynağa göre?

Ve dozu ayarlayamazsanız daha güzel zehir veremezsiniz balığa. 


Son olarak çok zor kalındığında ilaç kullanmaya müsade etmişsiniz teşekkür ederiz. 

Zor kalınmayan durumları bize listelerseniz biz de hangi durumda ilaç kullanılmayacağı hakkında daha detaylı bilgi edinmiş oluruz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5228
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 22:23
Lütfen tartışma yaratacak mesajlardan kaçınalım.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 22:58
Yazı gerçekten çok erken yazılmış ilk mesajımda belirttiğim gibi konuyu 3'e bölüp 2 kısma bende onay vermedim ancak bu kadar üstüne gidilmemeli.

Yıllardır hobinin içindeyiz öyle yada böyle. Ve yem çeşitliliği bir zorunluluk bunu bende belirttim ama bu zorunluluğu anlatırken verilen örnek de maddi düşünülmüş ve oldukça yanlış. Japon balığının bir çok yem ile aylık maliyeti 5 lira olabilir. Ama çoğumuzun evinde bir çok akvaryum var ve ortada tür farklılıkları ile beraber ciddi yem çeşitliliği isteyen canlılar var. Yani ben şuan 5-6 farklı ve orta düzey yem kullanıyorum ve aylık masrafım 30 lirayı buluyordur diyebilirim. Yok nls, sera discus, tetra min, canlı yem derken... Yani tema doğru da örnek yanlış.

Hastalık konusunda da bende belirttim tuzlu su olayının bir kaç hastalığa yettiğini ama şu da var sitenin en uzman akvaristlerinden bir çoğunun akvaryumlarına kimyasal herhangi bir madde eklemediğini de biliyoruz. Balıkların yakalanabileceği hastalık sayısı dediğim gibi 30un üzerindedir ama hasta alınmayan ve iyi bakılan bir balık bunların kaçına yakalanabilir? Keza yakalanmıyorlar da.

Yani yanlış anlaşılma olmasın yazı çok erken, çok yanlış noktaları da var ama bu denli üzerine gitmeyi de gerektirmez. Hepimiz hobiye başlarken bu tip iddialarda bulunuyoruz yada bunları düşünüyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WiorenÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
WiorenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 23:41
Neyse sonuç olarak ben demek istediklerimi net bi şekilde değerli arkadaşlara aktarabildiysem ne mutlu.

Arada ufak tefek böyle ters çıkan arkadaşlar olabilir ancak ilk yazınıza hitaben üslubumu sertleştirmem gayet normal.Herkesi sollayacak bilgi birikiminiz varsa da ona da saygı duyarız.

Kaldı ki bu kadar bilgi birikimine rağmen hastalıklar konusunda açılan bir tane bile konunuzun olmayışı da şaşırttı doğrusu :)

Sizlerin bilgi birikimlerini de görmek isteriz

SAygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2011 01:26
[QUOTE=Wioren]

Kaldı ki bu kadar bilgi birikimine rağmen hastalıklar konusunda açılan bir tane bile konunuzun olmayışı da şaşırttı doğrusu :)


[/QUOTE]

Anlayamadım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WiorenÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
WiorenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2011 09:52
[QUOTE=OrdiBuko] [QUOTE=Wioren]

Kaldı ki bu kadar bilgi birikimine rağmen hastalıklar konusunda açılan bir tane bile konunuzun olmayışı da şaşırttı doğrusu :)


[/QUOTE]

Anlayamadım?[/QUOTE]

Size değil Sercan Bey Sözüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2011 13:29
Onu biliyorum ama yine de anlamadım. Yani bir insan hastalıkları biliyorsa zaten konu açmaz? O yüzden ne anlatmak istediniz diye merak ettim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanjuozkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 426
tanjuozkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2011 13:40
Bu konuyu en başından itibaren okudum, konuyu açan arkadaşımızın canı yanmış sanırım ki
3 günlük hobici olmasından, aldığı balıkların hastalıklı çıkmasından ve bunlara yaptığı masraftan dolayı buraya konu açtığını düşünüyorum.
Yalnız ben şunu anlamış değilim ben söyleyeceklerimi söyledim nasıl olsa kim ne derse desin mantığı da nereye kadar doğru tartışılır...?
Şayet siz bir hobiciyseniz yapıcı düşünmek zorundasınız yıkıcı değil sizin gibi birçok arkadaşımız yeni başlamış ve bu konuyu okuyunca hastalanınca tuz, aynı tür yem bakımı ne kadar kolaymış mantığını güdücektir.
Evcil hayvan bakmak sorumluluk ister bakamıyorsanız yapmayın, bilgi sahibi olmadan fikrini söyleyen o kadar çok kişiye rastladım ki artık şaşırmıyorum açılan bu taz konulara.
Yıkıcı olmaktan ve ben söyleyeceğimi söylerim illaki benimki doğru mantığından vazgeçmeniz dileklerimde herkese sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chevalierÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2010
İl: Içel
Mesaj: 1105
chevalierÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2011 20:01
[QUOTE=Wioren]Neyse sonuç olarak ben demek istediklerimi net bi şekilde değerli arkadaşlara aktarabildiysem ne mutlu.

Arada ufak tefek böyle ters çıkan arkadaşlar olabilir ancak ilk yazınıza hitaben üslubumu sertleştirmem gayet normal.Herkesi sollayacak bilgi birikiminiz varsa da ona da saygı duyarız.

Kaldı ki bu kadar bilgi birikimine rağmen hastalıklar konusunda açılan bir tane bile konunuzun olmayışı da şaşırttı doğrusu :)

Sizlerin bilgi birikimlerini de görmek isteriz

SAygılarımla

[/QUOTE]

Hastalıklar konusunda nasıl bir konu açmam gerekiyor bilgimin olması için?

Biraz forumu gezseydiniz "balığım beyaz benek oldu ne yapmalıyım" gibisinden başlıklarda elimden geldiğince yardımcı olduğumu görürdünüz. Ama bikaç başlık okuyarak 3 günlük forum sürenizde bu şekilde yanlış bilgilerle dolu bir mesajla yeni hobicileri çeldiren konu başlıkları açmak marifet galiba size göre.

Daha fazla bu konuya mesaj yazıp "son yazılan mesajlar" kutusunda en üste taşımayı düşünmüyorum.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir