Acemi


Hüseyin 10Çevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5
Hüseyin 10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 14:21
Herşey 3 hafta önce başladı.
 
5 yaşındaki kızım Nazlı evcil bir hayvan edinme konusunda ev halkına baskı yapıyor bizi zorluyordu. (Tıpkı benim, annesinin, dedesinin ve istisnalar hariç herkesin çocukken yaptığımız gibi) Kedi, köpek , kuş ne olursa alalım ona bakalım sevelim falan. Tabii ki bizim geçmişteki deneyimlerimiz buna izin vermemizi engelledi. Çünkü evcil hayvanlar eninde sonunda yaşlanıyor, hastalanıyor ve ölüyorlar. Her hayvan sever bunun ne kadar zor ve travmatik bir durum olduğunu tahmin eder.
Bizde kendisine akvaryum balığı almamızın en doğru seçim olduğuna karar vererekten 30cm x 30cm ebatında küçük bir akvaryum 2 tanede japon balığı aldık. 3 haftada sonun gelinen nokta elimizde 50x40x30 (60 LT) ve 120x60x45 (300 LT) ebatlarında iki akvaryum 16 japon 2 köpek balığı ve 2 çöpçü toplam 20 balık (4 japon ve 1 çöpçü öldü) japonlara uygun 14 kök çeşitli bitki. Akvaryum severler az çok maliyeti tahmin ederler. Meğer içimizdeki bastırılmış havansever çocuk kabuğunu yırtarak dünyaya geri dönmüş.
İki akşam önce akvaryum suyunu değiştiriken Nazlı "baba bu kadarına ne gerek vardı ? Küçük te bize yeterdi deyince" biraz pişman oldum. Pişmanlığım bu hobinin zorluğunda yada bize uygun olmadığından değil, bu mikro dünyada ki hayata katkıda bulunmanın ve onu gözlemlemenin hazzını yaşamak yerine sahip olma hırsında kaynaklanan bir pişmanlık. Hazmederek, tecrübe ederek, öğrenek yapmak en doğrusuydu kuşkusuz. Artık yapacak birşey yok.   
Bu süreç akvaryum.com da dahil birçok siteye üye oldum ve önüme gelen yararlı yararsız birbiri ile çelişen birçok yazı ve makale okudum. Kafamda akvaryumumun suyu gibi bulanmaya başladı ve genlerimden ötürü Türk gibi başladığım bu işi Türk gibi bitirme endişesi sardı beni. Birbirinden güzel dizayn edilmiş akvaryumları gördükçe de motive oluyorum.
Bitki akvaryumunda japon olmayacağı bir kaç çeşit bitki yetiştirileceği yönünde tavsiyeler aldım. İnat ettim "bunca balığı ne yapacağım " diyerek ve bu bitkilerden aldım. Japonlar bitkileri yemese bile rahat bırakmıyor didikliyor ve kumları karıştırdıkları için bitkileri çıkartıyorlar. Yani istediğimiz akvaryumu Japonlarla kurmam imkansız olduğunu anladım. Japonları küçük 60 LT lik akvaryuma geçirerek bitkilerle uyumlu yeni bir tür beslemeye karar verdim.
Önce akvaryumda bitki yetiştirmek doğal bir ortam için şart. Aksi taktirde suyu doldurur çirkin plastik oyuncakları ve fosforlu kumları koyar, içine saldığınız balıkların ölmesini beklersiniz diye düşünüyorum. Onun içinde bakması kolay olan birkaç bitki seçtim. Bitkiler belli bir aşamaya gelince 300 LT lik tankımda melek balıkları ve tetra beslemek uygun gibi geldi.
 
Sizlerden ricam aşağıda yazdığım Bitkileri ( tabii hepsini kullanmayacağım en fazla 4 veya 5 çeşidini) tecrübelerinize dayanarak her yönü ile değerlendire bilirmisiniz?
Kum olarak sadece Aquaclay kullansam yeterli olur mu? Yoksa karışım yapmam gerekli mi?
Bitkileri ektikten ne kadar sonra ve miktarda balık eklemeliyim?
Bu bitkiler meleklerle sorun yaşarlar mı? Balık popülasyonu en fazla ne kadar olmalıdır?
Meleklerin yanında tavsiye edebileceğiniz canlılar hangileridir?
Eğer "şunu yaparsan daha iyi olur" dediğiniz tavsiyelere de çok ihtiyacım var.
 
Şimdiden Teşekkür Ederim.
 
Lilaeopsis Brasiliensis
Saz
Cristmas Moss
Java Moss
Gül
Elodea Densa
Colomba Carolinaina
Tilki Kuyruğu
Echinodorus Osirirs
Vallisneria Americana Gigantea (Dev Saz)
Ceratophyllum Demersum
Aponogeton Capuroni
Yosun Topu
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merve s.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 41
merve s.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 15:41
Işık hakkında bir bilgi vermemişsiniz. Onu da yazarsanız daha sağlıklı yorumlar gelecektir. Ayrıca CO2 düşünüyor musunuz?

Taban olarak siyah quartz'da pekçok bitkiyi sağlıklı bir biçimde yetiştirdim.

Demersum hakkında bir şeyler söylemek isterim. İnanılmaz arsız bir bitki. Ucu bucağı olmadan uzayıp gidiyor. Sonlara doğru sinir olmaya başlamıştım : )
Ama yavrular için güzel bir saklanma mekanı oluşturuyor ve çok zahmetsiz.
Tilki kuyruğuyla aynı bitki.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hüseyin 10Çevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5
Hüseyin 10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 15:55
Öncelikle ilginize Teşekkür ederim.
 
Akvaryumda 2 adet biri beyaz biri mor florasan var. Satıcı bunların yeterli olacağını söyledi fakat özellilerini bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merve s.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 41
merve s.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 16:03
Floresanların üzerine markası, kaç watt olduğu, t5 ya da t8 olduğu yazar. (Ya da modeli, grolux, aquastar filan gibi) Bunları verirseniz daha sağlıklı olur yorum yapmak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hemkelhemfodulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 903
hemkelhemfodulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 16:08
Öncelikle aydınlatma işini halletmeniz gerekiyor ki en masraflı olanıda aydınlatmadır.

Aydınlatma konusunu biraz araştırıp kafanıza takılan yerlerde soru sorarsanız daha yararlı olur çünkü aydınlatma konusu çok çok geniş kapsamlı.

Ayrıca bitkili işine başlamadan öncede bi kendinize sorun bu kadar masraf yapacak gücüm ve akvaryumla neredeyse hergün ilgilenecek sabrım var mı diye çünkü altından kalkmak gerçekten zor olabiliyor.300lt akvaryuma alacağınız bir armatür bile 300tlyi bulabilir,akvaryumun kapağı 4 adet floresan için uygunsada sadece floresan balast v.b. 150tl tutar.

Akvaryum bitkili oluncada ekstra ilgi istiyor yosunları temizleme işlemleri,co2,kopan yapraklar v.b.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hüseyin 10Çevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5
Hüseyin 10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2012 16:40

Batuhan Bey

Çok haklısınız sabır ve devamlılık gerektiriyor. Birkaç haftadır tamamen kendime bunu soruyorum yapabilirmiyim diye. Birşeyler yolunda giderse sanırım uzun süre devam edebilirim. Ama başarısız olursam yılgınlık kaçınılmaz olur herhalde. Ama tekdüze yaşantımda benim için değişiklik ve güzel bir hobi. Temeli doğru atmaya çalışıyorum.
 
İlginiz ve yardımlarınız içinde teşekkürederim.
 
 


Merve Hanım
 
Şu an da çalışyorum. Akşam flosanların bilgilerini yazarım. Dediğim gibi satıcının yeterli olacağını söylemesi beni ikna etmişti. Birde yazdığım bitkilerin genelinde ışık seviyesi düşük olmasına dikkat ettim. Günün büyük bölümünde akvaryum güneş görüyor. Anubias Bakteri Leaf ve cryptocoryne Walkeri olduğunu tahmin ettiğim bitki (1 hafta önce dikmiştim) henüz gelişme ya da gerileme kaydetmedi.


Florasanlar T8 30watt

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merve s.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 41
merve s.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 16:26
Hüseyin Bey,

Işık konusunda bir formül vardır. CO2'li sistemde litre başına 1 watt, CO2'siz sistemde litre başına 0,5 watt diye. Tartışmalı bir formüldür. İşin içine lümen değeri vs. girer.

Ama başlangıç için iyi bir formül bence. Kısacası şu anki aydınlatma yetersiz gibi duruyor. Bitkiler henüz belirti vermemiş olabilir. Fakat muhtemelen pek gelişemeyeceklerdir. Eğer elektrik konularına yabancıysanız forumdaki bilgiler kafanızı karıştırabilir. En kolayı Sylvania markanın Grolux ve Aquastar modelleriyle kombinasyon oluşturmaktır litre başına 0,5 watt şeklide. T5 kullanmanızı öneririm. Aynı wattaki T8'e göre daha iyi sonuç verir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zileli22Çevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2011
İl: Karabük
Mesaj: 101
zileli22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2012 00:32
O boyutlarda bitkili tank gerçekten maddi ve bedenen yorar her şeyi bırak 3 günde yüzde 30 su değişimi 90 litre boşalt doldur daynılmaz aydınlatma çok maliyetli olur bitkiler yine  ben olsam 60 litre yi bitkili karides lepistes yaparım japon ve diğer türlerden daha çok zevk alırsınız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir