Acemi Akvaryumu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_hazir_edilmeden_canli_alinmaz_k362080.asp
Evet lepistes bitkili akvaryum canlısıdır,akvaryumuna da bitki gereklidir.Şu anda ilk olarak akvaryumunuzu alın,evinize getirin.
Sonrasında bitki için gerekli olan kum,lepistesleriniz için akıntı yapmayacak bir iç filtre(şelale filtre olabilir),100 wattlık bir ısıtıcı gibi temel gereksinimlerinizi halledersiniz.Sonrasında çok bakım gerektirmeyen java moss,anubias,eladoa gibi bitki türlerini akvaryumunuza ekersiniz ve suyu 4 5 gün bu şekilde döndürürsünüz.Ve en sonunda,yani SON işlem olarak balık alımına geçersiniz.Kısacası şuan için akvaryumunuzu hazır etmeli,bitkilendirmeli ve balık almayı aklınızın ucundan bile geçirmemelisiniz.Son birşey daha;akvaryumcu veya etrafınızdaki insanlar(eş-dost ben böyle besliyorumcu vs)ne derse desin danışmadan hiçbirşey almayın.Umarım yardımcı olabilmişimdir size
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bitki olmayınca floresanın klasik bir şey olması yeterlidir.
kum sizin tercihinize kalmış. sağlıklı balıklar bulabilirseniz kum dekoratif olması açısından daha uygundur. Bence japonlarla birlikte beslemeseniz daha iyi olur.
eviniz kaloriferli değil ve ısı sabit kalmıyorsa ısıtıcı şart, filtrenin kesinlikle şart olduğunu en geç bir hafta içerisinde kendiniz anlayacaksınız zaten.
Farklı lepistesler akvaryumculara zaman zaman düşüyor. yada internetten ve forumdan hobici arkadaşlardan temin yoluna gidebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=15&alt_kat=1496
Biraz araştırılırsa bitkisiz ortamda lepistes bakmanın büyük bir risk olduğu,ve acemi bir hobicinin bu riski almasının yolacaçağı sıkıntılar kolaylıkla görülebilecektir.
Bakımı kolay ve ışık+gübre gibi sıkıntıları minimum olan birçok bitki türü var.Bunlardan java moss,anubias ve eladoayı zaten örnek olarak verdim.Her birinden birkaç kök almanız hem görüntünüzü güzelleştirecek,hem de balıklarınızın sağlığı açısından yerinde olacaktır.İstanbul'daki akvaryumcular hakkında pek bilgim yok,fakat eğer danışarak hareket eder,bizlerden yardım alırsanız sizi mümkün mertebe yaptırmaya çalışacakları yanlış işlerden kurtarırız
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yeni başlayan birisi için bitkili bir akvaryumun riskli ve maddi açıdan külfetli olacağını düşünüyorum. Kumu, gübresi, aydınlatması hatta CO2 + bitkiler derken hobi biraz daha pahalı bir boyut haline gelecektir.
Ayrıca yeni başladığımızda hepimizin yaşadığı gibi her gördüğü güzel balığı almak isteyecek ve beraberinde hastalıklar gelecektir. <beyaz benek gibi bir hastalık geldiğinde ise kumunuzu dahi feda etmek zorunda kalabilirsiniz.
Bu nedenle akvaryumda biraz daha tecrübe kazandıktan sonra ( belki bir kaç ay veya daha uzun) akvaryumda bitkiyi gözleriniz zaten arayacaktır. bu durumda moss, eledoa, criypton, gibi kolay bitkilerle işe girişmek daha yerinde olur düşüncesindeyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.akvaryum.com/egeria_densa_%28eledoa%29_bitkir_25_542.asp
Java moss:
http://www.akvaryum.com/vesicularia_dubyana_%28java_moss%29_bitkir_29_546.asp
Bitkilerle ilgili bilgiler burada mevcut.Anubias da bunlara dahil.Ve ben maddi bir külfet göremiyorum,bakımlarında bir sıkıntı yaşayan da görmedim bugüne kadar, umarım aydınlatabilmişimdir sizi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sonunda bir tane akvaryum aldım. Ekte belirtiyorum. Son olarak yorumlarınızı paylaşabilirseniz sevinirim. İnşallah kurduktan ve balıklarımı da ekledikten sonra ben de akvaryumumu sitede paylaşacağım. Her ne kadar bu hobiyi ileri derecede götüren üyeler kadar olmasa da bir başlangıç olur.
Sevgiler, saygılar.
25 x 25 x 40 = yaklaşık 25 litrelik bir akvaryum aldım. Aldığım akvaryum bir set ve akvaryuma motor ve aydınlatma monteli. Standart akvaryumdan biraz farklı. Kum, ısıtıcı ve derece de aldım. Hepsine 170 lira verdim. Kazıklandım mı bilmiyorum. Ancak internetten baktığım kadarı ile böyle bir durum olmadığı gibi çok cüzzi bir indirimim de oldu. (Resun DM-400LV) Toplamına 190 lira denilmişti. 20 lira indirebildim. Kazançlı mıyım yoksa komik bir durum mu oldu bilmiyorum.
Düşündüğümden daha ufak almamın nedeni hem hobimi hem de balıklarımı tehlikeye atmamaktı. Bunda kendimi geliştirip öyle ilerleyeceğim. Zira fiyat olarak da daha makul göründü. Pratik olması da diğer ikincil sebepler.
Akvaryum taşlarını iyice yıkadım. Üç - dört saat suda beklettim. Birazdan bir kaç su daha yıkayıp, akvaryumu temizledikten sonra kumu sereceğim.
Bitkili akvaryum için yine sitede yazılmış olan makalelerden gördüğüm kadarı ile 2700K'lık bir osram tasarrfulu ampul seçmemin doğru olacağını anladım. (Akvaryum üstünde 6400K'lık markasını bilmediğim bir ampul var. 13W'lık. Değiştireceğim) Bu konuda da yorumlarınızı alabilirsem çok sevinirim.
Bugün akvaryumu kurup, motorunu çalıştıracağım. Yaklaşık 3-4 gün bu şekilde çalışacak akvaryum. Bir iki gün içerisinde de karbon alıp, filitresine ilave edeceğim. Suyu daha iyi temizliyor demişlerdi. Yorumlarınızı bekliyorum.
DarXis'in önerisi ile bir gün sonra bir tane eledoa, bir veya iki tane de Java moss koyacağım. Ayrıca ufak bir mango kökü de koyabileceğimi söylediler. Mango kökü lepisteslerim için bir dez avantaj yaratır mı?
Hava motoru da almak da istiyorum. En ufaklarından. Bir köşede de o dursun isterim. Ancak bunun da balıklarım için bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı önemli. Bu konuda da yorumlarınızı bekliyorum. Yine sitede bitkili akvaryumların hava taşları ve hava motorloru ile desteklenmesi gerektiğini okudum. Ancak akvaryumum genelde sitedeki makalelere göre küçük olduğu için emin olamadım. Genelde makalelerdeki açıklamalar 40 litrelik tanklar ve üstü için sanırım. Ya da ben rastlayamadım.
Bu şekli ile de iki gün kadar daha çalıştırdıktan sonra, lepistes beğeneceğim. 6-7 adet kadar düşünüyorum. Bu rakam kararı mıdır? Azaltmalı mıyım veya çoğaltabilir miyim? Kaç erkek ve kaç dişi olmalı?
Mustafa Bey'in tavsiyesi ile de lepistes takibine başladım. Bir hafta kadar sonra yeni lepistesler gelecekmiş konuştuğum yere. Ancak içerisinde özel lepistes sayısı çok az olacağından, tam gününde gidip, cins lepistes seçmek istiyorum. Ayrıca Mustafa Bey, konuştuğum kişi lepisteslerin "karışık" diye tabir edilen bir türü olduğunu, eğer bu türden almak istemiyorsan, kolonini bir lepistes türü seçerek oluşturmamı tavsiye etti. (Alman Lepistes, Kaplan Lepistes vs gibi bir tür / tür isimlerini yanlış söylemiş de olabilirim, aklımda kaldığı kadarı ile iletiyorum. Zira sitede orjinal ismi ile karşılaştığım lepisteslerin bir çoğu aslında halk arasında söylemleri farklı olduğu için, karşılaştırma yapamıyorum.)
Akvaryum küçük, bu yeni hobici biraz pimpirikli Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mehmet Bey,
Piyasada araştırdığım kadarı ile (boyut değil de, hacim olarak) hemen hemen aynı fiyata geliyor. Klasik akvaryumlar ile arasında 20 lira civarında fark var. Alığım akvaryumun üç köşesinin yekpare cam. Böyle bir akvaryum da balık seyretmek daha keyifli olabilir diye düşündüm. Ayrıca su sirkülasyonunu alttan çekip, üstten veren bir konumda yapıyor. Aslında bakarsınız 20 lira kadar farka bu yüzden bir şey demedim.
Mustafa Bey,
Aktif karbon için bir aya kadar kullanılabilir dediler. Ancak önerinizi de dikkate alarak 15-20 güne çekeceğim süreyi.
Özel türlere ise eğer görüntüsünü çok beğendiğim balık olmazsa girmem. Dediğiniz gibi başlangıç olarak standartlardan seçmeye çalışırım.
İkinize de çok teşekkür ederim yorum ve katkılarınız için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir