84lt için ÖNERİLERİNİZ
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2012 12:05
Arkadaşlar 60x30x40 boyutunda 84lt akvaryumum var akvaryumum için bitki önerirmisiniz ilk kez bitkili bir akvaryum kuracağımda ben limon bitkisi düşündüm zemine ise parvula.Zemine çimen görüntüsü vermek istiyorumda kaç kök parvula yeterli olacaktır birde co2 gerekliymiş o da tamam bu sefer gübre çıktı başıma şu işin en ucuz yoldan nasıl yapabilirim mağlum öğrenciyiz evdekiler de pek sıcak bakmıyor bu işe.Ekonomik yoldan nasıl akvaryumumun zeminine çim görüntüsü verip bitkilendiririm önerilerinizi bekliyorum şimdiden TEŞŞEKKÜRLER...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2012 12:58
Muhammet bey merhaba,
Şimdi 2 tür bitili tank kurulumu var;
1. Low-Tech
2. High Tech
Low tech isminden de anlaşılacağı gibi düşük teknoloji ve daha az meşakkat demek :)
Bu tür tanklarda CO2'ye, gübreye ve aşırı ışığa fazla ihtiyaç duymayan bitkilerle kurulur. Bu tip tanklarda genellikle Anubias türleri, Echinodorus türleri, Limon, Çınar gibi bitkiler sayılabilinir. Bu bitkiler saydığımız gereksinimlere fazla ihtiyaç duymazlar. Çok hızlı gelişmezler fakat çürüme ve yıpranma da olmaz. Bazen mayalı sistem CO2 verilebilinir. Gübreleme de düzenli olmasa da olur. Bu tank kurulumu daha ekonomik olur.
High Tech akvaryumlarda ise CO2 tüplü tam set sistemler , özel aydınlatma armatürleri ve florasan türleri, sıvı gbre ve misket gübre, iyi bir filitreleme sistemi gibi ekonomik değerleri de yüksek ekimanlar gerektirir. Düzenli olarak, PH, GH, KH gibi değerlerin ölçülmesi gerekir ki bunlar için de değişik test kitleri alınması gerekir. CO2 oranını ölçmek, sıcaklığı ölçmek için de teknolojik ekipmanlar gerekebilir :) Bu sistemde Low-Tech akvaryumda bakılabilir dediğim bitkiler de dahil olmak üzere tüm bitki çeşitleri yetiştirilebiliniz. fakat şunu söylemekte fayda var, her bitki diğer bitkilerle uyumlu olacak diye bir kaide de yok. Bazı bitkiler suya saldıkları bazı kimyasallarla diğer bitkilerin büyümelerini, gelişimlerini etkileyebilir bu olaya Allelopathy denir. Buna örnek olarak Elodea bitkisini verebiliriz.
Her bitki her akvaryumda olmaz, bu nedenle www.tropica.com adlı siteden akvaryum bitkileri ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Su sıcaklığı, ışıklandırma PH , GH, KH , iletkenlik gibi değerleri her bitkinin yanında belirtilir. Birbiriyle en yakın uyuma sahip olan bitkileri birlikte yetiştirebilirsiniz. Uyumsuz bitkiler çabuk ölür, veya yeterli gelişimi göstermez yaprakları bozulur ve tankta istenmeyen görüntülere sebep olabilir. Bu ön araştırma şart.
Bu arada bitkili tank kurmak için gerekli kumları da iyi inceleyip analiz etmek gerekir. Eğer maddi olarak sıkıntıya girmayecekseniz biraz pahalı fakat bir o kadar garantili olan OLIVER KNOTT marka bitki kumunu öneririm. Bu kum bitkiler için gerekli minerallerin bir çoğunu bünyesinde bulundurur, buna ek olarak sadece sıvı gübre ve zeminde bitki köklerine kapsul gübrelerden koyarsanız bitkiler daha güzel gelişir ve göze hoş görünürler.
Bu konu daha da uzun anlatılabilir de ben size bu kadar özetlemiş olayım
Sevgiler saygılar
Eray
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2012 13:57
Peki akvaryumumun zeminini kaplayacak yani çimen verecek bitkiler nedir parvula olabilirmi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2012 16:18
Parvula olur tabii :) 2 tipi vardı yalnış hatırlamıyorsam parvulanın, biri uzun 10cm diğeri ise 5cm kadar uzuyordu, tam latince isimlerini bilmiyorum ama Bitkikolik.com'da bulabilirsiniz. Kısa olanı benim gözüme daha güzel geliyor :)
Çim değil de zemin kaplayan başka bitkiler de düşünürseniz, Glosogtigma elatinoides, Hemianthus micra, Hemianthus cuba gibi ufak zemin bitkileri ile de kaplayabilirsiniz. Hemiantus Cuba zor bir bitki ama Hemiantus Micra daha kolay sayılabilecek bir bitkidir. Parvulanın bir dezavantajı oluyor, saç yosununun oluşmasında müdahele etmek zor oluyor ve zamanla parvulaların arasını saç yosunları kaplıyor. Ben kendim yetiştirmedim ama arkadaşlarımın çoğunun tankında gözlemledim bu sorunu. Bu nedenle Hemiantus türlerini önerebilirim.
Sevgiler saygılar
Eray
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir