800LT ye kac LT sump ?
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 13:41
Eğer imalatını kendiniz yapacaksanız yalnızca overflow box fazla birşey tutmaz.Yapmak için reklamcıların kullandığı plexi glass'a ihtiyacınız olacak.Onun için ya reklamcıya yaptırmanız gerekiyor yada tüm malzemeleri alıp kestirip biçtirip kendiniz yapmanız gerekiyor.Maaliyet konusunda pek fazla yorum yapamayacağım fakat 20-25 tl civarı tutar diye düşünüyorum.Yani bu yalnızca box'ın fiyatı.Bunun haricinde birde sump'a ihtiyacınız olacak + iç malzemeleri falan işte.Oda sizin yapacağınız sump'ın ne kadar teferruatlı + büyük olacağı ile alakalı.Ama dış filtreden ucuza geleceği kesin.Eğer elinizde sump yada sump yapmak için bir akvaryum var ise çok daha ucuza gelecektir.
Siz mademki sump istiyorsunuz ve delik olmasın diyorsunuz o halde ben size sump seçeneklerinden iç sump'ı tavsiye ederim.Eğer sizin için bir mahsuru yok ise akvaryumunuzda 25 cm feda ederek yapabilirsiniz.En avantajlısı bu olacaktır.
Dış filtreye , sump deliğine , overflowa , box'a kısacası hiçbirine ihtiyacınız olmaz + büyük masraftan kurtulmuş olursunuz.
Son olarak , eğer overflow box yapmaya karar verirseniz başlamadan önce mutlaka benimle görüşün.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 13:51
Furkan Bey önerileriniz için teşekkürler.Tankı daha kurmadım 1-1.5 ay sonra falan kurmayı düşünüyorum. İlginiz için çok teşekkürler.Evden taşınma durumu var yüzden bu aralar kurup düzeni bozmak istemiyorum.
gokceyurt 2009-03-16 13:54:16
Elimde kullanadığım 65 ve 70 litrelik iki tane küçük tank mevcut.Onlardan faydalanabilirim.Furkan Bey tank 390 demiştim ama 320 çıktı yeni yapıldı camcı malzemeden çalmış.İç sump düşünürsek 320 litrenin maksimmum kaç litresi ziyan olur.
Çok soru sorduğum için kusura bakmayın :)
Kurarken mutlaka size danışacağım.Tekrar ilginize çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 14:26
Kaç litrenin sump için kullanılacağını öğrenmek için akvaryumunuzun ölçülerini vermelisiniz.
Estağfurullah sorun değil soru sormanız.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 14:58
Furkan Bey 50 litrenin önemi yok.Hem sump hemde dış filtreye göre daha ucuz oluyor.275 litre yeterde artar bile..Bu tankı tek tür damızlık tankı yapacağım.275 litre yeterlidir.
Tankı kuracağım zaman sizden tekrar yardım beklerim.
İlginize çok teşekkür eder iyi günler dilerim.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2009 12:01
Selam arkadaşlar; bende yeni kuracağım tank için sump sistem düşünüyordum ve yaklaşık 2-3 aydır gerek yabancı gerekse ülkemizden çeşitli kaynaklara ulaştım ve burada sizlerle paylaşmak istedim.
SUMP HACMİ: Sump hacmi için bir çok araştırma sonucu ideal hacim olarak ana tankın 1/3 ü olarak kabul görmüştür.Fakat daha büyük olmasının herhengi bir dez avantajı olmadığı aksine toplam su hacmini arttırmasından dolayı su dengesinin daha stabil olacağı için uygun olduğudur.Ama malesef yer ve nakit gibi kısıtlayıcı faktörler sump hacminide kısıtlamaktadır.Bizim için en uygunu imkanlarımız ölçeğinde sump hacmini maksimum tutmaktır.
Küçük sump kötü filtrasyon demek değildir ve büyük bir sumpda iyi bir filtrasyon demek değildir.Asıl amaç sumtan maksimum verimi alacak şekilde sumpu tasarlamamız gerekir.Bir çok kaynakta rastladım örnekler; ana tank hacmi 650 lt sump 70 lt ne kadar yetersiz gibi görünsede bu sistem yaklasık 2 senedir faliyetteymiş ve resimlerden suyun berraklığı ve balıkların sağlıkları görülmeye değer.Ana amaç sumptaki suyun mümkün olduğunca oksijene doyurmak bakterilerin verimi bu şekilde maksimuma ulaşır ve bakterilerin kolonileşmeleri için gerekli yüzey alanı sağlamak.
Bir örnek daha hazır satılan markalı sumplardan bazılarında silindir şeklinde su akışıyl dönen bir sünger var.Bu silindir yarısı suda yarısı dışarıda bırakılmış ve sürekli döndüğü için üzerindeki bakteriler sürekli oksijene doygun halde bu silindirin dışında sadece mekanik filtrleme için elyaf kullanılmış.Görüldüğü üzere sump nekadar dolu o kadar iyi en az 7-8 bölmeli olmalı .... gibi bilimsel olmayan büyük tasarımların işini belki daha iyisini küçük sumplarda başarabilir.Son kararınızı vermeden önce birazdaha araştırın ve tek kaynağa bağlı kalmayın derim.
OVERFLOW BOX maliyetli ve zahmetli bir iştir bunun yanında yapıştırılmış bir akvaryumun camını deldirmek bir o kadar risk taşır bunun yerine size çok basit şekilde borulardan hazırlanmış taşırma sistemini öneririm http://www.akvaryum.com/forum/basit;_kullanisli;_sorunsuz_overflowbox_k58948.asp buradan inceleye bilirsiniz ben bu sistemi tercih ettim hem maliyet hemde uygulaması çok kolay bir sistem.Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2009 12:24
[QUOTE=gökhanye]Daha büyük olmasının herhengi bir dez avantajı olmadığı aksine toplam su hacmini arttırmasından dolayı su dengesinin daha stabil olacağı için uygun olduğudur.[/QUOTE]
[QUOTE=gökhanye]Bizim için en uygunu imkanlarımız ölçeğinde sump hacmini maksimum tutmaktır.
[/QUOTE]
[QUOTE=gökhanye]Küçük sump kötü filtrasyon demek değildir ve büyük bir sumpda iyi bir filtrasyon demek değildir.
[/QUOTE]
[QUOTE=gökhanye]Asıl amaç sumtan maksimum verimi alacak şekilde sumpu tasarlamamız gerekir.
[/QUOTE]
İşte tam olarak demek istediklerim bunlardı ve ben en başından beri belirttiğim gibi kendi adıma konuşuyorum.Yani böyle olmalıdır , bilimsel olarak kanıtlanmıştır falan demiyorum.Onlar tamamen benim şahsi fikirlerim.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2009 11:20
Merhaba arkadaslar, konuyu actım ama akvaryum kosusturmasından uzak kaldım neyazıkki, sump yapımı bitti 160lt lik bir sump yaptım, 4 hazneli oldu, aslında kafamdaki daha buyuk yapmaktı ama ozamanda temizlemek icin cıkartmam gerektiginde profil sehpanın dikmeleri yuzunden donmeyecekti, kısaca mecburen kuculttum.
Sump motorunu eheim compact 5000 modelini aldım 2500 lt ila 5000 lt arasında ayar yapabiliyorum, sump deligini 50mm olarak actırdım buda insallah yeterli olucaktır.
Yardımcı olan tum arkadaslarıma cok tesekkur ederim.
Sump motorunu eheim compact 5000 modelini aldım 2500 lt ila 5000 lt arasında ayar yapabiliyorum, sump deligini 50mm olarak actırdım buda insallah yeterli olucaktır.
Yardımcı olan tum arkadaslarıma cok tesekkur ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2009 11:25
Erhan Bey sump'ı temizlemek için yerinden çıkarmıyoruz ki. Ne kadar büyük olursa olsun içindeki malzemeyi temizlemek yeterli.
Kafa motoru seçiminiz iyiymiş , sump deliği ölçüsüde iyiymiş.Tam o ölçüye , sıfıra sıfır giren pimaj borular mevcuttur.Kendi sump'ımdada aynı sistem mevcuttur.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir