50*50*50 Yeni Bitkili Karides Kurulumu Düşünüyorum
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 21:37
Merhaba başlıkta da yazdığım gibi 50*50*50 Yeni bir bitkili karides akvaryumu kurulumu düşünüyorum.
Burhanbey 2013-01-07 23:33:06
1- Akvaryum ölçüleri sizce nasıl.
2- Bitki olarak ne tavsiye edersiniz.
3- Taban olarak ne kullanayım.
4- Akvaryumda buhar camı olsun mu?
Akvaryum high tech olacak, planlı programlı aceleye gelmeyen bir kurulum olsun istiyorum, benim yazmayı unuttuğum sizin aklınıza gelen şeyler varsa onları da lütfen yazın. Bana tavsiye edeceğiniz örnek bir tasarım yada kurulum varsa onuda paylaşırsanız sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 22:26
Burhan bey merhabalar. Öncelikler başarılar diliyorum, bence ölçüler mükemmel. Bende vermiş olduğunuz ölçülerin bir tık aşağısı 40*40*40 bir tank tasarlıyorum.
http://www.akvaryum.com/Forum/tank_3d_k645330.asp
Buhar camı kesinlikle gerekli diye düşünüyorum. Ancak her ne kadar sıkça temizlense de kireç oluşumu, ışık etkisini azalacaktır. Yeterince araştırmadım ama streç film kullananlar var. Benim düşüncem ise buhar camını belli bir açıyla duracak şekilde aplike etmek. Böylece damlaların eğime doğru akacağını ve lekelenmenin azalacağını düşünüyorum. Bu şekilde bir çalışma var mı bilmiyorum? Tecrübeli arkadaşlar yorumlarını paylaşırsa beni de bilgilendirmiş olacaklar.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 22:57
Ali bey size de kolay gelsin inşallah başarılı bir kurulum olur. Akvaryum ölçülerimizin yakın olması kurulumun aynı zamana denk gelmesi iyi olmuş birbirimizden oldukça istifade ederiz. Anlaşılan tasarım aşaması bayağı sürecek bu akvaryum ve kurulumda tüm detayları düşünerek hiç bir şeyi aceleye getirmeden yapabileceğimin en iyisini yapmak istiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 00:52
Merhaba Bende evdeki eski akvaryumu
shimendifer 2013-01-08 00:58:38
http://www.hailea.com/e-hailea/product1/B50.htm ile değiştirip bitkili karides ve yavru tankı yaptım. Bitki olarak Anubias nano ve myriphilium var ayrıca tabanda ismini tam bilmediğim bir bitki daha mevcut resimlerini çekip koyarım. tabanda 4 cm kadar hagen siyah kum ( hafif beyazlarda var arada ) ışıklandırma olarak kendi pll lambasını söküp aluminyum bir levha taktım ve onun üzerine şerit led uyguladım. buhar camı yok. Filtre olarak dolphin 350 iç filtreyi söküp modifiye ederek motorlu pipo filtre gibi birşey yaptım 6-7 aydır önceki tankta iyi sonuç vermişti. 1 aydırda bunda henüz bir sorun yok performansı iyi görünüyor. Şu an için sadece sıvı gübre kullanıyorum.
Orjinal Kapak Böyleydi
Bu Ledlenmiş hali
Bunlarda tankın Kurulmuş hali
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2013 11:29
Atıl bey tebrik ederim bitkileriniz hoş görünüyor bu tür nano tanklarda çok bitkiden ziyade taban bitkileri çok hoşuma gidiyor tavsiye ederim.
Evimdeki iki akvaryumdan 120x40x60 mobilyalı olanı sattım. Kurulumu birazcık hızlandırmam lazım akvaryum ölçülerinin çok küçük çapta değişme ihtimali var gibi.
50x50x50 akvaryumda tek kafama takılan ışıklandırma sorunu bildiğim kadarıyla standart flolar 60 ve 120 cm 50 cm'lik flo var mı fiyat olarak çok anormal bir fark var mı bu konularda bilgisi olan var mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2013 08:50
Teşekkürler Burhan Bey işte forum ve burdaki arkadaşlar sayesinde bitkiliyi öğrenmeye çalışıyorum. Taban bitkileri konusunda size katılıyorum ama ne zaman denesem bi şekilde hep olmadı bende şimdilik vaz geçtim. Florasant konusunda daha önce eşe dosta birde kendime yaptığım akvaryumlardan 50 cm olanlarında hep PLL lambalar vardı. Hoş akvaryumlar resimdeki gibi genelde ithal şeylerdi ama onların ışıklarını yenilerken de istediğim gibi Flo lamba bulamadığımdan led denemiştim. Sonrasında da led işe yarayınca hem montaj kolaylığından hemde sarfiyat performansından dolayı Led'e çevirdim diğerlerinide.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 01:03
50x50x50 akvaryum bulmak sorun oldu gibi camcıya yaptırmak istemiyorum işçiliği çok iyi olmayacaktır. Sanırım camları kestirip fabrika rodajını yaptırıp yapıştırma işlemini kendim halledeceğim. Şu anda kafamdaki sorular sump mı dış filtremi ve 50 cm de nasıl bir ışık kullanabilirim 50 cm'lik bir Flo var mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 03:14
Bitkili tanklarda t5 kullanılır genelde, yüksekliği 50 den fazla yapmayın ve yapabiliyorsanız tabi ki sump yapın. Hayırlı olsun...
http://www.otuz.com/index.php?cPath=9420_9416_9347_1354
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 09:44
Bence bitkili karides tankı için 50 cm yükseklik bile fazla burhan Bey.
En-boy olduktan sonra karidesler için yükseklik pek önemli değil malumunuz, 30 cm bile fazla görünebiliyor. Arka planda boy atacak bitkiler için de maks. 40 cm yeterli olduğunu düşünüyorum, bitkili tanklarda yüksekliğin fazla tutulması sonrasında müdahale zorlukları yaşanabiliyor.
Tabi tercih sizin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 01:46
15w t8 flo klamensleri ile birlikte 47 cm geliyor. Yüksekliği 5 cm azalttığını varsayarsak 4*15w flo ile, litre başına 0,5 gibi bir oran ve yan yana dizilim ile de eşit bir dağılım yakalıyorsun. Kapağı 5 cm düşündüğünde ise 50*50*50 küp görünümünü elde etmiş oluyorsun. Eğer Kayseri'de lazer kesim ve abkant büküm yapacak bir yer bulabilirsen sana kapak tasarımı konusunda destek verebilirim.
Sump konusunu kabaca inceledim, elimde yapım maliyetini düşürecek yedek akvaryum,iç filtre vb olduğu halde, aylık gideri artıracağını düşündüğüm için vazgeçtim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 09:27
@Burhanbey, Benim akvaryumlardan 48 cm olan da ( resimlerini koyduğum değil ) kendinden sump vardı akvaryumun arka kısmı 10 cm içten bölünmüş bölünen kısım 4 bölmeli sump olarak dizayn edilmişti. suyu alt ve üstte bulunan kanallardan sumpın 1. bölmesine çekiyor oradan bölmelerden geçip 4. bölgedeki kafa motoru ile tekrar akvaryuma dönüyordu. ( BOYU larda olduğu gibi.) Ama bende sorun şu şekile oldu o deliklerden yavru karides ve lepisteslerde sump a çekiliyordu. Sonunda sump bölmesini silikonlarından söküp çıkardım akvaryum arkaya 10 cm daha genişledi :) Bir dış filtre ve onun emiş ucuna da sünger taktım. Şu anda hiç bir yavrum çekilmiyor. Üsteklik karides yavruları emiş ucundaki sünger üzerinde toplanan atıkları afiyetle yiyorlar :=)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 13:15
[QUOTE=vedatt]Bitkili tanklarda t5 kullanılır genelde, yüksekliği 50 den fazla yapmayın ve yapabiliyorsanız tabi ki sump yapın. Hayırlı olsun...
[QUOTE=tunalper]Bence bitkili karides tankı için 50 cm yükseklik bile fazla burhan Bey.
[QUOTE=shimendifer]@Burhanbey, Benim akvaryumlardan 48 cm olan da ( resimlerini koyduğum değil ) kendinden sump vardı akvaryumun arka kısmı 10 cm içten bölünmüş bölünen kısım 4 bölmeli sump olarak dizayn edilmişti. suyu alt ve üstte bulunan kanallardan sumpın 1. bölmesine çekiyor oradan bölmelerden geçip 4. bölgedeki kafa motoru ile tekrar akvaryuma dönüyordu. ( BOYU larda olduğu gibi.) Ama bende sorun şu şekile oldu o deliklerden yavru karides ve lepisteslerde sump a çekiliyordu. Sonunda sump bölmesini silikonlarından söküp çıkardım akvaryum arkaya 10 cm daha genişledi :) Bir dış filtre ve onun emiş ucuna da sünger taktım. Şu anda hiç bir yavrum çekilmiyor. Üsteklik karides yavruları emiş ucundaki sünger üzerinde toplanan atıkları afiyetle yiyorlar :=)[/QUOTE]
[QUOTE=QUASAR] 15w t8 flo klamensleri ile birlikte 47 cm geliyor. Yüksekliği 5 cm azalttığını varsayarsak 4*15w flo ile, litre başına 0,5 gibi bir oran ve yan yana dizilim ile de eşit bir dağılım yakalıyorsun. Kapağı 5 cm düşündüğünde ise 50*50*50 küp görünümünü elde etmiş oluyorsun. Eğer Kayseri'de lazer kesim ve abkant büküm yapacak bir yer bulabilirsen sana kapak tasarımı konusunda destek verebilirim.
http://www.otuz.com/index.php?cPath=9420_9416_9347_1354
[/QUOTE]
Vedat bey bence bitkililerde tank yüksekliği 40-50 cm ideal beni düşündüren uzunluk olarak 50 cm için flo var mı. Benim araştırmalarıma göre;
Uzun Çubuk Floresan Lambalar 60Cm (T5 için 55cm), 90Cm, 120Cm (T5 için 115cm), 150Cm (T5 için 145cm) olmak üzere 4 ayrı boyda standart olarak üretilir. Bu standart markalar arasında farklı değildir. Böyle olduğunda 50 cm bitkili için kabaca 60 watt gibi bir ışık kullanmak gerekir ki bu ışığı ne tür kaç wattlık ve kaç adet flo ile elde edebilirim.
[QUOTE=tunalper]Bence bitkili karides tankı için 50 cm yükseklik bile fazla burhan Bey.
En-boy olduktan sonra karidesler için yükseklik pek önemli değil malumunuz, 30 cm bile fazla görünebiliyor. Arka planda boy atacak bitkiler için de maks. 40 cm yeterli olduğunu düşünüyorum, bitkili tanklarda yüksekliğin fazla tutulması sonrasında müdahale zorlukları yaşanabiliyor.
Tabi tercih sizin.
[/QUOTE]
Tuna bey yorumunuz için teşekkür ederim evet karidesler için yükseklik sorun değil ama bitkiler çok hızlı gelişiyor bazen 50-60 cm yüksekliğin bile bitkiler için yetersiz kaldığına şahit oluyoruz. Bitkilerin boyu, Işık ulaşımı, müdahale sorunları vs. gibi tüm dengeleri göz önünde bulundurarak şimdilik 50 cm yüksekliğin uygun olduğunda karar kıldım.
[QUOTE=shimendifer]@Burhanbey, Benim akvaryumlardan 48 cm olan da ( resimlerini koyduğum değil ) kendinden sump vardı akvaryumun arka kısmı 10 cm içten bölünmüş bölünen kısım 4 bölmeli sump olarak dizayn edilmişti. suyu alt ve üstte bulunan kanallardan sumpın 1. bölmesine çekiyor oradan bölmelerden geçip 4. bölgedeki kafa motoru ile tekrar akvaryuma dönüyordu. ( BOYU larda olduğu gibi.) Ama bende sorun şu şekile oldu o deliklerden yavru karides ve lepisteslerde sump a çekiliyordu. Sonunda sump bölmesini silikonlarından söküp çıkardım akvaryum arkaya 10 cm daha genişledi :) Bir dış filtre ve onun emiş ucuna da sünger taktım. Şu anda hiç bir yavrum çekilmiyor. Üsteklik karides yavruları emiş ucundaki sünger üzerinde toplanan atıkları afiyetle yiyorlar :=)[/QUOTE]
Atıl bey şimdi kafamda öyle bir şey canlandı ve çizimini yaptım galiba bende sump yapacağım
[QUOTE=QUASAR] 15w t8 flo klamensleri ile birlikte 47 cm geliyor. Yüksekliği 5 cm azalttığını varsayarsak 4*15w flo ile, litre başına 0,5 gibi bir oran ve yan yana dizilim ile de eşit bir dağılım yakalıyorsun. Kapağı 5 cm düşündüğünde ise 50*50*50 küp görünümünü elde etmiş oluyorsun. Eğer Kayseri'de lazer kesim ve abkant büküm yapacak bir yer bulabilirsen sana kapak tasarımı konusunda destek verebilirim.
Sump konusunu kabaca inceledim, elimde yapım maliyetini düşürecek yedek akvaryum,iç filtre vb olduğu halde, aylık gideri artıracağını düşündüğüm için vazgeçtim.
[/QUOTE]
Ali bey dediğiniz gibiyse 4*15w kullanılabilir. Kapağı sorun etmiyorum şu anda mevcut 65 cm lik bitkili tankımda kullandığım kapakta DIY yapımı kolay ve görüntüsü hiç fena değil. Sump olarak harici değilde dahili yan yada arka sump düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 15:53
Revize etmiş olduğun ölçüler ile ışık ihtiyacın 43w a kadar düşüyor. ölçüyü tekrar kontrol ediyorum, klamensler ile birlikte tam olarak 47.5 cm. Sump tasarımın mantıklı ancak, bitki tankları için diğer dez avantajlarını da (co2 kaybı vb) göz önünde bulundur derim. Takipteyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 16:57
[QUOTE=QUASAR] Revize etmiş olduğun ölçüler ile ışık ihtiyacın 43w a kadar düşüyor. ölçüyü tekrar kontrol ediyorum, klamensler ile birlikte tam olarak 47.5 cm. Sump tasarımın mantıklı ancak, bitki tankları için diğer dez avantajlarını da (co2 kaybı vb) göz önünde bulundur derim. Takipteyim.[/QUOTE]
Ali bey ışık olarak T8 15w flo bulabilirsem 3*15w şeklinde uygulayabilirim yetersiz gelmesi halinde 1*15w daha eklerim. Mayalı Co2 ile tankın ihtiyacını karşılayabileceğimden şüpheliyim bu nedenle bir co2 tüpü ve sistemi edinmeye çalışacağım. Tüplü sistemde sump'ın neden olacağı Co2 kaybı var mı onuda göz önünde bulunduracağım. Şu anda kafamda muallakta kalan bir konu ise buhar camı ağırlıklı olarak kanaatim buhar camı yapmamaktan yana.
Konuya katkılarınız için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir