30 Litre Bitkili Betta Akvaryumu Kurulumu
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 22:43
Bütün malzemeleri evin yakınında bulunan bir pet shoptan alıyorum . Buralarda en dürüstü o diğerleri kazığı nerden geçirsem diye dört dönüyor tabiri caiz ise . Grolüxün fiyatını temsili söyledi . Kapağın boyunu söylerken (47 cm) grolüxün fiyatınıda sordum 15 lira falandır heralde geldiğinde bakarız dedi . Balastı tesisatı hazır olacak kapağın . Kendim yapmaya kalksam hem onca uğraş hemde sadece 3-5 tl fark edecek . Hem benim akvaryumun renginide tutturamam . Yaptırcağım kapak aynı model olucak renk olarak . Birde talihsizlik yaşadım ısıtıcım çatladı kendi hatam yüzünden . Birde yeni ısıtıcı almam gerekicek tekrar Param tükendiği ve yenisini şimdilik denk getiremeyeceğim için cuma günü hepsini bir arada alıcam ( Kapak floresan ısıtıcı ) .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 23:10
Kaloriferli ama akvaryumda sıcaklık 21 derece gözüküyor . Düşük bir derece . Isıtıcı olması her zaman iyidir . Yapçak bişey yok eğer durduk yerde gecenin 1 inde uyku sersemi ısıtıcı ile filtrenin yerini değiştireyim dersen . Isıtıcıyı fişten çektikten sonra çıkarıp daha soğumadan tekrar akvaryuma sokarsan oda neydim ne oldum der bırakır kendini bayağı çatırdadı bir baktım boydan boya gitmiş serhancalik 2013-01-15 23:11:25
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 23:14
:D Yazık olmuş. Suyun 21 dereceyse çok iyi. Zaten ısıtıcın olsa bile daha yukarı sıcaklıklara ayarlamana gerek yok. Sabaha karşı 17-18 olsa, filtreyle de 15e kadar bile düşse gayet iyi. Isıtıcı almak için yorma hiç kendini. Betta besleyeceksin zaten. Para ayırabildiğinde alır, bi köşeye koyarsın ısıtıcıyı. Hastalık v.s gibi ihtiyaç durumunda kullanırsın.
cagdasbay 2013-01-15 23:15:43
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 23:16
Mango kökünü kesme bence böyle gayet şık duruyor,yabancı forumlardaki akvaryum dizaynlarını bir görsen...Köklerin çoğu akvaryum dışında falan neler neler yapıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 23:23
Birde işin uyuz tarafı sonrada yer değişikliği aklıma yatmadı . Birde ısıtıcının fişi akvaryumun sağına alınca yetişmedi . O daha bir sinir bozucu Hiç yere gitti yani . Bu arada mango kökü suyu sararttı gibi akvaryumun bulunduğu yerde güneş almadığı için hiç farkedemiyorum komple karanlık oldu akvaryum kum ve arka fon siyah olduğu için . Ama yandan bakınca kendini hafiften belli ediyor sarılık . Umarım fazla değildir . Işığı taktığımızda anlayacağız ne kadar sararmış.Memnun kaldığım bir başka şey ise filtre . Gerçekten çok sessiz . Yatak odamda kurulu akvaryum ben en ufak seste uyuyamam bu yüzden çok iyi oldu . Ne su sesi ne motor . Gayet iyi , 30 tl nin hakkını veriyor diyebiliriz Heralde içine ekstradan malzemelerde ekleyebilirim boşluklar var çünkü buda bir + yönü . Acemilikte iç filtrelerle neler çekmişim öyle.Yer kaplamasımı ayrı dert yıkamak isteyince bütün pisliği tekrar akvaryuma bırakması ayrı dert , ses olayını işe katmaya bile gerek yok zaten .
serhancalik 2013-01-15 23:34:45
Mango kökü büyük ihtimal kesilmeyecek . Kapak sığacak diye düşünüyorum . Ama kapak geldikten sonrada gözükmez dışarıda kalan kısım çünkü önünde duracak . Ancak üstten bakmak gerekir görebilmek için. Yabancı tasarımlarada baktım . Yerlilerede baktım . Zaten beni mango kökü almaya bu tasarımlar itti çok doğal görünüyor akvaryumda. Ama baktığım akvaryumlar kristal berraklığında . Benim akvaryum ise şimdiden hafiften sarardı . Büyük ihtimal incelediklerim red moor kökü , yati köküde deniyor . Onlar salınım yapmıyordu yanlış hatırlamıyorsam
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2013 00:10
Vallahi komple bu akvaryuma yoğunlaşmış vaziyetteyim . Salondaki 120 litreliği tamamen boşladım yemlemelerini falan bizimkilere bıraktım . Arada balıklara yazık olmasın diye dip çekimi taze su falan ekliyorum belki dağıtadabilirim ilerde büyük olanı ilgilenemiyorum çünkü . Akvaryum yatağımın tam karşısında bakınca huzur bulmam lazım bitkiliydi mangoydu hageniydi derken girdik bir yola bu kadar para harcadıktan sonrada geri dönmek olmaz . Birde şu aydınlatmayı kapağı falan alsam forumdan hemen bitki arayışına giricem . Ama cumadan önce almam zor görünüyor .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2013 00:15
Bu akvaryum için mangrowunuz biraz irice kalmış. Daha ince narin bir kökle daha hoş bir dekorasyon yapılabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2013 00:33
Elinde akvaryumuma en uygunu buydu ebat olarak . Yenilerininde gelebilceğini söyledi ama aldım orda direk . Eğer benim akvaryuma daha uygunu geldiyse değiştirebilirim . Olmadı bazı yerlerden kısaltadabilirim .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2013 13:01
[QUOTE=cagdasbay] :D Yazık olmuş. Suyun 21 dereceyse çok iyi. Zaten ısıtıcın olsa bile daha yukarı sıcaklıklara ayarlamana gerek yok. Sabaha karşı 17-18 olsa, filtreyle de 15e kadar bile düşse gayet iyi. Isıtıcı almak için yorma hiç kendini. Betta besleyeceksin zaten. Para ayırabildiğinde alır, bi köşeye koyarsın ısıtıcıyı. Hastalık v.s gibi ihtiyaç durumunda kullanırsın. [/QUOTE]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Serhan Bey,
POSEIDON 2013-01-17 13:48:17
Sevgili çagdasbay,
Betta' lar için 21 derece düşük bir sıcaklık, hele hele 17-18Cler, 15C ler... Sakın!
Betta için ideal şartlar 26-28C arasıdır. Sakın Betta alıp da 21C' lerde falan beslemeye kalkmayın.
Anladığım kadarı ile Serhan Bey, sindire sindire, layığıyla bir iş yapmaya çalışıyor. Betta' lara şarap kadehi değil, güzel bir akvaryumu layık görüyor, tebrik ederim, doğru da yapıyor.
Ama siz kendisini çok yanlış yönlendiriyorsunuz.
Allah aşkına bana japonlar dışında (onlar da mecbur kaldıkları için) 15C yi tolere edebilecek balık sayar mısınız?
Neden insanları eksik ve yanlış bilgilerinizle yönlendiriyorsunuz?
Bilmiyorsanız, açın google' ı araştırın! kolaylaştı artık bu işler.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Serhan Bey,
Betta beslemek istediğinizi belirtmişsiniz. Öncelikle isterseniz bana özelden ulaşın, size alışveriş yaptığım yerli Betta üreticilerini anlatırım. Ve aklınıza takılan her şeyi cevaplarım. Buradan konuşursam reklama girer. :) Yerli üreticilerden balık almanız her zaman daha iyidir. ithal balıklar genelde sorunlu oluyor.
Gelelim tankınız ile alakalı nacizane görüşlerime:
1) Isıtıcı mutlaka edinin ve sıcaklığı 26-28 arasında bir değere sabitleyin. 26C iyidir, ben öyle yapıyorum. Yaşam ortamının sıcaklığı yükseldikçe Betta' ların ömrünün kısaldığı söylenir.
2) Betta akvaryumunda Mangrove kökü şahane olur. Suya salınım yapmaması için tanka konmadan önce bolca kaynatmanızı öneririm. Hem dezenfeksiyon sağlamış, hem de salınımı minimize etmiş olursunuz. Ama Mangrove' un salınımı Betta' lar için zararlı değil, aksine yararlıdır. Piyasada Betta tanklarında bu tip değerlere ve niteliklere sahip su elde etmek için çeşitli ürünler vardır (Sera Blackwater su düzenleyici, Catappa Yaprağı, Muz Yaprağı, vb.) Bu ürünlerden özellikle Catappa veya muz yaprağını şiddetle öneririm. Betta üreticileri damızlıklarının çiftleşmesini tetiklemek için bile bu yaprakları kullanırlar.
3) Betta' lar çok iyi sıçrayıcıdırlar, eğer eğitirseniz parmağınıza yapıştırdığınız bir yemi bile suyun 1 cm dışından sıçrayarak rahatlıkla alabilirler. mangrove kökü bu hali ile güzel görünebilir ama ben tankınızın üstünü mümkün olduğunca kapatmanızı öneririm. Mangrove bu hali ile tankın üstünün kapanmasına mani olmakta.
4) Betta' lar labirentli balıklardır, havadaki oksijeni de soluyabilirler. Eğer oda sıcaklığı ile tanktaki su sıcaklığı arasında büyük fark var ise (örn. oda 20C, tank 26C) tankın üstünü mümkün olduğunca kapatarak Betta' nızın soğuk havayı solunum organlarına çekmesini ve hastalanmasını engellersiniz.
5) Betta' lar bol bitkili akvaryumları çok severler. Özellikle yüzey bitkilerine bayılırlar. Benim tavsiyem yüzey bitkisi olarak Pistia (su marulu), su içerisinde de , Java Moss, Cabomba ve Elodea gibi bakımı kolay bitkiler seçmenizdir. Bitki seçerken dikkat etmeniz gereken, bitkinin Betta' nızın güzel kuyruğuna zarar verecek, kuyruğu yırtabilecek yapıda sert bir bitki olmamasıdır. Tabi bu durum tank içerisine koyacağınız kök, vb için de geçerlidir.
6) Aydınlatma için 15W Grolux önerilmiş, evet, bu lamba 30 lt bitki akvaryumu için yeterlidir. Ama Betta için çok fazladır. Betta' lar aşırı aydınlığı sevmezler. Bu lambayı kullanacaksanız su yüzeyinin bir yüzey bitkisiyle güzelce kaplanmasını sağlayın. bu bitkilerin oluşturduğu gölgelik hem Betta' nızı rahat ettirecek, hem de tankınızda güzel ışık oyunları yaratacaktır.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
Haa bir de: Betta' lar için yem konusu da önemlidir. Hangi yemleri kullanacaksınız?
Görüldüğü gibi "Betta besleyeceksiniz zaten" değildir Betta beslemek... Betta' lar çok özel, çok akıllı, eğitilebilen, çok muhteşem balıklardır. Ve alınacak küçük önlemlerle ve bilnçli yaklaşımla emeğinizin karşılığını fazla fazla geriye verir.
Bu forumda herhangi bir canlının 2. sınıf muamelesi görmesini, gerekli yaşam şartları sağlanmadan elde tutulmasını teşvik etmeyi veya kabul etmeyi anlayamıyorum...
Sağlıklı canlılar, iyi günler dilerim.
Beğenenler: [T]185021,termo59[/T][T]188081,rockninja42[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2013 17:29
Öncelikle epey uzun bir yazı yazmışsınız vaktinizi ayırarak . Teşekkür ederim . Evet dikkatli bir kurulum yapıyorum . Nedenide şudur yaklaşık 2-3 yıldır akvaryumla uğraşıyorum ama şu güne kadar vaybe bu akvaryumda gerçekten iyi oldu dediğim bir tasarımım ve kalitem olmamıştı . Şimdi bunu başarmayı deniycem . Kesenin ağzınıda açtım bu yüzden bir öğrenci olarak bitkiler ve balık hariç 100 tl yi biraz aştım umarım değerSu yüzeyindeki bitkileri beslemek isterim ancak filtre var . Bu yüzden dağılabilir su içinde . Filtrenin debisini düşürebiliyorum . Hatta içine bazı malzemeler ekleyince dahada düşebilir . Bozulmasınıda engellediğimizi varsayarsak basit bir sorum var . Bu yüzeydeki bitki tabandakilerin ışığı almasını engellemiycek mi Bettayı tek başına beslemek zorunda olcağım için rengini ve tarzını özenle seçmek istiyorum . Alev kırmızı bir betta istiyorum . Crown tail olması daha iyidir ama tül kuyruk olsada farketmez rengini bulduktan sonra Siz yerli üreticilerden almamı söylemişsiniz . Peki balık nasıl elime geçicek . Forumda Yagmurff adlı üyemizi farkettim. Üretim yapıyor fakat oda ankarada kargodada balık olamıycağına göre istanbulda bulmak gerekir . Eğer biliyorsanız istanbulda özel mesaj atabilirsiniz .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2013 17:42
Eline sağlık Serhan, güzel bir akvaryum yapıyorsun.
Benimde bir çok çeşit balığım olduğu halde, en çok uğraştığım Bettalarım.
Öncelikle bende su üstü bitkileri öneririm, Anubias Elodea, Java moss gibi fazla ışık istemeyen bitki kullanacaksan onlar için su üstü bitkilerinin keseceği ışık önemli değildir.
Suyun sararmasına gelince, Betta için süper bir ortamın olmuş işte. Betta yumuşak, sarı suyu sever.
Emin ol o cam gibi sulara göre daha iyi bir seyir zevkin olur.
Bettanın doğal yaşam ortamını biraz daha araştır ve onu taklit etmeye çalış derim ben sana
ve ayrıca Cattappa yaprağı kullanmanı kesinlikle tavsiye ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2013 18:10
[QUOTE=serhancalik]Öncelikle epey uzun bir yazı yazmışsınız vaktinizi ayırarak . Teşekkür ederim . Evet dikkatli bir kurulum yapıyorum . Nedenide şudur yaklaşık 2-3 yıldır akvaryumla uğraşıyorum ama şu güne kadar vaybe bu akvaryumda gerçekten iyi oldu dediğim bir tasarımım ve kalitem olmamıştı . Şimdi bunu başarmayı deniycem . Kesenin ağzınıda açtım bu yüzden bir öğrenci olarak bitkiler ve balık hariç 100 tl yi biraz aştım umarım değerSu yüzeyindeki bitkileri beslemek isterim ancak filtre var . Bu yüzden dağılabilir su içinde . Filtrenin debisini düşürebiliyorum . Hatta içine bazı malzemeler ekleyince dahada düşebilir . Bozulmasınıda engellediğimizi varsayarsak basit bir sorum var . Bu yüzeydeki bitki tabandakilerin ışığı almasını engellemiycek mi Bettayı tek başına beslemek zorunda olcağım için rengini ve tarzını özenle seçmek istiyorum . Alev kırmızı bir betta istiyorum . Crown tail olması daha iyidir ama tül kuyruk olsada farketmez rengini bulduktan sonra Siz yerli üreticilerden almamı söylemişsiniz . Peki balık nasıl elime geçicek . Forumda Yagmurff adlı üyemizi farkettim. Üretim yapıyor fakat oda ankarada kargodada balık olamıycağına göre istanbulda bulmak gerekir . Eğer biliyorsanız istanbulda özel mesaj atabilirsiniz .[/QUOTE]
Forumda Cüneyt Bayır Bey var,kendisi kargolama yapıyor.Türkiye'deki en iyi betta üreticilerinden birisidir.Dün akşam 17:30da verdiği kargo bugün saat 14:00 gibi elime ulaştı.Çok da özverili bir şekilde paketlemiş,kutu içine straforlar,poşetin çevresine ekstra süngerimsi bir paket daha,alta cep sobası falan.Forumdan veya facebook'ta betta market olarak ulaşabilirsin kendisine.Akvaryum çabalarınızda başarılar...
Forumda Cüneyt Bayır Bey var,kendisi kargolama yapıyor.Türkiye'deki en iyi betta üreticilerinden birisidir.Dün akşam 17:30da verdiği kargo bugün saat 14:00 gibi elime ulaştı.Çok da özverili bir şekilde paketlemiş,kutu içine straforlar,poşetin çevresine ekstra süngerimsi bir paket daha,alta cep sobası falan.Forumdan veya facebook'ta betta market olarak ulaşabilirsin kendisine.Akvaryum çabalarınızda başarılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir