300 Litrelik Japonevi (Yeni Video 52.Sayfa)
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2011 12:34
Rahminin tanıtımıda gelmiş buraya, yav sazansıgillerdeki konuyu, buraya nasıl taşıyorsunuz merak ettim :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2011 14:46
Evet konunun yeri değişmiş hayırlı olsun diyelim Emeği geçenler sağolsunlar
Gördüğünüz üzere yüzüm gülüyor çünkü balıklar iyi yolda. Hakan abi'nin mesajdan sonra eve döndüm biraz da kendim araştırdım ve iç parazit veya ona benzer bir hastalık olduğuna emin oldum. Tekrar karantina tankı riskine giremedim ve baktopur alıp 300 lt 15 ml şeklinde (pros. yazdığı gibi) uyguladım. Filtreyi kapamadım (prospektüste kabon varsa çıkarın yazıyor filtreyi tamamen kapatın demiyor) ve havalandırmayı kökledim. Ertesi gün balıkların kızarıkları azalmıştı. Ben de o motivasyonla sabah yemlerini sadece sarımsak suyunda beklemiş bezelye ile devam ettim akşam aynı menüyü uyguladım. İlacın pros. 2. gün dinlenme olduğu yazılıyordu. 3. gün yani dün tekrar aynı oranda ilaç verdim. Yine kuru yem vermeyip sadece sarımsak suyunda beklemiş bezelye verdim her 2 öğünde de. Bu sabah kalktığımda vücudunda kızarıklık olan balığım kalmamıştı. Sabah aynı menüye devam ederken fishtamin eklemeyi ihmal etmedim bu kez. Hazır balıklar toparlanıyorken vitamin takviyesinin iyi geleceğini düşündüm. Bu arada sürekli bezelye yemekten midir nedir akvaryumdaki hareketlilik 2-3 katına çıktı.
Şimdi tek problem karantina aldıktan sonra çok yıpranan kuyruğu neredeyse yarıya kadar düşen teleskobumda. Fark ettim ki bu balık aslında çok güçlü, başka bir balık onun durumunda ertesi günü çıkaramazdı. Önceleri akvaryumun köşesinde ölümü bekler haldeyken sarımsakla açılan iştahı üzerine ilaçların da etkisiyle bir hayli toparlandı. Yine de tamamen iyileşti demek imkansız. Zaten o kadar hasar aldıktan sonra yaşaması bile mucize benim gözümde. Peki sizce tedaviyi yani ilaç uygulamasını keseyim mi yoksa bugün dinlendikten sonra yarın bir doz daha uygulayayım mı? Bu arada teleskobun tedavisi yarım kalmış olur mu? Yoksa zamanla düzelir mi?
Son olarak Eğer bir doz daha vermezsem yarın filtreye karbon ekleyip suyu temizlemeye çalışacağım. Suyu yarısını değiştirmek gibi bir riske giremeyeceğim. Zaten 150 lt suyu akvaryum ısısına nasıl getiririm o suyu nerede saklarım bir fikrim yok. Rutin dip çekimini yapıp filtreye karbon ekleyi düşünüyorum tedavi sonrası. Bir de bakteri kültürüyle desteklemeyi. Sizce yeterli olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2011 15:51
Dış ve iç filtreleri durduracaksın, sadece hava motoru çalışacak tedavi boyunca, yoksa dış filtredeki ince gözenekli elyaf ve iç filtredeki sünger ilacı emer hapseder ve ilacın etkisini yüzde 90 düşürür. Balıkların yüzgeçlerinden kopmalar durduysa, kanlı erimeler ve şeffaflıklar geçtiyse uçlarda iyileşmiş demektir, tedaviyi yarıda kesersen, et yiyen parazitler üremeye devam eder, onun için parazitlerin ölmesinden emin olman lazım, bunada sebep olan balıkların dışkısından artık yemlerden üreyen mutosyon geçiren et yiyen parazitler, buna bozulmuş mantarlaşmış su oranı sebep oluyor, yani sonuçta bozuk su, suyu mantarlaşmadan uzak tutmadıkça bu parazitler balıkların dışkısıyla hep üreyeceklerdir. Ne kadar temiz ve doğal yem o kadar sağlıklı balık.mesutok 2011-10-16 15:59:53
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2011 17:05
Abi yurtdışındaki forumları inceledim, kimse filtreyi kapatmıyor.Karbon ve zeolit var ise çıkartıyorlar.Ama filtreleme devamlı suretle devam ediyor.Dış filtre içine yerleşen parazitleride bu şekilde yok ettiklerinden bahsediliyor.Ama hakan abinin dediği gibi ilaçta emilmiş oluyor filtreleme devam ettiği için.Ben ana tankta ilaç kullanmıyorum ama kullansaydım filtreleri kapatırdım.En iyi yol bildiğin yol demişler sen nasıl sonuç alıyorsan öyle yap abi
adige42 2011-10-17 17:21:11
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2011 18:06
Kadir ben de araştırdım. Türkiye'de genel kanı filtreyi kapatmak ama yurt dışında senin de dediğin gibi karbon yoksa kapatmıyorlar. Zaten ilacın prospektüsünde de aynı şey yazıyor. Baktopuru aldığım akvaryumcu da "sadece varsa karbonu çıkar filtre çalışsın" demişti. Aslında Hakan abi'nin dediğii de mantıklı. Ben kapatmamış olmama rağmen baya iyi sonuç aldım. Yukarıda bahsettiğim gibi çok yıpranan teleskobum hariç diğerlerinde hiç bir belirti kalmadı. Bakalım teleskobu da kurtarabilecek miyim?
Bu arada bugün son kez ilaçtan bir doz daha uyguladım, yarınki dinlenme sürecinden sonra toplamda 6 günlük bir tedavi süreci olmuş olacak. Bundan sonrası benim için daha meşakkatli olacak sanırım. Bakterilerin oturması, su değişimleri, karbonla ilacın sudan arındırılması bakalım sorunsuz halledebilecek miyim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2011 18:17
Ben tüm filtreleri durdururum, tedaviden sonra ise tüm camları silerim, sonra filtrelerin tüm içindeki ne varsa hepsini yıkarım sonra çalıştırırım filtreleri, özellikle elyaf ince gözenekli olduğu için tüm ilacı büyük oranda hapseder açın dış filtreyi serabaktapur uyguladıktan sonra bakın beyaz elyafın sap sarı olduğunu eminim göreceksinizdir. Tamam filtrenin malzemelerindeki parazitleride etkiler ilaç ama bu kez akvaryudaki balıkları fazla etkilemez diye düşünüyorum. Hava motoruyla sadece tankın içinde dönen ilaç ise tam dozla, akvaryumdaki tüm canlıları etkiler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 16:11
Abi aslında ilginç bir konu. Yani tartışmaya değer. Aslında senin söylediğinin mantığını çok iyi anlıyorum ve haklısın lakin tedavi uzun sürünce bu seferde filtrasyonsuz bir akvaryumda 1 hafta belki daha fazla yaşama durumları oluyor. Artı Kadir'in de belirttiği gibi filtre içindeki parazitlerden de kurtulma imkanı oluyor. Neyse dediğim gibi tartışmaya açık ama önemli bir konu.
Gelelim benim duruma şimdi tedavi bugün itibariyle bitiyor. Akvaryum malum 300 lt %50 bir su değişikliği yapsam bile 150 lt ediyor. O kadar hazır suyum yok. 7-8 damacana içme suyu koysam hem masraflı, hem meşakkatli, hem de suyun sıcaklığını eşitlemek falan derken tekrar bir hastalığa yol açarım diye korkuyorum. Tabi bir de yeni su değerleriyle eski suyun karışımındaki sorunu da düşünürsek iyice kafam karışıyor.
Şimdi suyu değiştirmeden sadece dip çekimi yapıp % 10-15 gibi bir ilave yapsam, filtreye karbonu ekleyip, bakteri kültürünü de eklesem, camları falan dip köşe silsem, işe yarar mı? Yoksa % 50 veya daha fazla oranlı bir su değişimi şart mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 17:56
Abi su değişimi yapsan iyi olur aslında ama dediğin gibi meşakkatli olacak senin için.Ben bugun biraz dekorla oynadım,bitkileri yerlerini filan değiştirdim.Su çok kirlendi hemen su değişimi yaptım soğuk su ekledim ısıtıcıya doğru yavas yavas vererek 2 derece oynama oldu.İnşaallah bir sorun olmaz diye tahmin ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 18:23
2 derece oynaması eklediğin suyun baya soğuk olması anlamına geliyor. Bildiğim kadarıyla büyük bir akvaryumun var senin. Beyaz benek falan olmasın aman dikkat et. Bu arada ben şöyle düşündüm haftada 2 kez 2'şer damacana su değişimi yapsam 40+40=80 yapar lt yapar. Direk 80 lt yapmış kadar etkili olmaz ama en azından bir nebze suyu tazelemiş olurum. Yoksa 100-150 lt bir seferde beni çok zorlar. Zorlaması bir tarafa balıkların tekrar dengesini bozarım diye korkuyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 18:27
Aslında yapabilirsen en güzeli damacanadan koymak abi tabiki.Ben direkt çeşme suyundan koyuyorum uzun zamandır.Şimdiye kadar sorun olmadı ama havalar sogudu artık bu su değişimlerine ara vereceğim bir sıkıntı oluşturmasın dediğin gibi.
Abi şu ranchuların güncel birkaç fotoğrafını eklesen..Ranchu göresim geldi iyice
Abi şu ranchuların güncel birkaç fotoğrafını eklesen..Ranchu göresim geldi iyice
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 23:32
Balıklar hastalıktan yeni çıktı biraz toparlansınlar fotoğraflarını koyarım. Sağolsun Hakan Abi güzel resimlerinden eklemiş. Bu arada su değişimini yaptım vitamin artı bakteri ekledim. Yaklaşık 60 lt su değişimi oldu % 20 ye tekabül ediyor. Su sıcaklığını da eşitledim koyarken. Filtreyi temizlemesi, dip çekimi, cam temizliği, suyu ısıtması, akvaryuma doldurması derken 2 saatimi aldı rahat. Umarım bir sorun çıkmaz. Ben dua ediyorum siz de bir el atın
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir