250 litre tuzlu su ( Burakbey )
Merhaba arkadaşlar,
1 yıllık tatlı su tecrübemden sonra balıklarımın hala ölmediğini görerek tuzlu suya geçmeye karar verdim. Bu sınırlı bilgimle yola çıktığım tuzlu maceramı sizlerle paylaşmak ve ilk kez tuzlu suya başlayacak olan arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmak istedim.
Öncelikle teşekkür etmek istediğim birkaç kişi var, beni bu konuda cesaretlendiren çok sevdiğim değerli insan Osman Gazi Baykal Kaptanıma (http://www.airkule.com/ ), sonsuz desteğini ve yardımını aldığım Nafız Timuroğlu Kaptanıma ( http://www.timuroglu.com ) akvaryumu zamanında ve düzgün işçilikle teslim eden Onur bey’e ( http://www.pendikgripapagan.com/ ) tüm yardımlarından dolayı teşekkür ederim….
Tavsiye:
*** Öncelikle bu işi yapacağınızı kafaya koyun gözünüzü karartın çünkü bu iş zaman, vakit ve sabır harcayacağınız bir iş, hem maddi hem psikolojik olarak bu işe kendiniz hazırlayın. Maddi olarak kredi kartı yerine nakite kendinizi hazırlarsanız toplamda baya bi kara geçeceğinizi unutmayın. Psikolojik olaraksa tamamen sabır işi.
***Kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle iş yapmayın, size tavsiye verecek olan kişilerin yada akvaryumcuların önce kendi akvaryumlarını görün, kaç yıldır bu işi yaptıkları öğrenin kendinize deneyimli bir “hobi abi” bulun.
***Asla biyerden aldığınız ilk fiyata atlamayın.
Başlangıç araştırması:
Öncelikle en az 4-5 petshop dolaştım bunların arasında nasıl bir akvaryum hayal ettiğimi anlattığımda bana çok komik bilgiler verenler de oldu çok uçuk rakamlar söyleyenler de, hiç işimi görmeyecek bir akvaryumu” ahaa al işte bu tuzlu akvaryumu” diyenler en komikleriydi(bana 35lt lik akvaryumu gösterdiler….düşünün mercan falan besliycem dedim adama ona rağmen : )) Özetle ucuza kaçmaya çalışmak yerine gerçekten bu işe gönül vermiş kişilerin söyledikleri yoldan gidin.
Ben kendime 100X50X50 lik bir akvaryum ve altınada 80X40X40 lık bir sump istediğime karar verdim, bu özelliklerde kapaklı mobilyalı hazır akvaryum fiyatları 2500-3000TL civarlarında, 2. El de almak istemedim. Bu paralar bütçemi çok aştığından tam umutsuzluğa kapılmıştım ki Pendik’te Gripapağan adında bir akvaryumcu (tel: 0216 390 17 51 fiyat sormak isterseniz diye dükkan telefonunu veriyorum) buldum, 18 yıldır burada çalışan yerini oturtmuşküçük ama akvaryum yapımında tecrübeli bir yer, oranın sahibi Onur bey’e çizdiğim planları gösterince bana bunu 900TL ye (akvaryum+sump+demir profil+mobilya ve borular) 1 hafta içinde yapacağını söyledi ve yaptı. Üstelik evim pek uzak olmadığında evime kadar taşıyıp kurdular, güzel işçilikleri ve sözverdikleri zamanda işi teslim ettikleri için kendilerine tekrar teşekkür ediyorum…Eğer nakit olarak yaptırmayı düşünürseniz referans olarak adımı verin mutlaka yardımcı olacaklardır.
Düşündüm taşındım taşırmalı bir sistemin sessiz bir sitem olacağına karar verdim, birkaç taşırmalı (overflow) sistem fotosunu inceledikten sonra aşağıdaki planları çizip akvaryumcuma çizimi anlattım. Cam kalınlığını hesaplayan (emniyet için) bazı programlar internette var kolaylıkla bulabilirsiniz, ben bu emniyet faktörünü 5 olacak şekilde seçtim sonuçta gerekli cam kalınlığı 10mm olarak çıktı.
Not: Son olarak planda birleşen 2 boruyu ayırmaya karar verdim, sonuçta 3 ayrı boruda birbirinden bağımsız olarak sumpa iner bir şekilde hazırlattım.
Akvaryumum bu şekilde hazırlandı, fakat ben bu 1 haftalık süreçte boş durmadım ve evde arka fon olarak DIY (Do It Yourself: kendin yap) canlı kaya yapımına başladım.
DIY Canlı kaya yapımı:
Malzemeler :
2 ölçü Argonit kum
2 ölçü mercan kumu
3 ölçü kaya tuzu(bakkallarda iri salamura tuzu olarak bulunabilir)
3 ölçü beyaz çimento
*not: internette bunların çok değişik oranlarda karıştırılmış halleri var ben çoğunu denedim bana en ideali bu geldi.
Karışımı komple karıştırıyor ve suyu az az ekliyorsunuz, çamur gibi olmayacak çiğ köfte kıvamına gelecek kadar su katmalısınız, su konusunda elinizi korkak alıştırın. Eğer tek tük kayalar yapmayıp benim gibi bütün arka planı kaplatacaksanız nalburlarda satılan foamboard lardan alabilirsiniz, karışım foamboardlara yapışmadığından foamboardlar çok iş görecektir, daha kolayını isterseniz araya kalın birde naylon alın nalburdan…fotolar aşağıda : )
Canlı kayamızı en az bir hafta suda bekletmemiz gerekiyor günde de en az 2 kez su değişimi yapılmalı. Sonuçta tuzlar eriyince güzel boşluklar bırakacak ve eğer elinizde bazı orijinal yassı canlı kayalar varsa sizde fotolardaki gibi onları fonunuza birleştirebilirsiniz. Ben bir tane yassı canlı kaya ile birleştirdim(ortasındaki) ve biraz fanteziye kaçarak tünel oluşturdum.
Kullandığım diğer ekipmanlar ve yaklaşık fiyatları:
Kafa motoru: Ocean runner 2500……………………..135tl
Proteğin skimmer: Bubble magus. Nac 7…………………….330tl
Isıtıcı: Eheim 200……………….45tl
Dalga motoru: 2 adet Koralia 3…………..2X120tl
Işıklandırma: Hopar 2x150w + 2x39w + 3 led zamanlayıcılı 100cm………………………..1000tl
R/O saf su cihazı: markasız ama Amerikan membranlı…………………280tl
Argonit kum: Danz ……………75tl
Canlı argonit kum: Coral reef live sand and argonit……………….. 65tl
Tuz (seamix): Tropic marine bio-active system……………………185tl
Tesler ve ölçüm cihazları : Tropic marine………………….150tl
HERŞEYİN BİRLEŞTİRİLMİŞ VİDEOSU : (sadece su ve dalga motorları eklenmedi)
http://www.youtube.com/watch?v=Uz3Rpi8JHJI
Su eklendikten sonra sadece ses overflow (taşırma kutusu) da meydana geliyor , şırıltı şeklinde oluşuyor onuda bazı süngerlerle ve bir adet plastik file ile çözdüm ses şuan SIFIR !
Bakteri kültürünü de dünden itibaren ilave etmeye başladım, protein skimmer ı kapattım, sanırım artık yapabileceğim tek şey beklemek , beklemek ve beklemek………..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
17.03.2011 KAHVERENGİ VE MOR LEKELER OLUŞMAYA BAŞLADI.
23.03.2011 KAYALARDAKİ İLK OLUŞUMLAR
25.03.2011 TUZ EKLENDİ.
26.03.2011 İLK CANLILAR EKLENDİ.
28.03.2011 (28.03.2011’İN FOTOLARI)
HAMMER CORAL
CONCH (ÇILGINLAR GİBİ SÜPÜRÜRKEN)
CLOWNFİSHLER (BİRİ ARKA TÜNELDE)
TORCH CORAL
8-28 MART ÖZETİ :
not: DIY canlı kayada salınım yok
Gelişmelerle karşınızda olucam ...ahh bide şu coralları açtırabilsem :(
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hayırlı olsun,çok güzel bir akvaryum olmuş. Teknik kısımlarına yorum yapaçak bilgiye sahip değilim o nedenle sadece görünümüne yorum yapabiliyorum. Kumda bulunan kırmızı bölüm ve kahve rengi lekeler nedir acaba ? Yani oluşması beklenen ekolojik denge çerçevesinde olumlu bir gelişmemidir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Amonyak patladııı ,!!! Elim ayağım birbirine girdi arkadaşlar ,özet geçiyorum....herseyi dengeledim ph,kh,nitrit,nitrat,potasyum,ca,mg,tuzluluk hepsi normal... 4-5 gundur sudaki bulanıklılık artıyor hergün bişeyleri temizliyorum ama artarak gidiyordu, hammer coral hergün biraz daha kapattı, conchlar miskinleşti hala canlılar ama gezinmiyorlar pek, bide kokuvar gibiydi, bugün uçuştan bi geldim.. Evvvvv leşşş, iğrenç bi deniz suyu kokusu, hemen bi akvaryumcuya telefon ettim amonyak patlamiş. Suyun %10 unu değiştirdim gece gece başka yapacak bişeyim yok, yardımlarınızı bekliyorum neden olmuştur bu nasıl gideririm bu amonyakı, yarın bi akvaryumcuya gidebilirim lütfen tavsiyelerinizi bekliyorum. Moraller bozuk resim koymaya takatim yok
Yaşadığım amonyak patlaması olayını %40 su değişimi ve bakteri kültürü eklemesi ile atlattım, ama hammer coral öldü…bu öldürdüğüm 2. Hammer coral oldu :(
Yapısal yenilik:
Protein skimmerdan başka hiçbir arıtma veya filtreleme kullanmıyordum, sonunda akvaryuma kule sistemi yapmaya karar verdim, koçtaştan 12tl ye aldığım çekmeceli alet kutusunun bütün bölümlerini delerek kendime güzel bir kule oluşturdum ve sump a yerleştirdim, en üst çekmeceye amonyak giderici sünger(fotodaki açık sarı renk olan), bir alta biobalları, en alta ise bi keseye carbon koymaya karar verdim, artık kulemi bu şekilde kullanıyorum, sünger kirlenince elyafa dönmeyi düşünüyorum.
Işıklandırma sorunum:
Işıklandırma için hopar ın bir sistemini kullanıyorum, bu sistem;
2 x t5
2 x 150 lik mh
3 x moonlight led den oluşuyor
Aleti aldığımın 3 günü ledler bir daha yanmadı, pek sallamadım ama Halideleri her yandığında bir pilastik kokusu geliyordu, en son ledleri sökiyim gidip yenilerini aliyim dedim, aleti bi açtım ki amanınnnnn, içinde Halidelere yakın ne varsa erimiş ledler dahil ! değiştirebildiklerimi değiştirdim şimdi sistem çalışıyor ama tadım kaçtı bikere, bide 1000tl para verdik bu alete,kısmet böyle çıktı….. valla komple led sistemine geçebilirim çok canım sıkkın bu konuda üstüme gelmeyin… : (
Tavşan saldırısı !!! :(
Poliplerimde her geçen gün biraz daha kapanma ve üzerlerinde örümcek ağı gibi yapılar oluşmaya başladı, aynı insanın gözü çapaktan kapanır açılmaz ya işte aynı öyle beyaz seyler poliplerin açmasını engelliyordu. İlk başta amonyak patlamasından zannettim birkaç gün su düzelince bekledim ama geçmedi, akvaryumcuma telefon edince poliplerin arasında renkli kurtcuk gibi böyle dikenli görünümde canlılar var mı dedi ? 2 tane var dedim. Onlar deniz tavşanı (nudibranch’ler ) poliplere sataşırlar o yüzden açmıyor poliplerin dedi.
Tavşanları geri püskürtmek ! : )
Tavşanların olduğunu tahmin ettiğim kayayı alıp saf su içinde yaklaşık 2 dakika salladım, bütün tavşanlar intihar eder gibi kendilerini attılar, arada birsürü acayip canlı daha çıktı kırk ayak gibi pire gibi….bu işlemi 2-3 gün yaparak sanırım hepsinden kurtuldum, şimdi ise poliplerim kendini toplamaya başladı, sadece bir bölge bembeyaz kaldı ama sanırım orası da küçülüp yok olacak.
Akvaryumdan son görüntüler ve video :
Turbo snail:
Mushrooms:
Jewel coral:
Blue tang’ler :
Two spotted gobi’ler :
Karides ve kaya:
VİDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=AFURk8wJo64
Bunlar ise ne olduğunu bilmediğim şeyler???
Bu kayanın üzerindeki bordo renk olan şeyin ne olduğunu biliyor musunuz, aylardır çok az büyüdü, yararlı mı zararlı mı?
Camımda pod’ların yanı sıra bide bu yuvarlak şeyler var bunlar yavru snail’lar olabilir mi? Bide camda parmak izi gibi bu izler oluşmaya başladı her yerde var bunlar ne?
Bir kayanın altında makarna gibi bu canlı var hareket etmiyor ama ara ara içinden misina gibi 2 kol çıkıp kumu yokluyor ve sonra geri sokuyor bu kolları…bu nedir bilen var mı?
Kayanın üzerinde bu kahverengi oluşum var sanki ucu tubeworm a benziyor ama çıkaramadım boyut yaklalık 1cm???
Son olarak bu mercanın adı Jewel Coral mı? sanırım yanlış biliyorum???
Son gelişmeler bunlar arkadaşlar yorumlarınzı ve paylaşımlarınızı bekliyorum, özellikle led armatür setleri konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim…
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir