1 tonluk akvaryuma bitkili kurabilirmiyim?
Herkez balık yükünden bahsetmiş, sadece nitrat ilişkisine göremi su değişimi yapıyorsunuz yani siz ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aynı soruyu ben size yönelttim ve cevap alamadım hala farkındamısınız ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Bu büyüklükteki bir tank kurup kuramayacağınıza karar vermeniz için arkadaşlar birçok konuda yardımcı olmuşlar. Yanlız bende dahil bildiğim kadarıyla buradaki hiç kimsenin bu boyutlarda bir bitki tankı yok. Dolayısıyla verdiğimiz bilgilerde yine farklı yerlerden okuduğumuz yada duyduğumuz konulardan ibaret. Ancak dünya çapında bu hacimde, hatta çok daha büyük hacimlerde (4, 5, 6 ton gibi) bitki tankları kuranlar var ve hepside birbirinden güzel tanklar. Sizin birazda bu tankları araştırmanız, kullanılan malzemelere, kurulum aşamalarına ve bakım şekillerine bakmanız lazım diye düşünüyorum. Bu anlamda benim ilk aklıma gelen dünya çapında bitki akvaryumları ağırlıklı olarak düzenlenen bir akvaryum yarışması var: AGA (Aquatic Gardeners Association)' nın uluslararası bitkili akvaryum peyzajı (aquascaping) yarışması (ismi: "AGA International Aquascaping Contest"). Bu yarışmaya katılan tanklar hacimlerine göre kategorilere ayrılır ve her kategoride en iyiler seçilir. Yarışmadaki "extra large" kategorisi en büyük bitki tanklarının katıldığı kategoridir ve bu kategorideki en küçük tank 400 litre veya daha fazla hacme sahip olmak zorundadır. Yarışma 2000 yılından bu yana düzenleniyor ve her yıl için katılan tankların tamamı ile ilgili fotoğraflar ve tanklar ile ilgili bilgiler internet sitelerinde bulunuyor. Örnek olarak size 2006 yılının en büyükler kategorisinin linkini veriyorum:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi?&op=ishowcase&category=0&vol=3
Fotoğrafların üzerine tıklayarak her tank ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmanız mümkün. Diğer yılların katılımları içinde şu linkten yararlanabilirsiniz:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi
Bakmak istediğiniz yıla tıklayıp ilgili linkleri takip etmeniz gerekiyor.
Bunun dışında birde özellikle kurduğu büyük ve güzel tankları ile ünlenen akvarist Oliver Knott var. Aşağıdaki sitede, kurduğu çok büyük hacimli tankları tanıttığı bölüm:
http://www.pbase.com/plantella/xxlarge_tank
Bu linkte, AGA yarışmasındakinden farklı olarak tankların kurulum aşamalarını görebiliyor olmanız faydalı olabilir.
*****************************************************************************
Üç sayfadır süregelen yazışmalarıda okuyunca bitki akvaryumlarında su değişimi konusunun tam olarak anlaşılmadığını anladım (yanlış anladıysam şimdiden özür dilerim).
Bitki akvaryumlarında su değişimi, (eğer uygun bir sisteminiz varsa) neredeyse tamamen sıvı gübre kullanımına bağlı bir konudur. Bunun dışında yüksek derecede buharlaşma söz konusu olduğunda suyun fazla sertleşmesini önlemekte diğer bir sebep olabilir.
Sıvı gübre konusunu biraz açarsak;
Verdiğimiz sıvı gübrelerin içeriğindeki maddeleri akvaryumlarımızdaki bitkiler hiçbir zaman tamamen kullanamazlar. Çünkü her bitki türünün her maddeyi kullanım oranları değişiklik gösterdiği gibi türlere göre büyüme, budama gibi nedenlerle bitki miktarlarında türler arası değişimlerde söz konusudur. Ayrıca balık miktarı ve yemlemedeki değişimlerde bunu etkiler. Dolayısıyla hiçbir firma sizin akvaryumunuza özel gübre üretemeyeceği gibi sizde akvaryumun her durumuna uygun dozajı mükemmel şekilde ayarlayamazsınız. Sonuç olarak su içerisinde bitkiler tarafından kullanılmadan kalan ve her gübrelemede biriken maddeler olur. Bunlar mikro elementlerden nitrat, fosfat gibi makro besinlerine kadar değişiklik gösterebilir. Bu maddelerin suda bulunması ve zamanla konsantrasyonlarının artarak belli değerlerin üzerine çıkması başta yosun sorunları olmak üzere bitkilerin besin alımlarını etkilemeleri gibi birçok istenmeyen sonuç doğurabilir. Bu olumsuz sonuçların çoğu yapılan gözlemler ve edinilen tecrübeler ile hatta şu an kaynaklar aklımda olmasada bilimsel araştırmalarla doğrulanmıştır. Su değişimide işte bu fazla maddeleri sudan uzaklaştırmak için yapılır. Dolayısıyla gübreleme miktar ve sıklığına bağlı olarak bitkiler için en uygun su değişim miktar ve sıklığının ayarlanması gerekir. Edindiğim gözlemlere göre yüksek ışık ve dışarıdan CO2 eklenen bir tanktaki optimum gübre kullanım miktarları; gübrenin içeriği, bitki türleri ve su değerleri gibi diğer faktörlerin sabit olması koşuluyla orta-düşük ışık ve CO2 ilave edilmeyen tanklara oranla 3-4 kata kadar artmakta. Dolayısıyla buna göre yüksek sıvı gübre ilavesinde su değişiminin haftalık %40-60 arası (bu miktarlar bölünerek daha sıkta yapılabilir), düşük sıvı gübre lavesinde de %10-30 arası (bitki türleri ve tank şartlarına bağlı olarak) yapılması uygun oluyor. Bunlara rağmen değiştirdiğimiz suyun içeriğinde mevcut bulunan elementlerde su aldığımız kaynaklardaki mevsimsel değişimler ile oynamalar olması gibi nedenlerle bitki tankı sahibi olan herkeste az yada çok besin birikimi, yosun problemleri vb. oluyor. Burada amaç; bu problemleri en aza indirgemek.
Bunların dışında çok sağlıklı bitkilere sahip olmasalarda genel anlamda güzel görünen bitkili tanklara sahip olup aylarca hatta yıllarca su değiştirmeyenlerde var. Bunu şu sebeplere dayandırabiliriz:
- Neredeyse tamamında besin içerikli bir taban var
- Neredeyse tamamı sıvı gübre kullanmıyor
- Seçtikleri balık ve bitkilerin çoğu dayanıklı, sert suları tolare edebilen ve (bitkiler için) daha çok tabandan beslenen türler
- Kurdukları sistemlerin bileşenleri ve bitki-balık oranları iyi ayarlanmış
Evet, konu benim bildiğim ve gözlemlediğim kadarıyla böyle. Eksik yada hatalı olduğunu düşündüğünüz kısımlar varsa belirtmenizden memnuniyet duyarım. Hepimiz için faydalı olması dileğiyle..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şimdi aklıma geldi daha önce forumda sizin tankınız gibi büyük bir tanka bitkili yapmak istiyen olmuştu fakat sadece anubias dikmişti koca anubiaslar akvaryumda minicik gözüküyordu. 40-50 adet dikmişti sanırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle Murat Bey açtığınız konu için teşekkür ederim. Güzel bir tartışma konusu açmışsınız. Mustafa ya tamamen katılıyorum. Yalnız bu kadar büyük bir akvaryumda bitkili olmayışının, tahminimce, sebebi tamamen, bu büyüklükte akvaryumu olan arkadaşların frontoza vs... büyük hacim isteyen balıkları beslemeleri. Ve hacim büyüdükçe maliyetin artması (bu taban ölçüleri için iyi bir taban ne kadar tutar açıkcası hesaplayamıyorum bile). 1 tonluk bitkili bir akvaryum düzügün bir kurulum ve uygun balık-bitki seçimiyle olmayacak bir şey değil.
Hatırladığım kadarıyla su değişimi yapmadan, buharlaşan suyun yerine koymak için, sadece saf su ekleyen ve herhangi bir problem yaşamayan forumda arkadaşlar var. Sertleşmeyi önlemek için iyi bir çözüm olabilir diye düşünüyorum. Tabii bu ne kadar sürüdürülebilir bir şeydir bilmiyorum (en azından bu konuda şahsi deneyimim yok).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birkan bey sorularınız tüm cevaplarını mustafe bey uzunca açıklamış zaten. En büyük neden KH ve GH, su ertliği problem yarattığından sertliğe bağlı olarakta ph'ın sıkıntıları ve beraberinde zincirleme gelen şeyler. Çoğu bitkili akvaryuma sıvı nitrat takviyesi bile yapılır, bitkiler nitratı kullandığı için nitrat eksik bile geliyor çoğu zaman.
Benim 200 litrelik bitkili akvaryumuma nitrat yapsın diye attığım 20 canlı doğuran + yaklaşık 150 kadar 1-3 cm yavruları var nitratı 5 ppm'e zarzor çıkarabiliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir