15 Litrekik Betta Akvaryumu


aliytrklkmzÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2014
İl: Ankara
Mesaj: 216
aliytrklkmzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2020 23:09
Bundna 1-2 yıl önce yaklaşık 4 yaşında olan betta balığım ölmüştü o günden sonra da ölünce çok üzülüyorum diye bir daha almamıştım. Ama bu ara evdeyiz ve çok bunalıyorum bende yeniden balık beslemeye karar verdim ama bu sefer biraz daha görsel de bir akvaryum kurmak sitiyorum. Akvaryumum çok büyük değil yaklaşık 15 litre. (Biliyorum betta için çok da yeterli bir hacim değil ama şimdilik elimdeki imkan bu ) Yapmayı düşündüklerim ve sorunlarım;

1) Altında Siyah hagen veya lav kırığı alacağım ilk sorum burada akvaryum küçük olduğu için çok dodlrumak istemiyorum 2kg yeter mi? Birde kumların sahtesi çok oluyormuş en güvenilir site hangisidir? (ya da satıcı)

2) Yem olarak ilk tercihim o dönem de kullandığım ve balığımın bayılarak yediği Serra Bettagran olacak ikinci olarak (tek tür beslemek istemiyorum ara ara ıspanak vb de vereceğim buna ek ) önereceğiniz bir yem var mı?

3) Akvaryum dediğim gibi küçük buna uygun bir ışık arıyorum elimde ufak bir masa lambası var buna takabileceğim bir ampül ya da tamamen bir lamba var mı bu akvaryuma uygun önerileriniz nedir?

4) Elimde bir adet Venus Aqua Vs-210f filtre var saate 400 litre çeviridğini söylüyor ve bu beni makvaryumuma biraz büyük geliyor. Önceki balığımı rhaatsız ediyordu o yüzden çalıştıramıyordum şimdi yeni bir filtre için de açıkçası para harcamak istemiyorum bunu akvaryumumda kullanmanın bir yolu varmı? Şelale filtre aparatı gibi bir apart çözüm olur mu?

5) Bildiğiniz gibi betalar sinirli balıklar sinirlenince de sterese girip kuyruğu eriyor. Bu nedenle akvaryumun araksına bir okyanus manazarı vb gibi bir şey yapıştırsam balık rahatsız olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AdnanKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1315
AdnanKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2020 23:29
Merhabalar,

1) 15 litre akvaryumda bitki bakacaksanız en az 4 litre kumunuz olması gerekir. Tabi bu biraz da taban alanınıza bağlı. Taban alanınız çok geniş değilse 2 litre de yetebilir. Bitki bakmayacaksanız tabana çok fazla kum koymanız gerekmez.

2) Piyasada bettalar için bir çok kaliteli yem çeşitleri var. Bunlardan herhangi birini edinebilirsiniz. Ama bettagran'a ek olarak hafta 2-3 kez tubifex, dondurulmuş kan kurdu gibi protein ağırlıklı yemler verebilirsiniz.

3) Işık ihtiyacınız yine bitki durumunuza göre değişecektir. Forumda bitki akvaryumlarının ekipman kısmında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.bitki bakmayacaksanız standart bir masa lambası yeterli olacaktır.

4) Filtreniz betta için çok akıntı yaratır. Bu bettanın sevmediği bir durumdur. Şelale aparatı kullandığınızda daha az akıntı yaratıyorsa kullanabilirsiniz. Ama bu tarz nanotanklarda en sağlıklısı şelale filtre.

5) Balık arkaplandan rahatsız olmaz ancak arkaplan yansıma yapar da betta kendini görürse bir süre sonra strese girebilir. Buna dikkat ettiğiniz taktirde istediğiniz arkaplanı kullanabilirsiniz.

Sağlıklı hobiler.


Beğenenler: [T]163982,aliyk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]163982,aliyk[/T]
+1: [T]214092,Nursun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3057
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2020 23:31
Merhaba,
15 litre çok yetersiz sayılmaz en azından bardakta bakılmaktan kurtulmuş olur ,sonrasında imkanınız olur ise 20 litre üstüne geçiş yapabilirsiniz .

1)Hagen kum artık üretilmiyor bir zamanlar fazla kullanıldığı için ne olduğu belirsiz çoğu siyah kum bu isimle satılıyor yani orjinali yok, bu yüzden bunun yerine dere kumu,aquaclay,jbl manado yada vitasand siyah kum öneririm ,3 kg yeterli olur diye düşünüyorum .

2)Birkaç çeşit yemi uygun ölçüde verirseniz aç bırakmaya yada ıspanak vermeye gerek yok , ocean nutrition betta pro,ocean nutrition betta pellets,nls betta formula,hikari betta bio gold,dennerle betta booster,tropical betta granulat,tropical betta soft line,tropical betta ,omega one betta pellets,tropical soft line america s yemlerini tavsiye ederim ayrıca canlı yem (su piresi vb) vermeniz de çok iyi olur .

3)Masa lambasına 6500k beyaz tasarruflu bir ampül (philips 5.5w beyaz led ampul vb) takmanız çoğu kolay bitki için yetecektir ,ayrıca beyaz smd led de kullanabilirsiniz .

4)Filtrenin şelale aparatı var ise onu takıp iç haznesini aldığı kadar elyaf ile doldurabilirseniz debi azalacaktır ,su çıkı kısmınıda cama verirseniz akıntı oluşturmamış olur yada uygun bir şelale filtre edinirsiniz (dophin h80 vb).

5)Resimli fonlar yerine tek renk fon tercih etmenizi öneririm ,ancak mat olmasına dikkat edin çünkü aksi takdirde balık kendi yansımasını sürekli göreceğinden strese girebilir.

Beğenenler: [T]163982,aliyk[/T][T]28439,monster[/T]
Teşekkür Edenler: [T]163982,aliyk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8813
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2020 07:29
Merhabalar.

1. Hagen kumun orijinali var mı bilmiyorum ama bulmanız epey zor olabilir. Bu yüzden bazalt kum yada siyah bitki kumu diye geçen kumları almanızı tavsiye ederim. Lav kırığı ise iri taneli olduğu için dibe tavsiye etmem ben. Onun yerine manado alabilirsiniz. Bitki olacaksa kum yüksekliği en az 5 cm olsun. Arkaya doğru arttırıp 7-8 cm yapabilirsiniz.

2. Balıklarnıza en az üç çeşit yem vermek en iyisi, balık daha formda olur. Sera bettagranın yanında hikari betta bio gold, sera fd bloodworm, ocean nutrition atison's betta pro, ocean nutrition atison's betta food, tetra betta granules, prodac betta food yemlerinden ikisini daha alın. Ayrıca canlı yem de alın. Öğününün büyük bölümü canlı yem olması iyi olacaktır. Kan kurdu, un kurdu, mikro kurt, su piresi vb. canlı yem kültürleri satın alabilirsiniz. Şu sıralar temin edemezseniz ürünlerinden (kurutulmuş yemlerdir) birisini almanız iyi olur.
Betalar genelde ıspanağa bakmaz. Onun yerine haftada bir bezelye verebilirsiniz. Yine haftada bir kere de sarımsaklı yem verirseniz iyi olur.

3. Masa lambası uygun olacaktır. Nursun Hanım'ın önerdiği özelliklerdeki bir ampulü alabilirsiniz.

4. Filtrenin içine birr miktar temiz bulaşık süngeri ve elyaf koyup akıntıya bakın. Şelale aparatı varsa takıp suyu cama verebilirsiniz. Suyun çıkış yerine ince bir sünger bağlamak da bir çözüm olabilir. Ama bir filtre almanızı öneririm. Forumda pipo filtre ilanı vardı, 30 liraya küçük olanlarından alabilirsiniz.

5. Arla fonlar parlak olursa beta yansımasını görebilir, bu yüzden bazen sorun oluyor. Bu yüzden mat renkler tercih edin. Ayrıca siyah renk vb. düz renkler daha iyi durabilir.

Beğenenler: [T]163982,aliyk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]163982,aliyk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliytrklkmzÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2014
İl: Ankara
Mesaj: 216
aliytrklkmzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2020 08:36
@Nursun @monster @Beta_balik Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Bitkiyi ilk aşamada düşünmüyorum ışığı istememim sebebi geceleri o ışığı yarım saatliğine açıp da kvaryumu izlemek çok hoşuma gdiiyor nedeni bu :) O yüzden betta balığımı rahatsız etmeyecek mvi tonlu bir ışık arıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8813
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2020 09:35
Rica ederim.
Bence bbasitte olsa bir-iki bitki alın. Mesela su üstüne pistia, java fern ve bocopa. Üçü de çok basit bitkilerdir. Bu sayede hem balığa daha iyi bir ortam sunabilirsiniz hem de seyir zevkini arttırırsınız.
Az bile olsa akşamları ışığı açmanızı tavsiye etmem. Balığın dengesini bozabilir, strese sokabilir. Yarım saatte yapmaz belki ama yinede açmamak daha iyi bence.

Beğenenler: [T]163982,aliytrklkmz[/T]
+1: [T]217048,RobinsonDefoe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir