150lt'lik Yeni Akvaryum Yapımı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2013 17:22
Merhaba Arkadaşlar,
Mevcutta yaklaşık 58lt'lik bir japon akvaryumum var. Bu akvaryumda ilk başlarda Eheim iç filtre ve atman şelale filtre, Eheim hava motoru ve Atman 100W ısıtıcı kullanıyordum. Sonrasında bir yurtdışı seyahatinde Eheim şelale filtrede aldım. Ama bu tip filtrelemelerde çok fazla uğraştığımı fark edip sonrasında Eheim 2213-05 filtre temin ettim. Bu akvaryum benim ilk akvaryumumdu ve herşeyini baştan sona kendim yaptım. Şu anda bu akvaryumda 2 adet japonum var. Bir dönem bitki yetiştirmeye de çalıştım ama aydınlatma şartlarım yeterli değildi ve beceremedim.
Elbette bu akvaryumu yaparken acemiliğin vermiş olduğu tecrübesizlikten dolayı birçok hata yaptığımı fark ettim.
Şu an yeni bir akvaryum yapımına başladım. Bu 37x90x45cm ölçülerinde yaklaşık 150lt'lik bir akvaryum olacak. Cam siparişlerini verdim, birkaç gün içerisinde teslim alacağım. Taban bölgesine 30x30mm'lik L profilden çerçeve döneceğim. Aynı şekilde üst tarafına ise 20x20mm'lik L profil döneceğim. Bu profillerin kaynak işleri bittiğinde bunları kataforez kaplatıp boyatacağım. 60lt'lik akvaryumumda pas önleyici uygulayıp sonrasında boyatmıştık. Ona rağmen zaman içerisinde korozyon başlıyor. Sonrasında ise hava çubuğunu sabitleyebilmek adına hava hortumlarını iç köşelere silikonlayacağım. Bu şekilde zemindeki hava taşlarının zamanla hareketini ve akvaryum içerisindeki estetiği bozuşunu engellemeyi düşünüyorum.
Üst kapağın tasarımını ise aydınlatmaya göre yapacağım. 60lt'lik akvaryumda üst kapakta açıklık olmasından dolayı özellikle yemleme zamanlarında akvaryum dışına ciddi su taşmaları yaşanıyordu. Bunda ise sadece filtre ve hava hortumlarının geçebileceği alanın dışında akvaryumun üzerini komple kapatmayı düşünüyorum. Aydınlatmada ise, akvaryumda bitki de bulunmasını istediğim için 2 Grolux ve 2 Aqurelle kullanmayı planlıyorum. Bu lambaları da daha sonra buhar camı ile koruyacağım. Zemin rengini açık renk arka fonu ise siyah ya da koyu lacivert düşünüyorum. Böylelikle yeşil bitkiler ve renkli balıklar daha göz önünde olabilirler.
Bu yeni akvaryumda SAE, Neon,Lepistes, Moly ve Velifera gibi türleri beslemeyi düşünüyorum. Ayrıca elodea, gül, java, çam gibi türde bitkileri de düşünüyorum.
Bu yeni tasarımımla ilgili sizlere sormak istediğim birkaç sorum var ve sorularımın dışında önerilerinize de ihtiyacım var.
1) Eheim 2213 filtre yeterli midir? Bu filtreyi alalı yaklaşık bir sene oldu ve içerisindeki substrat ve Ehfimec malzemesini hiç değiştirmedim. Bunları her filtre temizliğinde akvaryum suyuyla duruladım ve filtrede de sadece elyafı ve mavi filtreyi yeniledim. Eğer bu filtrem uygunsa substrat ve Ehfimec malzemelerini de değiştirmeli miyim?
2) Atman 100W ısıtıcı yeterli olacak mıdır?
3) Hava taşını yaklaşık 75cm boyunda tek parça olarak almayı düşünüyorum. Ve bunu akvaryumun arka duvarına koyacağım. Bu şekilde bir çeşit hava perdesi benzeri görüntü elde etmeyi planlıyorum. Bu havalandırma yöntemi beslemeyi düşündüğüm balık ve bitkiler için uygun mudur?
4) Yukarıda da belirttiğim gibi filtre ve hava hortumu dışında üst bölgede herhangi bir açıklık olmayacak. Bu durum problem yaratır mı?
5) Daha önceki akvaryumum da beceremediğim bitki bakımını bunda gerçekleştirmek istiyorum. Zemin malzemesi olarak öneriniz ne olur? (Açık renk olmasını istiyorum)
Önerileriniz doğrultusunda resimleri aşama aşama sizlerle paylaşacağım.
Şimdiden teşekkürler
Bu arada 60lt'lik akvaryumun (ilk akvaryum) resmini aşağıda paylaşıyorum. Şu an o bitkilerin hiçbiri yaşamıyor ve Sadece 2 adet japonum var. Ayrıca son birkaç aydır aydınlatması da çalışmıyor. Yakın bir zamanda onu da tamir edeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2013 17:59
Umarım umduğunuz gibi bir tank elde edersiniz... Oldukça planlı ve adım adım gitmek istemeniz çok hoş... Şu şekilde önerilerde bulunabilirim...
1) Canlı populasyonu ve bitki miktarlarınızı bilmiyorum, bunu söylemem sebebim de, uygun sayıda balık ve bol bitkilendirme ile çok küçük bir filtre bile bitkili akvaryumlarda temizliği sağlamaya yetecektir. Ancak, 2213 de o ölçülerdeki bir tank için yeterlidir. İç malzemeler için forumda biraz gezinerek daha düşük maliyetli ve çok daha kullanışlı sonuçlar elde edebilirsiniz.
2) 100 W ısıtıcı, maliyet planınız dışındaysa idare eder. Ancak maliyet önemli değilse, ileride size daha az maliyetli olması adına 300w bir ısıtıcı tercih edebilirsiniz.
3) Bitkili tanklarda, farklı özellikteki bitkiler tankın farklı bölgelerine yerleştirilir. Özellikle arka plan bitkiler tanktaki derinliği ve 3 boyutlu yapıyı oluşturmada ve korumada çok etkendir. Arka plana düşündüğünüz hava taşı, tüm bu görüntüyü yok edecektir. Ayrıca, tabi ki buraya katılmayabilirsiniz, ben daha durağan bitkili akvaryumları severim, genel bitkili tanklar da bu şekildedir. Bitkilerin, zemine tutunmasını zorlaştıracağını da düşünüyorum.
4) Tank üzerinde hiç boşluk olmaması sorun değildir. Temizliğe engel teşkil etmediği sürece...
5) Zemin için, çok farklı uygulamalar mümkün. bitkili dediğiniz için en çok tercih edilen hagen siyah kumdur. Veya diğer bitkili zemin subsratlar... Ancak, açık renkli istiyorsanız, hagen kumu zemine üzerine de talep ettiğiniz incelikte açık renkli bir kumu yayabilirsiniz.
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2013 18:03
Balık olarak velifera dışındaki( velifera çok agresiftir) tüm canlı doğuranlardan 1e 3d koyun 6 danıo rasbora ve corydas da ekleyebilirsiniz.
Bitki olarak saz çam eledoa anubias zeytin java moss gibi bakımı kolay bitkileri ekebilirsiniz.
100 watt ısıtıcı yeterlidir.
Tabana bence hagen koyun daha şık duruyor ama açık renk değil.Dere kumu olabilir.
Bitki olarak saz çam eledoa anubias zeytin java moss gibi bakımı kolay bitkileri ekebilirsiniz.
100 watt ısıtıcı yeterlidir.
Tabana bence hagen koyun daha şık duruyor ama açık renk değil.Dere kumu olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2013 12:32
Yardım ve değerli önerileriniz için teşekkür ederim.
Aydınlatma konusunda florasan kullanmayı düşünüyordum. Ve bitki yetiştirmeyi düşündüğüm içinde 2 Grolux 2 Aquarelle gibisinden bir şeyler planlıyordum. Fakat balıklarımı almayı düşündüğüm ve desteğini gördüğüm akvaryumcum aydınlatmanın led ile de yapılabileceğini belirtti.
Elbette led'in kullanım açısından daha tasarruflu olduğu ortada. Fakat bitkiler için herhangi bir problem yaratır mı bilemiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2013 10:30
Tekrar Merhabalar,
Yeni yaptığım 155lt'lik akvaryuma hava motoru alacacağım. Eheim400 Eheim200'den daha ucuz. Yoksa yine de Eheim200 mü almalıyım?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2013 15:41
Merhabalar,
İş yoğunluğumdan dolayı pek fazla vakit ayıramadığımdan akvaryum yapımımı yaklaşık 2 hafta önce tamamladım. Akvaryumu bitkili canlı doğuran akvaryumu yaptım. Zemin kumu seçimi ve temini, bitki temini ve balık temini konusunda özellikle Bursa Ataevlerdeki Evren Akvaryuma özellikle teşekkür etmek istiyorum. Eyüp Bey'in bu akvaryumda çok emeği vardır. Akvaryumun camlarını kendim kestirip monte ettim. Ölçüler 90x38x45cm şeklinde oldu. Buna göre de yaklaşık 158lt akvaryum hacmi elde ettim. Akabinde, camı sağlamlaştırmak için 20'lik köşebent ile alt ve üst tarafına çerçeve yaptırdım. Bunların üzerine ise kendi tasarımım olan aydınlatma ünitesini içeren kapağı yaptırdım. Tüm bunların imalatı bittikten sonra, bunları kataforez kaplatıp siyaz toz boya ile boyattım. Umarım daha önceki akvaryumumda yaşadığım korozyon problemi ile bu sefer karşılaşmayacağım.
Akvaryumun genel görünümü aşağıdaki gibidir.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/116527/IMG_0680[1].JPG[/IMG]
Aydınlatma için led lambalar kullandım. Kapakta yer alan aydınlatma ünitesi su geçirmez bir bölmede yer alıyor. Bu sayede akvaryum yüzeyinden buharlaşan su uzun vadede led lambaları ve elektrik tesisatını etkilemiyor. Bununla da ilgili resimleri yine daha sonra paylaşacağım.
Eheim 2213 filtre, Eheim3704 hava motoru, Atman 200W ısıtıcı kullandım. Gerçi hava motorunu henüz hiç açmadım. Bir hastalık ya da filtrenin çalışmama durumuna karşı çalışmaya hazır bir hald bekliyor.
158lt'lik bu akvaryumda şu an için 7d 3e Lepistes, 6d 2e Velifera, 3d 1e Molly, 2d 1e Plati, 8 Neon ve 10 Zebra mevcut. Bugüne kadar 3 neon ve 2 zebrayı kaybettim. Ama bunlara ek olarak lepisteslerden biri doğum yaptı ve zaiyatların dışında şu anda 4 ade sağlıklı lepistes yavrusu mevcut.
Bu akvaryumumla ilgili yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir