125*65*50 arka fon
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2009 20:50
Merhaba arkadaşlar,
Fon envanterine ekleyemediğim için burada konu açtım. 125 65h 50 tankım için 8 adet 100*4 cm strafoam tabakayı silikon ile ekleyerek elde ettiğim 125*24 cm köpük tabakasını bilinen yöntemlerle işleyerek fonumu hazırladım. Böyle bir çalışma yapacaklara ışık tutabilir belki.
İşte bazı fotoğraflar.
Kalekim fuga ile kaplanmış hali.
Ayrıca alternatif bir sehpa olarak ytong tuğlaları kullandım.
Gri rengin zamanla yosunlanma nedeniyle değişeceğini düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2009 21:18
Serdar bey tebrikler eminimki boyayıp suyla dolduğu zaman oldukça hoş görünecektir. Tankınızı suyla doldurduğunuz zaman tekrar fotoğraflarını görmek isteriz sağlıklı hobiler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2009 21:52
Çok teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2009 22:30
Süper olmuş.Tebrikler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2009 22:41
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş fakat ytong biras kafamı karıştırdı. Eğer bir tehlikesi yoksa kaldırma kuvveti yüksekse bende benim 260 litrelik tankıma yapmak isterim. citronx 2009-01-04 23:10:05
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2009 23:02
Serdar bey elinize sağlık ama ben şahsen bu fonun yapım aşamalarını görmeyi daha ço isterdim. Şahsen zamanında bende bu nun gibi ayrıntılı bir fon denemiştim ama derzleyemediğim içi çöpe gitmişti. Sizin şekilleriniz daha da güzel olmuş yapım aşaması varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2009 14:03
Bu tarz fonlar çok güzel gözüküyor fakat akvaryumun yüzme alanından çok fazla pay alabiliyor. Bu yüzden akvaryumun eninin en az 50 cm olması gerektiğini düşünüyorum. 55 ideal olabilir. Daha geniş olursa görsel açıdan formun bozulmaması için yüksekliğin de artması gerekeceğinden maliyetleri arttıracaktır (hacim~cam kalınlığı vs). Kolay gelsin. Bu arada ytong tuğlalarından sehpa çok güzel olmuş. Böyle iyi durabileceğini düşünmezdim. Belki uygun bir renge boyanırsa daha da iyi durabilir. Dolap maliyetinden sıkıntılı bütçeleri dolap alana kadar kurtarabilir.
darel-x 2009-01-04 14:10:23
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2009 14:07
Süper olmuş emeğinize sağlık
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2009 21:47
Arkadaşlar,
125*65 ebadında bir fon yapmak özellikle de bu tarz, bir çok oyuk mağara bulunan bir fon yapmak çok uğraştırıyor. Birçok sorun ile karşılaştım.
Örneğin sadece hafta sonları zaman ayırabildiğim için iki aydan fazla zaman aldı.
Köpük yanınca çıkan zehirli gaz zaman zaman balkonda beni etkiledi. Baş ağrısı yapıyor. Vantilatör tuttuğumda ise belim tuttuldu
Derz dolguyu bütün deliklerin içini kaplayacak şekilde sürmek ayrı bir dert. Bunu da yere boya badanada kullanılan ince naylonlardan serdikten sonra çok derzi sıvı halde fonun üzerine dökerek hallettim. Kış bastırdığı için derz işi evin bir odasını inşaat alanı yaparak gerçekleşti. 4 kat derz sürdüm.
Kayıt kuşaklardan dolayı iki parça halinde monte etmek zorunda kaldım. Parçalar büyük olduğu için silikonu sağa sola bulaştırmadan işi bitirmek baya problem oldu. Fonu
Küçük parçadan sonra büyük parçayı yapıştırdım. Fakat büyük olanın fazla kaldırma kuvveti olduğu için ve ben yeterli silikon kullanmadığım için koparak yüzeye çıktı. Bu büyüklükteki bir köpük her ne kadar delik deşik bir yapıda da olsa nerdeyse bir insanı kaldıracak kadar kaldırma kuvvetine sahip. Sonra bu parçayı tekrar kurutup tamir ettim ve silikonladım. Ek yerine belli olmayacak şekilde tekrar elimle derz sürdüm.
Harici filtere su çekiş borusu, ısıtıcı ve iki mağara içinde gizli iki küçük hava taşına hava götüren iki hava hortumu için fonun arkasında kanallar açtım. Her nekadar ısıtıcının bulunduğu kanal gayet geniş ve önünde birçok delik olsa da henüz burada gerekli akıntının olacağından emin değilim. Bunu zaman gösterecek ısıtıcıyı henüz almadım.
Herşey bir yana eğer evliyseniz ve eşinizden onay almazsanız bu kirli iş sizi çok üzecektir. Bu konuda ben sorun yaşamadım. Yaşasaydım heralde bitiremezdim.
Ytong tuğlalara geleince. 60*25*20 ebadında 9 tuğla kullandım. Tuğlaların üzerine mdf bir taban kestirdim. Tuğlaların maliyeti 40 tl ve bunun ucuzluğundan çok dekoratif olduğunu düşünüyorum. Ytongları duvar boyası ile boyadım. İlerleyen günlerde üzerlerini 10*10 cm ebatlarında fayans benzeri üzeri fakat üzeri mat mermere benzeyen doğal taşlarla kaplayacağım. Bunları yapı marketlerinde çok çeşitli ebatlarda ve çok çeşitli renk ve tarzda bulabilirsiniz.
Ytong dayanıklılığına gelince bu konuda internette kısa bir araştırmadan sonra başka bir akvaryum sitesinin forumlarında bir bilgiye rastladım. Bilgi bunun daha önce denendiği idi. Ben de kendim keşfettim sanmıştım. Bir inşaat mühendisi arkadaş dayanıklılığını hesaplamış. Sonuç beni çok şaşırttı ve rahatlattı. Ayrıca kendim de tanıdığım bir inşaat mühendisine sordum. Hiç bir problem olmayacağını söyledi. Zaten bir tuğlanın üstüne yaklaşık 80kg ağırlığında 3 kişi çıkıp deneyebilirsiniz. 3 sütun olduğuna göre 3*240=720kg çok rahat taşıdığına göre problem olmaz merak etmeyin. Ayrıca ağırlık gerçekte bu deneyden daha da dengeli dağılacak. İsteyen arkadaşa dayanıklılık hesabıyla ilgili link i tekrar bulup yazabilirim.
Böylece klasik sehpalardan hem de hesaplı bir yöntemle kurtulabilirsiniz.
Sütun araları bir kapakla kapatılabilir filtreyi saklamak için. Bunun için de kafamda dekoratif planlar var.
Soru ve yorumlarınızı beklerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2009 22:00
Emeginize saglık çok güzel bir çalışma olmuş,hangi tür beslemeyi düşünüyorsunuz Serdar Bey.Dikkatimi çeken tek bir şey var o da fonla kullandığınız kum pek uyumlu olmamış gibi tabi ki zevk meselesi ama ben olsam bej renk silis kum kullanırdım sanırım.Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2009 23:07
Serkan bey aslında bir bakıma haklısınız kum konusunda fakat bir müddet sonra bu gri fonun ne renge döneceğini kestiremiyorum tam olarak. Sarı yeşil tonlarda olacağını tahmin ediyorum. Gözüme hitap etmezse daha sonra değiştirebilirim. Bununla birlikte şu da bir gerçek ki fonla kumun aynı ton olması pek hoş olmaz bence. Aynı renk fakat fakat kontrast sağlıyacak kadar farklı tonlarda olursa görsellik açısından yerinde olur. Yorumunuzu dikkate alacağım.
Karışık malawi beslemeyi düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2009 02:20
Bej kum biraz daha koyu düşecektir sanırım,malawi derken klasikmi yoksa mbuna türlerimi düşünüyorsunuz,mbuna derseniz güzel bir koloni oluşturmanıza yardımcı olabilirim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir