125x50x60 tankım geldi nihayet
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 11:20
Arkadaşlar akvaryum kurulumu tamamlandı sayılır. Artık filtrede çalışıyor. Dekor da bitti (şimdilik tabiki). Hafta sonu balıklarımı ekleyeceğim inşallah. Bunlar son resimler
tigger_agc 2012-10-09 11:23:22
Gördüğünüz üzere bolca hava kabarcığım var akvaryumda. Bunlar kendiliğinden gider mi yoksa bir şey yapmak gerekiyor mu?
Su da az da olsa bulanık kaldı. Umarım 2-3 güne bu da yok olur. Eğer olmazsa çözüm öneriniz var mı?
Isıtıcıyı sol tarafa koymam gerekicek. Priz o tarafta çünkü. Kablosu yetişmez diye tahmin ediyorum. Isıtıcının filtrenin su verdiği tarafta durmasının bir sakıncası olur mu? Suyu çeken tarafa mı koymak daha mantıklı? Eğer suyu çeken tarafa koyulması gerekiyorsa ciddi bir sıkıntı olacak benim için ayarlaması.
Tasarımla ilgili önerilerinizi (özellikle resim koyabilirseniz daha iyi olur) bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 11:37
Dostum,
Akvaryumun hayırlı olsun.
Hangi tür besleyeceksin bilmiyorum ama yapay bitki o görüntüyü bence bozuyor. Daha doğala yönelmeni tavsiye ediyorum. Java Moss, Anubias tarzı kolay bakılan bitkiler koyabilirsin mesela.
Hem daha doğal hem çok şık durur.
İkincisi de, hava motorunun hortumu çok sırıtıyor. Ben fotoğraftan beyaz görüyorum ama sanıyorum şeffaf hortum. Bunu bir şekilde gizleyebilirsen daha şık olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 11:50
Hava motorunun hortumu şeffaf. Onu zaten uzun bir bitki ile gizleyeceğim. Canlı bitki alacağım. Ama başlarda canlı bitki almak için suyun oturması gerekiyormuş sanırım. Birde akvaryum çok büyük olduğu için canlı bitkilerin yayılması zaman alacak. O nedenle yavruların korunması için saklanacak alanlar lazım (canlı doğuran besleyeceğim çünkü). Yapay bitkilerin görevi geçici olacak inşallah.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 19:04
[QUOTE=tigger_agc]Evet arkadaşlar akvaryumu kurma maceram devam ediyor. Akvarkum'dan 40 kg siyah kum aldım. Ancak daha 10 kg mı yıkayabildim. Yıka yıka bitmiyor meret. Bir de yıkarken böyle suyun üzerinde yağlı gibi bir tabaka oluşuyor. Ellerimde yağlı gibi oldu. Balıklara zararı olur mu acaba? Gerçi yaklaşık 3 saatlik yıkama sonunda 10 kg lık kumda bu tabakayı yok etmeyi başardım. Konuyu akvarkumada sordum. Bakalım ne diyecekler.
Şu an bir problemim var ama dip çekimi olayı. Bunu nasıl gerçekleştiricem bilmiyorum. Şöyleki eski küçük akvaryumunda elle pompalı ufak bir dip çekim aparatı vardı. Akvaryum ufak olduğu için altına kova koyup hallediyordum. Ama malum şu an da akvaryum baya bir büyük. Böyle olunca kovayla uğraşılmaz. Yani bir dip çekimi neredeyse 10-15 kova demek. O da eziyet. Ben de apartın ucuna hortumu bağladım ve hortum ucunu gidere verdim. Fakat ne yaptıysam suyu çekmeyi başaramadım. Elle pompaladıktan sonra pomplamayı bırakırsam su gitmiyor. Ee sürekli pomplamada olmuyor eli yoruyor çünkü. Bu konuyla ilgili öneriniz var mı acaba?
[/QUOTE]
evet senin sorunun kolay yeterki uzun bi hortumun olsun aynı dert ten bende sıkıntılıydım dip çekimi sorun oluyodu 20 mt bi hortum aldım işi çözdüm nasılmı dersin hortumun ucunu banyo yada tuvalette bi musluğa takın öteki ucunu akvaryumun içine koyun musluğu açın akvaryuma su gitsin su tam hızlı bi şekilde akvaryuma akınca musluğu kapatın hortumu çıkartın hemen gidere verin musluktan çıkan ucu böylelikle su ters akmış olur sizde akvaryumunuzun hem suyunu boşalymış hemde dip temizlemiş olursunuz ben hep böyle yapıyorum benim işim daha zor evimde eski musluklardan yok hep yeni bende hortumun ucuna aparat yaptım duşu söküyorum oraya bağlıyorum yani çözüm bu ve aynı zamanda benim balıkları şebeke suyunada alıştırdım bi yandan dip çekip akvaryumun suyunu boşaltıyorum daha sonrada aynı hortumla eksilen suyu tamamlıyorum haftada bir böyle ama beni yine kesmedi eheyim dip temizleme aracı aldım pilli çok rahat ama 200 tl bi fiyatı var 2 günde bir de dip çekimini yapıyorum pislikler torbada toplanıyo su geri içine boşalıyo çok güzel bi sis tem
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 22:26
Alakasız ama sormak istediğim bir şey var, 2.el 250lt+ üstü satılık ilanlarını kim neden alır, daha doğrusu aldığı şeyi nasıl taşır öyle sorayım, akvaryumlar demonte edilip tekrar mı silikonlanıyor yoksa adam falan tutup öyle mi nakliye yapılıyor?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2012 11:27
Dün bende 400 litrelik akvaryumumda dip çekimi yaptım. Manuel hortumla yaptım. Bildiğimiz dip çekim aparatı ile. 3 pet şişe ile hallettim. Yani toplamda 25 litre su gitti. Tabi akvaryumumun yarısında pislikler biriktiği için diğer yarısı ile çok uğraşmadım. Uğraşsam 50 litre falan olacaktı.
Eksilen suyuda göz kararı ortalama aynı sıcaklıktaki musluk suyundan ilave ettim. Bir de, kaya tuzu ilave ettim. Bakalım inşallah bir sıkıntı olmaz.
(5 Adet astronot besliyorum.)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2012 12:19
Arkadaşlar bugün ısıtıcımı da alıp malzeme olayını bitiriyorum. Cumartesi de balıkları koyacağım artık yavaş yavaş. Isıtıcı olarak 300w yeterli olur herhalde siz ne dersiniz?
bu ısıtıcıyı almayı düşünüyorum. Sizce kalite olarak iyi midir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2012 13:23
Koray bey merhaba,
İlk kurulumda ne tuz ne de herhangi bir defenfektan veya su düzenleyici eklemenize gerek yok, sadece suyu doldurup, dış filtreniz çalışır vaziyette 2 gün beklemeniz yeterli olacaktı, boşuna masraf etmişsiniz.
Ayrıca ileride su düzenleyici kullanmaya devam edecekseniz Sera Aquatan yerine Seachem Prime tavsiye ederim, Seachem Prime 1 kapak dolusu 5Ml'si 200 Lt su kullanılır, bu bilgiyi Sera Aquatanın üzerinde yazan kullanım talimatı ile karşılaştırın, hangisinin daha maliyet etkin olacağını anlarsınız.
Ancak, bir akvaryumda biyolojik yapının başlaması, eğer dışarıdan müdahale edilmezse, dış filtre çalışır halde kendiliğinden de ortalama 1 ay civarında başlayacak ve oturacaktır. Ancak süreci kısaltmak ve hızlandırmak isterseniz, yine çeşitli markaların bakteri kültürlerini alarak, ilk kurulum talimatına uygun şekilde kullanarak, biyolojik yapıyı oluşturabilirsiniz veya en maliyetsiz yöntem ise, tanıdığınız ve sağlıklı olduğunu bildiğiniz bir arkadaşınızın tankına ait filtrenin süngerini tankınıza sıkabilirsiniz, yani aşılama yöntemi. Biyolojik yapının oluşması çok önemli, çünkü amaç biyolojik filtrasyon, bu yüzden size tavsiyem daha henüz balık eklememişken, forumdan biyolojik filtrasyon ile ilgili bilgi edinmenizdir, yani biyolojik filtrasyon nedir, nasıl sağlanır vs. gibi, aksi takdirde, balık eklediğinizde biyolojik yapı oturmadığı için balık kayıpları yaşayabilirsiniz, heyecanınızı anlıyorum, ama tavsiyem acele etmeyin, emin adımlarla başlar ve tankın ilk kurulumunu/yapısını ne kadar sağlam oluşturursanız sizin için o kadar iyi olur.
Diğer tarafdan, salınım yapacağından ve yapay bir görüntü oluşturduğundan kesinlikle o plastik bitkileri çıkarın, canlı doğuran da besleniz ihtiyacınız yok, yavruluk kullanırsınız olur biter, hatta o plastik bitkilerle su değerlerinizi oturtmanız bile mümkün olamaya bilir, dolayısı ile gereksiz risk almayın.
Fosil kaya tamam, salınım yapmaz ve görüntü olarak güzeldir, besleyeceğiniz türlere göre ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz.
Canlı bitki eklemek için akvaryumunuzun oturmasını beklemeye gerek yok, netice itibari ile siz düşük destekli bitkiler kullanacaksınız, moss çeşitleri ve ışığın yeterli olduğu bitkiler sizin için uygundur, bu konuda da tavsiyem bitki alıp eklemeden önce, mutlaka forumda bitkiler ilgili kısımdan düşük destekli bitki türleri, peysaj, ilk kurulum vs. gibi bilgileri edinmenizdir. Tankınız da kullandığınız floresanlar muhtemelen T8'dir, size tavsiye canlı bitki koyacağınız zaman, bunları T5 floresanlar ile değiştirmenizdir, aydınlatma vs. ile ilgili her türlü bilgiyi forumdan bulabilirsiniz.
Hava motorunuda bana göre yine gereksiz almışsınız, dış filtreniz varsa zaten fonksiyonel değil, dış filtrenizin yağmurlama borusunu biraz yukarı dikerek suyun dalagalanmasını sağlamanız, oksijen için yeterli, netice itibari ile hava motoru da aynı şeyi yapıyor, ama görsellik olarak benim hoşuma gidyor derseniz o tabiiki başka bir konu.
Dip çekimi konusunda, eğer biyolojik yapınız iyi oturmuşsa, fazla balık yükünüz yoksa, zaten tabanda pek öyle bir dışkı veya tortu birikimi olmayacaktır (biyolojik filtrasyonun önemi), ben, 6 mtlik bir hortumun ucuna takılmış küçük bir kafa motoru ile sadece düzenli su değişimi yapıyorum ve 5 dakika da su tahliye işi bitmiş oluyor, yine aynı şekilde, kombi girişine, mutafakda tezgah altına taktırmış olduğum, kartuşlu su arıtma cihazı ile doğrudan tankıma su basıyorum, 15-20 dakika da bu işlem bitmiş oluyor ve hiçbir yer ıslanmadan batmadan ve de hanımdan fırça yemeden işimi bitirmiş oluyorum.
Almayı düşündüğünüz ısıtıcı bence yeterli ve uygundur, ama muadil farklı markalarıda incelemenizi tavsiye derim.
Diğer tarafdan bu boyutlardaki bir tank da canlı doğuran türleri biraz küçük kaçacaktır diye düşünüyorum.
Her şeyden önemlisi acele etmeyin, önce kendinize bir plan yapın, yani mesela, canlı doğuran besleyeceğim, su değerleri ne olmalı, diyetleri nasıl, hangi türler birbirleri ile uyumlu, düşük destekli canlı bitkiler hangileridir, ilk kurulumu nasıldır, nerden ve nasıl temin ederim, besleyeceğim türler ile eklemeyi düşündüğüm canlı bitkiler birbiri ile uyumlu mu değil mi vs. gibi, eğer belli bir oluşturmaz bunları araştırıp incelemezseniz, daha sonra ortaya çıkacak uyumsuzluklar nedeni gereksiz zaman, emek ve para kaybedersiniz, acele etmeyin, güzel bir hazırlık yapın.
Son olarak dış filtreniz, netice itibari ile dış filtreniz her ne kadar dolu olarak da geldiyse de özellikle subsrat konusunda kesinlikle yetersizdir, yani faydalı bakterilerin yerleşeceği ve suda biyolojik filtrasyonu sağlayacak olan mlz., size tavsiyem (forumda bunu daha ucuz ve basit yöntemlerle yapan arkadaşlar var, isterseniz inceleyebilirsiniz) Sera Siporax edinmenizdir, 1 Lt Siporax 200 Lt için yeterlidir, akvaryumcularda orj. ambalajında 1 Lt Siporax 50-60 TL gibi rakamlara satılmaktadır, ancak forumda ilanlar kısmında kovadan bölme 1 Lt Siporax'ı 20 Tl gibi rakamlara satan arkadaşlar var, incelemenizi tavsiye ederim, yoksa bana göre filtrenizi bu şekilde kullanırsanız sadece mekanik filtrasyon yapmış olacaksınız.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2012 16:11
Hocam siporax dediğiniz sanırım seramik halkalar. Benim filtremde zaten seramik halkalar mevcut.
Vermiş olduğunuz diğer bilgiler için teşekkür ederim. Canlı bitki konusunda ise şöyle bir durum var. Dediğim gibi zaten geçeceğim canlı bitkiye. Ama bu büyüklükte bir akvaryumu canlı bitkilerle doldurmak için biraz para harcamak gerekiyor. Zaten yeterince masraf yaptım üst üste sonuçta herkesin bir bütçesi ve zamanla canlı bitkileri az az alıp (hatta bugün eleoda almayı düşünüyorum) çoğaltmayı düşünüyorum. O arada da akvaryum bomboş durmasın diye plastik bitkiler bir süre daha kalacak akvaryumda.
Kafamdaki akvaryum ile ilgili olarak planlamamı zaten uzun süredir yapıyorum. Besleyeceğim balıklar tek tür lepistes, kılıçkuyruk, ay moli ve plati olacak ve tabi bunlarla uyumlu yaşayan çöpçü ve vatoz türleri. Bunlar haricinde ise salyangoz türleri (özellikle elma), mdiye, karides ve kerevit türleri olacak.
Isıtıcı içinse fiyat - marka olarak sanırım atman 300 yeterli olacak gibi. Eheim neredeyse 2 kat yakın fiyatlı. Peki atman 400 mü alsam daha iyi yoksa 300 olan işimi görür mü bu boyutta?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2012 19:44
Koray bey merhaba,
300W'lık ısıtıcı işinizi fazlası ile görür.
Diğer tarafdan zaten beklediğim cevabı verdiniz, hayır, o seramik halkaları kast etmiyorum, o seramik halkalar genelde kaba pislikleri tutmak amacı ile kullanılır, eğer filtrenizi bu şekilde kullanmaya devam ederseniz sadece mekanik filtrasyon yapmaktan öteye gidemezsiniz, yani biyolojik filtrasyon kısmı eksik kalır ki, asıl olması gereken o, sizden ricam, öncelikle biyolojik filtrasyon nedir, nasıl yapılır ve biyolojik filtrasyon için ne tür mlz.ler kullanılır bir forumdan araştırmanızdır, sizin yaptığınız aynı hatayı bende ilk aldığım Tetratec Ex700 filtrem ile yaptım, dolu geldiği için hiçbir ek mlz. almadan, yeterli olacağını düşünerek kullandım, netice benim için bir facia idi, bana göre sizde aynı yolda ilerliyorsunuz.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2013 11:45
Sizi tebrik ederim çok güzel akvaryum bende yeni akvaryum alacağım ölçülerine karar veremedim ama senin ölçülerin tam. Çok hoşuma gitti. Size sadece bir sorum olacak arka fonu nasıl temin ettiniz. Çok mükemmel durmuş.
Onur Nergiz 2013-06-01 15:40:20
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2013 13:15
Arka planı akvaryumu yaptırdığım kişi olan Ali Kuştepesi'nden aldım. Onun elinde mevcuttu ben alırken. Şu an var mıdır bilemiyorum ama.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 12:04
[QUOTE=tigger_agc]
Arkadaşlar akvaryum kurulumu tamamlandı sayılır. Artık filtrede çalışıyor. Dekor da bitti (şimdilik tabiki). Hafta sonu balıklarımı ekleyeceğim inşallah. Bunlar son resimler
[/QUOTE]
Gördüğünüz üzere bolca hava kabarcığım var akvaryumda. Bunlar kendiliğinden gider mi yoksa bir şey yapmak gerekiyor mu?
Su da az da olsa bulanık kaldı. Umarım 2-3 güne bu da yok olur. Eğer olmazsa çözüm öneriniz var mı?
Isıtıcıyı sol tarafa koymam gerekicek. Priz o tarafta çünkü. Kablosu yetişmez diye tahmin ediyorum. Isıtıcının filtrenin su verdiği tarafta durmasının bir sakıncası olur mu? Suyu çeken tarafa mı koymak daha mantıklı? Eğer suyu çeken tarafa koyulması gerekiyorsa ciddi bir sıkıntı olacak benim için ayarlaması.
Tasarımla ilgili önerilerinizi (özellikle resim koyabilirseniz daha iyi olur) bekliyorum.
Akvaryumunuzun nihai halinin fotoğraflarını yüklerseniz çok sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir