120.40.50h Güney Amerika Biyotopu: Küçük Türler
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2014 16:01
Buğra tebrik ederim oldukça güzel biyotoplar yapıyorsun, bitkili tanklarda oldukça güzeldi ama değişimde güzel olmuş. Banjolar konusunda benimde çok merak ettiğim konu var. Sanırım forumda fazla besleyen yok yada pek bilinmiyor. Bende tankıma 1 adet aldım ama türünü net olarak bilmiyorum. Sen uzun süredir beslediğin için daha iyi bilirsin. Bunocephalus Coracoideus diye tahmin ettim. Bendekini kumun altında pek görmedim ala loş mangrowların kıyı ve altlarında konaklıyor. Gece ışıkları kapatmadan önce tabana düşen tarzda yem atıyorum. Muhtemelen kendisi de sebepleniyordur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2014 16:34
Hocam bir Bonjo sahibi daha görünce çok sevindim gerçekten. İnternette bile çok fotoğraf yok ve hep aynı fotoğrafları görmekten bıkmıştım. Uzun zamandır ilk kez yeni bir banjo gördüm, İstanbul'da olsaydı aldığınız yer veya ben İzmir'de olsaydım koşa koşa alırdım 4-5 tane, 2-3 yıl kadardır bendeki ikili dışında canlı Banjo görmedim.
Uzun süredir Banjo Kedibalığı besliyorum ama sadece 1 türden besledim, o yüzden benim de türleri konusunda bilgim internetten okuduğum kadar. Sizinki Bunocephalus coracoideus'tan çok Bunocephalus amaurus gibi bence ama ona da tam benzemiyor, büyük ihtimalle henüz ufak olduğundan renkleri ve uzuv-vücut boyut oranları oturmamış o yüzden hiç bir türe tam benzemiyor, veya internette bulamadığım bir tür. Bu linkte bir çok Banjo Kedibalığı türü var, hem Bunocephalus türleri hem diğer türler var, yarısından fazlası fotoğraflı :
Bir de burada minyatür Banjo Kedibalığı türleri var, bence çok çok şirinler :
Kuma saklanmamasının nedeni de hem daha çok küçük olması olabilir (yavruyken birçoğu gündüz daha aktif oluyor, kuma girmiyor ve gündüz yem yiyorlar) hem de kum biraz iri taneli olduğundan giremiyor olabilir, daha çok küçük, gücü kuma girmeye yetmiyor olabilir. Ancak büyük ihtimalle kuma girmek istemiyor, çocukken bazen çok, bazen az da olsa daha hareketli oluyorlar dediğim gibi.
Yemi de ışıkları kapattıktan 1 saat kadar veya daha da sonra, tam karanlıkta atmanızı tavsiye ederim, gerçi yavru olduğundan ışıkta bile yem yiyebilir belki ama bence garantiye almak daha iyi, gündüz yemini tetralar bile yiyebilirler, ona yem kalmayabilir. Yem olarak ben Sera Shrimps Natural ve Sera Vipachips kullanıyorum, en severek yedikleri bunlar ama dibe çöken ve protein ağırlıklı herhangi bir yem bulabilirseniz yutabileceği boyda parçalayarak verebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2014 16:50
Oksijen ve ısı ihtiyaçları ne seviyededir bilemiyorum ama dilersen bir deneme yapıp 2 adet kargo ile gönderme durumum olabilir. Ben aldığım yere bir daha gidersem kendime 2 adet daha alma planım vardı. Sana da 2 adet alıp yollayabilirim. Genelde İstanbul için akşam versem 24 saat geçmeden elinde olur. Bir pet şişe içerisinde deneyebiliriz. Madem bu türlere ilgili ve meraklısın bende vesile olmak isterim. Dediğin gibi bende türlerini net bilmiyorum. Lakin ithalatçısına ulaşabilirsem listedeki adını öğrenmeye çalışacağım. Bendekilerle sendekiler kesinlikle aynı türler değil, bu çok açık ortada. Ancak bende tam olarak tür konusunda emin değilim. Verdiğin linklerle birlikte iyice kafam karıştı. Sendekini P. Amazonicus gibi gördüm. Bendekini de halen Colombianusa benzetiyorum. Belki hepsinin davranış biçimi farklıdır. 1.2/2.0 mm Silis kumkullanıyorum arada lav kırıkları var. Altına giremeyeceği kadar ağır bir yapıda olduğunu sanmam. Ancak beslenmesi konusunda umarım başarı sağlarım. Yoksa bu değerli ve nadide türü kaybetmek istemem. Satıldığı yerde hepsi camacam bir tanktaydılar.
Umut Katipoğlu 2014-01-06 16:56:25
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2014 18:02
[QUOTE=Umut Katipoğlu]Oksijen ve ısı ihtiyaçları ne seviyededir bilemiyorum ama dilersen bir deneme yapıp 2 adet kargo ile gönderme durumum olabilir. Ben aldığım yere bir daha gidersem kendime 2 adet daha alma planım vardı. Sana da 2 adet alıp yollayabilirim. Genelde İstanbul için akşam versem 24 saat geçmeden elinde olur. Bir pet şişe içerisinde deneyebiliriz. Madem bu türlere ilgili ve meraklısın bende vesile olmak isterim. Dediğin gibi bende türlerini net bilmiyorum. Lakin ithalatçısına ulaşabilirsem listedeki adını öğrenmeye çalışacağım. Bendekilerle sendekiler kesinlikle aynı türler değil, bu çok açık ortada. Ancak bende tam olarak tür konusunda emin değilim. Verdiğin linklerle birlikte iyice kafam karıştı. Sendekini P. Amazonicus gibi gördüm. Bendekini de halen Colombianusa benzetiyorum. Belki hepsinin davranış biçimi farklıdır. 1.2/2.0 mm Silis kumkullanıyorum arada lav kırıkları var. Altına giremeyeceği kadar ağır bir yapıda olduğunu sanmam. Ancak beslenmesi konusunda umarım başarı sağlarım. Yoksa bu değerli ve nadide türü kaybetmek istemem. Satıldığı yerde hepsi camacam bir tanktaydılar.
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Hocam çok isterim 2 tane almayı, hatta yollayabilirseniz 4 tane isterim. Ancak tek korkum soğuk havalar, ısıtıcı paket olmadan ve strafor kutuya koymadan sağ salim gelemezler diye korkarım. Daha önce soğuk havalarda şehir dışına balık kargolamışlığınız var mı? Ben hiç yapmadığımdan bilemem nasıl kargolanır. Oksijen ihtiyaçları çok değil, 2 tane yetişkini 8-10 saat bardakta unutmuşluğum var (birkaç yıl önceydi, bilerek yapmadım ), hiç bir şey olmamıştı. Tabi kargoda sarsıntı stresten dolayı aşırı oksijen tüketirler mi bilemem ama 500 ml pet şişede 2 tanesi 25-30 saat rahat dayanır bence, ki o kadar kalmazlar sanırım. İsterseniz Ö.M.'den devam edelim bu konuya.
Benimkiler vücut yapısı olarak aynı P. amazonicus gibiler ancak P. amazonicus neredeyse tamamen kahverengi iken benimkiler belirgin şekilde kahverengi-siyah desenli. Benimkiler kesinlikle P. amazonicus değiller ama diğer türlerin fotoğrafları da tam doğru değil. Mesela şu iki balık için de B. coracoideus denilmiş:
Ancak bu B. coracoideus aynı benimkiler gibi, hiç fark yok:
Bu B. colombianus da benimkilere benziyor:
Sizin ufaklığın göğüs yüzgeçleri uzun, yelpaze gibi ve kuyruğu biraz makas şeklinde sanırım. Bu tanıma uyan bir fotoğraf hiç görmedim açıkcası, biraz daha araştırmalı belki.
Yani internette de yeteri kadar güzenilir bir kaynak yok. Bu balıkları bulan kaşiflere sorabilseydik keşke. Veya ithalatçıya sormak da işe yarar belki.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 22:41
Banjolardan 2 poz daha (kumdan çıkardım diye kızdılar ):
Ayrıca akvaryuma uzun aradan sonra ilk kez bitki ekledim, Hydrocotyle leucocephala (Serkan bey'e çok teşekkürler).
Bu da bana göre iyi bir fotoğrafını çekmesi neredeyse imkansız olan "Tetra"
lardan biri... Kardinal Tetra:
Ayrıca akvaryuma uzun aradan sonra ilk kez bitki ekledim, Hydrocotyle leucocephala (Serkan bey'e çok teşekkürler).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 11:05
2 haftada Maltepe, Kadıköy, Eminönü, Beşiktaş ve Ferahevler'deki akvaryumcuları gezdim. Bitki, malzeme ve balık topladım. Akvaryumun son halindeki biyotopa uymayan şeyler: Kum, Neriteler, siyah Melek, Denison's Barblar ve emin değilim ama sanırım hindistancevizi kabuğu ile ortadaki Echinodorus türü uygun değiller. Echinodorus'un hangi türü olduğunu anlayamadım ama kırmızı beneklerinden dolayı kültür bitkisi olduğunu düşünüyorum (E. ozelot'a benzettim).
Iskarmoz 2014-01-25 12:02:57
Dün akvaryumun dekorunu değiştirdim ve fotoğrafları çektim (dev mangrov dün eklendi):
Bu sabah su berraklaştı ve yeniden çektim ("gerçek boyutuna getir"e tıklayın!):
Ve balıkların son durumları:
BANJO SPECIAL ("gerçek boyutuna getir"e tıklayın!):
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 15:25
Sonunda Denison's Barbları yeni evlerine yolladım ve biyotop çalışmamı biraz daha biyotopumsu yapabileceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 19:19
Buğra akvaryumun yavaş yavaş biyotop olma yolunda tam gaz koşuyor. Amazon'un yerli bitkileriyle yapacağın dağınık ve sık bir peyzaj daha doğal bir görüntü oluşturacaktır. Bir de altum melek ile L- 46 alsan tamamdır .Bir de apistolar için daha fazla saklanma alanları oluşturmanı öneririm. Apistoların türü trifasciata sanırım. Ayırt edemiyorum. Zaman ile uzmanlaşacağız :). Sormak istediğim bir şey var. Akvaryum sistemi "Black Water" mı ?
Tulga Can 2014-01-26 19:25:18
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 20:38
[QUOTE=Tulga Can] Buğra akvaryumun yavaş yavaş biyotop olma yolunda tam gaz koşuyor. Amazon'un yerli bitkileriyle yapacağın dağınık ve sık bir peyzaj daha doğal bir görüntü oluşturacaktır. Bir de altum melek ile L- 46 alsan tamamdır .Bir de apistolar için daha fazla saklanma alanları oluşturmanı öneririm. Apistoların türü trifasciata sanırım. Ayırt edemiyorum. Zaman ile uzmanlaşacağız :). Sormak istediğim bir şey var. Akvaryum sistemi "Black Water" mı ?
[/QUOTE]
Bu akvaryum hiçbir zaman biyotop olamayacak herhalde (kum…) ama elimden geldiği kadar biyotopumsu yapıyorum. Bitkileri Amazonda bulunur mu, aynı bölgelerde bulunur mu bilemiyorum ancak hepsi Güney Amerika'da doğada bulunan bitkiler (Echinodorus'un biri hariç sanırım).
Sık bitkili yapmak istemiyorum, o zaman CO2 ve gübre kullanmam gerekebilir, yosun da oluşabilir, o kadar uğraşamam şuan. [:\]
Bu akvaryum bence Altum için çok dar, ileride tonluk bir akvaryum olursa düşünebilirim. L serisi nadir türlerden eklemeyi düşünüyorum bir süredir ama fiyatlar çok yüksek, sırf göz zevki için değmez gibi…
Akvaryumdaki apistolar Trifasciata ve Agassizi ama henüz Agassizi'nin fotoğrafını paylaşmadım, zaten dişi yani merak edilecek bir görselliği yok. Yuva olarak şuanda 1 hindistan cevizi kabuğu var ama onu geç erkek Cüce Vatoz kaptı, ortadan ikiye kırılmayı bekleyen 2 hindistan cevizi var evde ama düzgün bir şekilde kırmam için ne tür bir alet ve teknik kullanmam gerekiyor bilmiyorum, inşallah çekiç ve büyük bir bıçak ile düzgünce kırabilirim (pek umudum yok…).
Su Blackwater değil, şuanda hafif sarılık var o kadar ama istersem 15-20 adet Catappa ekleyip 1-2 günde Blackwater'a çevirebilirim. Ancak bitkili bir biyotopun Blackwater olacağını pek sanmıyorum, internetteki Güney Amerika sualtı videolarında bitkili yerler berrak sulardı genelde. Zaten bitkiler yağmurlu sezonda artıyorlar diye biliyorum ve yağmurlu sezonda su berrak oluyor. Yanlış biliyor da olabilirim, birak daha sualtı videosu izlemek lazım. Bu akvaryum henüz başlangıç aşamasında sayılır zaten.
[/QUOTE]
Bu akvaryum hiçbir zaman biyotop olamayacak herhalde (kum…) ama elimden geldiği kadar biyotopumsu yapıyorum. Bitkileri Amazonda bulunur mu, aynı bölgelerde bulunur mu bilemiyorum ancak hepsi Güney Amerika'da doğada bulunan bitkiler (Echinodorus'un biri hariç sanırım).
Sık bitkili yapmak istemiyorum, o zaman CO2 ve gübre kullanmam gerekebilir, yosun da oluşabilir, o kadar uğraşamam şuan. [:\]
Bu akvaryum bence Altum için çok dar, ileride tonluk bir akvaryum olursa düşünebilirim. L serisi nadir türlerden eklemeyi düşünüyorum bir süredir ama fiyatlar çok yüksek, sırf göz zevki için değmez gibi…
Akvaryumdaki apistolar Trifasciata ve Agassizi ama henüz Agassizi'nin fotoğrafını paylaşmadım, zaten dişi yani merak edilecek bir görselliği yok. Yuva olarak şuanda 1 hindistan cevizi kabuğu var ama onu geç erkek Cüce Vatoz kaptı, ortadan ikiye kırılmayı bekleyen 2 hindistan cevizi var evde ama düzgün bir şekilde kırmam için ne tür bir alet ve teknik kullanmam gerekiyor bilmiyorum, inşallah çekiç ve büyük bir bıçak ile düzgünce kırabilirim (pek umudum yok…).
Su Blackwater değil, şuanda hafif sarılık var o kadar ama istersem 15-20 adet Catappa ekleyip 1-2 günde Blackwater'a çevirebilirim. Ancak bitkili bir biyotopun Blackwater olacağını pek sanmıyorum, internetteki Güney Amerika sualtı videolarında bitkili yerler berrak sulardı genelde. Zaten bitkiler yağmurlu sezonda artıyorlar diye biliyorum ve yağmurlu sezonda su berrak oluyor. Yanlış biliyor da olabilirim, birak daha sualtı videosu izlemek lazım. Bu akvaryum henüz başlangıç aşamasında sayılır zaten.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 21:45
Sanmıyorum, çünkü Güney Amerika'da Amazon nehri ve kolları dışında sıcak ve tropik bir akarsu bulunmuyor. Büyük nehirler var. Fakat bitki yetişebilecek bir iklimi bulunmuyor. Zaten Amazon Havzasının dışında geriye kalan Güney Amerika dağlardan, çöllerden ve panpalardan (Güney Amerika'daki stepler) oluşuyor. Bu bölgelerde Echinodorus türü bitkilerin yetişeceğini zannetmiyorum. Bitki yetişebilir. Fakat echinodorosların yetişebileceği sıcak sular yok. Birde Amazon nehir tabanını oluşturman zor. Çünkü zemin kum değil, çamur :) . Yağmur mevsimlerine göre de değişkenlik gösterebiliyor. Çünkü nehir ormana taşınca oradaki zeminde nehre karışıyor. Sitede normal toprak ile nasıl taban kurulacağını anlatan bir makale bulunuyordu. Fakat ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum.Belki tabanda tortu oluşturabilirsin. Çok doğal bir görüntü elde edersin. Forumda bir abimiz yapmıştı cory tankına.
Tulga Can 2014-01-26 21:49:10
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2014 18:13
Akvaryuma dün 32 tane daha Kardinal Tetra eklendi, toplamda 60-65 tane oldu! Biraz abarttım galiba.
Dün ve bugün de canlı Artemia, dondurulmuş su piresi ve dondurulmuş Mysis verdim. Canlı Artemia yerken:
Normal anlardan:
Cüce Cichlidlerin yuvası olması gereken yeri kapan delikanlı:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2014 18:12
Buğra senin bu anlık, ayrıntılı ve güzel çekimlerine hayranım. Gerçekten bu çekimler ile tetraların güzel renklerinin hakkını veriyorsun. MaşaAllah diyelim . Acaba hangi makine ile çekim yapıyorsun ? İki akvaryumunda da pistialar çok güzel duruyorlar. Sanırım bu bitki kozmopalitan bir tür. Çünkü İstanbul'daki derelerde de var. Amazon biyotopunda kullandığına göre Güney Amerika'da da bulunmakta sanırım. Birde şu aromaticaya benzeyen (Sağda dev kökün yanındaki) bitkinin adı nedir ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir