110x60x60 ışık
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 10:35
Öncelikle herkese merhabalar,
DeLuxe 2014-01-13 21:06:31
Bitki dikimine geçeceğim şu günlerde kafama takılan ve beni rahatsız eden bir ışık konusu var. (konuya hakim olmamam da etken)
Akvaryum boyutlarım 110x60x60. Anubias, Bacopa, Parvula bir ihtimal de renk için Rotala düşünüyorum.
Akvaryum melek akvaryumu olacak ondan dolayı yüksek.
Mevcut ışık sistemim :
Mevcut ışık sistemim :
- 2x philips tl d 18w snow white
- 2x sylvania aquastar f18w/174-t8 10000 K
Yeni eklenecek olanlar:
2x T5 Grolüx 39 W
1x Aquastar 39 W
1x T5 Daylight 21 W
Bu ışık sistemi bana yeterli olur mu? 60cm yüksekliğim var ortalama 5-6 cm de taban. (25litre daha hagen sipariş verdim)
2 adet de fotoğraf paylaşıyorum. Tecrübeleriniz ve bilginize ihtiyacım var. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim. Sağlıklı hobiler dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 10:56
Arkadasim selam . Öncelikle akvaryumunun yüksekligi fazla bence hemen zemini yükselt.5 cm de bitki tutmaz. Benimde yüksekligi 60 cm olan akvaryumum vardi. Verim alamadigim icin değiştirdim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 10:57
Merhaba kardeşim. öncelikle hayırlı uğurlu olsun kurulumun. Şimdi gelelim ışık meselesine. Kardeş 60 cm yükseklik bitkiciler olarak bizi üzen ve zorlayan bir ölçüdür. ışığın tabana ulaşması bu ebatta çok çok zordur. Seçmiş olduğun floresanlarda biraz yanlış olmuş. lakin 30 watt lık t8 floresanlar 1 metrelik tanklarda kullanılır ki senin tankın 110 cm. Aslına bakarsan uygun t5 araştırmasına girseydin hepsinden iyi olurdu. çünkü t5 in lümeni yani ışık kuvveti aynı uzunluktaki t8 e göre çok daha fazladır. Ayrıca bitkili tanklarda aşırı masraf yapmadan verimli sonuç veren floresanlar grolux ve 6500 celvin günışığı floresanlarıdır. Aquastar genellikle malawi tanklarında balıkların doğal rengini güzel gösterdiği için tercih edilir. Bitkili kombinasyolarada bu nedenle 1 adet konulur. Yoğunluğunun ve fazlalaığının alg oluşumunu tetiklediği kanaatindeyim. Snow white nasıl bir florean denemedim. Ancak celvin değerine bakmanı 6500 e yakınsa kullanmanı tavsiye ederim. Bunun dışında eğer abi artık bi değişiklik yapamam dersende sana tavsiyem sakın ama sakın parvula , cuba , glosso gibi zemin bitkilerine girme. gövdeli olan uzayabilen bitkileri tercih et. Bilmem yardımcı olabildimmi ?
omerfarukgunes 2014-01-11 10:58:53
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 11:01
[QUOTE=omerfarukgunes]Merhaba kardeşim. öncelikle hayırlı uğurlu olsun kurulumun. Şimdi gelelim ışık meselesine. kardeş 60 cm yükseklik bitkicler olarak bizi üzen ve zorlayan bir ölçüdür. ışığın tabana ulaşması bu ebatta çok çok zordur. Seçmiş olduğun floresanlarda biraz yanlış olmuş. lakin 30 watt lık t8 floresanlar 1 metrelik tanklarda kullanılır ki senin tankın 110 cm. Aslına bakarsan uyun t5 araştırmasına girseydn hepsinden iyi olurdu. çünkü t5 in lümeni yani ışık kuvveti aynı uzunluktaki t8 e göre çok daha fazladır. Ayrıca bitkili tanklarda aşırı masraf yapmadan verimli sonuç veren floresanlar grolux ve 6500 celvin günışığı floresanlarıdır. Aquastar genellikle malawi tanklarında balıkların doğal rengini güzel gösterdiği için tercih edilir. Bitkili kombinasyolarada bu nedenle 1 adet konulur. Yoğunluğunun ve fazlalaığının alg oluşumunu tetiklediği kanaatindeyim. Snow white nasıl bir florean denemedim. Ancak celvin değerine bakmanı 6500 e yakınsa kullanmanı tavsiye ederim. Bunun dışında eğer abi artık bi değişiklik yapamam dersende sana tavsiyem sakın ama sakın parvula , cuba , glosso gibi zemin bitkilerine girme. gövdeli olan uzayabilen bitkileri tercih et. Bilmem yardımcı olabildimmi ?
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Öncelikle özenerek verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Işık sistemini araştırıp kafamı da iyice karıştırdıktan sonra ışık işini akvaryumu yaptırdığım yere emanet olarak yaptırdım. Fotoğrafta kapak kısmında boş olan kısımı ışık eklemesi yapabilirim fakat süreci daha fazla uzatmak istemediğim için kurtarma ihtimali varsa çok da uğraşmak istemiyorum şimdilik. Yırtmak için uğraşıyorum açıkçası :))
Parvula'yı ön zeminde çimlik alan yaratmak ve basit olmasından dolayı tercih etmiştim, siz neden karşısınız öğrenebilir miyim? :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 11:06
Özkan bey ve Ömer bey gayet iyi açıklarmış 60cm yükseklik için en az t5 kullanman gerekir hatta cuba, glosso gibi taban bitkilerine gireceksen Metal halide gerekir. Tabanı 10-15cm tutup üstende 10-15cm boş bırakırsan akvaryumu t5 ile güzel bitkiler yetirştirilir kanaatindeyim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 11:11
O zaman çok ışık istemeyen anubias, java fern gibi bitkiler kullanarak bitkili ve güzel bir melek akvaryumu olur o zaman t8 de kullanabilirsin mesele hangi tür bitkileri kullanmak istediğin.
Kemal Leo 2014-01-11 11:11:50
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 11:14
[QUOTE=Kemal Leo]O zaman çok ışık istemeyen anubias, java fern gibi bitkiler kullanarak bitkili ve güzel bir melek akvaryumu olur o zaman t8 de kullanabilirsin mesele hangi tür bitkileri kullanmak istediğin.
[/QUOTE]
Anubias, Bacopa, Parvula bir ihtimal de renk için Rotala
Bunlar dışında bitki düşünmüyorum :) yorumlardan dolayı Parvula için şüphe oluştu aklımda. Çimlik gibi gözükmesi için belli bir kısma düşünüyordum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 11:20
Ali şimdi mesele şöyle. akvaryum ne kadar yükselirse haliyke ışık kaynağıda o kadar yüksekten ulaşmaya çalışıyor zemine. şimdi zemin bitkileri şöyle bir ikilem yaratır. hem ışığı en az gören zeminde oluyorlar hemde tüm bitkilerden çok çok çok fazla ışığa ihtiyaç duyuyorlar. Bizde bu sorunu çözmek için akvaryumları genelde 45 cm max ebatta yaptırırız. Sen zannederim ışıkta revize yapmayacaksın. o halde kemal kardeşin dediği gibi zemin bitkilerinden uzak durarak ona göre tercih yaparak doğru bir yatırım yapmakla zarar etmemiş olurusun.
omerfarukgunes 2014-01-11 11:20:58
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 11:20
Parvula ve Rotala için bir önceki söylediğim şeyleri uygulaman lazım t8 ile o yükseklikte çok zor belki bitkiler ölmez ama gelişmezlerde
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 11:23
[QUOTE=omerfarukgunes]Ali şimdi mesele şöyle. akvaryum ne kadar yükselirse haliyke ışık kaynağıda o kadar yüksekten ulaşmaya çalışıyor zemine. şimdi zemin bitkileri şöyle bir ikilem yaratır. hem ışığı en az gören zeminde oluyorlar hemde tüm bitkilerden çok çok çok fazla ışığa ihtiyaç duyuyorlar. Bizde bu sorunu çözmek için akvaryumları genelde 45 cm max ebatta yaptırırız. Sen zannederim ışıkta revize yapmayacaksın. o halde kemal kardeşin dediği gibi zemin bitkilerinden uzak durarak ona göre tercih yaparak doğru bir yatırım yapmakla zarar etmemiş olurusun.
[/QUOTE]
[/QUOTE]
O zaman şu an için zemine girmeden bitkilendirmeye başlayayım. Sistemi oturttuktan sonra da kapak da boş kalan yerlere t5 ekleyeyim :) hatta daha sonrası mayalı sistem :))
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2014 12:37
Tekrar selam
Bu arada zemini en az 10 cm yapmayi unutma. Hatta daha fazlada yükseltmelisin. Biraz masrafli oluyor fakat .olmazsa olmaz.
Bu arada zemini en az 10 cm yapmayi unutma. Hatta daha fazlada yükseltmelisin. Biraz masrafli oluyor fakat .olmazsa olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir